Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Faiz patikası için şu anda yorum yapmak mümkün değil.’
Avrupa merkez bankası ECB dün politika faizini 50 bp artırdı. Birkaç noktaya dikkat çekmek istiyoruz.
İlki, son olaylardan ötürü acaba daha az faiz artışı olabilir mi beklentisi karşılık bulmadı.
İkincisi, üyeler arasında fikir ayrılığı oluştu. Artış kararı oy birliği ile olmadı
Son olarak banka 50 bp yaptı ama gelecekle ilgili net konuşmaktan kaçındı. Yukarıdaki cümle başkan Lagarde’a ait. Başkan enflasyonla mücadelede kararlılıklarını yineledi. Piyasalarda bir gerilim olduğunu dile getirdi. Faiz patikası duruma göre şekilleneceği mesajını verdi.
Bu çerçevede gözler haftaya FED’de olacak. Bankanın 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Faiz artış beklentisi 50 bp idi. Son gelişmelerden ötürü düştü. Bakalım FED son gelişmelerden ötürü ne düşünüyor, nasıl bir yönlendirme yapacak. Çarşamba akşam ortaya çıkacak.
Gelelim ECB’yi kararsız bırakan bankacılık sektörü sorununa. Sorunun çapı, büyüklüğü belli değil. Dün ABD’de bir bankanın daha sorun yaşadığı ortaya çıktı. 6 büyük banka 30 milyar Usd fonlama sağlayarak (sorunlu bankada 120 günlük mevduat yaparak) destek sağladı. Destek sağlanması iyi. Ancak aynı zamanda sorunlu banka listesine bir banka daha eklendi. Bardağın boş tarafı bu. Bizce kritik tarafı da bu. Başka bankalarda sorun var mı? Varsa parasal karşılığı nedir? Bu soruların cevabı net değil. Coğrafya bağımsız sorunun çapı anlaşılmaya çalışılıyor.
Bankacılık sektöründeki sorun aynı zamanda mudileri de tetikliyor. Örneğin ABD’de dün sorun yaşayan banka bölgesel bir banka idi. Diğer bölgesel bankalardan çıkışlar olduğu belirtiliyor. Sorunlu bankanın sorununu çözmek tüm sorunları çözemiyor. Sistematik risk canlı olmayı sürdürüyor.
 
Dün risk iştahı olumlu oldu. ABD’de sorunlu bankaya destek sağlanması moral verdi. Hisseler belirgin primlendi. ABD borsalarında yüzde 1-2,5 arasında yükseliş oldu. Avrupa borsaları da benzer seyir izledi; yüzde 1-2 kazançla seans bitti.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri kararsız, yatay. Asya’da hava iyi. Hong Kong yüzde 2’ye yakın, Çin yüzde 1,5, Japonya yüzde 1’e yakın alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,57%, Dolar Endeksi 104,1, ons altın 1.928 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa 2,1% civarında yükseldi. TL Tahviller yatay kapandı. Eurobond fiyatları belirgin arttı. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL’nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik.
Bugün TCMB beklenti anketini; Fitch ise gözden geçirmesini açıklayacak.



Usd/TL:
Hareketli günler yaşanıyor. ABD’de bölgesel bir bankanın zor durumdan çıkması için ülkedeki büyük 6 banka 30 milyar Usd mevduat yatırdılar. Sorunlu banka listesine yeni bir banka daha eklendi. Listenin uzaması mümkün görünüyor.
Avrupa merkez bankası ECB, faizi 50 bp artırdı. Son gelişmelerden dolayı daha düşük artış da yapabilir beklentisi vardı. Banka sinyal verdiğini yaptı. Başkan ise gelecekteki adımlarla ilgili net bir resim çizmekten kaçındı.
Özetle globalde bankacılık sektörü yakından takip ediliyor. Diğer yandan makro veriler izleniyor. Sistematik risk konusu ufkun daralmasına yol açıyor.
Seçim az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur ılımlı bir şekilde yükselişini sürdürüyor. 19 seviyesine gelindi. Bu sabah 19,00 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,95 ve 18,93; yukarıda 19,05 ve 19,09 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Bankacılık sektörünün geldiği nokta piyasalar üzerinde baskı yaratıyor. Fon ihtiyacı sektörü zorluyor. Problemin büyüklüğü hakkında netlik bulunmuyor. O yüzden piyasalar ve merkez bankaları karar almadan kafa karışıklığı yaşıyor. Tahvil faizleri düşüş yaşarken dün tepki hareketi görüldü.
Lokal tarafta ise TL tahviller ise yatay seyrini korudu. Kapalı devre işlem dinamiği varlığını koruyor.
Tahviller açısından -temel konu seçim öncesi mevcut yapı korunur- seçim sonrası nasıl bir ekonomi politikası olacağı önem arz ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay %10,82 ve 10 baz puan artışla %11,29 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yukarı atakların güç kazanması için 5,250 ara direncinin aşılması gerekiyor... Kısa vadeli teknik yapı içerisinde kritik nokta olarak izlediğimiz 5,500 direncinin oluşturduğu aşağı baskının, 5,000 hedef desteğine geri çekilmelerinde tepki yükselişi gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz. Perşembe gününü % 2.11 oranında değer artışıyla 5,229 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, haftanın son işlem gününde 5,250 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. 5,000 ana desteğine geri çekilmelerin oluşturduğu yukarı atakların güç kazanabilmesi için 5,250 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 5,350 olmak üzere 5,500 ana direnç noktasını hedefleyecek yükseliş eğilimi oluşabileceğini düşünüyoruz. Seans içi geri çekilmelerde ise 5,000 seviyesini ana destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Piyasada genel itibariyle şu aşamadaki kısa vadeli hareket aralığının ise 5,000/5,500 bandında kalmaya devam etmesini bekliyoruz.


Eur/Usd:
Avrupa merkez bankası ECB faizi 50 bp artırdı. Bankacılık sektöründeki sorunlar nedeniyle daha az artış olabilir beklentisi karşılıksız kaldı. Başkan Lagarde, enflasyonla mücadelede kararlılıklarını yineledi. Ancak günün şartlarını görmezden gelmeleri mümkün olmadığı için duruma göre hareket edeceklerini ifade etti.
ABD tarafında ise istihdam ve konut verileri güçlü geldi. Asıl odak noktası ise bölgesel bir bankaya likidite desteği sağlanması oldu.
Bankacılık sektörü coğrafya bağımsız tatsız sinyal veriyor. ABD, sonra Avrupa, tekrar ABD. Tedirginlik daha yaygın hissediliyor. Faiz artış döngüsüne iştirak edilen yerlerde risk olduğu düşünülüyor. Bankacılığın sağlamlığı sorgulanıyor.
Lagarde’ın dün dediği gibi finansal piyasalarda gerilim var. Yakından takibi gerektiriyor.
ECB gelecekle ilgili adımları gri bölgede bırakması, ABD tarafında verilerin güçlü gelmesi, bir bankanın desteklenmesi… dünkü akış ile Usd biraz zayıfladı. Dolar Endeksi 104 seviyesinin hafif üzerine bulunuyor.
Bu sabah 1,064 seviyesindeki paritede 1,061 ve 1,057 seviyeleri gün içi destek; 1,067 ve 1,07 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün hafif pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
ABD’de dün açıklanan veriler beklenenden iyi geldi. İstihdam tarafı hala güçlü kaldığı için güçlü veri pek sürpriz olmadı. Ancak konut tarafı yeniden canlanma kaydediyor.
Gündem yoğun olduğu için makro veriler çok konuşulamadı. Gözler bankacılık sektöründe idi. ABD’de bir bankaya destek olmak için 6 büyük banka parasal destek sağladı. Bu iyi haber. Aynı zamanda da değil. Zira sektördeki sorunlu bankalar listesi uzuyor.
Sistematik risk konusu gündemde epey yer kaplıyor. Sorunun çapı konusunda bir netlik bulunmuyor.
Bu sabah 1,214 seviyesinde bulunan paritede 1,211 ve 1,208 seviyeleri gün içi destek; 1,216 ve 1,219 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Altın:
Piyasalarda son günlerde sistematik risk endişesi ortaya çıktı. Endişeye merkez bankaları da kayıtsız kalamayacakları için şahinleşme hızı azalır mı sorusu gündeme geldi. Yani faiz baskısının azaldığı üstüne bir de majör risk hissinin olduğu bir yapı güvenli liman lehine. Hal böyle olunca altın ve gümüş gözde oluyor.
Dünkü haber akışında ABD’de bir bankanın sorun yaşadığı görüldü. O bankaya fonlama desteği sağlanması havayı yumuşattı. Ancak başka bankalarda sorun olabilir düşüncesi aynı zamanda geçerliliğini korudu. Sorunun çapı bilinmiyor. O yüzden hem piyasa hem merkezler adım adım ilerlemeyi tercih ediyor.
Bu sabah 1.929 Usd seviyesindeki ons altında 1.920 ve 1.911 Usd seviyeleri gün içi destek 1.937 ve 1.949 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Tahvil faizleri dün yükseliş kaydetti. Birkaç gün süren keskin düşüşün ardından tepki olağan. Seyrin devamı makro verilere bağlı ifadesinin yanına bir de bankacılık sektörüne bağlı. Sektörün sermaye ihtiyacının çapı piyasanın seyrini de belirleyecek. Tahvil faizleri de buna göre yol bulacak.
ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,57%, 2 yıllık ise 4,20% civarına yükseldi. Sırasıyla 20 tik ve 40 tik civarı yükseliş oldu. Dün ECB faiz 50 bp artırdı sonrası için net konuşamadı. Haftaya gözler FED’de olacak. 25 bp artış yapması bekleniyor. Esas konu ise ne düşündüğü?
Lokal tarafta siyasi tarafta hareketli günler yaşanıyor. Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. 5 yıllık CDS günü 531 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar dün pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 51-56 cent; orta vadelilerde 136-145 cent; uzunlarda 164-165 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,77%, 8,05 ve 8,64% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.