Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD tüfe verisi beklenenden iyi geldi.
Dün açıklanan ABD manşet TÜFE verisi beklentilerden iyi gelerek yüzde 3.2 açıklandı. Asıl sürpriz çekirdek enflasyon tarafından idi. Çekirdek TÜFE verisi yıllık 4,1 beklenirken yüzde 4 olarak açıklandı. FED patikası açısından kritik öneme sahip olan çekirdek enflasyonda yaşanan düşüşü önemli buluyoruz. Para politikalarının gecikmeli etkileri olduğunu düşündüğümüzde enflasyon ile mücadelede alınan yolun kayda değer olduğunu görüyoruz. Bundan sonraki süreçte piyasalar enflasyon veri seti ışığında ‘mevcut sıkılaşmanın yeterli olduğunu ve FED’in faiz artışlarında sona geldiğini’ fiyatlama isteğinde olabilir.
Veri sonrasında ABD 10 yıllık faizi yüzde 3 düşerek 4,45% seviyelerine kadar geriledi, Dolar Endeksi (DXY) 105 altı fiyatlamalara geçerek Dolar talebinin azaldığını işaret ediyor. ABD enflasyonuna yönelik endişeler azaldıkça ABD tahvil faizlerinde gerileme yaşandı. Bu durum riskli varlıklarda (ABD endeksleri, altın vb) yükselişler için alan yaratabilir. ABD 10 yıllık faizlerinde yüzde 4,40 seviyesini oyun değiştirici seviye olarak görmeye devam ediyoruz.
Bugün açıklanacak perakende satışlar ve ÜFE verisi de ABD ekonomisindeki genel gidişat hakkında bilgi verebilir.
Avrupa tarafında, Almanya'da ZEW beklentiler endeksi Kasım'da 9,8 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Cari duruma dair beklentiler ise olumsuz olmayı sürdürdü. Ülkenin imalat sektörü özellikle küresel parasal sıkılaştırma ve Çin'deki yavaşlamadan olumsuz etkileniyor. Enflasyonda yaşanan düşüş ve büyüme verilerinde en kötünün geride kaldığı düşüncesi ile yatırımcı görünümü beklentilerin üstünde geldi.
Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası BOJ geçen ay yapılan toplantıda verim eğrisi kontrolünde esneklik yapabileceğini belirtmişti. 2024 yılında uyguladı negatif faiz ortamını sonlandırmasını bekliyoruz. Yüksek hizmet enflasyonu ve ücret artışlarında yaşanan yükseliş baskısı politika değişikliğinde ana unsur olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,10-30 arası artı. Asya’da piyasalar alıcılı seyrediyor. Hong Kong 2,9 % civarı, Çin yüzde 0,5 civarı, Japonya yüzde 2,2 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,43, Dolar Endeksi 104,1, ons altın 1.965 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, jeopolitik risklerin azalması lokal tarafta gözler ekonomi yönetiminin yeni yaklaşımına ve enflasyon ile mücadelede atılan adımlara odaklanıyor. Yeni ekonomi ekibinin yabancı yatırımcı ikna turları ve içerde atılan kademeli sıkılaşma ile enflasyon mücadelesi devam ediyor. Risk primini olan 5 yıllık Türkiye CDS’i 400 altı fiyatlamalara yerleşmesini atılan adımların somut göstergesi olarak görüyoruz.
Hazine, 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli 6 ayda bir yüzde 0 reel kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracında reel bileşik faiz eksi yüzde 1,35 olarak gerçekleşti. ROT dahil 10,5 milyar TL borçlanma sağlandı. Dün bir de 5 yıl vadeli sukuk satışında 3,57 milyar TL finansman sağlandığını belirtelim.




Usd/TL:
Dün ABD manşet TÜFE verisi beklenti altı açıklandı. FED’in enflasyon ile mücadelede izlediği politikalarda vurgu yaptığı çekirdek enflasyon da beklentilerin altında Ekim ayında yüzde 4 oldu. Gelen TÜFE verileri enflasyon ile mücadelede oldukça olumlu. Bu durum FED’in mevcut politika faizinde tepe noktasına ulaştığı yorumlarını kuvvetlendirdi.
Lokal tarafta, Merkez Bankası’nın uyguladığı kademeli sıkılaşma adımları ile birlikte paritede öngörülebilirliğin artığını düşünüyoruz. Ürün ve hizmet fiyatlarının Usd bazlı fiyat artışlarını baskılayabileceğini düşünüyoruz. Önceki gün açıklanan cari açığın yıllık bazda 56,6 milyardan 51,7 milyar Dolara gerilemesi mevcut ekonomik politikanın bir yansıması olduğunu düşünüyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,66 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Negatif tahvil eğrisinin oluşması fiyatlarda sağlıklı ilerleyişin oluştuğunu gösteriyor. Kısa vadeli tahvillere olan talep azalırken uzun vadeli tahvillere olan talep artış kaydediyor. Sadeleşme adımları ile birlikte kısa dönem tahvil faizlerinde yükseliş devam ediyor. TCMB‘nin uyguladığı kademeli faiz artışlarının sonuna geldiğimiz zaman tahvil tarafında dengelenmenin sonlanacağını düşünüyoruz.
Hazine’nin dün düzenlediği 5 yıl vadeli TÜFE kıymetinde ROT dahil 10,5 milyar TL satış yapıldı. İhale faizi -1,35% oldu. Sukuk satışından ise 3,57 milyar TL finansman sağlandı.
Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor
Globalde, dün ABD TÜFE veri seti açıklandı. Hem manşet hem de çekirdek tarafta yükseliş hızında düşüş beklentilerden iyi geldi.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün gününü sırasıyla 1 baz puan artarak ve 23 baz puan azalarak, %41,68 ve %29,06 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Global piyasalara paralel tepki yükselişi hakim oluyor ... Zayıf yükseliş denemelerinin direnç noktalarını aşmakta zorlanmasıyla son dönemde aşağı hareketin hakim olduğu piyasada, dün global piyasalara paralel alıcılı bir gün yaşandı. Salı gününü tepki alımları kapsamında %1.36 oranında değer artışıyla 7,671 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi yukarı ataklarda 7,750 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. 7,750 ara direncini aşacak hareketlerin ise bir üst noktada ana direnç olarak izlediğimiz 7,950 seviyesini aşma denemeleri oluşturabileceğini düşünüyoruz. Aşağıda 7,400 seviyesini ana destek olarak almaya devam edeceğimiz piyasada, geri çekilmelerde bu noktanın önemini koruyacağını düşünüyoruz. Şu aşamada 7,400/7,950 bandında yatay bir seyre dönmesini beklediğimiz kısa vadeli hareket kapsamında, endeksin aşağı seyrini tamamlayarak yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi 7,950 direncinin aşılmasıyla mümkün olacaktır. Dolayısıyla dün kısa vadeli ana destek bölgesine yaşanan geri çekilmenin oluşturduğu tepki denemesi çerçevesinde 7,950 direnci kritik olmayı sürdürecektir.



Eur/Usd:
Dün ABD tüfe verisi açıklandı. Beklentilerin altında gelen hem çekirdek hem manşet enflasyon ile piyasalar moral buldu. FED’in uyguladığı sıkı para politikasının gecikmeli etkileri olumlu yansımaya devam ediyor. Enflasyon üzerinde etkisini gösteren sıkılaşma FED’in faiz artırımlarında plato aşamasına ulaştığı görüşlerini kuvvetlendiriyor. Tabi bu durum dolar talebinin azalmasına ve majör para birimlerinin değerlenmesine yol açıyor.
ABD TÜFE verisi sonrasında Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasının altında fiyatlamalara geçti.
Bu sabah 1,087 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,09 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Dün ABD TÜFE verisi açıklandı. Manşet ve çekirdek TÜFE beklenti altında geldi. Bu durum enflasyon ile mücadelede somut kazanımlar olduğu ve mevcut sıkılaşmanın yeterli olduğu görüşlerine destek oldu. Veri ile birlikte dolar talebi düşerken majör para birimlerinde değerlenmeler gerçekleşti.
Bugün İngiltere TÜFE açıklanacak. Enflasyon verisinin sonucu ve kat edilen mesafe piyasalara yön konusunda yardımcı olabilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasını ABD tüfe veri sonuçları ile birlikte aşağı yönde kırdı.
Bu sabah 1,248 seviyesinde bulunan paritede 1,245 ve 1,24 seviyeleri gün içi destek; 1,255 ve 1,26 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
ABD TÜFE veri seti beklentilerin altında geldi. Manşet enflasyon yüzde 3,2’ye gelirken çekirdek enflasyon Ekim ayında yıllık yüzde 4 seviyesine indi. Veri sonrasında ABD 10 yıllık faizlerinde yaşanan gerileme ve FED’in sıkılaşma döngüsünde sona geldiği beklentisi değerli metal fiyatlamasına olumlu yansıdı. Diğer yandan Usd’nin değer kaybı da kıymetli madenlere destek olan bir unsur oldu.
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 1.965 Usd seviyesindeki ons altında 1.930 ve 1.935 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.972 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD TÜFE verisinin hem manşet hem çekirdek enflasyonda beklenti altı kalması ile ABD 10 yıllık faizi yüzde 3’e yakın düşüş gösterdi. Enflasyon korkularının azalması, mevcut sıkılaşmanın yeterliliği ABD tahvillerine olan talebi artırdı.
 ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri ile ABD tahvil faizleri arasında korelasyon devam ediyor. ABD TÜFE verisi sonrasında ABD tahvillerinde faizler aşağı geldi. Bu ise Türkiye eurobondlarına da olumlu yansıdı. Lokal varlıklar üzerinde oluşan yurtdışı fiyat baskısının azaldığını ve fiyatlamalara pozitif etkide bulunacağını düşünüyoruz.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 369 ile günü tamamladı. Eurobondlar olumlu seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 40-46 cent; orta vadelilerde 151-170 cent; uzunlarda 179-185 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,04%, 8,48% ve 9,99% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Çin'de kentsel yatırımlar Ekim ayında yıllık +2.9% (Beklenti: +3.1% Önceki: +3.1%)
Çin'de sanayi üretimi Ekim ayında yıllık +4.6% (Beklenti: +4.4% Önceki: +4.5%)
Çin'de perakende satışlar Ekim ayında yıllık +7.6% (Beklenti: +7.0% Önceki: +5.5%)
Çin'de kentsel bölgeler işsizlik oranı Ekim ayında 5.0% (Önceki: 5.0%)
Çin'de gayrimenkul yatırımları Ocak-Ekim ayında yıllık -9.3% (Önceki: -9.1%)
Facebookta Paylaş