Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Geçen hafta beklentilerin çok üstünde gelen ABD tarım dışı enflasyon verisi temkinli iyimser devam eden havanın bozulmasına neden oldu. Manşet veri ve enflasyona etki eden ortalama saatlik kazançlar beklenti üstü gelmesine rağmen terazinin diğer bacağında ise işsizlik oranın ocak 2022’den beri en yüksek orana ulaştığı görüldü.

Alt detaylarda olumsuz noktalar olmasına rağmen piyasalar gelen veriyi ABD ekonomisinin beklenenden iyi bir güçle seyrine devam ettiği şeklinde yorumladı. Güçlü ekonominin, enflasyonda katılık korkularını beraberinde getirmesi ise risk iştahının baskılanmasına sebep oldu. Piyasa reaksiyonu reel getirilerde yaşanan yükseliş ve gümüş liderliğinde değerli metallerde satışların derinleşmesi olarak karşımıza çıktı.

Piyasalar makro verilere tepkileri bazen aşırı uçlara kaçabiliyor. Sene başında piyasalarda FED faiz indirimi beklentisi 2024 yılı için altı adede kadar çıkarken bugün mevcut durumda aralık ayında FED'in bu yıl bir kez faiz indirimine gitmesinin güç kazandığını görülüyor. Bu noktada 12 Haziran’da yapılacak olan FED faiz toplantısı ve öncesinde piyasaların önemle takip edeceği ABD TÜFE verisinin beklentiler için yol gösterici olacağını düşünüyoruz.

Son gelen ABD TÜFE verisi sonuçlarını hatırlamak gerekirse FED’in önem verdiği çekirdek enflasyon 6 ay sonra yavaşlanma sinyali üretmişti. Çarşamba günü açıklanacak enflasyon verilerinde yavaşlama sinyalinin gelmesi piyasa tarafından çok hızlı değişen FED faiz indirim beklentilerinin hızlı bir şekilde öne çekilmesine neden olabilir. Diğer bir önemli konuda Çarşamba günü sonlanacak FOMC toplantısında açıklanacak olan nokta grafik olarak karşımıza çıkıyor. FED üyelerinin faiz indirim beklentilerini yansıtan grafik, 2024 yılı için kafası karışan piyasalara yol gösterici olabilir.

Avrupa tarafında, yatırımcı güven endeksi haziranda 3,9 puan artarak Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlangıcından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ekonominin yavaşta olsa toparlanmaya başlaması ve gevşeme adımının ECB tarafından atılmasının tüketici güvenine olumlu yansıdığı görülüyor. ABD işgücü piyasasının beklenenden sıkı olması nedeniyle FED'in bu yıl faiz indirimine gideceği yönündeki beklentilerin büyük ölçüde törpülenmesi ve Fransa'daki erken seçim çağrısının daha geniş siyasi endişelere yol açması ise Eur üzerinde bir risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor.

Genel olarak piyasalarda hafta temkinli devam ediyor. Çarşamba akşamına kadar mevcut dinamik (temkinli tavır) sürebilir. Çarşamba öğleden sonra ABD TÜFE verisi hareket yaratabilir. Yine Çin TÜFE, Japonya faiz kararı diğer tetikleyiciler olabilir.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif ABD vadelileri hafif eksi. Asya piyasalarındaki seyir karışık. Hong Kong %1,7 civarında satıcılı, Japonya %0,4 civarında pozitif, Çin %1,1 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,45, Dolar Endeksi 105,1, ons altın 2.303 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre cari açık 5,3 milyar Dolar olarak açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yılın kalanında cari açığın 24-27 milyar dolar aralığında seyredeceğini ve yıl sonunda OVP tahmini olan 34,7 milyar doların altında gerçekleşeceğini söyledi. Dün açıklanan TÜİK verilerine göre Nisan'da işsizlik oranı 0,1 puan azalarak yüzde 8,5 oldu.

Hazine 10 ay vadeli kuponsuz bononun yeniden ihracı ihalesinde 21,35 milyar liralık teklife karşılık, 11,11 milyar liralık satış gerçekleştirdi. İhalede basit faiz yüzde 48,15, bileşik faiz yüzde 49,97 oldu. Hazine bugün 4 yıl vadeli tahvil ve sukuk ile borçlanma programını sürdürecek.
Usd/TL:

Cuma günü açıklanan ABD istihdam verisi beklentilerin çok üstünde açıklandı. Veri sonrasında Dolar talebi arttı. FED iyimserliğinin azalması ile birlikte Dolar Endeksi 105,2 seviyelerine kadar yükseldi. Yükselişin devamının Çarşamba günü açıklanacak ABD TÜFE verisine bağlı olduğunu düşünüyoruz. Enflasyonda katılığın devamı yükseliş hareketini besleyebilir.

FED’in faiz kararını TÜFE verisinden sonra açıklayacak olması, karar seti içeriğinin daha geniş olmasını sağlayabilir. TÜFE’nin sonucu FED kararına yansıyabilir.

İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.

Uygulanan sıkı para politikası ve TL enstrümanların cazip hale getirilmesi Dolar talebinin azalmasına neden oluyor. TL’de geçiş ilgisi devam ediyor.

Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,38 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono:

Dün yapılan ihalede, Hazine 10 ay vadeli kuponsuz bononun yeniden ihracı ihalesinde 21,35 milyar liralık teklife karşılık, 11,11 milyar liralık satış gerçekleştirdi. İhalede basit faiz yüzde 48,15, bileşik faiz yüzde 49,97 oldu.

Hazine bugün 4 yıl vadeli tahvil ve sukuk ile borçlanma programını sürdürecek.

Enflasyonda Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.

Globalde, makro veri odaklı seyir sürüyor. ABD istihdam verileri havayı tekrar bozdu. Tahvil faizleri yükseldi. Gözler Çarşamba günü açıklanacak ABD TÜFE verisinde ve FED faiz kararında olacak.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 46 baz puan artış ile %42,62 ve 17 baz puan artış ile %28,10 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Aşağı hareket 10,000 desteğini test ediyor... Endekste 21 Mayıs tarihinde başlayan aşağı hareket etkisini sürdürüyor. Bu kapsamda seans içi zayıf tepki alımlarının direnç noktalarında yeniden satış baskısı yaratmaya devam ettiği piyasada, son dönede oluşan geri çekilme hareketinin 10,000 seviyesinde bulunan destek noktasını test ettiğini gözlemliyoruz. Haftanın ilk işlem gününü -%1.39 oranında değer kaybıyla tamamlayan piyasada, 10,000 seviyesini gün içerisinde önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Seans içi geri çekilmelerin 10,000 desteğini koruma çabasında hareketleneceği piyasada, bu seviye üzerinde tutunması durumunda 10,350 direncini hedefleyecek ara bir yükseliş denemesi gündeme getirebileceğini düşünüyoruz. 10,000 altındaki olası hareketlerde ise 9,500 seviyesini uzun vadeli ana trend desteği olarak izliyoruz. 10,350 seviyesi ise yukarı ataklarda direnç konumunu sürdürüyor. Endeksin düzeltme hareketinin ardından yeniden kısa vadeli bir yükseliş potansiyeli oluşturabilmesi için 10,350 direncinin aşılması gerekiyor.

Eur/Usd:

ABD işgücü piyasasının beklenenden sıkı olması nedeniyle FED'in bu yıl faiz indirimine gideceği yönündeki beklentilerin büyük ölçüde törpülenmesi ve Fransa'daki erken seçim çağrısının daha geniş siyasi endişelere yol açması ise Eur üzerinde bir risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor.

Çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyon verisi FED ile ECB arasında yaşanan ayrışmayı dengeleyebilecek mi? ABD TÜFE verisinde enflasyonda hız kaybının görülmesi halinde FED ECB’ye yaklaşabilir, ayrışma azalabilir. Bu durumda paritede yukarı istek artabilir. Tersi bir veri gelmesi halinde parite üstünde yaşanan baskının devam etmesi beklenilebilir.

Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerine çıktı. Aşağıda 104,9, yukarıda 105,9 aralığı sıkışmanın sınırları. ABD TÜFE ve FED sıkışmanın aşılmasını sağlayabilir.

Bu sabah 1,077 seviyesindeki paritede 1,072 ve 1,066 seviyeleri gün içi destek; 1,082 ve 1,089 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

Gbp/Usd:

Bu hafta işsizlik oranı (bugün), sanayi üretimi (yarın) verileri açıklanacak. Haftaya ise BOE faiz kararını açıklayacak. Verilerin sıcaklığı BOE faiz kararına etki edebilir. ABD tarafında Çarşamba günü açıklanacak TÜFE verisi düşük gelirse Eylül faiz indirim ihtimali öne çekilebilir. Aksi halde ise yılın sonu daha olası. Aynı akşam FED’in faiz kararını karşılayacağız. Bankanın temkinli duruşunu sürdürmesini bekliyoruz. Ne kadar temkinli olacağı ise güçlü istihdam verileri sonrasında açıklanacak TÜFE verisine bağlı olabilir.

Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerine çıktı. Aşağıda 104,9, yukarıda 105,9 aralığı sıkışmanın sınırları. ABD TÜFE ve FED sıkışmanın aşılmasını sağlayabilir.

Bu sabah 1,232 seviyesinde bulunan paritede 1,269 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,289 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

Altın:

ABD istihdam veri seti Dolar talebini artırdı, tahvillerde satış getirdi. Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerine, ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,48% seviyelerine çıktı. Dün gümüş ve altında tepki çabası ön plana çıktı.

Altın 2.275-2.440 Usd bant hareketine devam ediyor. Kuvvetli istihdam verisi değerli metalin kanalın alt bandına yaklaşmasına neden oldu.

Çarşamba günü ABD TÜFE ve FED faiz kararı fiyatlamalar için oldukça önemli olacak. Zayıf gelen veri alıcılı seyri beraberinde getirebilir. Bunun için TÜFE’nin düşük gelmesi öncelikli ihtiyaç. Ardından da FED biraz güvercin tavır sergilemeli.

Güçlü TÜFE havayı bozabilir, FED’in biraz daha temkinli-şahin olmasına yol açabilir. Alt bandın kırılmasına, düzeltmenin derinleşmesine zemin hazırlayabilir.

Beklentiler dahilinde TÜFE ise havanın aynı kalmasına yol açabilir.

Bu sabah 2.303 Usd seviyesindeki ons altında 2.275 ve 2.255 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.310 ve 2.330 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz
 
Eurobond:

Cuma güçlü ABD istihdam verisi etkisi dün de devam etti. ABD 10 yıl vadeli tahvili %1 e yakın yükseldi. Çarşamba ise TÜFE ve FED kararı günü. Enflasyonun sonucu önemli. FED kararı için yol gösterici olabilir. Tahvil faizleri 50 günlük ortalama olan %4,50 sınırında veriyi karşılamaya hazırlanıyor.

İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Globaldeki dalgalanmalar fiyatlamayı etkiliyor.

Türkiye 5 yıllık CDS 263 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-7 cent; orta vadelilerde 12-21 cent; uzunlarda 34-38 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,45%, 7,24% ve 7,98% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş