Uluslararası piyasalar kapanış raporu (İş Yatırım)

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Perakende harcamaları ve işgücü piyasasına ilişkin verilerin ABD ekonomisinin resesyon riskini azaltmasıyla ABD endeksleri yükseldi.

Veriler perakende satışların %0.4 beklentisinin üzerinde %1 olarak açıklanarak tahminleri aştığını ve işsizlik başvurularının 235 bin beklentisinin altında 227 bin olarak Temmuz başından bu yana en düşük seviyeye ulaştığını gösterdi. Verilere ek olarak büyümenin ölçülmesinde kullanılan Walmart’ta beklentilerin üzerinde bir bilanço açıklamasının ardından %6.58 oranında değerlendi.

Ekonomik tedirginliklerin azalmasıyla hisse senetleri geçen haftaki düşüşün ardından toparlanmayı altıncı seansa taşıdı. Dow Jones endeksi %1.39, S&P500 %1.61 ve Nasdaq %2.34 oranında değerlenerek günü sonlandırdılar. Dow Jones endeksinde takdirsel tüketim %2.24, hammadde %2.10 ve sanayi %2.15 oranında değerlenerek en iyi performansı sergileyen sektörler arasında yer alırken sağlık %0.25, finans %1.08 ve temel tüketim %1.21 oranında primlenerek en zayıf performansı sergileyen sektörler oldular. S&P500 endeksinde ise takdirsel tüketim %3.38, IT %2.54 ve hammadde %1.51 oranında yükselerek en çok değerlenen sektörler olurken sadece gayrimenkul %0.34 ve altyapı %0.02 değer kaybederek günü negatif sonlandıran sektörler oldular.

Kurumsal faaliyetlere baktığımızda Deere & Co. dünyanın en büyük traktör üreticisinin kötü giden çiftlik ekonomisinde maliyetleri azaltmaya çalışmasıyla beklenmedik bir şekilde yıllık kar görünümünü teyit etti. Hisseleri %6.26 oranında değerlendi. Nike, Pershing Square Capital Management LP’nin dünyanın en büyük spor giyim şirketinde alım yaptığını açıklamasının ardından %5.07 değer kazandı. Dell Technologies “cazip bir giriş noktası” gerekçe gösterilerek JPMorgan Chase & Co.’nun analist odak listesine eklenmesinin ardından %7.05 primlendi. Lenovo Group beklenenden daha iyi bir çeyrek kârı açıklayarak, küresel yapay zekâ harcamalarının etkisiyle bilgisayar sektörünün kademeli olarak toparlanacağı yönündeki umutları teyit etti. Alibaba Group Holding, agresif promosyonların Çin’deki tüketici ortamındaki harcamaları artırmada başarısız olmasının ardından gelirinde hayal kırıklığı yaratan %4’lük bir artış kaydetmesinin ardından günü yatay sonlandırdı.

Avrupa endekslerinde pozitif seyir hakimdi. Euro Stoxx 50 %1.7, FTSE100 %0.8 ve DAX %1.66 oranında değerlenerek günü sonlandırdılar. FTSE100 endeksinde sağlık %1.48, finans %1.43 ve IT %1.16 oranında değerlenerek en iyi performansı sergileyen sektörler olurken altyapı %0.41, hammadde %0.08 ve gayrimenkul yatay şekilde günü sonlandırarak en kötü performansı sergileyen sektörler oldular. DAX endeksinde ise IT %2.4, finans %2.03 ve sanayi %1.84 oranında primlenerek en çok değerlenen sektörler olurken sadece temel tüketim %0.09 oranında düşüş yaşayarak günü negatif sonlandırdı.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

İşsizlik başvuruları ve perakende satış verilerinin ardından dolar endeksinde 103.22 seviyesine sert bir yükseliş görsek de, 102.86’ya kadar düzeltme hareketleri gördük . Amerikan doları karşısında güçlü kalan G10 para birimi İngiliz sterlini, Yeni Zelanda Doları ve Avusturalya doları olurken, dolar endeksinde yükseliş %0.43 oldu, 103.02 seviyelerinde işlem görmeye devam ediyor. EURUSD paritesi güne 1.1012 seviyesinden başlasa da güçlenen dolar sonrası 1.0950’lere kadar geriledi. Düzeltmeler sonrası 1.0973 seviyelerinde alıcı buluyor.

Altın, veri sonrası gün içi zirvesi 2470’ten sert bir düşüşle 2447 seviyelerine gelse de yukarı yönlü düzeltme gecikmedi. Jeopolitik gerginliklerin devamı ile güçlü kalan sarı maden 2456 seviyesine kadar yükseldi. Petrol pozitif bir günü geride bıraktı. Çin tarafından gelecek talep ve jeopolitik gerginlikteki gelişmeler petrolün yönü için takip edilecek gelişmeler arasında yer alıyor. Aktif vadeli petrol kontratlarında ham petrol 78.60 seviyelerinde gün içi zirvesin i gördükten sonra 77.99’A kadar geri çekilirken, brent petrolde benzer hareketlerle 81.43’te zirvesini gördükten sonra 80.89’larda işlem görüyor.

Eurotahvil Piyasaları

ABD verileri sonrası resesyon endişelerinde yaşanan düşüş tahvil getirilerine negatif yansıdı. ABD yakın vade getirilerinde 14 puana yaklaşan yükselişler, uzak vadelerde 5-10 puan arasında sınırlı kaldı. Avrupa tahvil piyasaları da negatif seyretti, 10 yıllık getirilerinde 5-8 puanlık yükseliş görüldü. Gelişmekte olan ülke CDS’lerindeki pozitif havayla beraber Türkiye 5 yıllık risk primi 7 puan düşerek 273 seviyelerinde işlem gördü. Türk eurobondları dünyadan pozitif ayrıştı. Getirilerde 2 yıllıklar 5.7 puan düşüşle %5.14’ten alıcı bulurken 10 yıllıklar 1.4 puan düşüşle %7.00 seviyesinde işlem gördü.

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

 https://arastirma.isyatirim.com.tr/2024/08/15/uluslararasi-piyasalar-kapanis-raporu-15-08-2024/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş