Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

iyasalarda resesyon endişelerinin devam etmesinden dolayı haftanın kritik verilerinden biri olarak gördüğümüz ABD perakende satışlar ve haftalık işsizlik maaşı başvurularını aldık. ABD'de perakende satışlar Temmuz'da tahminlerin üzerinde yüzde 1 olarak gerçekleşti (beklenti %0,4). Çekirdek perakende satışları aylık yüzde 0,4 (beklenti%0,1) beklenti üstü gelirken haftalık işsizlik maaşı başvuruları 277 bin (beklenti 236 bin) ile beklenti altı geldi.

Perakende satışların Ocak 2023’den bu yana en yüksek seviyeye yükselmesi piyasalarda resesyon endişelerinin azalmasına ve risk iştahının artmasına neden oldu. Veri sonrasında FED faiz indirim beklentisi eylül ayı için 1 adete geriledi (25 baz puan). Gelen makro veriler piyasa için en iyi senaryo olan ‘yumuşak iniş’ yani; ılımlı bir büyüme ve düşen enflasyon beklentilerinin artmasına neden oldu.

Geçen hafta yaşanan iki riskin (Japonya Merkez Bankası politika faizi değişikliği ve ABD resesyon korkuları), Japonya politika yapıcılarından gelen güvercin tonda sözlü yönlendirmeler ve ABD makro verilerinin resesyon endişelerini azaltıcı etkisi sonucu, piyasalarda oluşan etkilerinin şimdilik azaldığını görüyoruz.

ABD piyasalarında bilanço dönemi devam ediyor. Walmart satış ve kar görünümünü yukarı revize etmesinin ardından iyi gelen bilanço sonrasında %7 yaklaşan yükseliş yaşadı. Haziran ayında yaşanan online satış günlerinin tüketicilerin harcama isteğinde pozitif yönde etki yaptığı görülüyor.

Dün yoğun geçen günün piyasa yansımalarına baktığımız zaman resesyon korkularının azalması risk iştahını desteklediği görüldü. Nasdaq %2,4 %ve S&P %1,57 günü yükseliş ile kapadı. FED’in eylül ayında 25 baz puan faiz indirimi ile gevşeme adımlarına başlayacağı beklentisi arttı. Faiz indirim derecesinin azalması altın fiyatlarında sınırlı artış görülmesine neden olurken, büyümeyi destekleyici veriler gümüş talebinin artmasına neden oldu. Gümüş %3 üstünde kazanım ile günü sonlandırdı.

Asya tarafında; Çin kamu iktisadi teşebbüslerinin sermaye harcamalarındaki artış yılın ilk yarısındaki %6,8’den ilk yedi ayda %6,3’e geriledi. Çin’de zayıf güven tüketim ve yatırımlar üzerinde baskı oluştururken, ekonomik aktivite ivme kazanamadı ve hükümetin yıllık büyüme hedefinin tutturulamaması riski artıyor.

Bugün makro veri tarafında Michigan Tüketici Güven Endeksi ABD tüketicilerinin finansal durum ve beklentileri açıklanacak.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,1 ile 0,3 aralığında artı. Asya piyasalarında Hong Kong %1,7 civarında, Çin %0,1 civarında, Japonya %3,2 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,90, Dolar Endeksi 102,9, ons altın 2.453 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta,. Merkezi yönetim bütçe dengesi Temmuz ayında 97 milyar TL açık verdi. Merkezi yönetim bütçe giderleri 827,7 milyar TL, bütçe gelirleri 730,9 milyar TL ve bütçe açığı 96,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe yedi ayda 884 milyar TL açık verdi. Vergi geliri tahsilatı yüzde 35,8 arttı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bültenine göre, Bankacılık sektörünün kredi hacmi, 9 Ağustos haftasında 103 milyar 405 milyon lira artarak 14 trilyon 241 milyar 937 milyon liraya çıkarken, tüketici kredilerindeki büyümede ılımlı bir hızlanma görüldü.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Bu hafta gelen ABD enflasyon verilerinde, fiyat artış hızında güç kaybı sinyalleri geldi. ABD ÜFE verisi sonrasında dün açıklanan TÜFE verisi de beklentilerin bir miktar altında geldi. Dün açıklanan ABD Perakende Satışlar verisi ise beklentilerin üstünde gelerek resesyon endişelerinin azalmasını sağladı, risk iştahı piyasalarda arttı. Makro veriler, FED faiz indirim sürecini destekliyor. Dün kuvvetli gelen öncü ekonomik veriler sonrası dolar talebinde bir miktar artış yaşandı. Dolar Endeksinin 103 civarındaki desteğinin hemen altında. Haftalık kapanışın 103 altında olması düşüşün devamını getirebilir.

İç tarafta, kur, faiz ve CDS sakin ve yatay bir seyir izlerken, ekonomik aktivitede ivme kaybı sıkı para politikasının yan etkisi olarak karşımıza çıkıyor. Ana resimde ise hikaye devam ediyor. Hem para politikası hem maliye politikasıyla birlikte süreç ilerliyor. Enflasyon rakamlarında somut kazanımların hızlandığı bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,69 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,00 ve 32,50; yukarıda 34,00 ve 34,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Geçen hafta başında yaşanan volatilitenin etkileri azalma kaydediyor. Bu çerçevede TL tahvil faizlerinde görülen sınırlı yükseliş yerini sakin seyre bırakabilir. Hatta bir miktar alıcı etkisi görülebilir.

Globalde, bu hafta makro tarafta ABD makro verileri ön planda olmaya devam ediyor. Önceki gün açıklanan ÜFE verisinin ve dün açıklanan ABD TÜFE verisinin beklenti altında gelmesi risk iştahını destekledi. Dün gelen perakende satışlar verisi ve haftalık işsizlik verisinin sonuçlarının resesyon korkularını azaltması ile birlikte risk iştahı toparlandı. 18 Eylül olağan FED faiz toplantısına yönelik 25 baz puan faiz indirimi ihtimali dün açıklanan makro veriler sonrasında arttı. ABD ekonomisinde tüketim, büyüme ve istihdam piyasası riskleri enflasyon endişelerinin önüne geçtiği bir dönemdeyiz.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 1 baz puan düşüş ile %42,40 ve 8 baz puan artış ile %28,80 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

9,750 desteğine geri çekilmeler tepki yükselişleri oluşturmayı sürdürüyor ...

Endekste 18 Temmuz tarihinde 11,252 zirve seviyesinden itibaren etkili olan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin, ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 9,750 üzerinde dengelenme çabasını sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Dün de 9,750 desteğine geri çekilmelerin oluşturduğu tepki alımlarının ardından, BIST 100 Endeksi Perşembe gününü %0.90 oranında değer artışıyla 9,832 puandan tamamladı. Gün içerisinde yaşanacak hareket kapsamında, 9,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 9,750 üzerinde tutunma çabasını sürdürecek olan piyasada, bu seviyenin korunmasıyla birlikte yukarı atakların devam edeceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişme ilk etapta 10,000 olmak üzere 10,200 dirençlerini hedefleyecek potansiyelin devamını getirecektir. Endeksin yukarı ataklarını kısa vadeli yeni bir yükseliş trendine dönüştürebilmesi için 10,200 direncinin aşılması gerekiyor. Talep tarafındaki zayıflığın devam ettiği piyasada, 9,750 altında ise 9,500 riskinin henüz devam ettiğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz.

 

 

 

 

 

Eur/Usd:

ABD makro veri ajandasına öncülüğünde fiyatlamalar devam ediyor. Dün ABD perakende satışlar verisinin beklenti üstü gelmesi bir süredir devam eden resesyon korkularının azalmasını sağladı.

FED faiz indirim sürecine başlamaya çok yakın. Gelen makro veriler FED’in işini kolaylaştırıyor. Enflasyonda gerileme devam ederken korkuların aksine tüketici talebi tarafında hala canlılık var. Bu veriler piyasaların baz senaryosu olan yumuşak inişi destekliyor. Hassas bir dengede giden FED, bundan sonraki süreçte eskisi kadar sabırlı davranmak istemeyebilir. Enflasyon verilerinin detaylarında tüketicilerin zorunlu tüketim tarafında durduğu görülüyor. Gereğinden fazla devam edecek sıkılaşma ekonomide beklenenden fazla soğuma yaratabilir.

Parite 1,09 seviyesini taban yapma çalışmasını tamamladıktan sonra 1,10 seviyelerine doğru atak gerçekleştirdi. FED faiz indirim beklentilerinin veri sonrasında 50 baz puandan 25 baz puana yönelmesi ile birlikte paritede kar satışları görüldü. Dolar Endeksi’nin 103 civarındaki desteğinin altında fiyatlamalara geçtiği görülüyor. Haftalık kapanışın 103 altında olması düşüşün devamını getirebilir.

Bu sabah 1,097 seviyesindeki paritede 1,096 ve 1,091 seviyeleri gün içi destek; 1,102 ve 1,109 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere hizmet enflasyonunda ve çekirdek enflasyonda beklenenden daha fazla düşüş görülmesi ise İngiltere Merkez Bankası’nın Eylül ayında faiz indirimine gitme olasılığını artırıyor. İngiltere ekonomisi Nisan-Haziran döneminde beklentilere paralel yüzde 0,6 büyüme kaydetti. Ekonomi geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 0,9 büyüdü. Beklenti yüzde 0,9'du. Paritede genel seyir FED faiz indirim hızına bağlı olmaya devam ediyor.

Dolar Endeksi’nin 103 civarındaki desteğinin altında fiyatlamalara geçtiği görülüyor. Haftalık kapanışın 103 altında olması düşüşün devamını getirebilir. Teknik olarak paritede 1,2850 önemli üstünde fiyatlamalar paritede yukarı isteği artırabilir.

Bu sabah 1,287 seviyesinde bulunan paritede 1,28 ve 1,274 seviyeleri gün içi destek; 1,29 ve 1,293 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Altın:

ABD'de perakende satışlar Temmuz'da tahminlerin üzerinde yüzde 1 olarak gerçekleşti (beklenti %0,4). Çekirdek perakende satışları aylık yüzde 0,4 ile beklenti (%0,1) üstü gelirken haftalık işsizlik maaşı başvuruları 277 bin ile beklenti (236 bin) altı geldi.

Gelen makro veriler ışığında piyasa FED’in eylül ayında faiz indirimlerine başlayacağını neredeyse kesin bir olasılıkla fiyatlıyor. Atılacak adımın büyüklüğü altın fiyatının hızını etkiliyor. Beklentilerin 50 baz puandan 25 baz puan indirime yönelmesi altın fiyatlarında ılımlı bir yükseliş yaşanmasını sağladı. Gümüş ise daha farklı bir dinamik içerisinde. Büyüme endişelerinin azalması endüstriyel metal özelliği de olan gümüş talebinin artmasına neden oldu.

Teknik olarak altın fiyatları 2.440 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağlama çabasında. Kısa vade de 2.440 Usd üstünde fiyatlamaların kalıcı olması halinde 2.600 Usd seviyesini gündeme gelebilir.

Bu sabah 2.453 Usd seviyesindeki ons altında 2.450 ve 2.425 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.470 ve 2.490 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

ABD de açıklanan Perakende satış verisinin beklentilerin üstünde gelmesi resesyon endişelerini azalttı. Bir süredir güvenli liman talebi gören tahvillerde kar satışı görüldü. FED’in faiz indirim döngüsüne girmesi ABD 10 yıllık tahvil faizinde yukarı hareketlerin sınırlı kalmasına neden olabilir.

İç tarafta, global piyasalarda son gelen makro verilerin endişeleri azalttığı ve risk iştahının artmasına neden olduğu görülüyor. Pozitif hava CDS’de bir miktar geri çekilmeyi de beraberinde getiriyor. İç tarafta ajandanın dolu olmaması global fiyat hareketleri ile korelasyonu artıyor. Türkiye eurobondları için olumlu görüşümüzü koruyoruz (örneğin CDS’te 250 seviyesi). Bir süre yatay fiyatlama görebiliriz.

Türkiye 5 yıllık CDS 274 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-5 cent; orta vadelilerde 6-7 cent; uzunlarda 8-16 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,33%, 6,80% ve 7,76% oldu.

 

 

 

  

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

   

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.