Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD konut kredisi başvuruları düşük geldi. Dış ticaret açığı önceki aya göre belirgin arttı. Makro veri trafiği görüldüğü gibi çok kritik değildi. Peki piyasa nereye odaklandı? Kanada Merkez Bankası’nın faiz artışına. Faiz artışı, FED de faiz artışı yapar şeklinde okundu. Piyasanın büyük çoğunluğu FED Haziran’da faizi sabit tutar öngörüsüne sahip. Dün Kanada’nın kararı ile sabit kalır cephesinden faiz artışı olur cephesine sınırlı geçiş oldu. Risk iştahının baskılandığı, tahvil faizlerinin arttığı bir gün yaşandı.
Yakın vadede ilk sırada ABD TÜFE verisi ve FED faiz kararı yer alıyor. Yatırımcıların yön konusunda kararsızlığı bu iki unsur ile netleşebilir. Tabii bunun için FED’in iki yönlü sinyal vermemesine ihtiyaç var. Yani faizi sabit tutup Powell’ın şahin olması veya faizi artırıp Powell’ın güvercin olması gibi iki yönlü sinyali aynı anda vermesi piyasadaki kararsızlığın sürmesine yol açabilir. ABD TÜFE verisi, hem piyasada hem FED’de etki yaratabilir. Enflasyonun düşmesi risk iştahına olumlu katkı yapabilir, FED kararı daha rahat modda beklenebilir. FED ise eli daha güçlü hissedebilir.
Genel olarak, ABD TÜFE verisinin ve FED kararının beklendiği, sınırlı iyimser modda bir fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Tabii Kanada’daki faiz artışının bir miktar baskı yarattığını ekleyelim.
ABD hisse endeksleri dün güç kaybetti, yüzde 1’i aşan kayıplar oldu. Avrupa’da ise baskı daha sınırlı kaldı, yüzde çeyrek civarı düşüş gerçekleşti. Tahvil faizleri yükseldi. Kıymetli madenler de baskı gördü. Usd gücünü korudu.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarı eksi. Asya borsaları görece daha satıcılı. Japonya 1,5’e yakın, Hong Kong yüzde yarım civarı, Çin hafif eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,79%, Dolar Endeksi 104, ons altın 1.947 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa yüzde 3,2 arttı. TL Tahvillerde faizler kısa ve uzun tarafta biraz yükseldi. Eurobond fiyatları hafif satıcılı idi. TL ise belirgin zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Yeni ekonomi yönetimine dair beklentiler ile lokal varlıklar bir süredir olumlu fiyatlanıyor. Bundan sonraki süreçte pratiğin beklentileri karşılama oranı olumlu havanın sürüp sürmeyeceğini belirleyebilir diye düşünüyoruz.
Hazine nakit dengesi 170 milyar TL fazla verdi.
Yarın sanayi üretimi açıklanacak.
 

Usd/TL:
Dün açıklanan ABD verileri minör verilerdi. O yüzden piyasanın seyrini değiştirme güçleri yoktu. Kanada Merkez Bankası’nın faiz artışı yapması biraz öne çıktı. Buradan FED faiz artışı yapabilir mi noktasına gidildi. Artış olabilir diyenlerin sayısı biraz arttı. Günün sonunda kararsız bir gün geride bırakıldı. ABD TÜFE verisi ve FED kararı öncesi piyasalar cılız haber akışı ile gün geçirmeyi sürdürebilir. Majör bir fiyat hareketi olmayabilir. Haftanın bu şekilde tamamlanabileceği kanaatindeyiz. Dolar Endeksi 104 civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta Mehmet Şimşek’in yeni ekonomi yönetimini oluşturması bekleniyor. Yeni ekip yeni yaklaşım ile lokal varlıklar yeni denge noktalarına yönelebilir.
Kurun yukarı hareketi hızlandı. Bu sabah 23,30 civarında işlem görüyor. Aşağıda 23,00 ve 22,90; yukarıda 24,0 ve 25,0 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
2 yıllık göstere faizi 16%, 10 yıllık gösterge faizi 15% civarına yükseldi. Beş on gün öncesine göre yukarı gelinmiş durumda. Ancak mevduat faizi, enflasyon gibi parametrelere baktığımızda hala düşük olduklarını söyleyebiliriz. Aradaki farkı yeni ekonomi yönetimi kapatabilecek mi sorunu cevap bekliyor. Tahvil faizlerinin olması gerektiği seviyelere gelmesi tahvil piyasasına katılımı mümkün kılabilir.
Globalde tahvil faizleri dün yükseldi. ABD TÜFE verisi, bir yandan da FED’in faiz kararı bekleniyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 45 baz puan yükselişle %15,73 ve 47 baz puan artışla %14,85 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yükseliş eğilimi gücünü koruyor...
Çarşamba günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksi günü %3,20'lik yükselişle 5,561 seviyesinden tamamladı. Yaşanan yükselişe XUSINAİ Endeksi %2,40, XBANK Endeksinin ise %2,40 katkı sağladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, son yaşanan üçgen formundaki sıkışmanın yukarı yönde sonlanmasını takiben ivme kazanan yükseliş eğiliminin devam ettiğini söyleyebiliriz. Yaşanan yükseliş, hacim desteğini de sağlarken, endeksin kapanış itibarıyla önemli bir direnç eşiği olan 5,500 bölgesinin de üzerine çıkmayı başardığını görüyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda da, artık ana direnç olarak TL zirvenin bulunduğu 5,700 bölgesini izliyoruz Beklentimiz, son dönemdeki hızlı yükselişin ardından bir süre 5,700-5,500 aralığında dinlenme/ realizasyon ihtimali bulunsa da, piyasadaki yukarı yönlü eğilimin TL bazında yeni zirve hedefiyle devam etme ihtimalini yüksek görüyoruz.


Eur/Usd:
Dolar Endeksi 104 civarında işlem görmeyi sürdürüyor. Bu hafta makro veri tarafında kritik veri bulunmuyor, FED üyeleri sessizlik döneminde. O yüzden piyasa ABD TÜFE verisine ve FED kararına odaklanmış durumda. Sınırlı fiyat hareketleri ile fiyatlama oluşuyor.
Dün veri akışında ABD konut kredileri başvuruları, dış ticaret dengesi karşılandı. Ancak daha çok Kanada Merkez Bankası’nın faiz artışı yapması etkili oldu. Yatırımcılar bu veriyi, FED de faiz artışı yapabilir diye okudu. Hal böyle olunca risk iştahı biraz baskılandı. Tabii buna katılım çok olmadı ama yine de risk iştahının azalması kaçınılmaz oldu. Dolar Endeksi 104 civarında işlem görmeyi sürdürüyor.
Bu sabah 1,071 seviyesindeki paritede 1,069 ve 1,065 seviyeleri gün içi destek; 1,074 ve 1,077 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Kararsız piyasa yapısı sürüyor. FED faiz kararı faiz artışı yapılmayacak öngörüsü ile bekleniyor. Yatırımcılar büyük oranda bu görüşte. Makro veriler tarafında ise kritik veri akışı bulunmuyor. Dün Kanada’da faiz artışı yapılması biraz hareket yarattı. Risk iştahı biraz baskılandı.
Haftaya ABD enflasyonu ve FED faiz kararı açıklanacak. Bunlar piyasaların ana konusu. Kısa vadeli seyri etkileyebilirler. Öncesinde piyasa bekle gör modunda fiyatlama yapabilir. Hafif iyimser tarafa meyilli fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Para piyasalarında ise Usd talebinin süreceği kanaatindeyiz.
Bu sabah 1,245 seviyesinde bulunan paritede 1,24 ve 1,237 seviyeleri gün içi destek; 1,247 ve 1,25 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Altın:
Kanada Merkez Bankası faiz artırdı. Tahvil faizleri yükseldi. Faizlerdeki artış kıymetli madenleri baskıladı. Dolar Endeksi hareketin fiyatlama çok tesir ettiğini söyleyemeyiz. Zira yatay kaldı. Piyasanın yeniden ABD haber akışına odaklanacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda TÜFE verisi ve FED kararı öne çıkabilir. Bu takvime kadar kıymetli madenlerin biraz talep göreceğini düşünüyoruz.
Yön tayininde zorlanıyor piyasa. Haftaya kısa vade için netlik sağlanabilir. Tabii FED’in iki yönlü sinyal vermemesi şartı ile.
Dün Kanada Merkez Bankası’nın faiz artışı satışa yol açtı. Bugün talep oluşabilir.
Bu sabah 1.947 Usd seviyesindeki ons altında 1.932 ve 1.921 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.955 ve 1.968 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Kanada’nın faiz artışı, ABD’de baskı yarattı. FED de faiz artışı yapabilir diyenlerin sayısı biraz yükseldi. Tahvil yatırımcısı satış yaptı. Verim eğrisinin kısa-orta tarafı yukarı geldi. Piyasa büyük çoğunlukla faiz artışı olmaz noktasında. Eğer FED faiz artışı yapar ise bu sürpriz etkisi yapabilir ve tahvil faizleri daha da yükselebilir. Faiz sabit kalır ise tahvil faizleri sınırlı düşüş kaydedebilir. FED’den önce ABD TÜFE verisini karşılayacağız. Piyasa ve FED bu veriden etkilenebilir diye düşünüyoruz.
Lokal tarafta, iç haber akışı daha kritik. O yüzden globaldeki hadiseler 2. sırada kalıyor dersek çok yanlış olmaz.
Yeni ekonomi yönetimi ve buna atfedilen beklentiler fiyatlamada etkili. Yatırımcılar iyimser modda fiyatlama yapıyor. Olumlu havanın devamı beklentiler ile pratik arasındaki uyuma bağlı.
Türkiye 5 yıllık CDS’i düşüşünü dün de sürdürdü. Son günlerde 200 baz puana yakın düştü. Dünün kapanışı 483 oldu. Düşüş hızının azaldığını belirtelim.
Eurobondlar dün sınırlı satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -7-8 cent; orta vadelilerde 8-14 cent; uzunlarda 5-13 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,09%, 8,56% ve 8,86% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş