Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD’de açıklanan ISM verinsin beklentilerden yüksek gelmesi ekonominin güçlü kaldığı ve FED’in ekonomide istediği soğumaya ulaşamayacağı korkuları ile piyasalarda satış baskısı devam etti. ABD tarafında beklenti üstü gelen ekonomik veriler ekonominin hala sıcak olduğunu gösterirken Çin’in deflasyon riski ile uğraşması, Avrupa’daki resesyon korkuları ve beklenenden kötü gelen ekonomik veriler Usd talebinin artmasına neden oluyor. DXY’de (Dolar Endeksi) ve ABD 10 Yıllık tahvil faizlerinde enflasyon korkuları ve reel getiri fırsatı gibi sebepler ile yükseliş devam ediyor. Ayın 13’de açıklanacak olan ABD TÜFE veri seti ve sonrasında 19-20 eylül tarihlerinde FED toplantısı kararlarının oldukça önemli olacağını düşünüyoruz. Dün açıklanan ABD'de işsizlik maaşı başvuruları toplam 216 bin kişi oldu. İstihdam piyasası sağlam bir görüntü çizmeye devam ediyor.
İş gücünün kuvvetli kaldığı ekonomik verilerin beklenen iyi geldiği ve enerji fiyatlarının enflasyon üzerinde baskı kurduğu ABD ekonomisi konjonktüründe FED’in uyguladığı sıkılaşmanın yeterli olup olmadığı hususu 13 Eylül’de açıklanacak ABD TÜFE veri setinden gelecek veriler ışığında piyasalara bir projeksiyon sunabilir. FED’in faiz artırımlarının sonuna gelmesinden öte sıkı duruşun süresinin daha önemli olduğunu düşünüyoruz.
Çin verileri iç açıcı olmamaya devam ediyor. Çin'in ithalat ve ihracatı yıllık bazda sırasıyla yüzde 7,3 ve yüzde 8,8 düştü. Gelen veriler daralma bölgesinde gelmeye devam ederken deflasyon riski devam etmekte. Birbirine bağlı ekonomik yapı nedeniyle olumsuz Çin verileri, Avrupa’yı da etkiliyor. Çin ve Avrupa cephesinde işlerin pek yolunda gitmemesi Usd talebini artırıcı bir etken olarak karşımıza çıkıyor.
Avrupa tarafında büyümeye yönelik endişeler devam ederken PMI verilerindeki keskin düşüşler resesyon korkularını devam ettiriyor. Almanya'da sanayi üretimi, Temmuz ayında sermaye ve tüketim mallarının öncülüğünde bir önceki aya göre yüzde 0,8 düşerek durgunluğa dikkat çeken bir veri oldu. Çin’de yaşanan deflasyon tehlikesi ve talebin düşmesi Avrupa’nın da rakamlarını etkilemeye devam ediyor. Diğer taraftan 14 Eylül’de yapılacak olan ECB toplantısı faiz kararı önemli olacak. Ekonomideki yavaşlamaya rağmen enflasyonda istenilen yumuşama görülmemesi diğer taraftan enerji fiyatlarındaki artışın enflasyonda yukarı yönlü hareketleri beslemesi, Avrupa Merkez Bankası faiz kararını oldukça önemli bir hale getiriyor.
Çin’in iphone yasağı haberleri, Apple hissesinde 2 günde 200 milyar USD kayba yol açarken daha geniş etki de yapıyor. Risk iştahının zayıflamasına yol açıyor. Dün borsaların zayıf kapanmasına sebep oldu.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif - karışık. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı artı seyrediyor. Asya borsaları satıcılı. Çin yüzde 0,4, Hong Kong yüzde 0,1, Japonya 1,3 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,23%, Dolar Endeksi 104,9 ons altın 1.926 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, gerçekçi bir yaklaşım sergilenen OVP ile birlikte yeni ekonomi yönetiminin Değişim-Dönüşüm-Sadeleşme adımları yurtdışı tarafından da olumlu karşılanmaya devam ediyor. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez Türkiye ekonomisini istikrara kavuşturacak politikalara eşlik etmeye kararlı olduklarını belirterek önümüzdeki üç yıl için Dünya Bankası Yönetim Kurulu'na 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar sunmayı öngördüklerini belirtti. Öte yandan bu akşam Fitch’in ülke kredi görünümümüzü yukarı çekmesi bekleniyor. Dün Moody's’ten ‘Türkiye'nin seçim sonrası ekonomi politikası açısından gidişattaki değişimi açıkça kredi notu açısında olumlu söylemi’ geldi.
OVP programındaki gerçekçi yaklaşımdan sonra Değişim-Dönüşüm-Sadeleşme yolunda 21 Eylül’de yapılacak olan PPK (sıkılaşma politikası) kararları enflasyon ile yapılan mücadelede oldukça önemli. Zira OVP’nin de gösterdiği üzere enflasyonda yukarı risk devam ediyor.
  
 


Usd/TL:
Golbal tarafta enflasyon endişeleri ile birlikte ABD ekonomisinde beklenti üstü gelen veriler, FED’in sıkılaştırma sürecinin beklenildiğinden fazla süreceği korkusuyla risk algısını baskılayarak dolar talebini artırıyor.
Lokal tarafta, açıklanan OVP piyasaların geneli tarafından ayakları yere basan gerçekçi bir program olarak görüldü. Programdaki gerçekçi yaklaşım zaman içinde atılan adımlar ile beslendikçe güçlü sonuçlar vereceğini düşünüyoruz.
OVP TCMB'nin araç bağımsızlığına vurgu yapılması, bugün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'den beklenen olumlu adım ve devamında 21 Eylül’de PPK’dan gelebilecek faiz kararı TL üzerinde yaşanan baskının azalmasını sağlayabilir.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 26,84 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,60 ve 26,50; yukarıda 27 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
OVP’de TCMB’nin hükümet desteğini de arkasına alması uygulanacak para politikalarında elinin güçlü olmasını sağlayabilir. Enflasyon ile mücadeleden sonuç alınıncaya kadar devam etmesi beklenen kademeli faiz artışları (sıkı para politikası) ve makro ihtiyatı tedbirlerin sadeleşmesi Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönde yeni denge noktalarına taşıyabilir.
Globalde, risk iştahı zayıf seyretmeye devam ediyor. Enerji fiyatları ve gıda fiyatlarında devam eden artış yapışkan enflasyon tehlikesini gündemde tutuyor. ABD tarafında faiz artırım tartışmalarından ziyade enflasyon tehdidi yüzünden uzun süre sıkı duruşun devam etme ihtimali piyasaların risk iştahını sınırlıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 11 baz puan düşüş artış ile %23,84 ve 146 baz puan artışla %23,45 ile günü tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,200 seviyesini seans içi ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz...
Seans içi geri çekilmelerini ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 8,200 üzerinde karşılayarak yukarı hareketini sürdüren piyasada, dün tarihi zirve seviyesinin yenilendiğini gözlemliyoruz. Perşembe gününü %1.91 oranında değer artışıyla 8,337 puandan tamamlayan piyasada, 8,200 seviyesini seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Bu nokta üzerindeki hareketlerin ise ilk etapta 8,500 olmak üzere 8,750 seviyelerini hedefleyecek yükselişin devamını getireceğini düşünüyoruz. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,900 ise kısa vadeli ana destek noktamız. Bu seviye altındaki olası seyrin ise piyasada 7,500 ve 7,250 seviyelerine yönelik baskı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Dolayısıyla 7,900 seviyesini aynı zamanda yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz.



Eur/Usd:
ABD tarafında güçlü veriler gelmeye devam ediyor. Dün açıklanan işsizlik maaşı başvuruları beklentilerden daha iyi sonuçlandı (216 bin kişi). İstihdam piyasası sağlam bir görüntü çizmeye devam ediyor. ABD tarafında ekonomik verilerin güçlü gelmesi ve aynı zamanda enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş tahvil faizlerini yukarı itmeye ve Usd talebini artırmaya devam ediyor.
Avrupa tarafından gelen beklenti altı veriler resesyon sinyali verirken Çin’de yaşanan deflasyon riski Avrupa ekonomisi için baskı unsuru olmaya devam ediyor.
Önümüzdeki hafta karar haftası olabilir. 13 Eylül’de TÜFE verisi, 14 Eylül’de ECB toplantısı paritede hareket yaratabilir. Piyasa mevcut konjoktürde ekonomisi kuvvetli olan ve reel getiri fırsatı yaratan ABD‘nin para birimi Usd’yi talep etmeye devam ediyor.
Dolar endeksinde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 seviyeleri olarak öne çıkmaktadır. 105,5 üzeri fiyatlamalar teknik olarak dolar endeksi (DXY) 110 fiyatlaması için kapı aralayabilir.
Bu sabah 1,0717 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,0650 seviyeleri gün içi destek; 1,0780 ve 1,08 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintisini uzatma kararı ardından brent petrolün yüksek seyri keyifleri kaçırmaya devam ediyor. Enerji fiyatlarındaki artış enflasyon korkularını canlı tutarken Avrupa bölgesinden gelen ekonomik veriler iç açıcı gözükmüyor. İngiltere'de konut fiyatları, geçen ay yıllık bazda yüzde 4,6 gerileme ile son 14 yılın en sert düşüşünü kaydetti.
Önceki gün ,İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, ülkede enflasyonun bu yılın sonunda önemli ölçüde düşmesinin beklendiğini, mevcut faiz oranlarının halihazırda "döngünün zirvesine çok daha yakın" durumda olduğunu söyledi.
GBPUSD paritesi için 200 günlük ortalama 1,2410 civarından geçmektedir. Kritik BOE toplantısından sonra hareketin ortalama üstü-altı karar vermesi beklenebilir.
Bu sabah 1,25 seviyesinde bulunan paritede 1,245 ve 1,235 seviyeleri gün içi destek; 1,258 ve 1,26 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
ABD ekonominsin canlı olması ,reel getiri ve usd talebinin artıyor olması değerli metal üzerindeki baskının devam etmesine neden olmaktadır. Varlıkların fiyat noktası ABD Tahvil faizleri olmaya devam ediyor. ABD Tahvil faizlerindeki yükseliş piyasanın ABD ekonomisinin canlı kalacağını düşündüğünü gösteriyor.
Bu noktada veri odaklı piyasada 13 Eylülde açıklanacak olan TÜFE veri setinin FED’e sıkılaştırmanın yeterli olup olmadığı konusunda fikir vereceğini düşünüyoruz.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.915 Usd. Altın 200 günlük ortalaması 1.915 civarında bulunuyor. Altın tarafında 1.915 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir.
Bu sabah 1.926 Usd seviyesindeki ons altında 1.910 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD tarafında piyasaların kafası karışık. Resesyon tehlikesinden korkan piyasalar ABD ekonomisinin beklenenden iyi durumda olmasına enflasyon endişeleri sebebi ile sevinemiyor. 13 Eylül’de açıklanacak TÜFE veri seti beklentilerden düşük gelirse fiyatlamalar yumuşak iniş senaryosuna geri dönebilir. Risk barometresi olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinin hareketini önemsiyoruz. Bu noktada düşüş gelmediği sürece enflasyon korkuları pozitif fiyatlamaların önüne geçebilir.
Lokal tarafta, OVP’nin açıklanmasını yapıtaşı olarak gördüğümüzü belirtmiştik. Gerçekçi bir plan üzerine inşa edilmiş OVP için yabancı yatırımcı tarafında da olumlu karşılık gördüğünü anlıyoruz. Dün Moody's, Türkiye'nin kredi notuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, son dönemde geleneksel ekonomi politikalarına dönüşün daha güçlü bir kredi açısından olumlu değerlendirildiğinin sinyalini verdi.
OVP ile birlikte 21 Eylül’de PPK toplantısında alınacak kararlar ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelebilecek olumlu değerlendirmeler, eurobond fiyatları için olumlu yönde katalizör görevi görebilir.
CDS 385 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 5-9 cent; uzunlarda 6-12 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,41%, 8,34% ve 8,81% oldu.


  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.