Kalkınma ajanslarının lokomotif rol üstleneceği yeni teşvik sistemiyle bölge bazında sektör, il bazında da ürün eşleştirmesi yapılarak destek sağlanacak - Ekonomi

Ekonomi gazetesinde yayınlanan habere göre, Yeniden tasarlanan yatırım teşvik sisteminin ayrıntılarına ilişkin bilgi veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, yerel kalkınmayı esas alan ve “şehir-ürün, şehir-sektör, bölge-sektör” eşleşmesine dayanan yeni bir modele geçileceğini bildirdi. Bu modelle her ilin sahip olduğu potansiyelin daha güçlü şekilde yatırıma dönüştürüleceğini belirten Bakan Kacır, böylelikle desteklerin etkinliğinin de artacağını söyledi. Kacır, bölgenin sahip olduğu hammadde, pazar ve lojistik olanakları gibi tüm unsurların dikkate alınacağını da belirterek, her kentte öne çıkan alanlara çok ileri düzeyde teşvik vereceklerini kaydetti.

Teşviklerde ciddciddi bir sadeleşmeye gidileceğini belirten, SanaySanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sistesistemin detaylarını EKONOMİ’ye açıkladı. YeniYen teşvik sisteminde illerde öne çıkan alanlara ‘i ileri’ düzeyde teşvik verilecek, şehir-ürün, şehir-sektör, şehirbölge-sektör eşleşmesi getirilecekgetirilecek ve kırsal ekonomi endüstriyel üretimle güçlendirilecek. Kalkınma ajansları yatırım süreçlerinde lokomotif rol üstlenecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yatırım teşvik sisteminde yerel kalkınmayı esas alan “şehir-ürün, şehir-sektör, bölge-sektör” eşleşmesine dayanan yeni bir modele geçileceğini belirterek, yeni teşvik sistemini yakın bir zamanda kamuoyuna ilan edeceklerini açıkladı. Teşviklerde ciddi bir sadeleşmeye gideceklerini, bu çerçevede çok kapsamlı etki değerlendirmesi yaptıklarını kaydeden Bakan Kacır, “Daha iyi çıktı elde ettiğimiz alanları daha kuvvetli kılacağız, artık eskisi kadar anlamlı olmadığını değerlendirdiğimiz alanları teşvik sisteminden çıkaracağız” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yatırım teşvik sisteminde köklü değişiklik öngören yeni teşvik sisteminin detaylarını EKONOMİ’ye açıkladı. Yatırım teşvik sisteminde yapılacak değişiklik üzerindeki çalışmanın büyük ölçüde tamamlandığını ve yakın zamanda ilan edeceklerini belirten Bakan Kacır, özellikle her şehrin sahip olduğu potansiyeli daha güçlü şekilde yatırımlara dönüştüreceği, sektör- bölge, sektör- şehir eşleşmesinin daha kuvvetli kılınacağı bir teşvik sistemine geçileceğini söyledi.

‘Yerel Kalkınma Hamlesi’ başlığı ile bir program uygulayacaklarını kaydeden Kacır, “Her şehirde öne çıkan alanlara çok ileri düzeyde teşvikler vererek, şehir ekonomilerini canlandıracak, özellikle kırsal ekonomiyi endüstriyel üretimle güçlendirecek adımlar atacağız. Burada, Tarım ve Orman Bakanlığımız ile yoğun bir işbirliğimiz olacak. Çünkü hedefimiz, özellikle tarımsal üretimin katma değerli gıda endüstrisi ile kuvvetlendirilmesi olacak. Ama aynı zamanda yerelde o bölgenin sahip olduğu hammadde imkanları, pazar ve lojistik imkanları gibi tüm unsurlar dikkate alınarak, şehir -ürün, şehir-sektör, bölge-sektör eşleştirmeleri

ni daha güçlü şekilde tatbik edeceğimiz bir teşvik sistemi uygulayacağız” dedi.

Kalkınma sürecinde üçüncü aşama devreye giriyor

Kacır, yeni teşvik sisteminde kalkınma ajanslarının daha fazla devrede olacağı, bölgelerin yatırım süreçlerinde lokomotif rol üstlenecekleri bir model öngördüklerini belirtti. 26 kalkınma ajansı bulunduğunu hatırlatan Kacır, “Yakında ilan etmek üzere hazırlamış olduğumuz Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve bu stratejinin mütemmim cüzi olan bölge planlarını uygulamaya yönelik sanayi yatırımlarını ve diğer sektörlerde gerçekleşecek yatırımları doğrudan kalkınma ajanslarımızın öncülüğünde onların çabaları ile gerçekleştireceğiz. Kalkınma ajanslarımız, şehirlerinde bölgelerinde bu yatırımları gerçekleştirmek için adeta yarışacaklar” şeklinde konuştu.

Bölgesel kalkınma noktasında bugüne kadar atılan adımları hatırlatan Bakan Kacır, “Bence çok önemli bir aşama GAP’ın yanında DAP, DOKAP, KOP’un bölge kalkınma idareleri olarak kurulmasıydı. Çok önemli bir diğer aşama 26 kalkınma ajansının kurulmasıyla sağlandı. Şimdi ‘yerel kalkınma hamlesi’ bölgesel kalkınma süreçlerinde en önemli üçüncü aşama olarak devreye girecek” değerlendirmesi yaptı.

Teşviklerde ciddi bir sadeleşmeye gidiyoruz

Yeni teşvik sistemiyle teşviklerde ciddi bir sadeleşmenin de beraberinde geleceğini ifade eden Bakan Kacır, bu çerçevede çok kapsamlı etki değerlendirmesi yaptıklarını belirtti. Kacır, teşviklerdeki sadeleştirmeye ilişkin olarak şöyle konuştu: “Daha iyi çıktı elde ettiğimiz alanları daha kuvvetli kılacağız, artık eskisi kadar anlamlı olmadığını değerlendirdiğimiz alanları teşvik sisteminden çıkaracağız. Bölgesel teşvik uygulamamızda özellikle 6. bölge dediğimiz bölgede verdiğimiz teşviklerin çok önemli sonuçları olduğunu görüyoruz. Özellikle bu bölgedeki pek çok ilimizde terör meselesinin geride kalmış olması da bu teşvikleri çok daha anlamlı kıldı. Çünkü gerçekten bu bölgedeki organize sanayi bölgelerinde muazzam bir istihdam atağı gerçekleştirdik. Yine özellikle son yıllarda devreye aldığımız ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ gibi programlarda da çok nokta atışı doğrudan cari açığı kapatmaya yönelik yüksek katma değerli ürünlere ilişkin yatırımların çok hızlandığını müşahade ettik, önümüzdeki dönemde daha selektif bir bakış açısıyla bu teşvikleri uygulayacağız” dedi.



Facebookta Paylaş