Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Enflasyon gelecek birkaç ayda biraz yüksek gelse de hedefe ulaşma patikasıyla uyumlu.’
Bu umut verici sözler FED-Goolsbee’ye ait. Şikago FED başkanı enflasyonda aşağı yönlü ana trendin korunduğunu ve biraz daha yeri olduğunu işaret ediyor bir anlamda.
Goolsbee’nin sözleri aynı zamanda ‘yol uzun, yol engebeli olabilir’ yaklaşımını da destekliyor. Tek verinin FED patikasını değiştirmesi beklenmemeli. Dolayısıyla ana çerçeve, çatı görüş değişmiş değil: FED 2024’de faiz indirecek.
Salı günü açıklanan ABD TÜFE verisi beklenenin aksine yüksek geldi. Piyasalar baskılandı. Biz verinin büyük oranda fiyatlandığını düşünüyoruz. Bu sebeple baskıda biraz azalma olabilir. Azalmanın sınırlı kalmasını bekliyoruz zira ufuk gri, gelecekle ilgili tahminler gri. Veriden veriye ilerliyoruz. TÜFE verisinin yarattığı baskı bu sebeple uzun soluklu olmayabilir. Bundan sonrası gelecek yeni verilere bağlı. Risk iştahı veri sonuçlarının beklentilerin neresine düştüğüne göre şekillenebilir.
2024’de FED politika faizi inmeye başlayacak ama ne zaman? Enflasyon verisi tarihi biraz öteledi. Mart değil, Mayıs değil, piyasa tahmini Haziran olabilir şeklinde. FED temkinli olmayı sürdürüyor. Piyasa eskisine göre daha az erkenci. Temkinlilik konusunda FED yalnız değil, ECB de benzer tutum içerisinde. ECB-Nagel daha fazla kanıt görmek istediklerini ifade etti.
Fiyatlamayı ABD seçim haberleri, Orta Doğu, ABD şirket haberleri de etkiliyor. Trump seçilirse Ukrayna-Rusya barışında acele edeceğini ifade etti. Refah odaklı haberler dikkat çekiyor. Teknoloji sektörü olumlu ayrışmayı sürdürüyor. Japonya
Dün AB 4Ç büyüme verisi beklentilere paralel geldi. İngiltere’de ise TÜFE hafif düştü. BOE başkanı Bailey, önceki ay hafif yükselmişti bu ay hafif düştüğü için enflasyon son 2 ayda aynı yer kaldığını belirtti. Bu sabah Japonya 4Ç GSYİH verisi beklentilerin (1,1%) aksine küçülmeye (-0,4%) işaret etti.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,1-0,2% civarı eksi. Asya piyasaları karışık. Hong Kong 0,4 civarı eksi. Japonya 0,8% civarı artı. Çin tatil nedeniyle bu hafta kapalı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,23, Dolar Endeksi 104,7, ons altın 1.993 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, bu hafta ekonomi ajandası zayıf, siyasi ajanda ise dikkat çekiyor Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışı temasları hem bölgesel barış hem de ikili ilişkilerin (ticari, askeri) güçlenmesini sağlıyor. Biz haber akışını lokal varlıklar lehine yorumluyoruz.




Usd/TL:
ABD enflasyon verisi fiyatlara büyük oranda yansıdı diye düşünüyoruz. Enflasyondaki kıpırdanma faiz indiriminin erken başlama ihtimalini azalttı ve başlama tarihini biraz öteledi.
Piyasalar ‘tek veri’ üzerinden daha fazla baskı altına girmeyebilir. O yüzden sınırlı bir rahatlama oluşabilir. Dolar Endeksi mevcut seviyeler civarında kalabilir. Gelecek ise yeni verilere göre şekillenebilir.
Lokal tarafta, ekonomi tarafında bu hafta haber akışı az. Siyasi taraf daha hareketli. F16 haberi ile hafta başlamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temasları ile sürüyor. Hem bölgesel tansiyon hem ikili ilişkiler (ticari, askeri) açısından kritik görüşmeler yapılıyor. Haber akışını lokal varlıklar lehine yorumluyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,76 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,50 ve 30,00; yukarıda 31,00 ve 31,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Enflasyonun 70-75% civarına çıkması genel beklenti haline gelmiş durumda. Bu süreçte Merkez Bankası’nın şahinlik dozu önemini koruyor. Zira doz aynı zamanda piyasa algısını da etkileme gücüne sahip. Algının değişimi ise sabit getirililere talebi değiştirebilir (+/-). Tahvil faizlerinde oluşmasını beklediğimiz zirvenin nerede oluşacağı da biraz netleşebilir.
Globalde, ABD TÜFE verisi beklentilerin üzerinde gelmesi tahvil faizlerini yukarı çekti. Piyasada biraz normalleşme olabilir. tahvil faizleri biraz gevşeyebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 9 baz puan düşerek %42,64 ve 7 baz puan azalarak 26,50% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,600 seviyesini kısa vadeli ana destek noktası olarak izliyoruz... 26 Aralık tarihinde 7,200 desteğinde başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini 9,217 seviyesine kadar sürdüren piyasada, dün bu noktadan başlayan zayıflama eğilimi devam ediyor.
Çarşamba gününü kapanışa doğru oluşan tepki alımlarının ardından %0.87 oranında değer artışıyla 9,072 puandan tamamlayan piyasada, 9,100 seviyesi seans içi ilk önemli direnç konumunda. Geri çekilmelerde ise bir alt noktada bulunan 8,850 seviyesi üzerinde dengelene çabası devam edecektir. Gün içerisinde 8,850 desteğini koruma çabasında hareketlenecek piyasada, bu seviye altında ise önce 8,750 ardından kısa vadeli trend desteği olarak izlediğimiz 8,600 seviyesinin test edilme eğilimi gündeme gelecektir.
Endeksin yeniden yukarı ataklarında yeniden güç kazanması için 9,100 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 9,200 olmak üzere 9,250 ve 9,500 hedefleriyle yeniden alım eğiliminin güç kazanabileceğini düşünüyoruz.





Eur/Usd:
ABD enflasyon verisinin yüksek gelmesi risk iştahının baskılanmasına, Dolar talebinin artmasına yol açtı. Tabii tek veri üzerinden uzun soluklu bir fiyatlama yapmak mümkün değil. o yüzden verinin etkisinin büyük oranda fiyatlara yansıdığı kanaatindeyiz.
Bu noktada önemli olan enflasyon özelinde gelecek aylara ait endişeli bir bekleyiş söz konusu mu? Sorunun cevabı bizce hayır. O yüzden geleceğe dair enflasyon düşüş hattında ilerler görüşü geçerli hala. Bir de diğer verilere de bakmakta fayda olduğunu düşünüyoruz (genel görünüm). Genel görünüm (ana çerçeve) faiz indirimini mümkün kılar görüşü hakim ve geçerli. O yüzden TÜFE verisi sonrası oluşan negatif hava biraz seyrelebilir. Havanın nereye evrileceği ise yeni verilere bağlı.
Dolar Endeksi 105 seviyesini gördü. Bu sabah 104,7 civarında bulunuyor.
AB 4Ç büyüme verisi beklenti ile aynı geldi. Bugün ECB başkanı Lagarde’ın yapacağı konuşmayı not edelim (saat 11:00). Başkan yeni-farklı bir şey söylerse etki yaratabilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine çıkılmış durumda. Tepki olarak izlediğimiz yükseliş tahmin ettiğimizden daha güçlü oluyor. Teknik olarak 104,2 üstü kalıcılık sağlanırsa 105,5 bir sonraki hedef olabilir.
Bu sabah 1,073 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,065 seviyeleri gün içi destek; 1,075 ve 1,08 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere TÜFE beklentinin altında geldi. Son 2 ay verisi (+/-) göz önüne alındığında sabit kaldı diyebiliriz. Manşet 4%, çekirdek 5,1% seviyesinde. ABD TÜFE verisinin baskın olması ile paritede denge Usd lehine oluşuyor.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmış durumda. Mevcut dinamik 104 üzerini bir süre daha mümkün kılabilir.
Bu sabah 1,256 seviyesinde bulunan paritede 1,253 ve 1,25 seviyeleri gün içi destek; 1,26 ve 1,265 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı negatif bekliyoruz..




Altın:
ABD para birimi güçlü, tahvil faizleri yüksek, jeopolitik tansiyon düşük. Hal böyle olunca güvenli liman talebi az ve kıymetli madenler baskı hissediyor. ABD TÜFE verisinin büyük oranda fiyatlandığını düşünüyoruz. Yeni gelecek verilere göre fiyat ilerleyebilir. Bulunduğumuz noktada kısa vadede kararsız, gri fiyatlama tavrı sürebilir. Ancak FED’in faiz indirimi hala geçerli olduğu için orta vadede yukarı yönü olası görüyoruz.
Teknik olarak 2.000 Usd altı fiyatlamaların devam etmesi 200 günlük ortalama olan 1.973 Usd seviyelerine kadar geri çekilmeyi beraberinde getirebilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi tahminimizden daha güçlü. Endeks 105,5, 10Y tahvil 4,35% civarına çıkabilir.
Bu sabah 1.993 Usd seviyesindeki ons altında 1.990 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.000 ve 2.010 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,35% seviyesine yaklaştı ardından sınırlı geri çekilme kaydediyor. ABD TÜFE verisinin yarattığı baskı biraz azalabilir. Ancak yön konusundaki kararsızlık sürebilir. O yüzden majör bir geri çekilme olmayabilir. Açıklanacak yeni verilere göre fiyatlama şekillenebilir. FED’den gelen açıklamalar temkinli olmak, daha fazla veri görmek gerektiği yönünde olmaya devam ediyor. Ana senaryo çerçevesinde ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş yüzde 4,40 seviyesini geçmediği sürece tepki olarak kalmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, Türkiye eurobondları yurt dışı piyasalara eşlik etmekle birlikte lokale dair haber akışı sınırlı olumlu ayrışma sağlıyor. Ana resimde Türkiye eurobondları için temkinli-iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 307 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 6-7 cent; orta vadelilerde 5-8 cent; uzunlarda 14-18 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,15%, 7,63% ve 8,20% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş