Küresel piyasalarda bu hafta ABD enflasyon verileri izlenecek…
Piyasalarda bu hafta ABD’de enflasyon rakamları, Almanya’da sanayi üretimi ve final TÜFE, İngiltere’de BoE’nin faiz kararı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin öncü GSYH, Çin’de TÜFE, Japonya’da cari denge, yurt içinde ödemeler dengesi istatistikleri ve işgücü istatistikleri öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer alıyor. Yurt içinde ayrıca TTKOM, ALARK, BIMAS, SAHOL, DOAS, MPARK, TCELL, ENKAI, SOKM, ULKER, PGSUS ve VAKBN’nin 1Ç23 finansal sonuçları takip edilecek.
ABD’de bu hafta gözler enflasyon rakamlarında olacak. Piyasalarda Fed’in faiz artırımlarında sona geldiği beklentileri sonrası enflasyondaki seyir yakından takip edilecek. TÜFE, 10 Mayıs Çarşamba günü TSI 15:30’da açıklanacak. Mart ayında enerji fiyatlarındaki düşüş ve yüksek baz etkisiyle yıllık enflasyon %6,0’dan %5,0’a gerilemişti. Çekirdek enflasyon ise %5,60 seviyesinde gerçekleşmişti. Böylelikle iki sene sonra ilk kez çekirdek enflasyon manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Nisanda TÜFE’nin %0,40 artışla %5,20’ye yükselmesi bekleniyor. Çekirdek enflasyonun ise %0,30 artışla %5,60 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Çekirdek TÜFE’de yüksek seyrin devam etmesi halinde piyasalarda volatilite artabilir. TÜFE’nin ardından 11 Mayıs Perşembe günü TSI 15:30’da üretici fiyat endeksi (ÜFE) açıklanacak. Mart ayında ÜFE enerji fiyatlarındaki düşüş, tedarik zincirindeki bozulmaların hafiflemesi ve baz etkisiyle %0,5 azalışla yaklaşık üç yılın en yüksek aylık düşüşünü kaydetmişti. Nisanda üretici enflasyonunun %0,30 artışla %2,70’den %3,0’a yükselmesi bekleniyor. Bankacılık sektörüne ilişkin artan endişeler sonrası ABD’nin üç majör endeksi haftayı karışık seyir ile tamamladı. Haftalık bazda Dow Jones %1,24, S&P500 %0,80 değer kaybederken, Nasdaq %0,07 yükseldi.
Euro Bölgesi’nde bu hafta öne çıkan bir veri olmazken, Almanya’da sanayi üretimi ve final TÜFE, İngiltere’de BoE’nin faiz kararı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin öncü büyüme rakamları takip edilecek. Almanya’da şubatta %2,0 ile beklentilerin üzerinde artan sanayi üretiminin martta %1,0 düşüş göstermesi bekleniyor. Ülkede ayrıca 10 Mayıs Çarşamba günü TSI 09:00’da final TÜFE açıklanacak. Martta %7,40 seviyesinde bulunan tüketici enflasyonunun nisanda %0,40 artışla %7,20’ye gerilemesi bekleniyor. İngiltere’de son dönemde yüksek seyreden enflasyonla mücadele için merkez bankasının (BoE) faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri hakim. Majör merkez bankaları arasında en erken faiz artırımlarına başlayan BoE’nin 11 Mayıs Perşembe günü TSI 14:00’da politika faizini 25 baz puan artışla %4,50 seviyesine yükseltmesi bekleniyor. Piyasalarda BoE’nin faiz tavanının %5,0 olacağı fiyatlanıyor. Faiz kararının ardından BoE Başkanı Andrew Bailey’in enflasyon ve para politikasına ilişkin mesajları takip edilecek. BoE’nin mayıs ayı toplantısı sonrası 12 Mayıs Cuma günü TSI 09:00’da öncü büyüme rakamları açıklanacak. Yüksek enflasyon ve faizin etkisiyle İngiliz ekonomisindeki düşük ekonomik aktivitenin devam etmesi bekleniyor. GSYH 4Ç22’de %0,10 artarken, yıllık bazda %0,60 yükselmişti. Mart ayı büyümesinin ise %0,10 olması bekleniyor.
Asya Bölgesi’nde bu hafta enflasyon rakamları ve cari denge öne çıkan veriler arasında yer alıyor. Çin’de TÜFE’nin yıllık bazda %1,0 ve ÜFE’nin -2,50% seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Japonya’da 11 Mayıs Perşembe günü TSI 02:50’de cari denge açıklanacak. Ülkede cari dengenin 2,95trl fazla vermesi bekleniyor.
Yurt içinde bu hafta gözler mart ayı ödemeler dengesi istatistikleri ve işgücü istatistiklerinde olacak. Cari dengenin martta 5,2mlr dolar açık vermesi bekleniyor. Yurt içinde cari denge şubatta 8,78mlr dolar açık vermişti. Ocakta 9,85mlr dolar olarak açıklanan cari açık 10,02mlr dolar ile rekor seviyeye revize edildi. 12 aylık cari açık ise 55,4mlr dolar ile 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Portföy yatırımları 240mn dolar tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 185mn dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 14mn dolar net alış yaptığı görüldü. Net hata ve noksanda 1,0mlr dolar giriş gerçekleşirken, ocakta ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 10,4mlr dolar oldu. Resmi rezervlerde 4,7mlr dolar net azalış gerçekleşti. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre işsizlik oranı şubatta 0,2 puan artarak %10,0 seviyesinde gerçekleşti. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı ise %48,2 oldu.
ABD’de bu hafta gözler enflasyon rakamlarında olacak. Geçtiğimiz hafta Fed’in faiz artırımlarında sona geldiği beklentileri sonrası enflasyondaki seyir yakından takip edilecek. TÜFE, 10 Mayıs Çarşamba günü TSI 15:30’da açıklanacak. Mart ayında enerji fiyatlarındaki düşüş ve yüksek baz etkisiyle yıllık enflasyon %6,0’dan %5,0’a gerilemişti. Çekirdek enflasyon ise %5,60 seviyesinde gerçekleşmişti. Böylelikle iki sene sonra ilk kez çekirdek enflasyon manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Nisanda TÜFE’nin %0,40 artışla %5,20’ye yükselmesi bekleniyor. Çekirdek enflasyonun ise %0,30 artışla %5,60 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Çekirdek TÜFE’de yüksek seyrin devam etmesi halinde piyasalarda volatilite artabilir.
TÜFE’nin ardından 11 Mayıs Perşembe günü TSI 15:30’da üretici fiyat endeksi (ÜFE) açıklanacak. Mart ayında ÜFE enerji fiyatlarındaki düşüş, tedarik zincirindeki bozulmaların hafiflemesi ve baz etkisiyle %0,5 azalışla yaklaşık üç yılın en yüksek aylık düşüşünü kaydetmişti. Nisanda üretici enflasyonunun %0,30 artışla %2,70’den %3,0’a yükselmesi bekleniyor.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.