Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Önceki hafta 84%
Perşembe günü 63%
Cuma günü 56%
Bu oranlar piyasaların 'FED'in Mart ayında faiz indirimi' beklentisindeki değişimi gösteriyor ve esasında piyasalarda son günlerde görülen baskıyı açıklıyor.
2024'ün ana konusu merkez bankalarının sıkı para politikasından gevşek para politikasına geçiş yapacak olmaları. Çerçeve bu. Ama içeriği net değil. ne zaman başlayacak, ne kadar indirim olacak gibi sorular yanıtsız kalıyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan Aralık ayı FED toplantı tutanaklarında bu netlik olmayınca risk iştahı azaldı.
Veriden veriye ilerleyen merkez bankaları (başta FED, ECB…) gelecek aylara ilişkin tahmin yapmıyor, yapmaktan kaçınıyor. Veriye bağlı ilerledikleri için patikayı netleştirmek doğru bir hamle olmayabilir. O yüzden piyasaların arayışı karşılık bulmayabilir. Bizce patika çizmeleri sürpriz olur.
Merkez bankalarının aksine piyasalar patikayı netleştirme konusunda adım atmakta istekli. Örneğin 'Mart ayında FED faiz indirir' görüşü. Makro veriler çizilen patikaya uygun gelirse (FED'in Mart ayında faiz indirmesini sağlayacak nitelikte) piyasaların beklentisi-fiyatlaması destek buluyor. Makro veriler piyasa beklentisinin tersi yönünde geldiğinde ise fiyatlamanın temeli sarsılıyor.
2024'de faiz indirimi olacak. Bu konuda piyasa ve FED mutabık. Ne zaman başlar, ne kadar indirimi olur konusunda mutabakat bulunmuyor. Ya piyasalar FED gibi patika çizmeyecek veriden veriye ilerleyecek ya da patika çizecek arada dalgalanacak. Piyasalar önceden satın alır yaklaşımı geçerli bir yaklaşım olduğuna göre ikinci seçenek daha olası olabilir.
Mart FED toplantısında FED'in faiz indirme olasılığı bu sabah 62% (piyasa öngörüsü). İstihdam verisi ile oran düşmüştü. Bu sabah yeniden toparlanmış durumda. Bizce makro verilere bağlı ilerlendiği için açıklanacak veriler olasılığı belirleyecek. O yüzden olasılık dalgalanmayı sürdürebilir. İlk kritik veri Perşembe günü açıklanacak ABD TÜFE verisi. Enflasyonun düşmesi havayı yumuşatabilir. Piyasalar ve FED üzerindeki mevcut baskı biraz azalabilir. Enflasyon direnç gösterirse (beklenti üstü gelirse) baskı sürebilir. Bu hafta ayrıca FED yetkililerinin konuşmaları, ABD hazine ihaleleri, NY FED'in enflasyon tahmini gibi dikkat çeken parametrelerin de bulunduğunu belirtelim.
Jeopolitiğe bir parantez açalım. Orta Doğu ve Uzak Asya kaynaklı haberler tansiyon arttığını işaret ediyor.
ABD TÜFE verisi öncesinde piyasalar, üzerindeki baskıyı dengeleme-azaltma çabası içinde olabilir. TÜFE veri temkinli karşılanabilir. Sonrasında iştah ise TÜFE verisinin sonucuna göre şekillenebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla sınırlı negatif. ABD vadelileri 0,1-0,4% bandında satıcılı. Asya piyasaları çoğunlukla eksi. Hong Kong 2% civarı, Çin 0,9% civarı eksi. Japonya yüzde 0,3 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,05, Dolar Endeksi 102,5, ons altın 2.035 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, 11 Ocak ve 12 Ocak tarihleri önemli. 11 Ocak Perşembe günü Mehmet Şimşek ABD'de yabancı yatırımcılarla bir araya gelecek. 12 Ocak Cuma günü Moody's ülkemizin kredi notunu gözden geçirecek. Her ikisi de lokal varlıklara olan ilgi için kritik rolde. Olumlu haber akışı lokal varlıklara talebi artırabilir.
Hazine bugün ve yarın 2'şer ihale düzenleyecek. Bugün 15 ay ve 10 yıl vadeli kıymetli ihraç edilecek.
Sanayi üretimi, işsizlik oranı, cari açık haftanın verileri.





Usd/TL:
Güçlü veriler, piyasaların faiz indirim beklentisini törpülüyor. Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan istihdam verileri FED faiz indirimi yönündeki beklentileri zayıflattı. Doğal olarak risk iştahını azaltırken Usd'nin talep görmesini sağlıyor.
Dolar Endeksi önceki Perşembe 101 seviyesindeki desteğinin altına iner mi tartışmaları vardı. Hatta Endeks gün içinde desteğinin altına sarktı. O günün devamında yönünü yukarı çevirdi. Zira haber akışı Usd lehine döndü. Bu sabah 102,5 civarında işlem görüyor.
Makro verilere bağlı seyir sürüyor. Bu hafta ABD enflasyon verileri açıklanacak. Beklenti altına inen enflasyon piyasaların risk iştahına olumlu yansıyabilir. Dolar talebi azalabilir. Eğer veri enflasyonun dirençli olduğunu gösterirse Usd gücünü bir miktar daha artırabilir. Perşembe günü haftanın kritik günü.
Lokal tarafta, Şimşek'in ABD'de yatırımcılarla yapacağı toplantı (11 Ocak) ve Moddy's'in gözden geçirmesi önemli. Lokal varlıklar olumlu fiyatlamaya geçebilir. Yabancı raporlarda veya yabancı yatırımcıların konuşmalarında Türkiye varlıklarına ilginin olduğuna yer veriliyor. Hem bu ilginin oluşması ve bunun pratiğe dönüşmesi hem de TL faizinin cazibesi TL'nin güçlenmesini sağlıyor. Kur hareketlerinin sınırlanmasını sağlıyor. Kısaca özetlediğimiz görüşümüzü son olarak parasal ve mali sıkılaşmanın devamı TL'nin cazibesini artırabilir diyerek noktalayalım.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,90 civarında işlem görüyor. Aşağıda 29,50 ve 29,00; yukarıda 30,00 ve 31,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
11 Ocak Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcılarla yapacağı toplantı, 12 Ocak Moody's'in gözden geçirmesi. Ajandadaki bu iki madde yakın zamanın en kritik parametrelerinden bizce. Olumlu haber akışı TL varlıklara olan ilginin artmasını sağlayabilir. TL sabit getirili enstrümanların daha cazip hale gelebileceğini düşünüyoruz.
Ana çerçevede para ve maliye politikaları finansal istikrarı sağlama yönünde bir süreç izliyor. Gelinen noktada TL sabit getirili kıymetler dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın sıkılaşması bu ay zirve faiz seviyesine ulaşabilir ve faiz platosunda bir süre kalabilir. Enflasyonun zirve sonrası aşağı meyil göstermesi ile TL tahvil bonoya ilgi hızlanabilir.
Globalde, ABD kaynaklı haber akışı ile tahvil faizlerinde sınırlı yükseliş yaşanıyor. Ana resimde temkinli-olumlu fiyatlama davranışı süreceği yönündeki fikrimizi koruyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 26 baz puan artarak %41,37 ve 33 baz puan artarak 28,18% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,400 desteği önemini koruyor... Endekste yılın ilk işlem haftasında 7,650 ara direnç noktasında oluşan seans içi geri çekilmeleri, ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,400 üzerinde karşılama çabası ön plandaydı. Haftalık periyotta % 2.12 oranında değer artışının gerçekleştiği piyasada, seans içeri geri çekilmelerde 7,400 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,400 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği yukarı ataklarda ise 7,650 seviyesi ilk önemli direnç konumunda bulunacaktır. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 7,650 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 7,800 olmak üzere 7,900 seviyesinden geçen kısa vadeli trend direncinin test edilebileceğini düşünüyoruz.
Endeksin kısa vadeli düşüş trendinden kurtularak yeni bir yükseliş hareketine başlayabilmesi için 7,900 noktasının aşılması gerekiyor. Bu kapsamda 7,400 üzerinde yükseliş eğilimi sürdürme çabasında hareketlenecek piyasada, bu seviye altındaki olası seyrin ise yeniden aşağı baskı oluşturabileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz.




Eur/Usd:
FED tutanakları, ABD istihdam verileri piyasalara adeta farkındalık yarattı. Piyasalar son zamanlarda 'FED Mart ayında faiz indirir' öngörüsü ile hareket ediyordu. Fiyatlama da buna göre yapılıyordu. Son haberler piyasaların bu öngörüsünü zayıflattı. Mart iyimserliğinin azalması risk iştahını baskıladı. Kazanan Usd oldu. Dolar talebi canlandı.
Son veriler piyasaları baskılayabilir ancak ana yolun hala aynı olduğunu düşünüyoruz: merkez bankaları gevşeme yolunda ilerliyor. Bizce bu değişmiş değil. Değişen ise gevşeme başlangıcının biraz ötelenmesi şeklinde ifade edilebilir. Bir de başlangıç tahmini konusunda piyasaların FED'e yakınsadığını söyleyebiliriz.
Piyasalar ve FED (diğer büyük merkez bankaları da) makro verileri baz alıyor. ABD istihdam verileri güçlü geldi. Şimdi sırada ABD enflasyon verileri bulunuyor. Perşembe TÜFE, Cuma ÜFE açıklanacak. Dirençli enflasyon risk iştahını baskılayabilir. Beklenti altına gevşeyen enflasyon ise havayı yumuşatabilir.
Bu hafta ayrıca FED yetkililerinin konuşmaları, ABD hazine ihaleleri, NY FED'in enflasyon tahmini gibi dikkat çeken parametreler de bulunuyor. TÜFE ise başroldeki yerini koruyor. TÜFE öncesinde piyasa üzerindeki baskıyı biraz azaltma çabası içinde olabilir. Perşembe'ye kadar Dolar Endeksi'nin 102,5-103 bandını üst seviye olarak almasını bekliyoruz.
Teknik olarak Dolar Endeksi, 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar Dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir.
Bu sabah 1,093 seviyesindeki paritede 1,092 ve 1,086 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,11 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
BOE başkanı Bailey, Çarşamba günü parlamentoda konuşacak. Cuma günü üretimi verileri açıklanacak. ABD'de ise veri akışı daha yoğun; enflasyon verisi dikkat çekiyor. Dirençli enflasyon Usd talebinin artmasına yol açabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi, 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar Dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir.
Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,266 ve 1,261 seviyeleri gün içi destek; 1,274 ve 1,28 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
son günlerdeki haber akışı, faiz indiriminin başlangıç tarihine dair beklentide piyasaları FED'e yaklaştırıyor. Piyasaların iyimserliği baskılanıyor. Hal böyle olunca kıymetli madenler de satışla karşılaşıyor.
Veriden veriye ilerleyen piyasa ve FED için son veriler rahatlatıcı olmadı. Gözler yeni verilerde. İlk kritik veri Perşembe günü açıklanacak ABD TÜFE verisi. Enflasyonun düşmesi piyasalara ve FED'e rahatlama sağlayabilir. Aksi halde piyasalar baskılı, FED ise şahin tarafa itilebilir.
Ekonominin dışında jeopolitik de dikkat çekiyor. Orta Doğu kaynaklı haber akışı risk iştahı için olumlu değil. Güvenli liman arayışı altın için destekleyici olabilir.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi'nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için daha olumlu ortam oluşturabilir.
Bu sabah 2.035 Usd seviyesindeki ons altında 2.030 ve 2.015 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
       


Eurobond:
Aralık ayının son günlerinden sonra hava biraz değiştir. Piyasalar baskı altında kalıyor. FED endişelerinin artması, risk iştahının azalması tahvil faizlerine de yansıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,80% civarından 4,10% seviyesine erişti. Bu sabah 4,05% civarında bulunuyor. 200 günlük ortalama 4,09% seviyesinde. Perşembe günü açıklanacak ABD TÜFE verisi öncesi bu seviyenin altında kalabilir. Verinin sonucuna göre hareket yapabilir. Tabii diğer ülke tahvilleri ABD tahvillerini takip edebilir. ABD tahvil faizlerinde ara ara yükselişler olsa bile aşağı yönlü dengelenme hareketinin devamını bekliyoruz.
Lokal tarafta, kritik bir hataya başlıyoruz. Mehmet Şimşek'in ABD yatırımcılar toplantısı, Moody's'in gözden geçirmesi önemli. Eurobondlara olan iştahı etkileyebilir.
CDS 304 ile Cuma gününü tamamladı. Eurobondlar kısa tarafta yatay, orta ve uzun tarafta hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 16-23 cent; uzunlarda 20-24 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,26%, 7,50% ve 8,14% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.