Aralık sonu 76$
Ocak sonu 80$
Mart sonu 86$
Bu sabah 90$
Brent petrol fiyatı, 2023 sonundan bugüne 18% civarı prim yapmış durumda. Arz kesintileri ve jeopolitik riskler eşliğinde fiyat yukarı çıkmaya devam ediyor.
Enerji fiyatlarındaki artış maliyet artışı anlamına geliyor. Enflasyonla mücadele edilen süreçte ilerliyoruz. Petrol fiyatları mücadeleye gölge düşürüyor. Bu hafta ABD enflasyon verileri (TÜFE, ÜFE) açıklanacak.
Yıllık bazda TÜFE’nin manşette 0,2% artması, çekirdeğin 0,1% azalması; ÜFE’nin ise manşette 0,6% , çekirdekte 0,3% arması bekleniyor. Böylece TÜFE’de manşetin 3,4%, çekirdeğin 3,7% olması bekleniyor. Çarşamba günü açıklanacak veri setinde gıda ve enerji fiyatlarını içeren manşetin sonucu enflasyonun kısa trendi açısından önem arz ediyor.
Ocak ve Şubat ayında enflasyonda görülen kıpırdanma geride mi kalacak yoksa Mart ayında da sürecek mi sorusunun cevabını alacağız. Eğer geçici olmaz ise FED faiz indirim beklentileri ötelenmenin yanında biraz daha törpülenebilir. Piyasa daha geç daha az FED faiz indirimi fiyatlamak zorunda kalabilir.
Bu hafta ayrıca FED toplantı tutanakları açıklanacak. Tutanaklarda bilinenin dışında yeni bir detay ortaya çıkarda hareket yaratabilir.
AB kanadında ise ECB faiz kararını açıklayacak. İlk faiz indirimi için Haziran ayı yönlendirmesi yapılıyor. Dışarıda FED’in faiz indirim sürecini ağırdan aldığı, jeopolitik tansiyonun olduğu, petrol fiyatlarının yukarı çıktığı, içeride ekonomik hızın düştüğü resmi ECB’nin nasıl yorumlayacağı ve nasıl bir yönlendirme yapacağı önemli. Perşembe günü bu odak noktasından karar-Lagarde’ın sözleri takip edilecek.
Çin merkez bankası BOC altın rezervlerini artırmayı sürdürüyor. 72,74 milyon ons altın (yaklaşık 161,1 milyar Usd) stoğuna erişen bankanın FED faiz indirimleri ve jeopolitik riskleri ile alımlarını sürdürdüğünü öngörüyoruz. Söz konusu gerekçeler ons altın yükselişini anlamlandırmakta kullanıyor. Fiyat 2.350 Usd seviyesine erişti. Altına gümüşün de eşlik ettiğini belirtelim.
ABD bilanço sezonu başlıyor. Şirketlerin finansal sonuçlarının yanı sıra gelecek çeyrek beklentilerinin de fiyatlamalara yansımasını bekliyoruz.
Yeni hafta yine ABD kaynaklı haber akışı odağında şekillenebilir. Enflasyon verileri, FED tutanağı, şirket bilançoları; AB kanadında ise ECB faiz kararı ajandada öne çıkan başlıklar.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif ABD vadelileri 0,1% civarında hafif eksi. Asya piyasalarında Çin 0,1% civarı, Hong Kong 0,2% satıcılı; Japonya 0,7% civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,43, Dolar Endeksi 104,3 ons altın 2.345 Usd civarında işlem görüyor
Lokal tarafta, Merkez Bankası normalleşme yolunda yeni kararlar aldı. Menkul kıymet tesis oranın belirgin düşürdü. Bu uygulamayı sonlandırmayı hedefliyor. Kararın bankalar için ve tahvil piyasası için lehte sonuçlar doğuracağını öngörüyoruz. Ayrıca DDM’de son tarih 31 Mart 2024 oldu.
TCMB enflasyon hedefi tutmadığı için hükümete yazdığı açık mektupta, para politikasının maliye politikası ile desteklenmesinin kritik önemde olduğu ve yıl ortasında ücret artışı yapılmaması yönünde görüş ortaya koydu.
Bugün sanayi üretimi verisi açıklanacak.
Usd/TL:
Güçlü ABD verileri zincirine yeni bir halka daha eklendi. Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri setinin sonuçları FED’in sabırlı tutumunu sürdürmesini destekleyici oldu.
Son günlerde FED yetkililerinden yapılan açıklamalarda bu yıl yapılması beklenen faiz indirimin sürecinin daha geç başlayabileceği ve toplamdan daha az faiz indirimi yapılabileceği sinyali geliyor. Makro veriler FED’in acele etmesini gerektirmiyor diyebiliriz.
Güçlü istihdam verisi sonrası bu hafta gözler ABD TÜFE verisinde ve ECB faiz kararında. Dolar Endeksi haftaya 104,3 civarında başlıyor.
Lokal tarafta, seçim belirsizliği geride kalması ile piyasada sükûnet oluştu. Mevcut ekonomi politikasının etkileri fiyatlama davranışına biraz daha yansıyor. TL lehine fiyatlama gücünü artırıyor.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,03 civarında işlem görüyor. Aşağıda 31,50 ve 31,00; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Menkul kıymet tesis oranı azaltıldı. Karar bankaların tahvil piyasasından alışlarının azalmasını sağlayacak. Böylece hem bankaların bilançoları için hem (daha önemlisi) tahvil piyasası dinamiklerinin normalleşmesi için olumlu sonuçlar ortaya çıkabilir. Normalleşmenin, arz-talep dengesinin organik hale gelmesini ve yatırımcı talebini destekleyeceğini düşünüyoruz.
Seçim sonrası piyasa dinamiğinin daha sakin bir hale dönüştüğü kanaatindeyiz. Dinamiğin daha ayakları yere basar hale gelmesi TL sabit getirili araçlar piyasasının canlanmasına, verim eğrisinin sağlıklı oluşmasına kapı aralayabilir.
Global tarafta ABD verileri piyasaları domine etmeyi sürdürüyor. Cuma günü istihdam veri seti beklentilerden iyi geldi. Bu hafta ise TÜFE verisi dikkat çekiyor. Gelinen noktada FED’in faiz indiriminin yakınlaştığı düşüncesi zayıflıyor. Haftanın yönü TÜFE verisi ile çizilebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay seyirle %44,44 ve 23 baz puan artış ile 26,93% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hisse Senedi piyasasında 9,618 puanda TL bazında yeni zirveye ulaşıldı...
Yerel seçimlerin ardından özellikle geçen haftanın son iki gününde ivme kazanan yükselişle BİST100 Endeksinin haftayı %5,21'lik artışla 9,618 puandan, TL bazında yeni bir tarihi zirvede tamamlamayı başardığını görüyoruz.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda ise, geçen haftanın son bölümlerinde ivme kazanan yükselişle birlikte, endeksin Şubat sonunda eski TL zirve 9,450 bölgesinden başlayan dalgalı düzeltme sürecini yukarı yönde sonlandırmayı başardığını görüyoruz. Yaşanan yükselişe XBANK Endeksi %13,4'lük değer kazancıyla liderlik ederken, XUSIN Endeksinin bu harekete katılamadığı ve %0,41 değer kaybetmesi dikkati çekti.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, artık eski zirve 9,450 bölgesinin ana destek özelliği kazanmasını bekliyor ve olası kar satışlarının bu bölge üzerinde karşılanma ihtimalini yüksek görüyoruz. Yukarı yönde baktığımızda ise, özellikle USD bazındaki analizde dikkatimizi çeken 302-304 USD direnç bölgesinin (TL Bazında yaklaşık 9,800) hızlı yükselişin ardından ilk önemli eşik olabileceğine inanıyoruz. Bu bölge altında yaşanabilecek makul bir soluklanma eğiliminin ardından da yukarı yöndeki hareketin USD bazındaki son zirvenin bulunduğu 314 seviyesine doğru devam etme ihtimalini yüksek görüyoruz. TL bazında da hedef bölge olarak ise, 10,200-10,400 aralığını takip ediyoruz.
Eur/Usd:
İstihdam sektörü FED sıkılaşmasına rağmen hala güçlü seyir izliyor. Ekonomi canlı ve sıcak. Maaş artışında bir miktar yavaşlama görülüyor. Bardağın dolu tarafı bu.
FED açıklamalarında ise sabır sözcüğünü duymaya devam ediyoruz. Dikkat çeken nokta ise faiz indirimi için acele etmeyi gerektirecek ekonomik şartların olmadığı. Gelinen noktada ise ilk faiz indiriminin ötelenmesi ve yıl toplamında daha az faiz indirimi mümkün hale geliyor.
Bu hafta ABD tarafında FED toplantı tutanağı, enflasyon verileri (TÜFE, ÜFE), AB kanadında ise ECB faiz kararı öne çıkıyor.
Manşet TÜFE’nin yıllık bazda 0,2% artması, çekirdeğin ise 0,1% azalması bekleniyor. ÜFE’nin ise manşette 0,6%, çekirdekte 0,2% artması öngörülüyor. Enflasyon görülen kıpırdanma geçici mi kalıcıya dönüşebilir mi soruları-endişelerinin ışığında veriler karşılanacak. Gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek TÜFE çok reaksiyon vermese de manşet petrol fiyatlarındaki artışı yansıtabilir. Bir başka sözle, petrol fiyatlarındaki artış enflasyon riskini artırıcı bir tehdit konumunda.
AB merkez bankası ECB’nin ise faizi değiştirmesi beklenmiyor. Esas konu ilk faiz indiriminin zamanı. Son yönlendirmeler Haziran ayını işaret ediyor. Gelinen noktada ECB, FED’den önce faiz indirimi yapabilir. Piyasa zamanlama konusunda ip ucu arayacak kanaatindeyiz.
Veriler rehberliğinde bir haftaya daha başlıyoruz. Piyasa fiyatlaması sonuçlara bağlı oluşmaya devam edecek diye düşünüyoruz. Bir yandan da jeopolitik takip edilebilir.
Dolar Endeksi yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalamasının (104, destek) üstünde kalmaya çalışıyor. 104 üstü fiyatlamalar devam ettikçe Dolar talebi gücünü koruyabilir.
Bu sabah 1,083 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,087 ve 1,092 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Bu hafta ABD ajandası oldukça yoğun. Cuma günü istihdam veri seti güçlü sonuçlandı. Yeni haftada gözler enflasyon verilerinde. Dolar Endeksi 200 günlük ortalamasının (104 seviyesindeki desteğinin) üzerinde kalmaya çalışıyor. 104 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,263 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,256 seviyeleri gün içi destek; 1,27 ve 1,274 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Çin merkez bankası BOC, altın rezervlerini artırmayı sürdürüyor. Son açıklanan veriye göre 72,74 milyon ons altın stok seviyesine erişti. Stoğun parasal karşılığı 161,07 milyar Usd civarında. Çin MB’nin yanı sıra Hindistan MB de altın satın almaya devam ediyor.
Merkez bankalarının alıcılı olmaya devam ettiği altın FED faiz indirecek söyleminden ve jeopolitik risklerden destek bulunuyor. Ons altın uzun süredir geçmekte zorlandığı 2.070 Usd seviyesini aştıktan sonra yukarı hareketine devam ediyor.
Bu hafta ABD enflasyon verileri, ECB faiz kararı, jeopolitik (Orta Doğu…) altın talebini etkileyecek ana başlıklar.
Yukarıda altın hakkında ifade ettiklerimiz gümüş için de geçerli. Gümüş de yukarı hareketine devam ediyor.
Altında teknik olarak 2.275 Usd seviyesinin üzerinde 2.350 Usd seviyesi hedef olabilir. Bir sonraki hedefin ise 2.400 Usd olmasını bekliyoruz.
Bu sabah 2.345 Usd seviyesindeki ons altında 2.325 ve 2.300 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.375 ve 2.400 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Paritede bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi son günlerdeki yatay seyir izlediği bölgeyi yukarı yönde geride bırakıyor. Cuma günü açıklanan istihdam veri seti güçlü geldi. Diğer yanda artan jeopolitik riskler enflasyon endişelerini artırıyor. Ayrıca beklenen FED faiz indirimlerini öteliyor. ABD 10 yıllık tahvil faizinde önemli bir direnç seviyesi olarak gördüğümüz 4,40% seviyesini test ederek haftaya başlıyor. TÜFE verisi haftanın manşetini oluşturabilir. Jeopolitik ayrıca takip edilecek.
Lokal tarafta seçim sonrasında enflasyon ile mücadele ve normalleşme için otoritenin sıkı duruşun devam edeceği açıklamasını olumlu buluyoruz. Global tahvil faizleri ise yukarı meyil içinde, bu baskı yaratabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 301 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 20-28 cent; uzunlarda 34-55 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,30%, 7,32% ve 8,00% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.