Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Dün ABD enflasyon verisini karşıladık. ABD'de tüketici fiyatları Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 artış gösterdi. Yıllık olarak bakıldığında ise enflasyonun Eylül'de yüzde 2,4 seviyesine gerilediği görüldü (beklenti %2,3). Eylül ayı verileri çekirdek göstergelerde FED'in patikası için olumsuz bir tabloya işaret etti. Gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları Eylül'de aylık olarak yüzde 0,3 artışla yüzde 0,2'lik piyasa beklentisini aştı. Yıllık olarak ise gıda ve enerji hariç fiyatlarda yüzde 3,3'lük artış kaydedildi (beklenti %3,2).

Haftalık işsizlik verileri de beklenti üstü 231K olarak açıklandı. Zayıf istihdam verisi ekonomik değil meteorolojik gelişmelere bağlanıyor. Veriler dezenflasyonun devam ettiğini gösterse bile beklenti üstü sonuçlanması enflasyonda katılık endişelerinin de dile getirilmesine neden olabilir. Piyasalarda makro veri odaklı seyir devam ediyor. Gelen her veri FED faiz indirim patikasını şekillendirmeye yardımcı oluyor. Son gelen verilere baktığımız zaman iş gücü verileri FED’e nefes aldırırken enflasyon verisinde görülen yukarı yönlü kıpırdanma ise bundan sonraki süreçte FED’in faiz indirim hızına yönelik sorgulamanın artmasına neden olabilir. Özellikle, çekirdek enflasyondaki katılık, enflasyonda yukarı yönlü risk unsuru olarak yer alıyor. Güçlü verilerin devamı, FED'in faiz indirim patikasında daha yavaş ilerlemesi gerektiğine yönelik sinyal üretebilir.

Avrupa tarafında, AMB tutanakları, politika gevşemesi konusunda temkinli duruşa işaret etti. Çekirdek enflasyon ve hizmet sektöründe enflasyonun daha yapışkan olabileceğine ve beklentiler dahilinde düşmeyeceğine işaret edilen tutanaklarda, manşet enflasyondaki son gerilemenin çok değişken olan enerji fiyatlarındaki düşüşten büyük ölçüde etkilendiği kaydedildi. ECB’nin faiz kararı toplantısı 17 Ekimde yapılacak olup 25 baz puan faiz indirimine gitmesini bekliyoruz.

Asya tarafında, dün Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ryozo Himino, ekonominin Temmuz ayında yapılan projeksiyonlar doğrultusunda performans göstermesi halinde Japonya Merkez Bankası'nın referans faiz oranını artırmaya devam edeceğini söyleyerek ,faiz artış sinyalini verdi. Japonya Merkez Bankasının faiz politikası için atacağı adımlar önemli olmaya devam ediyor. Mevcut enflasyon seviyesi ve sunulan faiz arasında oluşan makas, Japonya Merkez Bankasının faiz artırımlarına devam etmesine neden olacağını düşünüyoruz. Bu adımların hızı ise oldukça önemli.. Beklenenden hızlı atılacak adımlar risk iştahının azalmasına neden olabilir.

Bugün ABD ÜFE verileri (TSİ 15:30), FED yetkililerinin açıklamaları fiyatlanacak.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,05-0,15 aralığında artı. Asya piyasalarında Çin %1,6 civarında eksi, Hong Kong %3 civarında, Japonya %0,4 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,07, Dolar Endeksi 102,85, ons altın 2.641 Usd civarında işlem görüyor.


İç tarafta, Eylül ayı enflasyonun yüksek gelmesi, TCMB faiz indiriminin zamanına dair tahminleri öteliyor. Diğer yandan yıl sonu enflasyon tahminleri de revize olabilir. Bugün açıklanacak TCMB Beklenti Anketi sonuçlarını takip edeceğiz.

Dün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Sanayi üretimi Ağustos’ta aylık yüzde 1,6, yıllık yüzde 5,3 düştü. Uygulanan reçetenin yan etkileri sanayide görülmeye devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) swap hariç net rezervleri 4 Ekim haftasında 34,6 milyar dolara yükseldi.




Usd/TL:
Dolar, ABD ekonomisinin gücünden ve diğer majör ülkelerin ABD’ye görece daha zayıf olmasından destek buluyor. Avrupa tarafı ekonomik nedenlerle enflasyonla mücadelede daha hızlı sonuç alırken ABD tarafı ise daha yavaş sonuç almaya devam ediyor.
Dün ABD TÜFE verisi açıklandı. Manşet veri ve Gıda ve enerji hariç çekirdek TÜFE beklentilerin bir miktar üstünde gelerek sırasıyla %2,4 ve %3,3 olarak açıklanması da yukarıda belirttiğimiz görüşü destekliyor.
FED faiz indirim patikasında ne hızlı gitmek ne de geç kalmak istiyor. Gelen son veriler şimdilik yıl sonu 50 baz puan faiz indirimini desteklese de ,verilerin güçlü gelmesi yıl sonu faiz indirim hızını azaltabilir.
İç tarafta, Eylül ayı enflasyonun yüksek gelmesi, TCMB faiz indiriminin zamanına dair tahminleri öteliyor. Diğer yandan yıl sonu enflasyon tahminleri de revize olabilir. Dün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Sanayi üretimi Ağustos’ta aylık yüzde 1,6, yıllık yüzde 5,3 düştü. Uygulanan reçetenin yan etkileri sanayi tarafında görülmeye devam ediyor
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,28 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Enflasyonunun arzu edilen hızda gevşememesi tahvil yatırımcısını da memnun etmiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan ‘Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri’ne göre yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta 24,4 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satarken, 62,5 milyon dolarlık Özel Sektör Tahvili (ÖST) aldı.
Bugün, TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek, son gelen enflasyon verisinin beklentileri karşılamaması, Piyasa Katılımcıları Anketi’nde güncellemeleri de beraberinde getirebilir.
Globalde, güçlü ABD istihdam verileri beklentilerin bir miktar üstünde gelen ABD TÜFE verisi de eşlik etti. Resesyon endişelerinin azalması ABD 10 yıllık tahvil talebinin düşmesine neden oluyor. Bugün açıklanacak ÜFE verisinin sonucu piyasalara hareket getirebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay %41,92 ve 8 baz puan azalış ile %29,05 seviyesinde tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Tepki yükselişlerinde 9,200 direnci önemini koruyor... Endekste son iki işlem gününde 9,200 seviyesini aşma denemelerinin oluşturduğu seans içi geri çekilmeler, ilk önemli destek olarak izlediğimiz 8,850 noktasını koruma çabasında hareketleniyor. Çarşamba gününü kapanışa doğru oluşan yukarı hareketin ardından %0.97 oranında değer artışıyla 9,132 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 8,850 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 8,850 üzerinde dengelenme çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu seviyenin kısa vadeli taban oluşumu açısından önemli olacağını düşünüyoruz. 8,850 desteğini aşağı geçecek olası hareketlerde ise 8,750 ve 8,500 risklerinin gündeme gelebileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz. Endeksin devam eden aşağı hareket içerisinde yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 9,200 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda endeksin güç kazanarak ilk etapta 9,350 olmak üzere 9,500 seviyesini test edecek bir potansiyel gündeme gelebilir.




Eur/Usd:
Dün ABD TÜFE verisi açıklandı. Manşet veri ve gıda ve enerji hariç çekirdek TÜFE beklentilerin bir miktar üstünde gelerek sırasıyla %2,4 ve %3,3 olarak açıklandı.
Son gelen makro veriler ABD ekonomisinde canlılığa işaret ediyordu. Canlılığında enflasyon verilerine sirayet ettiği görüldü. Özellikle çekirdek veride katılığın devam etmesini önemli görüyoruz. Dün açıklanan diğer bir veri, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta Ağustos 2023'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkarak 258 bin oldu. FED’in öncelik sırasında olan iş gücü verisinin beklenti üstü gelmesiyle mevcut faiz indirim patikasının korunması gerektiği görüşü devam ediyor. İstihdam rakamının yüksek çıkmasında fırtına etkisi görüldüğü ifade ediliyor.
Enflasyon verisinde görülen yukarı yönlü kıpırdanma ise bundan sonraki süreçte FED’in faiz indirim hızına yönelik sorgulamanın artmasına neden olabilir. Oluşan belirsizlikte dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bugün ABD ÜFE verileri (TSİ 15:30), FED yetkililerinin açıklamaları fiyatlanacak.
Gelen güçlü veriler FED faiz kararı için çizdiği ana resmi değiştirmese de spekülasyonların artmasına, neden olabilir. Teknik resimde Dolar Endeksi için kritik destek noktası 101 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye üstünde tutunma dolar talebinin güçlü kalmasını bekliyoruz. 103,2, 104,1 ve 104,85 tepkinin direnç noktaları. 104,85 üzerinde hareket ‘tepki’ tanımını geride bırakabilir.
Bu sabah 1,094 seviyesindeki paritede 1,091 ve 1,087 seviyeleri gün içi destek; 1,101 ve 1,108 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD ÜFE verisi öncesi yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
ABD TÜFE verisi hem manşet hem çekirdek tarafta beklentilerin bir miktar üstünde geldi. Dezenflasyon süreci devam ediyor. Gelen veriler risk iştahını çok bozmasa bile FED faiz indirim hızına dair sorgulamanın sürmesine neden olabilir.
Dolar Endeksi son dönemdeki iç ve global gelişmeler ile yükseliş eğilimini sürdürüyor. Her ne kadar faiz indirim döngüsünde olsalar da FED diğerlerine göre daha şahin algılanıyor. Dolar Endeksi 102,5 seviyelerinde.
Bu sabah 1,306 seviyesinde bulunan paritede 1,305 ve 1,301 seviyeleri gün içi destek; 1,312 ve 1,317 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD ÜFE verisi öncesi yatay seyir bekliyoruz..




Altın:
Altın fiyatlamaları enflasyona karşı koruma, jeopolitik risklere karşı koruma ve gevşeyen finansal patikada reel getirilerin düşmesiyle tercih edilme özelliği ile yaşanan kar satışlarında talep görmeye devam ediyor.
Dün açıklanan ABD TÜFE verisi. TÜFE’de manşet 2,4% ve çekirdek ise 3,3% olarak beklentilerin hafif üstünde açıklandı. Tek veriye göre piyasa yönü belli olmamakla birlikte çekirdek tarafta katığın bir süredir devam ettiği görülüyor.
İşsizlik maaşı başvuruları geçen hafta Ağustos 2023'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkarak 258 bin olarak açıklanması ise FED faiz indirim olasılığının beklentiler dahilinde kalmasına yardımcı olduğunu düşünüyoruz.
Enflasyon verisinde görülen yukarı yönlü kıpırdanma ise bundan sonraki süreçte FED’in faiz indirim hızına yönelik sorgulamanın artmasına neden olması ara ara kar satışlarının görülmesine neden olabilir. Orta vade de olumlu görüşümüzü koruyoruz.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.700 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.641 Usd seviyesindeki ons altında 2.615 ve 2.600 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.650 ve 2.670 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD ÜFE verisi öncesi yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Dün ABD TÜFE verisi açıklandı. Manşet veri ve gıda ve enerji hariç çekirdek TÜFE beklentilerin bir miktar üstünde gelerek sırasıyla %2,4 ve %3,3 olarak açıklandı.
Veri sonrasında ABD 10 yıllık faizinde sınırlı yükseliş görüldü. 4,08. 4,15 seviyesinin üzerinde 4,50 hedefe dönüşebilir. Bunun için birkaç güçlü ABD verisi daha görülmesi gerebilir. Aksi halde tahvil faizlerinde daha sınırlı tepkilerle aşağı eğimli düşüş halinin sürmesini bekliyoruz. Bugün açıklanacak ABD ÜFE verisi piyasaların takibinde olacak.
İç tarafta, Eylül ayı enflasyonu ve S&P gözden geçirmesi kritik 2 başlık olarak yazılabilir. Enflasyon beklentinin aksine sonuç üretti. Sırada S&P kararı var, yatay görünüm ve katalizör eksikliği devam ediyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 271 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -1 ile -4 cent; orta vadelilerde -14 ile -20 cent; uzunlarda -26 ile -27 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,73%, 6,70% ve 7,79% oldu.
 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş