Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda yaşanan dalgalanmanın ardından denge arayışları devam ediyor. Piyasalar makro verilerin izinde fiyat hareketlerini takip ediyoruz. Dün ABD ÜFE verisi açıklandı. ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Temmuz’da aylık bazda 0,1, yıllık bazda yüzde 2,2 artış göstererek beklentilerin altında gerçekleşti. Verilerinin genelde ılımlı ve aşağı yönlü olması ile üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarının tüketici enflasyonunda aşağı yönlü olumlu bir etki yapması beklenilebilir.

 

Bugün TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisinde, Temmuz ayında, hem manşet hem de çekirdek enflasyonda %0,2 artış kaydetmesi, yıllık manşet enflasyonun %3,0 olarak aynı kalması, yıllık çekirdek enflasyonun ise %3,2'ye gerilemesi bekleniliyor. Veri yorumlamasında; yüksek enflasyonun faiz indirimi için FED’in zor durumda kalmasına ve ekonomide resesyon korkularının artmasına neden olabileceğini düşünüyoruz. Veri öncesinde vadeli kontratlarda, 18 Eylül FED faiz toplantısına yönelik 50 baz puan faizi indirimi yüzde 50 ile fiyatlanırken, yılın sonuna kadar yapılması beklenen faiz indirimi 100 baz puan olarak fiyatlanıyor.

 

Geçen hafta piyasalarda yaşanan türbülansın bir bacağı Japonya Merkez Bankası’nın politika değişikliği olurken diğer bacağı da ABD tarafında büyüme risklerinin görülmesi ve beraberinde resesyon korkularının artmasıydı. Piyasalarda ‘yumuşak iniş’ senaryosunun devam etmesi için büyüme bazlı risklerin azaldığını gösterecek olan makro verilerin önem sırasında en yukarıya çıktığını düşünüyoruz.

Avrupa tarafında, Almanya merkezli Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW), kurumsal yatırımcı ve piyasa uzmanlarının gelecek döneme ilişkin beklentilerini ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi'nin Ağustos ayı sonuçlarını açıkladı. Euro Bölgesi'nde Temmuz'da 43,7 puan olan ZEW Ekonomik Güven Endeksi, Ağustos'ta 17,9 puana geriledi. Böylece, endeks bir önceki aya göre 25,8 puan azaldı. Ekonomik görünüm ve para politikasında yaşanan belirsizlikler beklentilerin bozulmasına neden oluyor.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı nötr. ABD vadelileri yüzde 0,05 ile 0,10 aralığında yataya yakın artı. Asya piyasalarında endeksler karışık seyrediyor. Hong Kong %0,3 civarında, Çin %0,4 civarında eksi, Japonya %0,2 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,85, Dolar Endeksi 102,6, ons altın 2.460 Usd civarında işlem görüyor.

 

İç tarafta, enflasyon ile mücadelede TCMB’nin sıkı para politikasının etkileri enflasyonda olumlu olarak görülmeye devam ederken, uygulanan politikaların yan etkileri de makro verilerde ortaya çıkmaya başlıyor. Cuma günü gelen sanayi üretim verisi talebin düşmesi ve finansman maliyetlerinin artmasıyla birlikte daralmaya işaret etti. Dün açıklanan Türkiye'de cari denge ise haziran ayında 407 milyon dolarla tahminlerin üzerinde fazla verdi. Cari denge böylece 9 ay sonra pozitif tarafa geçti.

Hazine Ağustos ayı borçlanma programa devam ediyor. Dün 2 tahvil ve 1 sukuk ihracı yaptı. 4 yıl vadeli sabit faizli ve TLREF tahvilleri ile ROT dahil 10,7 ve 32,5 milyar TL fonlama sağladı. İhale faizleri sırasıyla yüzde 32,45 ve 61,07 oldu. 2 yıl vadeli sabit faizli sukuk da ise yaklaşık 3,5 milyar liralık ihraç gerçekleştirdi.

Türkiye genelinde temmuz ayında 127 bin 88 konut satıldı. Satış oranında Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artış kaydedilmiş oldu.

 

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Küresel piyasalarda oynaklığın azalması dengelenmeyi de beraberinde getiriyor. Dün ABD ÜFE verisinin beklentilerin altında kalması risk iştahını destekledi. FED üyelerinden gelen güvercin tonda açıklamalar ile Dolar Endeksi (DXY) değer kaybı görüldü. Bugün ABD'de TÜFE enflasyon verisi açıklanacak. Makro verilerin öneminin arttığı bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz. Makro verilerde yaşanabilecek sapmalar piyasalarda +/- oynaklığın artmasına neden olabilir. Resesyon endişelerinin devam ettiği bir dönemde makro verilerde zayıflık sinyali, endişelerin artmasına neden olabilir.

İç tarafta, mevcut sıkılaşma politikası devam ediyor. Dün açıklanan Türkiye'de cari denge ise haziran ayında 407 milyon dolarla tahminlerin üzerinde fazla verdi. Cari denge böylece 9 ay sonra pozitif tarafa geçti.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,52 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,00 ve 32,50; yukarıda 34,00 ve 34,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Geçen hafta başında yaşanan volatilitenin etkileri azalma kaydediyor. Bu çerçevede TL tahvil faizlerinde görülen sınırlı yükseliş yerini sakin seyre bırakabilir. Hatta bir miktar alıcı etkisi görülebilir.

Hazine’nin Ağustos ayı borçlanma programı devam ediyor. Hazine dün, ROT dahil 4 yıl vadeli sabit faizli tahvilde 10,7, 4 yıl vadeli TLREF tahvilde 32,5 milyar TL fonlama sağladı. İhale faizleri sırasıyla 32,45% ve 61,07% oldu. 2 yıl vadeli sukukta ise yaklaşık 3,5 milyar liralık ihraç gerçekleştirdi.

Globalde, bu hafta makro tarafta ABD makro verileri ön planda olmaya devam ediyor. Dün açıklanan ÜFE verisinin beklenti altında kalması risk iştahını destekledi, TÜFE ve perakende satışlar verileri takip edilecek. ABD ekonomisinde tüketim, büyüme ve istihdam piyasası riskleri enflasyon endişelerinin önüne geçtiğini düşünüyoruz.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 18 baz puan artış ile %42,54 ve 30 baz puan artış ile %28,63 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Tepki alımları devam edecek ... Endekste 18 Temmuz tarihinde 11,252 zirve seviyesinden itibaren etkili olan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin, ara destek noktası olarak izlediğimiz 9,750 üzerinde dengelenmeye çalıştığını gözlemliyoruz.

Kapanışa doğru oluşan tepki alımlarını kısa vadeli taban oluşumu açısından olumlu olarak değerlendiğimiz piyasada, Salı gününü BIST 100 Endeksi %0.94 oranında değer artışıyla 9,920 puandan tamamlamış oldu. Gün içerisinde yaşanacak hareket kapsamında, 9,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 9,750 üzerinde tutunmaya çalışacak olan piyasada, bu seviyenin korunmasıyla birlikte yukarı atakların devam edeceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişme ilk etapta 10,000 olmak üzere 10,200 dirençlerini hedefleyecek potansiyelin devamını getirecektir. Endeksin yukarı ataklarını kısa vadeli yeni bir yükseliş trendine dönüştürebilmesi için 10,200 direncinin aşılması gerekiyor. Talep tarafındaki zayıflığın devam ettiği piyasada, 9,750 altında ise 9,500 riskinin henüz devam ettiğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz.

 

 

 

 

 

Eur/Usd:

Dün ABD ÜFE verisi açıklandı. ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Temmuz’da aylık bazda 0,1, yıllık bazda yüzde 2,2 artış göstererek beklentilerin altında gerçekleşti. Fiyat artış hızında yaşanan ılımlı yavaşlamanın ABD tarafında dezenflasyon sürecini desteklediğini düşünüyoruz.

Veri sonrasında paritede sınırlı bir yükseliş görülürken, Dolar Endeksi (DXY) hafif bir gerileme görüldü. Bugün TSİ ile 15:30’da ABD TÜFE verisi açıklanacak. TÜFE beklentisi manşet için %3, çekirdek için %3,2). Açıklanacak enflasyon verisinde yukarı yönde sert bir sapma, resesyon korkularının artmasına neden olabilir. Beklentilere yakın bir veri ise piyasa risk iştahının desteklenmesini sağlayabilir.

Parite 1,09 seviyesini taban yapma çalışması devam ediyor. Dolar Endeksi 103 civarındaki desteğine geldi. Bir süre bu civarda seyri görebiliriz. Haftalık kapanışın 103 altında olması düşüşün devamını getirebilir.

Bu sabah 1,099 seviyesindeki paritede 1,096 ve 1,091 seviyeleri gün içi destek; 1,102 ve 1,109 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere'de İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) verilerine göre, işsizlik üç aylık dönemde yüzde 4,2'ye düştü. Beklenti, işsizliğin yüzde 4,4 seviyesinden yüzde 4,5'e yükseleceği yönündeydi. Bugün temmuz ayı enflasyonu, Perşembe ikinci çeyrek büyüme Cuma perakende satışlar verileri takip edilecek. İngiltere makro ajandası bu hafta dolu. Aynı zamanda ABD tarafında bugün enflasyon verilerini karşılayacağız. Makro veriler ve sonuçları parite de hareketlilik yaratabilir.

Dolar Endeksi 103,1 seviyelerinde. 103’ü destek olarak izliyoruz. Bu haftanın kapanışı önemli. Teknik olarak 1,2850 önemli üstünde fiyatlamalar paritede yukarı isteği artırabilir.

Bu sabah 1,285 seviyesinde bulunan paritede 1,28 ve 1,274 seviyeleri gün içi destek; 1,29 ve 1,293 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. . Bugün TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Altın:

Geçen hafta yaşanan piyasa hareketlerinin yatışması sonrasında piyasada gözler ABD makro verilerine çevrildi. Dün açıklanan ABD ÜFE verisinin beklenti altında kalması risk iştahını destekledi. Altın fiyatları dün yaşanan olumlu havaya eşlik etmekte zorlandığı görüldü.

Bugün açıklanacak ABD TÜFE veri seti önemli olabilir. Enflasyon tarafında bir tehlike olmaması durumunda FED resesyon endişelerinin önüne geçmek için faiz indirim adımlarında hızlanabilir. Reel getirilerin düşmesi ise altın fiyatlarını yukarı yönlü destekleyebilir.

Teknik olarak altın bandın üzerine kalıcılık sağlaması halinde 2.605 Usd seviyesi potada olabilir.

Bu sabah 2.460 Usd seviyesindeki ons altında 2.450 ve 2.425 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.470 ve 2.490 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

Önümüzdeki iki ay ABD’de başkanlık seçiminin yarattığı belirsizlik, ABD ekonomisindeki soğumanın derecesi, FED’in para politikasında gevşeme adımları ABD 10 tahvil faizinin yukarı ataklarında taleple karşılanmasını sağlayabilir. Dün açıklanan ABD ÜFE verisinin dezenflasyon görünümünü desteklemesiyle ABD 10 yıllık faizinde geri çekilme yaşandı, tahvil talebi arttı.

İç tarafta, global piyasalarda yaşanan türbülansın yatışması CDS’de bir miktar geri çekilmeyi de beraberinde getiriyor. İç tarafta ajandanın dolu olmaması global fiyat hareketleri ile korelasyonu artıyor. Türkiye eurobondları için olumlu görüşümüzü koruyoruz (örneğin CDS’te 250 seviyesi). Bir süre yatay fiyatlama görebiliriz.

Türkiye 5 yıllık CDS 282 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 0-5 cent; orta vadelilerde 2-12 cent; uzunlarda 21-23 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,51%, 6,87% ve 7,82% oldu.
 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş