Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Küresel büyüme tahminleri düşüyor…
Kredi derecelendirme kurumlarının küresel makro görünüm ile ilgili raporları yayımlanırken ortak görüş büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyonlar olarak karşımıza çıkıyor. Merkez bankalarının uyguladıkları parasal sıkılaşma enflasyonu soğutmaya devam ederken talebin yavaşlaması ekonomiler üzerinde büyüme tarafında baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Para politikalarının gecikmeli yansımalarının 2024 yılında etkilerini göstermeye başlayacağını düşünüyoruz.
Global tarafa baktığımız zaman dünyanın doğusundan gelen olumsuz görüntünün genele yayılma riski olabilir. Merkez bankaları bu süreci hassasiyetle takip etmek istiyorlar. Dünyanın doğuşumda Çin deflasyon ve büyüme konusunda sıkıntılar yaşarken, Avrupa tarafından gelen ekonomik veriler daralma bölgesinde derinleşmeye işaret ediyor. Çin’de bugünlerde nakit sıkışıklığı sorunu da yaşanıyor. Zira Çin hükümeti ekonomiyi canlandırmak için tahvil ihracı yapıyor. Bu ise dışlama etkisi yaratıyor. Özel sektörün nakde ulaşımı zorlaşıyor ve ulaşım maliyeti artıyor. ABD tarafında büyüme, diğer kıtalara göre güçlü durumda. Yine de baskıların çevresel yayılma riskini göz önüne aldığımızda büyümelerin önümüzdeki dönemde hız kaybedeceğini düşünüyoruz. Bunlara ilave olarak bağımsız değişken jeopolitik riskler ve iklim değişikliği koşullarının enerji ve gıda fiyatlarında ani dalgalanmalar ise masada duran riskler olarak not etmekte fayda görüyoruz.
Bu görüşümüze istinaden merkez bankalarının faiz artırımı sürecinde tepe noktaya ulaştıkları görüşümüz ağırlık kazanıyor. Son FED toplantısında başkan Powell sıkılaşmanın yeterliği olduğuna değinmiş ve faiz artırım sürecinde gecikmeli etkilerin izlenmesi gerekliliğinin altını çizmişti. Dün yaptığı açıklamada Powell bundan sonra da dikkatli şekilde hareket edeceklerini, birkaç ay görülen iyi verilerin kendilerini yanlış yönlendirmesine veya aşırı sıkılaşma riskine karşı dikkatli olacaklarını dile getirdi. Powell FED’in gerektiğinde daha fazla sıkılaştırma yapmaktan çekinmeyeceğini belirtti.
Son gelişmeler sonrasında risk iştahı barometresi olarak takip ettiğimiz ABD 10 yıllık faizi, Eylül ayından itibaren ilk kez yüzde 4,50 seviyesinin altını test etti. Oyun değiştirici seviye olarak yüzde 4,40 seviyesini önemsiyoruz. Bu seviyenin aşağısında yaşanacak fiyatlamalar riskli varlıklar ve değerli metallerde yukarı yönlü hareket için alan yaratabilir. Brent tarafına baktığımız zaman Jeopolitik riskler de yaşanan dengelenme (tansiyonda yaşanan azalış) büyüme endişeleri ile birlikte satış baskısı olarak karşımıza çıkıyor.
Son olarak Asya’ya değinmek istiyoruz. Japonya merkez bankası BOJ politika değişikliği arifesinde. Enflasyon hedefine ulaşma ve bu noktada kalıcı yakınsama buna ilave yendeki zayıflamanın devam etmesi politika değişikliğini gerektirebilir. Çin tarafından gelen son Ekim ayı TÜFE verisi yüzde 0,2 açıklanarak deflasyon endişelerini de beraberinde getiriyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yatay. Asya’da piyasalar satıcılı seyrediyor. Hong Kong 1,6% civarı, Çin yüzde 0,5 civarı, Japonya yüzde 0,7 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,61, Dolar Endeksi 105,8 ons altın 1.958 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, tahvil faizlerinde normalleşme devam ediyor. Yeni ekonomi ekibinin attığı sadeleşme ve kademeli faiz artışları kısa dönem tahvil faizlerinde yukarı yönlü denge arayışını destekliyor. Diğer taraftan TCMB rezervlerinde toparlanma devam ediyor. TCMB verilerine göre 3 Kasım haftasında brüt rezervler 128,4 milyar dolar düzeyine çıktı.
Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ümüzü saygıyla, sevgiyle, özlemle anıyoruz.




Usd/TL:
Piyasalar FED’in zirve faiz seviyesinde olabileceğine dair algıyı ve yavaşlama sinyali veren makro verileri fiyatlıyor. İki FED üyesinden dün gelen mesajlarda ortak nokta para politikasının kümüle etkisinin henüz görülmediği ve para politikasının yeterince kısıtlayıcı olduğu yönünde oldu. Diğer yandan Powell, ek sıkılaşmanın kapısını açık bırakmayı tercih etti.
Lokal tarafta, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve global merkez bankalarının sıkı para politikalarında sona gelmesi, dolar talebini azaltabilir. İç tarafta kredi maliyetlerinin artması talep enflasyonunu azaltırken jeopolitik risklerin dengelenmesi ve TCMB'nin dolar rezervlerini kuvvetlendirmesi TL üzerindeki baskının azalmasına neden oluyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,52 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Sadeleşme adımları ile birlikte kısa tahvil fiyatlarında yukarı yönde dengelenme hareketi daha belirgin devam ediyor. Getiri eğrisinin negatif olmasını olumlu yorumluyoruz. Yatırımcıların geleceğe dair enflasyon endişeleri azaldığı için uzun vadeli tahvilleri kısa vadeli tahvillere tercih ediyor. Kısa vadeli tahvil faizleri yatırımcılar için ilgi çekici seviyelere yaklaştığını düşünüyoruz.
Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor
Globalde, dün Powell’ın FED toplantısında yaptığı açıklamalara paralel açıklamalarda bulundu. Aşırı sıkılaşmaya dikkat edeceklerini ve veri odaklı hareket edeceklerini belirtti. İhtiyaç duyulması halinde daha fazla sıkılaştırma yapmaktan çekinmeyeceklerini belirtti.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2 baz puan artarak ve yatay, %41,71 ve %28,35 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Geçtiğimiz hafta başlayan yükseliş yatay bir seyre dönüştü... Endekste geçtiğimiz hafta 7,297 üzerinde gerçekleşen kısa vadeli taban oluşumunun ardından başlayan yükselişin, son günlerde yatay bir seyre dönüşerek yukarı ataklarda zayıf kaldığını gözlemliyoruz.
Bu kapsamda Perşembe gününü -%0.25 oranında değer kaybıyla 7,841 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, haftanın son işlem gününde seans içi geri çekilmelerde 7,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 7,750 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise bir üst hedef olarak izlediğimiz 8,100 direncine yönelmeyi sürdüreceğini düşünüyoruz. 7,800 seviyesini aşarak 3 Ekim tarihinde başladığı kısa vadeli düşüş trendini tamamlayan piyasada, 8,100 direncinin aşılması durumunda ise sırasıyla 8,250 ve 8,560 zirvesi hedeflenecektir.
Aşağı yönde baktığımızda ise 7,750 altındaki olası hareketlerin yeniden zayıflama işareti yaratabileceğini göz önünde bulunduruyor, bir alt noktada 7,400 bölgesini ana destek olarak almaya devam ediyoruz.



Eur/Usd:
Dün Powell enflasyondaki yavaşlamadan memnun olduğunu ancak yeterince kısıtlayıcı politika uyguladıklarından emin olmadıklarını söyledi. Powell, FED’in gerektiğinde daha fazla sıkılaştırma yapmaktan çekinmeyeceğini söyledi. Açıklamaları son FED toplantısına paralel olup piyasayı rehavete sokmak istemeyen bir tonda yaklaşım sergiledi.
Powell’ın açıklamaları sonrası parite değer kaybederken Dolar Endeksi’nde yukarı yönlü sınırlı bir hareket gerçekleşti.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasında alıcılar ile satıcılar arasında mücadele devam ediyor.
Bu sabah 1,067 seviyesindeki paritede 1,065 ve 1,062 seviyeleri gün içi destek; 1,08 ve 1,087 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Powell dün yaptığı açıklamadaki ‘yeterince kısıtlı duruş sergilediğimizden emin değilim’ ifadesi Dolar talebini artırarak Dolar Endeksi (DXY) değer kazanmasını sağladı.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasının hemen üstünde. Kritik destek seviyesi 105,5 seviyesi altında dolar endeksinde baskı devam edebilir, üstünde dolar endeksi güçlü duruşunu sürdürebilir.
Bu sabah 1,222 seviyesinde bulunan paritede 1,225 ve 1,22 seviyeleri gün içi destek; 1,23 ve 1,238 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Altın tarafında jeopolitik risklerin azalması sonrasında dengelenme arayışları devam ediyor. Dün Powell açıklamalarında para politikasının yeterince kısıtlayıcı olmadığını düşünürlerse sıkılaşma adımı atmaktan çekinmeyeceklerini belirtti. Konuşma sonrası dolar talebi artarken ,değerli metal ’in 1.958 Usd seviyesinde dengeli duruşu dikkat çekti.
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 1.958 Usd seviyesindeki ons altında 1.948 ve 1.935 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.965 ve 1.970 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Dün Powell açıklamalarında yeterince kısıtlayıcı politika uyguladıklarından emin olmadıklarını, FED’in gerektiğinde daha fazla sıkılaştırma yapmaktan çekinmeyeceğini söyledi. Açıklamalar sonrasında ABD 10 yıllık faizleri yüzde 4,62 seviyesine yükseldi. Başkanın şahin sözlerinde sürpriz yok, yeni veya farklı bir şey söylemiş değil. o yüzden tahvil faizlerindeki yükseliş tepki olarak kalabilir diye düşünüyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri ile ABD tahvil faizleri arasında korelasyon devam ediyor. ABD 10 yıllık faizinin aşağı noktalarda dengelenmesi eurobond fiyatlarına olumlu yansımaya devam edebilir. Önceki gün Türkiye Hazinesi de 5 yıl vadeli ABD Doları cinsi sukuk ihracında 2,5 milyar dolar %8,5 getiri ile borçlandı. İhraçların devam etmesi piyasada arz bolluğu yaratmaya devam ediyor.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 376 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 10-11 cent; orta vadelilerde 30-37 cent; uzunlarda 46-47 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,16%, 8,57% ve 9,07% oldu.

 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.