Mali koşullar sıkılaşması merkez bankalarını daha ihtiyatlı olmaya itebilir.
Global piyasalarda FED’in son toplantıda güvercin tonu ve beklenenden zayıf yönde gelen tarım dışı istihdam verisinden sonra FED’in faiz artış sürecinde sona geldiğine dair beklentiler güçlendi. ABD tahvil faizlerinde gerilemeler yaşanırken bu gerilemenin yarattığı alanla birlikte ABD borsaları başta olmak üzere risk iştahı temkinli iyimser kalmaya devam ediyor. Enerji fiyatlarında yaşanan düşüş ve sonrasında enflasyon endişelerinin azalması ve buna paralel olarak FED’in faiz artışı döngüsünde aceleci olmak istememesi ABD tahvil faizlerinde aşağı yönde dengelenmeye neden oluyor.
Bugün akşam FED Başkanı Powell’ın açıklamalarının önemli olacağını düşünüyoruz. Powell son toplantıda finansal koşullarda yaşanan sıkılığın yeterliği olduğuna değinmiş ve uygulanan para politikasının etkilerinin gecikmeli yansıdığını ve bu yansımaları görmek istediklerini belirtmişti. Dün FED/Cook jeopolitik risklerin ve Çin’de yaşanan istikrarsızlığın ekonomik görünümde olumsuzlukların ABD ekonomisini etkileme potansiyeline sahip olduğuna değindi.
Diğer taraftan Avrupa tarafında sorunlar devam ediyor. Avrupa’nın ‘lokomotifi’ olarak görülen Almanya'da 3Ç büyüme verileri daralma yaşarken sanayi üretimi de beklentilerin üzerinde düşüş yaşayarak resesyon korkularını da beraberinde getirdi. Dün açıklanan Euro Bölgesi'nde perakende satışlar Eylül’de Ağustos ayına oranla yüzde 0,3, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 2,9 geriledi.
Küresel çapta yüksek faiz oranları ve Çin ekonomisinde yaşanılan daralma ve deflasyon tehlikeleri 23 Ekim’den beri petrol fiyatları üzerinde yüksek faiz politikası (sıkı mali koşullar) ve zorlanan ekonomiler nedeniyle yetersiz talep aşağı yönlü baskı oluşmaya devam ediyor. Bu noktadan sonra merkez bankaları mali koşullarda yaşanan sıkılığı ve zorluğu göz önünde bulundurarak sıkılaşma adımlarında daha ihtiyatlı olabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,10 eksi. Asya’da piyasalar karışık seyrediyor. Hong Kong 0,4 eksi; Çin yüzde 0,1 civarı, Japonya yüzde 0,9 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,48, Dolar Endeksi 105,5 ons altın 1.950 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, global tarafta enflasyon ile mücadelede atılan adımlar ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, lokal tarafta ekonomi ekibinin enflasyonla mücadelede attığı olumlu adımları destekliyor. Petrol fiyatlarının düşmesi maliyet enflasyonu kısmında olumlu etki yaratabilir. Tahvil faizlerinde dengelenme süreci devam ediyor. Getiri eğrisinin negatif olmasını olumlu yorumluyoruz. Yatırımcılarda enflasyon endişeleri azaldığı için uzun vadeli tahvilleri tercih ederken kısa vadeli tahvillerden çıkış yaşanıyor.
Hazine, sukuk ihracına 3 kat talep geldiğini duyururken toplam ihraç tutarının 2,5 milyar dolar olduğunu açıkladı. 2023’te yapılan önceki 3 ihaledeki faizlere göre yeni ihracın faizi daha düşük oldu. Yılın başında global tahvil faizleri bugünün altında idi; ülke risk primimiz ise yüksekti. Son ihraçta ise ülke risk primimizdeki düşüşün (globaldeki faiz artışına rağmen) maliyeti düşürdüğü sonucuna ulaşıyoruz.
Usd/TL:
Piyasalar FED’in zirve faiz seviyesinde olabileceğine dair algıyı ve yavaşlama sinyali veren makro verileri fiyatlıyor. Yatırımcılar riskli varlıklara meyil ederken Usd zayıflama kaydediyor. Ancak burada meyil çok belirgin değil, bunun karşılığı olarak Usd’nin kayıpları sınırlı kalıyor. Bundan sonrası makro verilere bağlı. Lakin ekonomilerin yavaşlayacağına dair beklentiler paralelde Usd talebinin zayıflayabileceği anlamına geliyor.
Lokal tarafta, enflasyon ile mücadelede atılan adımlar ve süreçte uygulanan kademeli faiz artışı TL için kalkan görevi görmeye devam ediyor. Yurt dışı taraftan enflasyon şoklarının gelmemesi yurt içinde devam eden enflasyon mücadelesinin süresinin kısalmasına destek olabilir.U
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,52 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Sadeleşme adımları ile birlikte kısa tahvil fiyatlarında yukarı yönde dengelenme hareketi devam ediyor. Bu noktada uzun dönem tahvillerine alıcı çıkmasını önemli buluyoruz. Verim eğrisinin negatif olması yatırımcıların ,atılan adımların enflasyonla mücadelede başarılı olacağına inandığının ve uzun vadeli yatırıma yönlendiğinin göstergesi olduğunu düşünüyoruz. Diğer taraftan kısa dönem tahvil fiyatları yatımcılar için ilgi çekici noktalara yaklaşıyor.
Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor
Globalde, FED kararı ve ABD istihdam verisi sonrası ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskı zayıflıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,50-4,70 bandında dengelenme yaşanıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 3 baz puan düşerek ve 6 baz puan azalarak, %41,69 ve %28,35 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,800 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketler yükselişin devamını getirecek... Endekste geçtiğimiz hafta 7,297 üzerinde gerçekleşen kısa vadeli taban oluşumunun ardından başlayan yukarı hareketin, dün seans içi ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,800 üzerinde dengelenme çabasında hareketlendiğini gözlemliyoruz.
Bu kapsamda Çarşamba gününü %0.20 oranında değer artışıyla 7,860 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi geri çekilmelerde 7,800 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,800 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise bir üst hedef olarak izlediğimiz 8,100 direncine yönelmeyi sürdüreceğini düşünüyoruz. 7,800 seviyesini aşarak 3 Ekim tarihinde başladığı kısa vadeli düşüş trendini tamamlayan piyasada, 8,100 direncinin aşılması durumunda ise sırasıyla 8,250 ve 8,560 zirvesi hedeflenecektir.
Aşağı yönde baktığımızda ise 7,800 altındaki olası hareketlerin yeniden zayıflama işareti yaratabileceğini göz önünde bulunduruyor, bir alt noktada 7,400 bölgesini ana destek olarak almaya devam ediyoruz.
Eur/Usd:
Avrupa’dan gelen veriler endişe yaratmaya devam ediyor. Enflasyon beklentilerinde katılık devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, tüketicilerin gelecek 12 ay için enflasyon beklentisi yüzde 3,5'ten yüzde 4'e çıktı. Aynı zamanda Avrupa ekonomisinin lokomotifi Almanya ekonomisinin yüksek faizler ve Çin talebinin azalması nedeniyle baskı altında kaldığını görülüyor. ECB’nin enflasyon ile mücadelede nihai faiz oranına ulaştığını düşünüyoruz.
Ekonomide yaşanan zorlanmanın devam etmesi ECB’den faiz indirimi beklentilerini öne çekebilir. Veri odaklı yaklaşım önümüzdeki dönemde daha önemli olacağını düşünüyoruz. Bugün FED Başkanı Powell’ın konuşması paritede hareketlilik yaratabilir (saat 22:00).
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasında alıcılar ile satıcılar arasında mücadele devam ediyor.
Bu sabah 1,071 seviyesindeki paritede 1,065 ve 1,062 seviyeleri gün içi destek; 1,08 ve 1,087 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
ECB gibi BOE’nin de enflasyon ile mücadelede nihai faiz oranına ulaşmış olabileceğini düşünüyoruz. Sözlü yönlendirmeler merkez bankaları tarafından devam ediyor. Dün Bailey para politikasının uzun süre sıkı kalmasını beklediğini ve hala yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirtti. Asya tarafında talebin düşmesi ve yüksek faiz ortamının devam etmesi ekonomiler için baskı unsuru olmaya devam edebilir. Gelecek olan veriler sıkılaşmanın süresi hususunda uzun-kısa olacak şekilde fikir verebilir.
Bugün FED Başkanı Powell’ın konuşması paritede hareketlilik yaratabilir (saat 22:00).
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasının hemen üstünde. Kritik destek seviyesi 105,5 seviyesi altında dolar endeksinde baskı devam edebilir, üstünde dolar endeksi güçlü duruşunu sürdürebilir.
Bu sabah 1,228 seviyesinde bulunan paritede 1,225 ve 1,22 seviyeleri gün içi destek; 1,23 ve 1,238 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Altın tarafında jeopolitik risklerin azalması kar satışlarının devam etmesini sağlıyor. Orta-uzun vade olumlu olmaya devam ediyoruz. Dengelenme sürecinin devam ettiği altında asıl hareketin, faiz indirimi beklentileri kuvvetlendiği zaman yaşanmasını bekliyoruz. Teknik olarak yükselişin devamı için 1.985 Usd seviyesinin aşılması gerekiyor. Geri çekilmelerde 1935 Usd seviyelerinden alıcıların daha iştahlı olmasını bekliyoruz.
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 1.950 Usd seviyesindeki ons altında 1.948 ve 1.935 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.965 ve 1.970 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Mevcut finansal koşulların sıkılaşmada yeterli görülmeye başlanması ve uzun süredir devam eden faiz artışlarının gecikmeli olarak ekonomik datalara yansıması sebebi ile FED’in aceleci davranmayarak izle-gör politikasına devam edeceğini düşünüyoruz. Bu durum bir nebzede olsa piyasada risk iştahını canlı kılabilir. Asıl hareketin ABD 10 yıllık faizlerinde yüzde 4,40 altına inmesiyle başlayacağını düşünüyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri ile ABD tahvil faizleri arasında korelasyon devam ediyor. ABD 10 yıllık faizinin aşağı noktalarda dengelenmesi eurobond fiyatlarına olumlu yansımaya devam edebilir. Diğer yandan özel sektörde son dönemde İhraçların artması (arz bolluğu olması) yeteri kadar rahatlama sağlayamayabilir. Bir de Hazine’nin yeni ihraç yapabileceğine dair beklentiler de baskı yaratıyor. Olumlu tarafta ise yabancı yatırımcının ilgisinin artma ihtimali yer alıyor.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 375 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-3 cent; orta vadelilerde 1-3 cent; uzunlarda 1-3 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,08%, 8,52% ve 9,00% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.