Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Yaşanan türbülansın etkisi azalıyor…

1- Japonya merkez bankası bir sonraki adımının faiz artışı olmayabileceğini işaret etti. Esasında geçen hafta yaptıkları sürpriz faiz artışının yarattığı istikrarsızlık geri adım attıklarını söyleyebiliriz. Bir merkez bankası hedefine ulaşmak için ilerlerken atacağı adımları sürpriz etkisi yaratmamasına çaba göstermeli. Geçtiğimiz Çarşamba bunun iyi bir örneğini gördük yaşadık. BOJ’un kararı bizzat volatilite yarattı. O yüzden BOJ’un dünkü açıklamasını aynı şeyi bir kez daha yapmayacağı şeklinde hatta biraz da pardon tadında okuyabiliriz.

2- ABD istihdam verisi resesyon sinyali olarak yorumlandı ve fiyatlandı. Tek veri ile resesyon geliyor demek yanlış pozisyon sahibi olmaya itebilir. O yüzden birkaç veri daha görmekte fayda olabilir. Piyasa biraz buraya geliyor diye düşünüyoruz.

Bu çerçevede global piyasalar normalleşiyor. Cuma-Pazartesi yaşananların yarattığı yaralar sarılmaya çalışılıyor.

 

 

Yaşanan türbülansın etkisi azalıyor, ama…

Piyasa fiyatları, türbülans öncesi seviyelere geri gelebilir mi? Bunun için neye ihtiyaç var? Bizce mevcut şartlarda geri dönme çabası sürebilir. Bazı varlıklarda türbülans öncesi fiyatlara erişilebilir. Yaraların tam sarılıp sarılmaması kararı için piyasanın yeni verileri görmeye ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz. ABD ekonomisi yumuşak mı sert mi iniş yapacak. Zira resesyon tehdidi oluşacak mı endişesi gündemde olacak. Örneğin bu yıl sonu için Goldman Sachs yüzde 25 ihtimalle, JP Morgan yüzde 35 ihtimalle resesyon olur tahmini açıkladı.

 

Yakın gelecek için şunları söyleyebiliriz. Yeni dataları karşılayacağız (her bir veri önemli). Zayıflayan ABD ekonomisi FED’i güvercinleştiriyor. İstihdamda kırılma riski, dengesiz yavaşlama riski artıyor. FED faiz indirimi bir seçenek olmaktan çıkıp zaruri hale dönüşebilir. Eğer verilerde ekstra bir zayıflık görürsek 18 Eylül’deki toplantı öncesi FED sözlü yönlendirme ile faiz indirimini önden ilan edebilir. Bunun için Jackson Hole toplantısını da kullanabilir veya her hangi bir günde adım atabilir.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı toparlanma çabası içinde. ABD vadelileri yüzde 0,10-0,50 aralığında alıcılı. Asya piyasalarında da endeksler alıcılı seyrediyor. Hong Kong %0,8 civarında, Japonya %0,5 civarında, Çin %0,4 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,92, Dolar Endeksi 103, ons altın 2.390 Usd civarında işlem görüyor.

 

 

 

İç tarafta, global tarafta yaşanan türbülans etkili oldu. Bazı pozisyonlar kapatıldı, biraz yabancı yatırımcı çıkışı oldu. Ünlü deyimle ‘carry trade’ ile dışarında gelen paraların bir kısmı çıktı. Bunlar taktiksel hareketler olarak yorumlanabilir. Globaldeki türbülansın etkisi azaldıkça fiyatlama davranışı normalleşebilir.

Bugün gerçekleşecek Enflasyon Raporu sunumunda TCMB’nin güncel görüşünü görme fırsatı bulacağız (saat 10:30).

Hazine bugün 1 yıl vadeli, Usd cinsi tahvil arz edecek. Ürün 6 aylık 2 kupondan oluşuyor. 6 aylık kupon getirisi 2,37%. DIBS’lerde stopaj avantajının 31 Ekim’e uzatıldığı göz önüne alındığında, kıymetin getirisi cazip.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Japonya Merkez Bankası’nın faiz artışı ihtimalini azaltan açıklaması piyasaların rahatlamasını sağladı. Hafta başında oluşan baskı biraz daha azaldı. Japonya’nın yeni bir faiz artışı kararının kolay olmadığı kanaatindeyiz. O yüzden açıklama bizce makul.

ABD tarafında ise ekonomide yavaşlama beklentileri satın alınmaya devam ediyor. Yavaşlamanın yumuşak mı sert mi olacağı makro veriler üzerinden tayin edilmeye çalışılıyor. Bu çerçevede Dolar Endeksi 103 seviyesinde bulunuyor.

İç tarafta, Pazartesi piyasalarda yaşanan volatilitenin etkisi TL kurlarına da yansıdı. Bir miktar çıkış oldu. Ünlü deyimle ‘carry trade’ ile dışarında gelen paraların bir kısmı çıktı. Kurlar biraz yükseldi. Gelinen seviyeler mevcut şartlar altında korunabilir. Tansiyonun düşmesi bir miktar gevşeme sağlayabilir.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,51 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,00 ve 32,50; yukarıda 34,00 ve 34,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Hazine bugün 1 yıl vadeli, Usd cinsi tahvil arz edecek. Ürün 6 aylık 2 kupondan oluşuyor. 6 aylık kupon getirisi 2,37%. DIBS’lerde stopaj avantajının 31 Ekim’e uzatıldığı göz önüne alındığında, kıymetin getirisi cazip. Satış kurumsal yatırımcılara yapılacak.

Hafta başında yaşanan volatilitenin etkileri azalma kaydediyor. Bu çerçevede TL tahvil faizlerinde görülen sınırlı yükseliş yerini sakin seyre bırakabilir. Hatta bir miktar alıcı etkisi görülebilir.

Merkez Bankası sıkı duruşunu sürdüreceği mesajını veriyor. Enflasyon ve enflasyon beklentileri öngörülen seviyeleri inene dek bunun devam edeceği ifade ediliyor. Bu sebeple TL faiz bir süre daha yüksek kalmaya devam edebilir. Faiz indirimi beklentileri ötelenmek durumunda kalınıyor. Oluşan resim tahvil alıcısını acele etmemeye itiyor.

Globalde, ABD ekonomisi için resesyon spekülasyonu biraz panik yaratsa da genel yavaşlama hali devam ediyor. Paralelinde tahvil faizleri düşüş eğilimini koruyor.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 52 baz puan azalış ile %42,47 ve 38 baz puan azalış ile %28,19 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

9,900 ara desteğinin korunması yukarı atakların devamını getirecektir ...

Haftaya global piyasalardaki sert satış baskısıyla başlayan BIST 100 Endeksi'nde, son iki işlem gününde 9,900 ara destek noktası üzerinde yükseliş denemelerinin hakim olduğunu gözlemliyoruz. Çarşamba gününü %1.45 oranında değer artışıyla 10,024 puandan tamamlayan piyasada, seans içi yükseliş denemelerinin şu aşamada zayıf kaldığını düşünüyoruz. Kısa vadeli teknik resmin 11,250 zirve seviyesinden başladığı satış baskısını sürdürdüğü piyasada, gün içerisinde 9,900 seviyesini ara destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Gün içeresinde ilk etapta 9,900 üzerinde tutunmaya çalışacak olan piyasada, bu seviyenin korunmasıyla birlikte yukarı atakların devam edeceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişme ilk etapta 10,193 olmak üzere 10,250 ve 10,400 dirençlerini hedefleyecek bir potansiyel oluşturacaktır. Dolayısıyla 9,900 üzerindeki hareketlerin tepki denemelerini desteklemeyi sürdüreceği piyasada, bu seviye altındaki olası seyrin ise aşağı baskı içerisinde 9,750 ve 9,500 risklerini gündeme getirebileceği unutulmamalıdır.

 

 

 

 

 

Eur/Usd:

Japonya Merkez Bankası normalleşme sinyalleri veriyor. Geçtiğimiz hafta aldığı sürpriz kararın etkilerini azaltmaya, piyasaları dalgalandırmaktan imtina etmeye çalışıyor. Bankadan yapılan açıklama, yeni bir faiz artışının ihtimalini düşürmeyi hedefledi. Amaç ise yeni bir sürpriz yapmayacaklarını sinyali idi bizce.

Fiyatlamalara baktığımızda normalleşme çabasının sürdüğünü görüyoruz. Yen’deki değer kazanımının ve ABD resesyonunun eş anlı olarak yarattığı hasarın yaraları sarılmaya çalışılıyor. Parite grafiğinin haftalık mumu diplere yakın işlem görüyor. Paritede 1,09 civarı günün koşullarına göre makul yerler olabilir. Bundan sonrası, alışıldığı üzere, yeni verilere bağlı.

Dolar Endeksi 103 civarındaki desteğine geldi. Bir süre bu civarda seyri görebiliriz. Haftalık kapanışın 103 altında olması düşüşün devamını getirebilir.

Bu sabah 1,093 seviyesindeki paritede 1,089 ve 1,086 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

2 Ağustos’ta Usd değer kaybı yaşadı, 5 Ağustos günü kayıp devam etti. Şimdi normalleşme çabası var. Ancak Gbp, Dolar değer kaybederken bunu fırsata çeviremedi. Bu bize zayıf olduğu sinyali veriyor. Zira BOE (tam olmasa da) sürpriz diyebileceğimiz indirim kararı aldı. Piyasalarda yaşanan türbülansın etkileri azalma kaydediyor. Buna bağlı olarak Gbp sınırlı kazanım sağlayabilir.

Dolar Endeksi 103 seviyelerinde. 103’ü destek olarak izliyoruz. Bu haftanın kapanışı önemli.

Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,268 ve 1,265 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,278 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

 

Altın:

Enteresan haber akışı hareketlilik yarattı. Makro verilere bağlı alışıldık seyir bir anda kontrolden çıktı. Satış baskısı oluştu. Haber akışı güvenli liman talebini de işaret ediyordu. Ancak her zaman olan yine oldu ve altın-gümüş cinsi teminatlar satılmak zorunda kalındı. Güvenli limanı tercih edenler de kayıp yaşadı. Şimdi ise normalleşme çabaları çerçevesinde fiyatları hafifçe yukarı geliyor. Altın 2.400 Usd seviyesinin hemen altında.

Pazartesi yaşananlar unutuldukça eski ajandaya geri dönebiliriz. Makro veriler, Dolar Endeksi, ABD tahvil faizleri,…

Altın 2.275-2.440 Usd bandının üstünde kalmaya çaba gösteriyor. Teknik olarak altın bandın üzerine kalıcılık sağlaması halinde 2.600 Usd seviyesi potada olabilir.

Bu sabah 2.390 Usd seviyesindeki ons altında 2.375 ve 2.350 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.400 ve 2.425 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Eurobond:

5 Ağustos Pazartesi akşam üstüne kadar tahvil faizleri dip yaptı. Tahvil yatırımcıları ise portföylerinin zirve yaptığı gördü. Ardından ise tahvil faizleri yönünü yukarı çevirdi. Süreç normalleşme yolunda ilerliyor. O yüzden tahvil faizleri yaşanan türbülans öncesindeki seviyelere geri gelebilir. Bunun ABD 10 yıl vadeli tahvildeki karşılığı yüzde 3,90-4,00 civarı olabilir. ABD ekonomisinde resesyon ihtimali arttı, teknik olarak %3,90 üzeri haftalık kapanış gelmediği süreci aşağı yönde hareketin devamı beklenebilir.

İç tarafta, ajandanın boş oluşu (bir beklenti yok) momentumun zayıf kalmasına yol açıyor. Global piyasalarda yaşanan türbülansın yatışması CDS fiyatlarında geri çekilmeyi de beraberinde getirebilir. İç tarafta ajandanın dolu olmaması global fiyat hareketleri ile korelasyonu artıyor. Türkiye eurobondları için olumlu görüşümüzü koruyoruz (örneğin CDS’te 250 seviyesi). Ama bir süre yatay- sınırlı negatif fiyatlama görebiliriz.

Türkiye 5 yıllık CDS 293 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-3 cent; orta vadelilerde 5-6 cent; uzunlarda 4-5 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,78%, 7,08% ve 7,95% oldu.

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş