Her ayın ilk Cuma günü açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam (TDİ) veri seti bugün açıklanıyor. Tarım Dışı İstihdamın 190.000, İşsizlik oranının yüzde 3,9 ve Ortalama Saatlik Kazançların yüzde 4 gelmesi bekleniyor. Bir önceki verilere kıyasla istihdam piyasasında artış, işsizlik oranında ve saatlik kazançlarda bir değişim beklenmiyor.
Bu hafta gelen ABD öncü istihdam verileri beklentilerin altında açıklandı. Sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin görülmeye başlandığı dönemde, bugün açıklanacak TDİ verisi yön göstermesi açısından önemli olacağını düşünüyoruz. Beklenti dahilinde veya beklentilerin biraz altında olması sıkılaşmanın etkili olduğu ve yumuşak inişin gerçekleştiği olasılığı ön plana taşıyabilir. Beklentilerden belirgin ayrışacak bir veri ise piyasalarda risk algısını baskılayabilir.
İşgücü piyasasının sağlığı ekonomik büyüme potansiyelini görmemizi sağlıyor. İşgücü piyasasında yaşanacak ılımlı soğuma enflasyon ile mücadelede olumlu karşılanabilirken görülebilecek keskin düşüşler ise resesyon korkularını tetikleyebilir. Sıkılaşma politikaları sonrasında kredi koşullarının zorlaşması ve tabi bunun özel sektör üzerinde yarattığı tahribat takip edilmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor. 2024 yılında ‘yumuşak iniş mi yoksa resesyon mu’ tartışmalarına çokça tanık olacağımızı düşünüyoruz.
Avrupa tarafında, zorlu bir süreç karşımıza çıkıyor. ECB’nin faizi çok erken düşürmesi ile enflasyonun aşırı yükselebileceğini ya da çok fazla daralmanın ekonomiyi zora sokabileceğini arasında karar vermesi gerekebilir. Resesyon kelimesine en yakın konumda bulunan Avrupa bölgesi için piyasa faiz indirimi beklentilerini öne kaydırıyor. Bu durum parite tarafında baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası politika değişikliğinin arifesinde. BOJ negatif faiz ortamına son vermeyi gündemine almaya hazırlanırken piyasalar beklentileri önden satın almaya başladılar. Negatif faiz ortamının son bulmasını bekleyen piyasalarda JPY talebi artıyor. Dün USDJPY yüzde 3‘e yakın düşüş görüldü.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay. Asya piyasaları karışık. Hong Kong 0,1% civarı eksi, Çin yüzde 0,4 civarı artı, Japonya yüzde 1,6 civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,16, Dolar Endeksi 103,5 ons altın 2.032 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri 140,1 milyar Dolarla rekor seviyeye yükseldi. Merkez Bankası kademeli sıkılaşma ve normalleşme sürecinde rezervlerini de kuvvetli hale getirmeye devam ediyor. Swap kanallarının açılması halinde rezervlerdeki artış kuvvetlenebilir.
Yurt Dışında Yerleşik kişiler, 1 Aralık haftasında 152,2 milyon Dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS), 376 milyon Dolarlık BIST hisse senedi aldılar. Yabancı yatırımcı ilgisinin artan bir ivme ile devam edeceğini düşünüyoruz.
Usd/TL:
Yılın son ayında hacimler düştü. Aralık sonuna kadar global piyasalar için temkinli-pozitif duruşumuzu devam ettiriyoruz. Bu hafta gelen ABD öncü istihdam verilerinin beklenti altında kalması sıkılaşmanın yeterliliği hususunu desteklerken, 2024 yılı faiz indirimi beklentilerinin öne çekilmesine neden oluyor. Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam veri seti hareketlilik yaratabilir.
Lokal tarafta, Yeni Ekonomi yönetiminin ve TCMB’nin stabilite kararlılığı devam ediyor. Ortaya konulan yaklaşımın, enflasyonla mücadele ile birlikte rezervleri kuvvetlendirdiğini de görüyoruz. TCMB rezervleri 140,1 milyar Dolarla rekor seviyeye yükseldi. Rezervlerin kuvvetlenmesi TCMB olası şoklara karşı elinin güçlü olmasını sağlayabilir.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,95 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,50 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Ocak ayında TCMB politika faiz zirvesinin tayin edilmesini ve zirvenin yüzde 42,5-45 bandında olmasını bekliyoruz. Sürecin sonuna gelmemiz tahvil yatırımları için cazip seviyeler sunmaya başladı. Dün açıklanan verilerde Yurt Dışında Yerleşik kişiler, 1 Aralık haftasında 152,2 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 100 bin dolarlık Şirket Borçlanma Senedi (ŞBS) aldı. Yabancı ilgisinin devamını bekliyoruz.
2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, ABD 10 yıllık tahvil faizi aşağı yönlü hareketini koruyor. Önemli direnç seviyesi yüzde 4,40 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Yüzde 4,40 seviyesi geçilmediği sürece aşağı yönlü baskı devam ediyor. Yarın açıklanacak ABD TDİ verisi hareketin devamı açısından önemli olabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2 baz puan düşerek %38,36 ve 12 baz puan artarak %26,92 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,750 desteği tepki yükselişi oluşturuyor... Kısa vadeli teknik yapı içerisinde yakından izlediğimiz 8,100/150 hedef direnç bölgesini aşma denemelerinin önceki gün oluşturduğu sert satış baskısının, dün seans içerisinde 7,750 desteği üzerinde tepki yükselişi gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz. Perşembe gününü %1.58 oranında değer artışıyla 7,978 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 7,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Yukarı atakların zayıf kalması nedeniyle direnç noktalarının aşağı baskı oluşturarak satıcılı seyri sürdürdüğü piyasada, 8,000 seviyesi ise ilk önemli direnç konumunda bulunmaktadır. Endeksin tepki alımları kapsamında gün içerisinde güç kazanabilmesi için 8,000 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda üst noktada kritik direnç bölgesi olarak izlediğimiz 8,100/150 bandını aşma denemeleri etkisini sürdürebilir. Zayıf yükseliş denemelerinin ardından 7,750 desteğini aşağı kıracak hareketlerin ise piyasada devam edecek satış baskısıyla birlikte 7,500 ve 7,400 seviyelerini hedefleyebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Eur/Usd:
Politika yapıcılar enflasyon ile mücadelede somut ilerleme-düşüş görmek istemelerine rağmen piyasalar daha sabırsız gözüküyor. Gelen veriler şimdilik piyasaları destekler nitelikte olmaya devam ediyor. Bu hafta öncü istihdam verileri beklenti altında kalarak ABD ekonomisinde soğumanın başladığını gösterir nitelikteydi. Soğumanın büyüklüğünün bundan sonraki süreçte daha da önemli olacağını düşünüyoruz. Yumuşak iniş risk iştahını desteklerken, sert iniş (resesyon) piyasalara ters bir etki yaratabilir.
Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam (TDİ) veri seti ekonomik görünüm açısından önemli olacağını düşünüyoruz.
Dün Japon Merkez Bankası’nın politika değişikliğine gitme fiyatlaması ile USDJPY paritesi yüzde 3’e yakın düştü. Bu durum Dolar Endeksi’nde (DXY) teknik olarak düşüşe sebep oldu.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 seviyesini teknik olarak destek seviyesi olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 1,079 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,085 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ ile 16:30’da açıklanacak ABD TDİ verisine kadar yatay seyir bekliyoruz. 16:30 sonrası veri setinin sonucuna göre hareket oluşabilir.
Gbp/Usd:
BOE başkanı Bailey, sıkılaşmanın tüm etkisinin henüz görülmediğini, faizlerin uzun süre yüksek kalacağını dile getirdi. Politika yapıcılar enflasyon ile mücadelede kazanımlarını korumak istiyor. Sözlü yönlendirmeler ön plana çıkıyor. 2024 seçim yılında büyüme tarafında atılacak adımlar (vergi teşviki) sterlinin dolar karşısında bir miktar kuvvetli durmasını sağlayabilir.
Teknik olarak DXY 200 günlük ortalama üstüne (104,2) çıkmadığı sürece baskılı seyir devam edebilir. Yakın destek noktası DXY için 103 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,259 seviyesinde bulunan paritede 1,25 ve 1,247 seviyeleri gün içi destek; 1,265 ve 1,275 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ ile 16:30’da açıklanacak ABD TDİ verisine kadar yatay seyir bekliyoruz. 16:30 sonrası veri setinin sonucuna göre hareket oluşabilir.
Altın:
ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan geri çekilme ve azalan reel getiriler altını desteklemeye devam ediyor. Bağımsız değişken jeopolitik risklerin azaldığı noktada değerli metalin 2.000 Usd üstünde tutunmasını önemli buluyoruz.
Yumuşak iniş senaryoları ile birlikte faiz indirimlerinin başlama olasılığı altın talebini güçlendiriyor. Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam veri seti (tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazanç) risk iştahında olumlu-olumsuz hareketlilik yaşatabilir. Teknik olarak kısa vade 2.000 Usd seviyesini destek olarak takip ediyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizi önemli teknik destek noktası yüzde 4,40 seviyesinin altında kapanışlar yapması, değerli metalin yükselişini destekliyor.
Bu sabah 2.032 Usd seviyesindeki ons altında 2.020 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. . Bugün TSİ ile 16:30 da açıklanacak TDİ verisine kadar yatay seyir bekliyoruz. 16:30 sonrası veri setinin sonucuna göre hareket oluşabilir.
Eurobond:
ABD Ekim ayında gelen öncü istihdam ve ekonomik göstergeler ekonominin soğuduğuna işaret ediyor. Soğuma ile birlikte piyasalarda enflasyon korkusu azalıyor. Bu durum ABD 10 yıllık tahviline talebin artmasını sağlıyor, faizi düşüyor. Baskılı seyrin yıl sonuna kadar sürmesini bekliyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz. Bu noktayı artık yukarı tepkilerde direnç seviyesi olarak takip ediyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflayınca ABD tahvil faizlerinin etkisini daha fazla hissediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 335 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 5-20 cent; orta vadelilerde 23-25 cent; uzunlarda 23-24 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,33%, 7,85% ve 8,33% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.