Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Aylık istihdam sayısı 253 bin arttı (beklenti 185 bin idi),
İşsizlik oranı 3,4% oldu (beklenti 3,6% idi),
Saatlik kazançlar 4,2% oldu (beklenti de 4,2% idi).
Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri seti güçlü sonuçlara işaret etti. FED sıkılaşmasının amacı enflasyonu hedef seviyesine indirmek. Sıkılaşmanın istihdam tarafını zayıflatması bekleniyor. Ancak açıklanan veriler istihdamın dirençli olduğunu ortaya koyuyor.
FED’in parasal sıkılaşma sürecinin en önemli iki sac ayağı olduğunu düşünüyoruz. Biri istihdam verisi, diğeri enflasyon verisi. Cuma günü istihdam beklenenden güçlü sonuçlara işaret etti. Gözler enflasyon verisinde. Çarşamba günü manşet ve çekirdek TÜFE verileri açıklanacak. Eğer bunlar da istihdam verisi gibi dirençli gelirlerse başta FED, sonra piyasa gerginleşebilir.
Bu haftanın en önemli parametresi ABD TÜFE verisi. Ayrıca İngiltere merkez bankası BOE faiz kararını açıklayacak. Bankanın 25 bp faiz artırması bekleniyor. Artıştan ziyade ne söyleyeceği önemli. Zira ülkede enflasyon hala 2 haneli.
Gelelim piyasa fiyatlamasına… geçtiğimiz hafta risk iştahı açısından ok tatsız geçti. Cuma günü ABD verisi açıklanmadan öncesine kadar yavaşlama-resesyon konusu sıcaktı ve varlıklar üzerinde baskı yaratıyordu, risk iştahını azaltıyordu. ABD istihdam verisi güçlü geldi. Normal şartlarda güçlü veri daha şahin FED algısı yaratır ve piyasaları olumsuz etkiler. Ancak bu kez biraz farklı oldu. ‘Madem istihdam güçlü o zaman resesyon ihtimalinin aleyhine bir durum söz konusu’ oldu. Hisseler bu bakışla alındı. Diğer varlıklarda ise normal-alışılmış reaksiyon verildi.
Tabii datanın ile geldiği andaki etki ilerleyen saatlerde normalleşti. Hızlı hareketler yerini sakinliğe bırakmaya başladı. Böyle olunca da başlangıç noktasına yönelmeler görüldü.
Yeni hafta ABD enflasyon verisi önemli. Sapma gösterirse hareket yaratabilir.
ABD şirket haberleri de hisse tarafının olumlu ayrışmasını sağlayan destek oldu. Bölgesel banka hisseleri hızlı yükselişler kaydetti. Bu ise olumlu ayrışmayı besledi. ABD borsaları yüzde 1,5-2,5 aralığında primlendi. Avrupa borsaları yüzde 1-1,5 aralığında arttı. Kıymetli madenler biraz zayıfladı. Tahvil faizleri yükseldi. Para piyasaları dalgalandı ama kapanışlar sınırlı değişim gösterdi.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif satıcılı. Asya’da borsalarında seyir karışık. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,43%, Dolar Endeksi 101,1, ons altın 2.022 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta Cuma günü borsa yüzde 2’ye yakın düştü. TL Tahvillerde faizler kısa taraf belirgin, uzun tarafta sınırlı arttı. Eurobond fiyatları düştü. TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Seçim haftasına başladık. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçime dair beklentiler-anketler piyasalarda hareket yaratabiliyor.
Hazine bu hafta 4 ihale düzenleyecek. Bugün 2 yıl ve 6 yıl vadeli kıymetler ihraç edilecek.
Bugün nakit dengesi, Çarşamba işsizlik oranı ve sanayi üretimi, Perşembe cari açık açıklanacak.


Usd/TL:
Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri seti beklenenden daha iyi sonuçlara işarete etti. FED sıkılaşma ile elde etmek istediği hedefe yürürken istihdam güçlü resim ortaya koydu.
Piyasa ise ilk etapta risk iştahını artırarak tepki verdi. Para piyasalarında ise Usd biraz primlendi. Ancak fiyatlamanın devamında kazanımları azaldı.
Yeni hafta ABD enflasyon verisini karşılayacağız. Enflasyonun düşüşünü sürdürerek yıllık bazda 5% seviyesine gevşemesi bekleniyor. Verinin yüksek-düşük gelmesi piyasaların yönünü etkileyebilir.
Lokal tarafta seçim haftasına başladık. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomi politikalarının seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,51 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,45 ve 19,40; yukarıda 19,55 ve 19,65 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine bu hafta yapacağı 4 ihale ile Mayıs ayı programını tamamlayacak. Bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu, 6 yıl vadeli değişken faizli kıymetleri ihale edecek.
Kısa vadeli tahviller tek haneye indi. Seçim haftasına girdik. Seçim sonrası ekonomi politikaları önemli. Tahvil faizlerinin de yönünün tayin olması anlamına geliyor.
Global tarafta ABD istihdam verileri beklenenden güçlü geldi. Verinin güçlü gelmesi ile tahvil faizleri ABD tahvil faizleri öncülüğünde biraz yükseliş kaydetti.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 227 baz puan artışla %9,87 ve 50 baz puan artışla %12,78 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Tepki yükselişi için 4,500 ara direncinin aşılması gerekiyor...
12 Nisan tarihinde başladığı kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin devam ettiği piyasada, geçtiğimiz hafta -%4.70 oranında değer kaybı gerçekleşti.
4,750 ara desteğinin kırılmasıyla etkisini arttıran satış baskısı kapsamında, seans içi yükseliş denemelerinin zayıf kalmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Bu kapsamda haftaya başlarken 4,500 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin sert satış baskısı içerisindeki hareketini tamamlayarak yukarı yönde bir atak oluşturabilmesi için 4,500 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda 4,650 ve 4,750 seviyelerini hedefleyecek atakların gündeme gelebileceğini düşünüyoruz.
4,500 altında devam edecek geri çekilmelerde ise 4,200/4,250 bandını uzun vadeli ana destek bölgesi olarak izlemeyi sürdürüyoruz.

Eur/Usd:
Dolar Endeksi yatay seyrini sürdürüyor. FED kararı gibi, ABD istihdam gibi majör gelişmeler de hareket sağlayamadı. Zira piyasalar karışık haberlerin etkisinde kalmaya devam ediyor. Endeks 101-102 aralığında işlem görüyor.
Yeni hafta veri akışı yoğun değil. ABD TÜFE, İngiltere MB faiz kararı en öne çıkanlar. Merkez bankaları tarafında ise yine yoğun olmayan bir trafik söz konusu.
ABD enflasyonu sapma gösterirse hareket yaratabilir. Tabii Cuma günü güçlü ABD istihdam verisini risk iştahını artırmak için kullanan piyasa, güçlü enflasyon gelirse aynı tepkiyi vermeyebilir diye düşünüyoruz.
Karışık, zıt sinyallerin geldiği bir yapıda piyasa bir süre daha kararsız tavrını sürdürebilir.
Bu sabah 1,104 seviyesindeki paritede 1,10 ve 1,096 seviyeleri gün içi destek; 1,108 ve 1,113 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Bu hafta İngiltere merkez bankası BOE faiz kararını açıklayacak. Bankanın 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Böylece faiz oranı 4,5% seviyesine yükselmiş olacak. Ülkede tüketici enflasyonu çift hanede bulunduğunu söyleyelim.
Paritenin diğer yakasında ise güçlü istihdam veri seti karşılandı. Enflasyonla mücadele edilen süreçte verinin güçlü gelmesi arzu edilen bir durum değil. Gözler Çarşamba günü TÜFE verisinde olacak. Yüksek enflasyon verisi piyasaları ve FED’i baskılayabilir.
Para piyasaları karışık sinyaller altında kararsız, yönsüz kalmaya devam ediyor.
Bu sabah 1,264 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,256 seviyeleri gün içi destek; 1,267 ve 1,271 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Altın:
Cuma günü açıklanan güçlü ABD istihdam veri setine risk iştahı ile yanıt veren piyasalar, kıymetli madenler tarafında ise talep azalması ile yanıt verdi. Tahvil faizlerinde yükseliş altın ve gümüş üzerinde baskı yarattı. Ancak piyasa genel olarak veri setine güçlü gelmesinin alışılmış karşılığını vermedi. O yüzden belirgin aşağı gelen kıymetli madenler biraz yukarı gelebilir.
Yeni hafta ABD enflasyonu en majör konu. Beklentilerden oldukça iyi gelen istihdam veri seti sonrası enflasyon da yüksek gelir ise piyasalar biraz daha gerginlik yaşayabilir.
Bu sabah 2.023 Usd seviyesindeki ons altında 2.012 ve 1.999 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
ABD istihdam veri seti beklentinin çok üzerinde gelince tahvil faizleri hızlı reaksiyon verdi. Verim eğrisinin kısa tarafı daha fazla etkilendi. Gelişmiş ülke tahviller ABD tahvil hareketini takip etti. Tahvil faizleri günün sonunda kazançlarının bir kısmını geri verdi. Esasen veri seti daha sıkı FED düşüncesini destekliyor. O yüzden tahvil faizleri biraz daha yukarı hareket edebilir. Ancak yükselişin karşılığı aynı zamanda resesyon demek olduğu için hareketi sınırlandırabilir.
Yeni haftada ABD enflasyon verisi önemli. Güçlü istihdam verisinin ardından enflasyon dirençli olursa piyasalar baskılanabilir. Tabii bunun tahvil faizleri için anlamı yukarı seyir demek olabilir. Düşük enflasyon ise havanın yumuşamasını ve tahvil faizlerinin gevşemesini mümkün kılabilir.
Lokal tarafta seçim haftasına girdik. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Seçim öncesinde anketler, beklentiler ve tabii ki dış gelişmeler eurobondları etkileyebilir. 5 yıllık CDS dün günü 553 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar Cuma günü çoğunlukla negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 27-30 cent; orta vadelilerde 55-60 cent; uzunlarda 91-93 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,72%, 8,18% ve 8,67 oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.