Günlük bülten (QNB Finansinvest)

BIST 100 Endeksi dün dalgalı bir seyir izledi. Endeks Salı günkü %2 oranındaki düşüşün ardından dün satışların devam etmesi ile 8900 seviyesine doğru geri çekildi. Endeks günün devamında ise gelen tepki alımları ile toparlandı ve 9000’in üzerine yükseliş gösterdi. Endeks günü %0,9 yükselişle tamamladı. Böylece endekste 9200’ün üzerinde gerçekleşen kâr satışları bu aşamada kısa vadeli düzeltme hareketi niteliğinde görünüyor. Endeksteki son dönemdeki belirgin güçlü yukarı yönlü hareket sonrasında realizasyonların gelmesi bu aşamada olağan ve normal görünüyor. Endeks geçtiğimiz Ekim’den itibaren oluşan sıkışmayı yukarı tamamlaması sonrasında bu formasyonun gereğini yükseliş yönünde gerçekleştirmeye devam ediyor. Endeksin zaman zaman destek seviyelerine geri çekilmelerde yeniden güç toplaması önümüzdeki dönemde yükselişini daha sağlıklı bir şekilde ileri taşıması için öne çıkıyor. Endekste 9000 yeniden destek haline gelirken bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Dolayısıyla da endekste 9000’in üzerinde rekor tazeleme eğiliminin korunacağını düşünüyoruz. 9100 ve 9200 dirençlerinin üzerine yükseliş gösterebilir. Olası geri çekilmelerde ise 8800 önemli destek olarak izlenebilir. 8800 desteğinin üzerinde görünümün güçlü kalabileceğini belirtebiliriz. Bankacılık endeksi ise dün %1,4 oranında yükselişle BIST 100’ün yükselmesine öncülük eden sektör olarak öne çıktı. Bankacılık endeksinde 10.000 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 10.275 ve 10.294 ise aşılması gereken dirençler olarak izlenebilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Ocak ayı enflasyon verileri beklentilerin üzerinde açıklanmıştı. Yıllık manşet enflasyon %3,4’ten %3,1’e gerilerken, yıllık çekirdek enflasyon %3,9 seviyesinde değişim göstermedi. Böylece çekirdek enflasyon son sekiz ayın en yüksek artışını gerçekleştirmiş oldu. Fed’in özellikle çekirdek enflasyon tarafında hedefinin %2 olduğunu hatırlatalım. Fed üyeleri bu yıl için faiz indirim yönünde görüş bildirse de, bu konuda aceleci olmayacaklarının ve enflasyonun %2 hedef seviyelerine gerilemesinden emin oluncaya kadar faiz indirimi konusunda temkinli olacaklarının sinyalini veriyor. Fed Başkanı Powell, enflasyonun son bir yılda gerilediğini ve son altı ayda oldukça keskin bir düşüş gösterdiğini, iyi bir ilerleme kaydettiklerini ancak durumun henüz tamamlanmadığını ifade etmişti. Kısa vadeli faiz işlemlerini gerçekleştirenlerin beklentileri, Fed’in Haziran’a kadar faiz indirmeyeceği yönünde şekilleniyor. Dolayısıyla da faiz indirim beklentilerinin daha çok Temmuz ayına ötelendiğini söyleyebiliriz. Verinin ardından yükseliş gösteren ABD tahvil faizleri hafif güç kaybetti. Bölge borsalarındaki geri çekilme kısa vadeli olarak gerçekleştirdi. ABD borsaları bir günlük düşüşün ardından dün yukarı tepki ile günü olumlu seyirle tamamladı. S&P 500 Endeksi yeniden 5000 seviyesine yöneldi. ABD’de bugün perakende satışlar, yarın ise ÜFE takip edilecektir.

   BIST 100 Endeksi tepki hareketi ile 9000 seviyesinin üzerine yükseldi. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 9000’in üzerinde endekste 9100 ve 9200 hedef dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 8800 sonraki destek konumunda. Endekste bu seviye üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü. 8800 desteğinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Diğer yandan ABD vadeli endeks kontratları bu sabah yataya yakın seyir izlerken, Çin borsaları hafta genelinde tatil dolayısıyla kapalı kalmaya devam ediyor.

  İçeride tahvil-bono faizleri karışık bir seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %42,72’den %42,64, 10 yıllık tahvil faizi ise %26,57’den %26,50 seviyesine geriledi. ABD tahvil faizlerinde sert yükselişin ardından yukarı yönlü hareket hafifledi. Gösterge tahvil faizinde %43,00, 10 yıllık tahvilde %27,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi yeniden 300’ün altına geri çekildi. Son durumda 298 seviyesinde bulunuyor.

   ABD enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında dolar küresel çapta gücünü artırdı. EUR/USD paritesi dolar lehine hareketle 1,07 desteğinin hafif altını test etti. Son durumda parite bu seviyenin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. 1,07 ana destek konumunda iken, bu seviye kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. Aksi halde 1,0650 sonraki destek seviyesidir. 1,08 ilk etapta direnç konumunda iken, bu seviyenin üzeri tepki hareketinin ileri taşınması ve kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi açısından takip edilebilir. Fed’in faizlerin zirvede olduğunu belirtmesi paritede geri çekilmeyi sınırlayabilir. Ancak diğer yandan da Fed’den faiz indirim beklentilerinin aşağı gelmesi paritenin 1,08 direncinde güç kaybetmesine neden oluyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri zaman zaman dolar endeksindeki yükselişten olumsuz etkileniyor. TL de benzer seyir izlerken, dolar kuru 30,70’in üzerinde hareket sergiliyor. Dolar kurunda ise kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 30,70’in üzerinde 30,80 ve 30,90 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 30,60 ve 30,50 ise destek seviyesi haline geldi.

   Petrol fiyatları yukarı yönlü sonrasında direnç seviyelerinde güç kaybetti. Brent petrolde 80,50 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları son dönemde Fed’den faiz indirim beklentilerinin aşağı gelmesi ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişle ile 2000 dolar desteğinin altına geriledi. 2000 doların altında 1970 dolar sonraki önemli destek seviyesidir. 1970 dolar aynı zamanda ikili dip formasyonu için takip edilebilir. 2000 dolar ilk etapta direnç olarak izlenebilir. 2000 doların üzerine tepki hareketlerinde 2030 dolar sonraki direnç konumunda. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Gram altında 1960 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2000 TL ise direnç olarak takip edilebilir.

   BIST 100 Endeksi’nde 8800 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Japonya'da geçici GSYH deflatörü 4. çeyrekte +3.8% (Önceki: +5.2%)
Japonya'da revize GSYH 4. çeyrekte yıllık -0.1% (Beklenti: +0.3%, önceki: -0.7%)
Japonya'da revize GSYH 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre -0.4% (Beklenti: +1.4%, önceki: -2.9%)
Japonya'da revize özel tüketim harcamaları 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre -0.2% (Beklenti: +0.1%, önceki: -0.2%)
Japonya'da sermaye harcamaları 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre -0.1% (Beklenti: +0.3%, önceki: -0.4%)
Japonya'da dış talep 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre +0.2% (Beklenti: +0.3%, Önceki: -0.1%)
Avustralya'da işsizlik oranı Ocak'ta 4.1% (Beklenti: 4.0%, önceki: 3.9%)
Emisyon hacmi 14.02.2024 itibariyle 444.46 milyar TL
Facebookta Paylaş