Dün haber akışı açısından hareketli ve yoğun bir gün oldu. ABD ÜFE açıklandı, bazı FED yetkililerinden yeni görüşler geldi. Bir de Fed’in şahin üyelerinden St. Louis FED başkanı Bullard istifa etti. FED şahin bir üyesini kaybederken Bullard kariyerini dekan olarak sürdürecek.
ÜFE ile başlayalım… yıllık oran 2020 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeye indi. TÜFE’nin ardından ÜFE’nin de düşüş hattını koruması piyasalarda risk iştahının sürmesini sağladı.
FED’den Daly mevcut faiz seviyesinin yeterli olduğuna dair sözler söyledi. Daly’nin daha önce 2 faiz artışından yana olduğunu belirtelim. Bir de Waller konuştu. Bu yıl sonuna kadar yapılması speküle edilen 2 faiz artışından 2.’sinin yapılabilmeyeceğini dile getirdi.
Son enflasyon verilerinin piyasayı rahatlaması yanında FED’de de olumlu etki ürettiğini söyleyebiliriz. Bizce, FED faizde zirve seviyesine yakın. Bir sonraki aşama plato aşaması (faizin uzunca süre yatay kalması). FED’in bu evre değişimine çok yakın olduğu fikrindeyiz. Bu anlamda küresel dinamik değişim yaşayabilir, daha ılıman bir yatırım atmosferine geçiş yapabilir. Tabii bu geçişi yakın zamanda açıklanacak veriler etkileyebilir (biraz erken, biraz geç).
ABD 2. çeyrek bilanço sezonu bugün başlıyor. JP Morgan, Wells Fargo, Citi bilançoları bugün gelecek. Finansallar ve gelecek tahminleri yatırımcı iştahı üzerinde belirleyici olabilir.
TÜFE ve ÜFE verileri ile risk iştahında artış yaşanıyor. Dün ABD piyasaları maksimum yüzde 1,5 civarında yükseldi; teknoloji hisseleri olumlu ayrıştı. Avrupa borsaları daha az artışlarla günü tamamladı (0.5% civarı).
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD tarafı yatay-hafif eksi (vadeliler). Asya borsaları daha alıcılı. Japonya yüzde 0,5, Çin ve Hong Kong yüzde 0,25 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,77%, Dolar Endeksi 99,6, ons altın 1.962 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün borsa yüzde 0,4 yükseldi; bir düzeltme ihtimali varlığını koruyor. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta hafif yükseldi, uzun tarafta yatay kaldı. Eurobondlar sınırlı pozitif kapandı. TL ise zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
NATO toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17-19 Temmuz’da 3 körfez ülkesini ziyaret etmesi bekleniyor. Dış politikadaki gelişmeler lokal varlıkların olumlu fiyatlanmasını katkı yapabilir.
Maliye Bakanlığı tarafında kademeli değişim, TCMB tarafında sıkılaşma-sadeleşme gündemde. Süreçteki ilerleme lokal varlıkların seyri için önemli.
Usd/TL:
ABD’de TÜFE’nin ardından ÜFE de iyi sonuçlandı. ÜFE Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyesine indi.
Enflasyondaki gevşeme FED tarafında da yankı yapmaya başladı. Daha önce 2 faiz artışından yana olan Daly, mevcut faiz oranının yeterli olduğunu ifade etti. Öte yanda Waller, 2. faiz artışının tartışmaya açık olduğunu belirtti.
Piyasa TÜFE’nin ardından ÜFE’nin de düşmesi ile Usd talebini azaltmayı sürdürüyor. Dolar Endeksi 100 seviyesinin altına indi. Haber akışı Usd’nin bir süre daha baskı altında kalmasına yol açabilir.
Bu hafta ABD enflasyon verileri, öteki hafta FED faiz kararı ajandanın majör konuları. Bugün ABD’de 2. çeyrek bilançolarının gelmeye başlayacağını da ekleyelim.
İç tarafta maaş artışları, vergi artışları gündemi oluşturuyor. Bu başlıklar enflasyon için risk anlamına geliyor.
Ankara, para ve maliye politikalarında adımlar atmayı sürdürüyor. Kademeli geçiş-değişim sürecindeyiz.
17-19 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 körfez ülkesini ziyaret etmesi planlanıyor.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,10 civarında işlem görüyor. Aşağıda 25,90 ve 25,80; yukarıda 26,30 ve 26,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Haftaya Temmuz ayı finansmanı başlayacak. Hazine, ayın ikinci yarısı ihaleler düzenleyecek.
Menkul kıymet tesisi ile tahvillere olan talep güçlü hale dönüşmüştü. Yeni ekonomi yönetimi sadeleşme-değişim sinyali verdi. Pratikte ilk adımlar atıldı. Pratiğe dönüşte menkul kıymet tesisi konusunda değişime gidildiğinde tahvil faizleri normalleşebilir.
Globalde tahvil faizleri ABD enflasyon verileri ile aşağı geliyor. Tahvil faizleri biraz gevşeyebilir. Piyasanın ayın son haftası yapılacak FED toplantısına odaklanacağını düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 28 baz puan artışla %14,66 ve yatay %17,02 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli önemli bir hedef direnç bölgesi konumundaki 6,500'lere yaklaşıldıkça kar satışları gözleniyor...
Perşembe günü alıcılı ancak dalgalı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin 6,436 puanda yeni bir TL zirve test etmesini takiben kapanışı %0,41'lik yükselişle 6,368 puandan yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, son üç gündür banka hisselerinde etkili olan güçlü seyrin dün de %3,45'lik artışla devam ettiğini ve XBANK Endeksinin piyasayı taşımaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Sınai tarafta ise, %0,53'lük kayıpla düzeltme eğiliminin devam ettiğini görüyoruz.
Önümüzdeki süreçte de ilk önemli hedef direnç bölgesi olarak takip ettiğimiz 6,500'lere yaklaşılırken, hisse bazında güçlü ayrışmalar yaşansa da, endeks bazında fiyatlarla momentum göstergeleri arasında oluşan negatif uyumsuzluklardan yola çıkarak piyasanın k.v düzeltme ihtiyacını sürdürdüğünü düşünüyor ve 6,500 bölgesinin kademeli bir şekilde kar satışı yönünde kullanılabileceği görüşümüzü koruyoruz.
6,500 direncinin aşılarak üzerinde kalıcı bir hareket oluşması halinde ise, yeni hedef direnç olarak 6,700 bölgesini izleyeceğiz.
Eur/Usd:
ÜFE verisi de TÜFE verisi gibi piyasaları olumlu etkiledi. Dün açıklanan ABD ÜFE verisine göre yıllık oran 2020 Ağustos’undan bu yana en düşük seviyeye indi.
Enflasyondaki yavaşlama FED’in elini rahatlatıyor. FED’in dili yumuşuyor. Bazı FED üyelerinden gelen açıklamalara baktığımızda faiz artışının sonunun yaklaştığı sinyali kuvvetleniyor. Dün Daly’nin ifadeleri mevcut faiz seviyesinde kalınmalı şeklinde oldu. Daha önce 2 faiz artışından yana olduğunu belirtelim. Tabii bir de 2 faiz artışından yana olup 2. faiz artışını olmayabilir noktasına gelen üye de olduğunu belirtelim. Waller bu yönde sözler söyledi.
Dolar Endeksi 100 seviyesinin altına indi. Endeksin zayıflaması biraz daha sürebilir.
Bu sabah 1,124 seviyesindeki paritede 1,12 ve 1,117 seviyeleri gün içi destek; 1,127 ve 1,13 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Önceki gün merkez bankası başkanı Bailey, ücret artışlarının enflasyon hedefi ile uyumlu olmadığını ifade etmişti. Dün ise başbakan Sunak, kamu çalışanları için yaptıkları teklifin nihai teklif olduğunu, pazarlık yapmayacaklarını belirtti. İngiltere’de enflasyon yüksek, enflasyonlar mücadele sürüyor.
ABD tarafında ise ÜFE verisi açıklandı. Maliyetlerin artış hızı iyice azaldı, öyle ki Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyeye inildi.
Para piyasalarında Usd güç kaybı yaşıyor. İyimser tavır biraz daha sürebilir. Dolar Endeksi 100 seviyesinin altına inmiş durumda.
Bu sabah 1,314 seviyesinde bulunan paritede 1,31 ve 1,307 seviyeleri gün içi destek; 1,317 ve 1,32 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın:
Dün bültene yazdığımız ‘Dolar güç kaybediyor, tahvil faizleri aşağı geliyor. Kıymetli madenler için olumlu senaryo.’ ifadeleri geçerliliğini koruyor. zira ABD TÜFE verisi öncesi başlayan iyimser fiyatlama ABD ÜFE verisi ile sürüyor.
Enflasyondaki gevşeme güvercin politikalara geçiş sağlayabilir. FED’den gelen açıklamalara baktığımızda sözlü yönlendirmenin yumuşadığını söyleyebiliriz. Faiz artışına gerek olmadığı veya 2. faiz artışına gerek olmayabileceği gibi açıklamalar duyuyoruz. FED’deki yumuşama piyasa için olumlu fiyatlamanın sürmesi anlamına gelebilir. Kıymetli madenler için de yükseliş imkanı oluşabilir.
Bu sabah 1.962 Usd seviyesindeki ons altında 1.955 ve 1.938 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.970 ve 1.988 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD ÜFE verisi piyasaları risk iştahına yöneltiyor. TÜFE’nin ardından ÜFE de düşüşe işaret etti. Enflasyon endişelerinin azalması FED ve piyasa için arzu edilen bir durum. Son açıklanan 2 veri tansiyonun azalmasını sağlıyor. Böylece tahvil faizleri aşağı geliyor. ABD 10 yıllık tahvil faiz 3,77% seviyesine indi. Globalde yön aşağıyı işaret ediyor.
Lokal eurobondlar küresel fiyatlamadan olumlu etkileniyor. Bir de lokalde dış politika da dikkat çekiyor. NATO toplantısı, planlanan ülke ziyaretleri (Katar, BAE, Arabistan) iştahı artırıcı etki yapıyor bizce. Türkiye 5 yıllık CDS’i günü 439 baz puan ile tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-18 cent; orta vadelilerde 28-30 cent; uzunlarda 35-37 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,62%, 8,30% ve 8,78% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.