Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD TÜFE beklentilere paralel açıklandı, gözler FED kararlarında…
Dün ABD TÜFE verisi beklentilere paralel açıklandı. TÜFE verisi Kasım ayında beklentilere paralel yüzde 3,1 sonuçlandı. Çekirdek enflasyon tarafı da beklentilere paralel gelerek Kasım ayı yıllık %4 gelerek değişim göstermedi. Enflasyon verisinin beklentiler dahilinde gelmesi ve manşet enflasyonun bir önceki veriye göre aylık yüzde 0,1 gerilemesi (yıllıklandırılmış yüzde 1,2) olumlu buluyoruz. Gelen veri beklentiler dahilinde olduğu için piyasalar üzerinde majör bir etki yaratmasa da, Cuma günü gelen beklenti üstü TDİ verilerinin şimdilik üstünü örtmeye yettiğini düşünüyoruz.
TÜFE verisi sonrasında gözler bugün sonlanacak FED toplantısına çevrildi. Aralık ayı toplantısında piyasalar, FED‘in politika faizini sabit bırakarak değişikliğe gitmemesine neredeyse kesin gözüyle bakıyor. FED toplantısı sonrasında açıklanacak karar metni ve üyelerin projeksiyonları ve nokta grafik (dot plot) ileriye dönük beklentilere ışık tutacağını düşünüyoruz. Faiz kararı saat 22:00’de açıklanacak. Piyasalarda FED'in Aralık toplantısında politika faizini sabit tutacağına, ilk faiz indiriminin ise Mart-Mayıs ayı civarında gerçekleşebileceğine dair beklentiler gündemde. Bu noktada biz FED’in enflasyon ile olan mücadelede kazanımlarını korumak ve piyasaları rehavete sokmamak adına temkinli bir duruş sergileyeceğini düşünüyoruz.
Enflasyon hakkında ABD Hazine Bakanı Yellen, enflasyonun anlamlı şekilde düştüğünü, yumuşak inişin mümkün olduğunu ifade etti. Bakalım bu akşam para politikasının yöneticisinin enflasyonla ilgili güncel fikri Yellen’a ne kadar yakınsayacak? Başkan Powell 22:30’da konuşmasına başlayacak.
Avrupa tarafında, yarın ECB toplantısı sonuçlanacak. Piyasalar bu toplantıda faiz değişikliği beklemiyor. Son gelen enflasyon veri Avrupa tarafında beklentilerin altında gerçekleşti. Avrupa kıtasının resesyon tehlikesi altında uyguladığı sıkı para politikası enflasyon üzerinde olumlu yönde cevap veriyor. Ekonomik koşullarda yaşanan zorluk sıkılaşmanın süresini tartışmaya açık bırakabilir. Bu toplantıda temkinli bir duruş sergilemesini beklediğimiz ECB ilerleyen dönemlerde enflasyon ve büyüme ikilemi arasında zor süreç içinde kalabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,5-1,0 civarı artı. Asya piyasaları çoğunlukla negatif. Hong Kong 0,7% civarı, Çin yüzde 0,5 civarı eksi; Japonya yüzde 0,4 civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,19, Dolar Endeksi 103,8, ons altın 1.985 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Yeni ekonomi ekibi ve TCMB’nin uyguladığı politikalar ile enflasyon ile mücadele devam ediyor. Öncelikli hedef enflasyonu indirme ve sonrasında istikrarlı ve dengeli büyüme ile yola devam edileceğini düşünüyoruz. Kademeli sıkılaşmanın sonlarına yaklaşılırken bundan sonraki sürecin dezenflasyon şeklinde devam etmesini bekliyoruz.
Hazine, dün yapılan 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesinde 9,12 milyar TL’lik teklife karşılık 4,57 milyar TL net satış gerçekleştirildi. ROT dahil satış ise 8,6 milyar TL oldu. İhale reel bileşik faizi eksi yüzde 0,01 seviyesinde oluştu. Dün Hazine ayrıca, 10 milyar TL tutarında 5 yıl vadeli kira sertifikası satışı da yaptı. Hazine Aralık ayı borçlanma programını tamamladı.





Usd/TL:
Dün ABD TÜFE verisi beklentilere paralel açıklandı. Manşet enflasyon yıllık bazda kasım ayında yüzde 3,1 olarak sonuçlandı. Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon ise aylık bazda yüzde 0,3 arttı. Önceki ay yüzde 0,2 artış kaydedilmişti. Yıllık bazda ise değişmeyerek yüzde 4'te kaldı. Beklentilere paralel gelen veri fiyatlamaları değiştirmedi. Bugün sonlanacak FED toplantısı ve verilecek mesajlar önemli olacak.
Lokal tarafta, Yeni Ekonomi Yönetimi finansal istikrarı sağlama öncelikli ajandasına devam ediyor. Sıkılaşma sürecinin sonlarına yaklaşılırken TL yatırımlarının artan faizler ile cazip hale getirilme süreci devam ediyor. Önümüzdeki sıkılaştırma adımları küçülerek devam etmesini bekliyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,05 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,50 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Dün yapılan 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesinde 9,12 milyar TL’lik teklife karşılık 4,57 milyar TL net satış gerçekleştirildi. ROT dahil satış se 8,6 milyar TL oldu. İhalede reel bileşik faiz eksi yüzde 0,01 seviyesinde oluştu. Dün Hazine ayrıca 10 milyar lira tutarında 5 yıl vadeli kira sertifikası satışı da yaparak Aralık ayı borçlanma programını tamamlamış oldu.
TCMB politika faizinin sıkılaşma adımlarını küçülterek 42,50-45,00% seviyelerinde tamamlamasını bekliyoruz. Sıkılaşma sürecinin sonuna yaklaşmış olmamız ve TCMB’nin kararlı duruşu tahvil yatırımcısını iştahlandırmaya başladı. Bu ise tahvil faizlerinin yükselişini sınırlayabilir diye düşünüyoruz.
2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, dün açıklanan ABD TÜFE verisi beklentilere paralel gelirken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon ise aylık bazda yüzde 0,3 arttı. Önceki ay yüzde 0,2 artış kaydedilmişti. Yıllık bazda ise değişmeyerek yüzde 4'te kaldı. ABD 10 yıllık faizleri yüzde 4,22 seviyesine sınırlı geri çekilme gerçekleştirdi.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 3 baz puan artarak %38,59 ve 18 baz puan azalarak %26,77 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Bankacılık hisselerinin desteklediği yükseliş çabası ön planda.... Kısa vadeli teknik yapı içerisinde yakından izlediğimiz 8,100/150 hedef direnç bölgesinin son dönemde oluşturduğu satış baskısının, dün seans içerisinde 7,661 seviyesinden tepki yükselişi gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz. Bankacılık Sektör Endeksi'nin % 4.02 oranında yükselişiyle desteklediği tepki alımlarının ardından, BIST 100 Endeksi'nin salı gününü % 0.26 değer artışıyla 7,748 puandan tamamladı. Yukarı atakların talep tarafındaki zayıflık nedeniyle başarısız kalmayı sürdürdüğü piyasada, 7,850 seviyesini seans içi ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin tepki alımları kapsamında güç kazanabilmesi için 7,850 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 8,000 seviyesini test edecek bir yukarı potansiyel gündeme gelebilir. Şu aşamada aşağı hareketin devam ettiği ve henüz taban oluşumuna yönelik bir sinyalin bulunmadığı piyasada, dün seans içerisinde test edilen en düşük nokta olan 7,661 seviyesi ilk önemli destek konumunda bulunuyor. 7,661 altındaki hareketlerin sürdüreceği aşağı baskısının ise 7,500 ve 7,400 desteklerini test etme riski devam edecektir.




Eur/Usd:
Dün ABD manşet ve çekirdek TÜFE verisi açıklandı. Manşet rakamlarda aylık değişim dışında beklentilere paralel açıklanan veri sonrasında 2024 ilk faiz indirimi beklentilerinde bir değişiklik gerçekleşmedi.
Bugün sonlanacak FED toplantısında FED’in politika faiz oranında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. FED toplantısı sonrasında açıklanacak karar metni ve üyelerin projeksiyonları ve nokta grafik (dot plot) ileriye dönük beklentilere yol göstermesi açısından önemli olacağını düşünüyoruz.
Powell‘ın toplantı sonrasında açıklamaları ve sözlü yönlendirme kısmı piyasa fiyatlarında etkili olabilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 seviyesini teknik olarak destek seviyesi olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 1,078 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,08 ve 1,085 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. FED açıklamalarında farklı bir içerik olursa hareket yaratabilir (saat 22:00 ve sonrası).



Gbp/Usd:
Perşembe günü BOE faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentisi faizlerin sabit bırakılması yönünde. Dün açıklanacak ABD TÜFE verisi beklentilere paralel gelirken fiyatlamalar tarafında etkisi olmadı. Bugün FED toplantı kararı ve üyelerin ileriye dönük ekonomiye yönelik projeksiyonları açıklanacak. Projeksiyonlarda görülebilecek yumuşama (sıkılaşma süresinin kısalığı) sinyali pariteye pozitif etki yaratabilir. FED toplantısı öncesinde piyasanın sakin olacağı kanaatindeyiz.
Teknik olarak DXY 200 günlük ortalama üstüne (104,2) çıkmadığı sürece baskılı seyir devam edebilir. Yakın destek noktası DXY için 103 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,255 seviyesinde bulunan paritede 1,25 ve 1,247 seviyeleri gün içi destek; 1,26 ve 1,265 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. FED açıklamalarında farklı bir içerik olursa hareket yaratabilir (saat 22:00 ve sonrası).



Altın:
Dün ABD TÜFE verisinin beklentilere paralel gelmesi ABD 10 yıllık tahvil faizinde yatay-sınırlı düşüş gerçekleştirdi. Beklenti dahilinde gelen veri sonrasında Altın gün içi sınırlı kazanımlarını koruyamayarak 1.996 Usd seviyesinden 1.979 Usd seviyelerine çekildi.
Bugün sonlanacak FED toplantısı ve sonrasında açıklanacak üyelerin projeksiyonları ve nokta grafik (dot plot), 2024 yılı sıkılaşmanın süresi açısından önemli olacak. Nokta grafiklerde yaşanabilecek yumuşama ve Powell’ın yapacağı sözlü yönlendirme piyasa fiyatlamalarında etkili olabilir.
Teknik olarak kısa vade 1.980-90 Usd seviyesini destek olarak takip ediyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizi önemli teknik destek noktası yüzde 4,40 seviyesi direnç noktası olarak takip ediyoruz. ABD 10 yıllık faizlerinde yaşanan aşağı yönlü baskılı seyrin devam etmesini ve altın fiyatlarının bu hareketten olumlu etkilenmesini bekliyoruz.
Bu sabah 1.985 Usd seviyesindeki ons altında 1.980 ve 1.971 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.000 ve 2.015 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. FED açıklamalarında farklı bir içerik olursa hareket yaratabilir (saat 22:00 ve sonrası).
         


Eurobond:
ABD TÜFE verisi beklentilere paralel geldi. Manşet enflasyon yıllık bazda kasım ayında yüzde 3,1 olarak açıklandı. Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon yıllık bazda ise değişmeyerek yüzde 4'te kaldı. Beklentilere paralel gelen veri seti sonrasında ABD 10 yıllık faizi günü yatay seviye yüzde 4,24 seviyelerinden kapattı.
ABD 10 yıllık tahvil faizinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz. Bu noktayı artık yukarı tepkilerde direnç seviyesi olarak takip ediyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflığıyla beraber ABD tahvil faizlerine paralel hareket devam ediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 328 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 6-7 cent; orta vadelilerde 35-47 cent; uzunlarda 57-60 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,28%, 7,79% ve 8,36% oldu.
 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.