in yönetimi ekonomiye destek olmak için yeni kararlar açıklamaya devam ediyor. Hafta sonu açıklanan mali desteğin miktar ve zamanlama detayı içermemesi piyasaların memnun etmedi. Dün açıklanan TÜFE ve ÜFE verileri deflasyon (fiyatlar düşüş eğiliminde) halinin sürdüğünü hatta biraz daha hızlandığını ortaya koydu. TÜFE 0,6%’dan 0,4%’e, ÜFE -1,8%’den -2,6%’ya düştü. TÜFE beklentilerden az zayıf, ÜFE az güçlü geldi. Enflasyon verileri Çin yönetiminin neden harekete geçtiğinin bir göstergesi. Veriler tatsız olsalar da geçmişe ait, şimdi harekete geçen yönetim geniş kapsamlı önlemlerle-desteklerle geleceği iyileştirmeyi amaçlıyor. Piyasa ise enflasyon verilerden çok mali desteklere odaklanmayı tercih ediyor. Haftanın son günü Çin’de 3Ç büyüme, sanayi üretimi, perakende satışlar verileri açıklanacak. Hafta Çin haberleri ile başlıyor, Çin haberleri ile bitecek.
İstihdam, TÜFE, ÜFE… ile oluşan kısa vadeli güçlü veri zinciri ABD ekonomisi lehine olan dengenin daha da ABD lehine kaymasına yol açtı. Karşıda ise yeni bir faiz indirimine hazırlanan Avrupa, enflasyonu yüzde 2 seviyesinin altına inen İngiltere, deflasyondan çıkmaya çalışan Çin, sıkılaşmak isteyen ama ivme kaybeden Japonya yer alıyor. Bir de üzerine jeopolitik riskleri dahil edince ABD Doları hegemonyasını koruyor. Gücü biraz daha artıyor. Diğer yanda tahvil faizleri yükseliyor.
Güçlü veriler FED’in temposunu azaltacağı algısı yaratıyor. Şu ana kadar piyasa Kasım ayında 50 baz puan indirim yerine 25 baz puan indirim olur şeklinde bir revize yaptı. Ancak verilerin güçlü gelmeye devam etmesi ile FED’in temposu biraz daha yavaşlayabilir. Bu durumda yıl sonuna kadar 2 değil 1 faiz indirimi söz konusu olabilir. Bu haftanın verilerine bu açıdan bakacağız.
ABD TÜFE ve ÜFE özellikle çekirdekte yüksek geldiler. Petrol fiyatları Ekim ayında yüzde 10 civarında artmış durumda. Artışın maliyetler üzerinden enflasyonist etkisi olabilir. FED’in patikasını etkileyecek bir unsur da petrol fiyatları olabilir. Orta Doğu’daki tansiyon yüksek kalmaya devam ediyor. Tansiyonun yüksek seyretmesi tarafların bir sonraki adımlarının yeni saldırılara gebe olduğunun göstergesi. Süreç, global iştahını etkileyebilir.
Bu hafta majör kritik veri bulunmuyor ancak ajanda yoğun. ABD verilerinin yanında Çin, Avrupa verileri de takip edilecek. Perşembe günü Avrupa merkez bankası ECB faiz kararını açıklayacak. Piyasa 25 bps indirim bekliyor. ABD şirketlerinin 3Ç finansalları açıklanmaya başladı. Haftanın diğer başlığı da bu. JP Morgan, Wells Fargo bilançoları geçen yıldan zayıf ama beklentilerden iyi geldi. Hafta boyunca FED, ECB, BOE yetkililerinin konuşmalar yapacağını ekleyelim.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde +/- 0,20 aralığında artı. Asya piyasalarında Çin %1,6 civarında artı, Hong Kong %0,4 civarında eksi, Japonya %0,6 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,10, Dolar Endeksi 103,05, ons altın 2.655 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, enflasyon ve enflasyon beklentileri bozulma gösteriyor. Eylül ayı enflasyonu yüksek geldi. Cuma günü açıklanan TCMB beklenti anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi 44,11%’e (önceki 43,14%) çıktı. Perşembe günü PPK faiz toplantısı yapılacak. PPK’nın, enflasyon, enflasyon beklentileri, güncel iç-dış dinamik hakkında çizeceği çerçeve önem arz ediyor.
Maliye Bakanlığı’nın, yeni vergi hazırlığı içinde olduğu basında yer alıyor. Kredi kartı limiti, araç alım satımı, konut alım-satımı üzerinden vergi tayin edileceği belirtiliyor.
Hazine bu hafta 5 kıymet üzerinden Ekim ayı borçlanma programını tamamlayacak. Bugün 2 ve 7 yıl vadeli tahviller ihale edilecek.
Usd/TL:
ABD ekonomisi diğer majör ülkelere göre daha canlı görümün çizmeye devam ediyor. Üstelik son veri enflasyonun istenen hızda inmediğini gösterdi. Bunun için Usd güç kazanmayı sürdürüyor.
Bu hafta ajandada çok kritik veri bulunmuyor. Ancak yine ABD verileri konuşulacak, fiyatlanacak. Avrupa Merkez Bankası’nın kararı ve Çin yönetiminin kararları dikkat çeken diğer hususlar. Buradan gelecek haber akışı para piyasalarını hareketlendirebilir. Dolar haftaya güçlü başlıyor. Dolar Endeksi 103,04 seviyesinde işlem görüyor.
İç tarafta, son veriler ve haber akışı ile enflasyon tahminlerine de yansıdı, beklentilerde hafif bozulma görüldü. TCMB’nin düzenlediği ankete göre yıl sonu enflasyon beklentisi 44,11%’e (önceki 43,14%) çıktı. Usd tahmini ise aşağı indi, 37,16’dan 36,635’ye.
Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Politika faizinin değişmesi beklenmiyor. Genel görünümle ilgili ortaya konulacak görüş ve sözlü yönlendirme kritik ve belirleyici olabilir. Faiz indirimine dair sinyal merak konusu.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,28 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
TCMB’nin düzenlediği ankete göre yıl sonu enflasyon beklentisi 43,14%’den 44,11%’e çıktı. Usd tahmini ise 37,16’dan 36,635’ye indi. Eylül ayı enflasyonunda görülen katılık sonrası hava biraz bozuldu. Enflasyonla mücadelenin istenen hızda gitmemesi diğer yanda sıkı duruşun ekonomi üzerinde yarattığı baskının sürmesi, piyasanın risk iştahını negatif etkiledi. Hazine bugün 2 ihale düzenleyecek.
Risk iştahını ekonomik değil jeopolitik haber akışı da etkiliyor. Orta Doğu kaynaklı gelişmeler başta coğrafi olarak yakınlığından olmak üzere olumsuz etki yaratıyor. Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Sözlü yönlendirme ve çizeceği patika önemli. Faiz indirimine dair sinyal merak konusu.
Tahvil faizleri, enflasyonun düşüş hızını azaltması, TCMB’nin şahin duruşunun sürmesi, beklenen faiz indiriminin ötelenmesi, jeopolitik gelişmeler ile yüksek kalmaya devam ediyor. Tahvil faizlerinde beklenen indirim için ötelenme hali devam ediyor.
Globalde, güçlü istihdam, TÜFE, ÜFE veri zinciri ABD tahvil faizleri için yön yukarı çevirmiş durumda.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 50 baz puan artış ile %42,42 ve 7 baz puan artış ile %29,12 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
9,200 direnci baskı yaratmaya devam ediyor... Kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin geçtiğimiz hafta oluşturduğu zayıf tepki denemelerinin 9,200 seviyesinde bulunan hedef direnç noktasını aşma denemelerinde başarısız kaldığını gözlemliyoruz.
Haftalık periyotta -%2.56 oranında değer kaybının oluşturduğu piyasada, haftaya başlarken 8,850 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. İlk etapta 8,850 üzerinde dengelenme çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu seviyenin kısa vadeli taban oluşumu açısından önemli olacağını düşünüyoruz. 8,850 desteğini aşağı geçecek olası hareketlerde ise piyasada 8,750 ve 8,500 risklerinin gündeme getirebileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz. Endeksin devam eden aşağı hareket içerisinde yukarı atak oluşturabilmesi için 9,200 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda endeksin ara tepki sürecinde güç kazanarak ilk etapta 9,350 olmak üzere 9,500 seviyesini test edecek bir potansiyel gündeme getirebilir.
Eur/Usd:
İstihdam, TÜFE, ÜFE… ile oluşan kısa vadeli veri zinciri ABD ekonomisi lehine olan algının daha da artmasına yol açtı. Karşı cephede ise haber akışı Avrupa için faiz indirimini, Çin’de deflasyonun sürdüğünü işaret ediyor. Para piyasalarında denge Usd lehine fiyatlamaya yol açıyor.
Çin’de dün açıklanan TÜFE ve ÜFE, beklentilerden daha zayıf geldi. Hem üretici hem tüketici enflasyonunda deflasyon halinin beklenenden fazla olduğu sonucunu ortaya koydular. Bugün için tatsız sonuçlar. Yarın daha iyimser olmak için ise Çin yönetiminin son günlerde açıklamaya devam ettiği desteklerin yeterli olup olmayacağı önemli. Hafta sonu açıklanan yeni mali teşviklerde zaman ve miktar bilgisi verilmemesi piyasaları memnun etmedi.
Avrupa’da ise yeni faiz indirimi bekleniyor. Perşembe günü ECB faiz kararını açıklayacak. Piyasa 25 bps faiz indirimi bekliyor, fiyatlıyor.
Yukarıdaki ekonomik gelişmeler Usd lehine hava yaratıyor. Ayrıca jeopolitik de Usd talebi yaratıyor. Orta Doğu’da tansiyon yüksek kalmayı sürdürüyor. Tansiyonun düşmemesi yeni saldırı haberlerinin beklendiğinin göstergesi.
Gelen güçlü veriler FED faiz indirimlerinde gecikmeye yol açabilir. Şimdilik daha küçük adımlara razı oluyor piyasa. Dolar Endeksi yükselişini sürdürüyor. 103,2, 104,1 ve 104,8 tepkinin direnç noktaları. 104,8 üzerinde hareket ‘tepki’ tanımını geride bırakabilir.
Bu sabah 1,092 seviyesindeki paritede 1,091 ve 1,087 seviyeleri gün içi destek; 1,097 ve 1,101 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
TÜFE, işsizlik oranı, perakende satışlar haftanın verileri. Manşetin yüzde 2,2’den 1,9’e, çekirdeğin ise yüzde 3,6’dan 3,4’e düşmesi bekleniyor. Sonuçlar beklentileri karşılarsa enflasyonla mücadelede BOE’nin eli faiz indirimi için biraz güçlenebilir. ABD doları gücünü koruyor. Haber akışı Dolar lehine fiyatlamaya yol açıyor. Bu hafta ECB faiz kararı takip edilecek.
Dolar Endeksi son dönemdeki iç ve global gelişmeler ile yükseliş eğilimini sürdürüyor. Her ne kadar faiz indirim döngüsünde olsalar da FED diğerlerine göre daha şahin algılanıyor. Dolar Endeksi 103,05 seviyelerinde haftaya başlıyor.
Bu sabah 1,306 seviyesinde bulunan paritede 1,305 ve 1,301 seviyeleri gün içi destek; 1,312 ve 1,317 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz..
Altın:
Altın fiyatı Eylül sonlarında gördüğü seviyenin altında işlem görmeyi sürdürüyor. Öncesinde Dolar ve tahvil faizlerinin yüksek olmasına rağmen diğer varlıklara göre olumlu ayrışmıştı. Son İran İsrail gerginliği ile biraz talep görse de yeni zirve tayin edemiyor. Bunda hem Doların ve tahvil faizlerinin yükselişini sürdürmesi hem de jeopolitikte haber akışına alışılması-kanıksanması da pay alıyor.
Yeni hafta, güçlü ABD enflasyonları sonrası Dolar lehine başlıyor. Tahvil faizleri yukarı eğilimini koruyor. Çünkü FED’in faizi indirim hızının düşmesi potaya girdi. Bu haftanın ajandasında majör veri yer almıyor. Ancak trafik yoğun. Beklentilerden sapan veriler hareket yaratabilir. Bir de jeopolitik haber akışı da benzer etkiyi yapabilir notumuzu ekleyelim.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.700 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.655 Usd seviyesindeki ons altında 2.635 ve 2.615 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.670 ve 2.690 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi Eylül ortasında 3,60% civarında idi. Bugün 4,10 seviyesinde. ABD ekonomisinin görece daha dinamik olması, jeopolitik risklerde artış ve artışa bağlı olarak enerji maliyetlerinin yükselmesi tahvil faizlerini yukarı taşıyor. Bu hafta majör kritik veri yok ancak ajanda yoğun. 4,18 ilk direnç, buranın üzerine çıkılması ile 4,50 yeni hedef olabilir.
İç tarafta, Eylül ayı enflasyonu ve S&P gözden geçirmesi kritik 2 başlık olarak yazılabilir. Enflasyon beklentinin aksine sonuç üretti. Sırada S&P kararı var, not artırım beklentileri söz konusu. Kararın beklentileri karşılayıp karşılamayacağı önemli. Genel görünüm yatay ve katalizör eksikliği devam ediyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 270 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -1 ile +2 cent; orta vadelilerde -2 ile -4 cent; uzunlarda +2 ile +3 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,75%, 6,70% ve 7,79% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.