Günlük bülten (QNB Finansinvest)

BIST 100 Endeksi oldukça volatil bir seyri geride bıraktı. Endekste Çarşamba günü önemli destek seviyelerin altına gelinmesi ile başlayan düzeltme hareketi dün de devam etti. Buna paralel endeks 7800 ana desteğinin altına yöneldi. Ancak dün akşam saatlerine doğru gelen alımlarda endeks artıya geçerken toparlandı. Yeniden 8000 direncine yönelen endeks günü sanayi hisseleri öncülüğünde %1,6 oranında yükselişle tamamladı. Endeks böylece gün içerisinde 7700-8000 bandı dahilinde dalgalı seyir izlemiş oldu. Bankacılık endeksi ise üç haftadır yaşanan yükselen trenddeki hareketin ardından dün kar satışları karşılaşırken, %1,7 oranında düşüş gösterdi. Önemli desteklerin altına gelinmesi sonrası tepki arayışı ile endeksin yeniden 8000 direncine yükselmesini yani satışların karşılanmasını olumlu olarak değerlendirebiliriz. 8000’in üzeri yeniden yönün yukarı kalması için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcı olunması ile birlikte endeks yeniden 8100 ve 8200 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. Aşağıda 7800 korunduğundan bu seviyeyi destek olarak takip etmeyi sürdürebiliriz. Buna paralel 7800 desteği üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Ancak dengelenme eğilimi oluşana kadar temkinli olmakta yarar olduğunu düşünüyoruz. Bankacılık endeksi ise günü zayıf seyirle tamamlasa da gün içi kayıplarının bir kısmını geri aldı. XBANK’ta 8916 ilk planda direnç iken, 8510 seviyesi destek olarak takip edilebilir. TCMB tarafından haftalık menkul kıymet İstatistikleri yayımlandı. Yurtdışı yerleşik kişiler, geçen hafta152,2 milyon dolarlık devlet iç borçlanma Senedi (DİBS) aldı. Veri son üç ayın en güçlü alımına işaret etti. Yabancılar aynı dönemde net 376,4 milyon dolarlık hisse senedi alımı gerçekleştirdi. Son 5 haftadaki DİBS alımları 412,1 milyon dolara, net hisse senedi alımları ise 803,6 milyon dolara ulaştı. Yurtdışı gündeme baktığımızda ABD’de bugün açıklanacak Kasım ayı istihdam verileri öğleden sonra hareketliliğe neden olacaktır. Tarım dışı istihdamın aylık bazda 180 bin kişi artması, işsizlik oranının %3,9 seviyesinde kalması ve aylık ücret artışının %0,3 gerçekleşmesi bekleniyor. ABD’de bazı ekonomik verileri beklentilerin altında kalırken, zayıflama gösteriyor. Dolayısıyla da zayıf gelen ekonomik verilerin ardından tarım dışı istihdamın da benzer eğilimi yansıtıp yansıtmayacağı takip edilecek. Özellikle de Fed’in ilk faiz indirimine yönelik Mayıs ayı piyasa olasılık tahmini %90’a kadar yükseldi. Tabi bu arada Fed yetkilileri para politikasında daha temkinli duruş sergilerken, piyasa oyuncularının daha iyimser tarafta olduğunu belirtelim. Tarım dışı istihdamın da beklentilerin altında açıklanması Fed’den faiz indirim tahminlerini destekleyebilir. ABD borsaları son durumda geri çekilmelerde kısa vadeli destek seviyelerinden yukarı tepki gösteriyor. Buna paralel risk iştahı destek bulurken, ABD borsaları yukarı yönlü seyrini sürdürebilir.


   BIST 100 Endeksi dalgalı bir seyir izledi. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 7800 ana desteğinin altını test eden endeks yeniden 8000 direncine yöneldi. 8000’in kalıcı olarak aşılması ile yeniden 8100 ve 8200 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 7800 ana destek olarak geçerli. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz.


   İçeride tahvil-bono faizleri sakin bir seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %38,38’den %38,36’ye gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi %26,81’den %26,92 seviyesine yükseldi. ABD tahvil faizleri ise kısa vadeli düşük seviyelerinde aşağı yönlü hareketler sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %39,00, 10 yıllık tahvilde %27,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 331 seviyesine geriledi.


   EUR/USD paritesi 1,07-1,08 bandında hareket ediyor. ABD verilerinin beklentilerden zayıf gelmesi halinde parite 1,08’in üzerine tepki gösterebilir. 1,08’in üzeri ise 1,09 direncine yönelim için takip edilebilir. 1,07 ise ilk planda destek seviyesidir. Dolar kuru yüksek seviyelerde yatay bant içerisinde hareket ediyor. 29,00 direncine doğru yükseliş denemelerine devam ediyor. Bu seviyeye doğru güç kaybına uğruyor. 29,00 seviyesinin aynı zamanda psikolojik bir eşik olduğunu vurgulayalım. 28,80 ve 28,70 seviyeleri destekler olarak takip edilebilir.


   Petrol fiyatları OPEC+ toplantısı sonrasında zayıf seyrine devam ediyor. Petrol fiyatları son dönemde önemli destek seviyelerini aşağı kırdı. Brent petrolde 74,20 dolar destek, 76,70 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları sert yükseliş sonrasında geri çekilirken düzeltme içerisinde görünüm sergiliyor. Altın ons son durumda kısa vadeli bant hareketi içinde seyir izliyor. 2015 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü açısından kalması gerektiğini belirtelim. 2065 dolar önemli direnç olarak öne çıkıyor. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. Altın onsun yükselişini ileri taşıması gram altının yeniden 1900 TL’nin üzerine yükselmesini sağlayabilir. 1900 TL’nin üzeri yükselişin devamı adına izlenebilir. 1840 TL destek olarak takip edilebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde 7800 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş