Günlük bülten (A1 Capital)

Artış kontrollü mü?
Yurtiçinde ortodoks politikalara geri dönüş umutları sürerken, finansal anlanmada oldukça hareketli bir gün geride kaldı. Dolar /TL kurundaki hızlı yükseliş beraberinde Borsa İstanbul’u da götürdü ve dolar 23 TL’nin üzerini test ederken, BIST100 ise %3.20 değer kazanımı ile 5561 seviyesinden günü tamamladı. Kurdaki çok sert hareketler sadece finansal piyasalara değil elbette ki reel piyasalara da hemen adapte edildi. Diğer taraftan ise 22 Haziran’da gerçekleşecek olan TCMB faiz kararı, ileriye yönelik oluşturulacak ekonomi politikalarının temelini yansıtacak. Bu nedenle oldukça önemli olan bu karar, uzun süre sonra gerçek anlamda gözleri tekrar TCMB’ye çevirtecek.
Yurtdışında ise şok bir faiz artışı sonrasında endişenin dozu tekrar arttı. Kanada Merkez Bankası sürpriz bir faiz artışına giderek , faizleri 25 baz puan artışla %4,75 seviyesine yükseltti.2001 yılından beri en yüksek faiz oranına ulaşan Kanada, diğer ülkelerde de soru işareti bıraktı. Bu karar FED’in Haziran ayında sürpriz bir şekilde faizlerde bir artışı gitme beklentilerini canlandırdı. Piyasalar artık %78,2 ihtimalle FED’in faiz artışı yapmayacağını fiyatlarken, bugün ise %70,1 oranında sabit kalacağı %29,9 oranında ise 25 baz puanlık bir artış olacağı fiyatlanıyor.
Asya tarafında ise Avusturalya’da sonra Kanada Merkez Bankası'nın sürpriz faiz artırımının ardından ABD’de faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek kalabileceği ve Fed'in önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda şahin kalabileceği endişelerini yeniden yeşertti. Hindistan merkez bankası ise faizleri %6.50 seviyesinde sabit bıraktı. Bu nedenle Asya’nın genelinde satıcılı seyir hakimdi.
MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0.53 düşerken, Japon Nikkei %0,08 yükseldi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi ise %0,09 gevşedi.
Brent petrol tarafında Suudi Arabistan’ın üretim kesintilerinden kaynaklanan arzda beklenen düşüşe karşı küresel bir ekonomik yavaşlama konusundaki endişelerini tartmaları nedeniyle bugün açılışla birlikte Asya ticaretinde petrol fiyatları çok az değişti. Brent ham petrol vadeli işlemleri 0110 GMT'de varil başına 76,94 dolardan 1 sent düştü, ABD ise West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri varil başına 72,58 dolardan 5 sent yükseldi.
Yurt içinde, finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları, İSO Türkiye ihracat iklim endeksi ve haftalık parasal istatistikler takip edilecek. Yurt dışında Euro Bölgesi için final GSYH ve ABD haftalık işsizlik başvuruları dışında çok öne çıkan bir veri bulunmuyor.

 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Japonya'da MD ekonomik gözlemciler endeksi Mayıs'ta 55.0 (Önceki: 54.6)
Hindistan Merkez Bankası/Das: Reel faiz oranı hala pozitif
Hindistan Merkez Bankası/Das: Para politikasının hızı yavaşladı, gelecekteki belirsizlikler sürüyor
Hindistan Merkez Bankası/Das: Çekirdek enflasyon hala hedefin üstünde
Hindistan Merkez Bankası/Das: Faiz artışlarının tam etkisi önümüzdeki aylarda görülebilir
Hindistan Merkez Bankası politika faiz oranını (repo) değiştirmedi 6.50% (Beklenti: % 6.50, önceki: % 6.50)
Hindistan Merkez Bankası/Das: PPK, parasal gevşemenin geri çekilmesine odaklı kalacak
Facebookta Paylaş