Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Dünyanın batısından gelen olumlu haber akışını, doğusundan gelen olumsuz haber akışı baskılıyor. Dün Çin'de perakende satışlar, sanayi üretimi ve sabit varlık yatırımları beklentilerden düşük geldi. Son günlerde ekonominin yavaşladığına dair çok fazla sinyal ortaya çıkmaya başladı. Çin hükümeti henüz beklenen destek paketi açıklamazken, Çin Merkez Bankası dün sürpriz bir hamleyle faiz oranlarını yüzde 2,65'ten %2,50'ye düşürdü. Ancak faiz indirimi piyasalarda bekleneni vermedi diyebiliriz. Piyasalar bu noktada, sorunların faiz indirimi ile çözülemeyeceğine mesajını verdiğini düşünüyoruz.
Global piyasalarda baskı oluşturan diğer majör neden ABD 10 yıllık faizi. ABD 10 yıllık faizinde yükseliş devam ediyor. Beklenti üstü gelen ABD ÜFE verisini, artan enerji fiyatlarını, ABD tahvil ihraç takvimini tahvil faizlerinin yukarı doğru çıkmasına neden olan başlıca sebepler olarak görüyoruz.
Son günlerde küresel iştah baskılanıyor. Ana resimde 'FED iyimserliğinin' -ara ara gölgelense bile- hala geçerliliğini koruduğunu düşünmeyi sürdürüyoruz. Sıkılaşmanın sonlarında olunmasının risk iştahına olumlu etki edeceğini ancak bu yolun lineer olmadığını belirtelim. FED'in gelen veriler ışığında elinin rahatladığını düşünmekle beraber piyasaların kar satışlarından uzaklaşması için olumlu haber akışına ihtiyaç duyduğunu düşünüyoruz.
Bugün akşam FED FOMC toplantı tutanakları açıklanacak (TSİ 21:00). Tutanakların içeriği piyasalarda hareket yaratabilir. Avrupa tarafında, İngiltere'den gelecek TÜFE veri seti önemli olabilir. Beklenti üstü gelebilecek veriler Eylül ayında faiz artırımı ihtimalini güçlendireceği için pariteler tarafında hareketlilik yaratabilir. Diğer taraftan yarın Euro Bölgesi sanayi üretimi verisi açıklanacak. Avrupa'da resesyon tehlikesi hususunda sanayi üretim verileri sonuçları yön gösterici olabilir.
Arabistan ve Rusya'nın petrol fiyatlarını arz silahı ile yukarı çekme çabaları ile petrol fiyatları 7 haftadır yükselişte idi. Çin'de yavaşlama yükselişe ara verilmesini sağlıyor. Bu arada, savaş maliyetinin artması ve ihracatının hızla azalması ile Rus para birimi Ruble'deki değer kaybı hızlandı. Rusya Merkez Bankası, değer kaybının ardından yaptığı acil toplantıda faizi 3,5 puan artırdı.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,10 civarı artıda seyrediyor. Asya borsaları satıcılı. Japonya yüzde 1, Çin yüzde 0,3, Hong Kong yüzde 1,4 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,20%, Dolar Endeksi 103, ons altın 1.903 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, dün Moody's Türk bankaları için görünümünü negatiften durağana çevirdi. Kurum, kredi notu verdiği 17 Türk bankasının her birinin not görünümünü 'durağan' olarak belirledi.
Ankara'nın değişim-dönüşüm-sadeleşme yolunda ilerlemesinin meyve vermeye devam ettiğini düşünüyoruz. Türkiye ekonomisine yabancı bakış açısının temkinli-olumlu olarak devam ettiğinin güzel bir örneği bizce. Enflasyon ile mücadelede atılan adımlar, şeffaf iletişim piyasalar tarafından olumlu değerlendiriliyor. İlk etapta 24 Ağustos tarihinde yapılacak olan PPK toplantısında alınacak karar ve toplantı metni önemli. Esasında Eylül ayı ortasına kadar açıklanması beklenen OVP bu süreçte yapıtaşı olarak karşımıza çıkıyor.
Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu kıymetlerin ihalelerinde ROT dahil toplam 61,9 milyar TL borçlandı.
 


Usd/TL:
ABD tahvil faizleri yükselişe devam ederken risk iştahını azaltmaya devam ediyor. Faizlerdeki yükseliş reel getiri kapısını açtığından, Usd talebini artırıcı bir etken olarak da ortaya çıkarıyor. FED sıkılaşmasında tepe noktanın biraz belirsizleşmesi, Çin'deki yavaşlama küresel iştahı azaltıcı etki yapıyor. Yatırımcıların Usd talebi canlı kalmaya devam ediyor.
Bugün açıklanacak FED tutanakları önemli. Enflasyona karşı verilen reel getiri sıkılaştırma için yeterli olacak mı? Tutanaklardan piyasa bunun cevabını aramaya çalışacaktır. Sıkılaşmanın patikasına dair ipuçları da aranacak diye düşünüyoruz.
Lokal tarafta, Moody's Türk bankalarının görünümünü negatiften durağana çevirdi. Olumlu haber akışı yabancı yatırımcının lokal piyasaya temkinli-olumlu bakışını destekliyor. Lokale dair olumlu haber akışı ve mevsimsel konjonktür, Usd talebinin biraz daha dengeli kalmasını sağlıyor.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,06 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,80 ve 26,50; yukarıda 27,50 ve 27,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli 6 ayda bir yüzde 0 reel kupon ödemeli ve 10 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 8,90 sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin ihalelerinde ROT dahil 61,9 milyar TL finansman sağlandı. Pazartesi yapılan ihaleyi de dahil edersek bu hafta toplam 64,5 milyar TL seviyesine ulaşıldı. TÜFE kağıdında faiz -10,91% olurken, 10 yıllık kıymette 22,18% oldu.
24 Ağustos'ta PPK toplantısı yapılacak. Yeni ekonomi yönetiminin izlediği politikayı olumlu değerlendiriyoruz. Bu noktada atılacak somut adımların sürecin devamı için önemli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Kademeli faiz artışlarının devamı ve menkul kıymet tesisi kuralının gevşetilmesi ile tahvil faizlerinde yukarı yönlü beklentimizi koruyoruz.
Globalde, ABD 10 yıllık tahvil faizinde yükseliş, enflasyon endişeleri ile devam ediyor. Yüksek gelen perakende satışlarından sonra 10 yıllığın faizinde dünün en yüksek noktası yüzde 4,26 seviyeleri oldu.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay %17,30 ve 35 baz puan artış ile %19,28 seviyesinde günü tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Geçtiğimiz hafta oluşan seans içi realizasyonları ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,350 üzerinde karşılamayı başaran piyasada, kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir devam ediyor.
7,868 zirve seviyesinin baskı yarattığı salı gününü -%0.60 oranında değer kaybıyla 7,690 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 7,350 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,350 üzerinde tutunmayı başaracak hareketlerin ise ilk etapta 7,868 olmak üzere 7,950 ve 8,000 seviyelerini hedeflemeye devam edeceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,350 altındaki olası seyrin ise yükseliş hareketinin ilk zayıflama sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Bu durumda piyasada 7,100 ve 6,800 seviyesine yönelik baskı oluşturabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla 7,350 seviyesini aynı zamanda stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz.


Eur/Usd:
ABD de enflasyon endişeleri devam ediyor. Dün beklentilerden yüksek gelen perakende satışlar verisinden sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,26 seviyelerine kadar yükseldi. ABD tahvil faizlerindeki yükseliş piyasalar üzerinde majör baskı nedeni olarak karşımıza çıkıyor. ABD tarafının enflasyon ile mücadelede sunduğu reel getiri, Usd'nin talep görmesini destekliyor.
ABD Merkez Bankası, sıkılaştırma politikalarının sonuna gelirken faiz oranları hakkındaki tartışmalar oranın ne kadar yükselmesi gerektiğinden ne kadar süre yüksek tutulması gerektiği yönüne kayıyor. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari enflasyonun son dönemde görülen yavaşlamaya rağmen hala yüksek olduğunu belirterek "Faiz artışlarının bittiğini söyleyemeyiz" ifadesini kullandı. Fed yetkililerinden şahin tarafa yakın açıklamalar gelmeye devam ediyor.
Dolar Endeksi'nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumlamayı sürdürüyoruz.
Bu sabah 1,091 seviyesindeki paritede 1,09 ve 1,085 seviyeleri gün içi destek; 1,108 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. Saat 21'de FED tutanakları açıklanacak, hareket yaratabilir.


Gbp/Usd:
Bugün açıklanacak İngiltere Temmuz TÜFE verisinin, Eylül toplantısı öncesinde, veri odaklı İngiltere Merkez Bankası için önemli olacağını düşünüyoruz. Beklentilerden yüksek gelecek TÜFE BOE'nin Eylül ayında sıkılaştırmaya devam etmesi ihtimalini artıracağı için GBP lehine hareketlilik sağlayabilir.
Global tarafta ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş piyasalar üzerinde baskının majör nedeni. ABD 10 yıllık faizindeki yükseliş Usd'nin talep görmesine de destek oluyor.
Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,262 ve 1,26 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritenin güne yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Gün ortasında İngiltere TÜFE verisi, saat 21'de ise FED tutanakları hareket yaratabilir.


Altın:
Global piyasalarda yükselen enerji fiyatları yapışkan enflasyon korkularını besliyor. Yapışkan bir enflasyon durumunda FED'in hali hazırda plato noktasına geldiği sıkılaştırmanın zirve noktası belirsizliğini koruyabilir veya zirve daha yukarıda tayin edilebilir. Bir de tabii zirvede kalma süresi uzayabilir. Bu dinamik ile ABD 10 yıllık faizleri yükseliş eğilimini koruyor. FED'in enflasyon ile mücadelede sıkılaştırma sonucunda ortaya çıkan reel getiri Usd talebini artırıyor. Usd'nin değerlendiği, tahvil faizlerinin yükseldiği sırada değerli metallerin üstündeki baskı kendini hissettiriyor.
Altın 200 günlük ortalama seviyesi yaklaşık 1.900 Usd. Bu nokta üzerinde tepkiler cılız kalıyor. Teknik resimde 1.900 Usd seviyelerinde oluşacak aşağı yönlü kırılma satıcıların baskın gelmesine neden olabilir.
Bu sabah 1.903 Usd seviyesindeki ons altında 1.900 ve 1.890 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.930 ve 1.950 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. Saat 21'de FED tutanakları açıklanacak, hareket yaratabilir.


Eurobond:
Yüksek gelen perakende verilerinden sonra ABD 10 yıllık faizleri yapışkan-dirençli enflasyon korkusuyla yüzde 4,26 seviyelerine kadar yükseldi. Piyasa FED'in sıkılaştırma politikasının daha yukarıda zirve yapması ve uzun tutması endişesi risk iştahının azalmasına neden oluyor. Mevsimsel olarak hacimlerin azaldığı piyasada fiyat hareketleri oynaklık gösterebiliyor.
Lokal tarafta, OVP'nin Eylül ayının ilk yarısında açıklanması bekleniyor. Yeni ekonomi yönetimi yönetiminim izlediği sıkı maliye politikası ve kademeli sıkılaşma süreci yabancı yatırımcı tarafından temkinli-olumlu izlenmeye devam ediyor. Dün Moody's Türk bankaları için görünümünü negatiften durağana yükseltti. İzlenilen politikalar ile olumlu haber akışı gelmeye devam ediyor. Global tahvil piyasalarındaki yükseliş, Türkiye eurobondlarında da baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
Eurobondlar dün negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 28-29 cent; orta vadelilerde 65-100 cent; uzunlarda 91-95 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,43%, 8,43% ve 8,85% oldu.



Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.