Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD’de Goldman Sachs, Bank of America, JP Morgan yöneticilerinden gelen açıklamalar piyasaların moralini bozdu. Yapılan açıklamalarda istihdamın azaltılabileceği sinyali verildi. Günün diğer haber ise ABD dış ticaret açığının beklentilerin üzerinde artması oldu. Cari açık 2 aydır artış gösteriyor.
Bu hafta kritik, majör makro veri bulunmuyor. O yüzden verilerde sapma olur ise hareketlilik yaratma potansiyelleri olduğunu kanaatindeyiz. Genel olarak ise FED iyimserliği, Çin’de kısıtlamaların gevşemesi ana konular. Her ikisi de risk iştahı lehine etki yapıyorlar. Lakin günlük haber akışı bu etkisi biraz bozabiliyor. Son birkaç gün bu şekilde oldu. Cuma ABD istihdam veri seti, Pazartesi ABD ISM hizmet verisi baskı yarattı.
Dünkü açıklamalara baktığımızda yapılan açılmaların sürpriz olmadığını söyleyebiliriz. Zira FED’in istihdam kaybı yaşanacak öngörüsü bir anlamda karşılık buluyor. FED’in sözleri, tahminleri pratiğe dönüşüyor.
Faiz artışlarının gecikmeli, birikimli etkisi bu yönde daha fazla etki yapabilir. Önümüzdeki günler istihdama yönelik kırılganlık artabilir. Risk iştahı buradan baskı yiyebilir. Ancak ne oranda kırılganlık olacak veya yavaşlama hangi boyutta olacak ise iştah da bunlara göre şekillenecek diye düşünüyoruz.
Hafta ortasına geldik. Veri trafiği yoğun ve kritik değil. Veriler beklentilerden saptıkları ölçüde hareket yaratabilirler. Merkez bankaları tarafında ise FED sessiz (zira haftaya faiz toplantısı var), ECB ve BOE’den konuşmalar takip edilecek. Her iki bankanın da piyasa üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu belirtelim.
Dün piyasalar baskılı ve dalgalı seyir izledi. Finansal varlıklar negatif seyir izledi. Resesyon fiyatlaması yapıldı diyebiliriz. ABD borsaları yüzde 1-2 aralığında değer kaybetti. Avrupa borsaları daha sınırlı kayıp yaşadı; yüzde yarım civarında.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif artı. Asya’da seyir karışık. Çin ve Japonya yüzde yarım civarında eksi; Hong Kong hafif artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,55%, Dolar Endeksi 105,6, ons altın 1.772 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 1’e yakın arttı. TL Tahviller karışık seyretti; kısa taraf hafif alıcılı, uzun taraf satıcılı idi. Eurobond birim fiyatları değer kaybetti. TL ise günü yatay tamamladı.
Kasım ayında enflasyon biraz geri çekildi. ÜFE’de düşüş biraz daha belirgin olurken TÜFE’deki düşüş sınırlı kaldı. TCMB değerlendirmesinde gıda fiyatlarının yükseltici, enerji grubu fiyatlarının ise düşürücü etki yaptığını ifade etti.
Hazine, dün düzenlediği 2 ihraçta (5 yıl vadeli sabit kuponlu, 7 yıl vadeli değişken kuponlu) toplam 32,9 milyar TL satış yaptı; ihale faizleri sırasıyla 10,52%, 21,25% oldu. Bu hafta yapılan 3 ihalede toplam 34,9 milyar TL finansman sağlandı.


Usd/TL: Dün veri tarafında majör bir veri yoktu. ABD cari açık rakamı beklentilerden iyi ama geçen aydan kötü geldi. Bunun haricinde şirketlerden gelen açıklamalar manşete çıkı. ABD’de bankalardan - yatırım şirketlerinden yapılan açıklamalar resesyon - yavaşlama sinyali olarak algılandı. Risk iştahı üzerindeki baskı yeni bir gün daha etkili oldu. Yatırımcıların Usd talebi biraz daha arttı. Buradaki artış, sınırlı oldu.
Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerinde kalmayı sürdürüyor. Endeks bu sabah 105,6 civarında bulunuyor.
Hafta boyunca veri trafiği yoğun ve kritik değil. Beklentilerden sapma olur ise hareket yaratabilirler. Dün de bu şekilde oldu. Genel olarak global piyasanın iyimserliği korumaya meyilli modda işlem görmesini bekliyoruz. Ancak haber akışı şu ana kadar buna müsaade etmiş değil.
Lokal tarafta ise TCMB enflasyon değerlendirmesinde Kasım ayında; gıdanın enflasyonu yukarı çektiğine; enerjinin ise üretici fiyatlarını aşağı çektiğine yer verdi.
Kur bu sabah 18,63 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,60 ve 18,58; yukarıda 18,67 ve 18,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Hazine dün düzenlediği 2 ihalede ROT dahil 33,9 milyar TL satış yaptı. 5 yıllık sabit faizli tahvilde faiz 10,52%, 7 yıl vadeli değişken faizli tahvilde ise 21,25% oldu. Pazartesi yapılan ihale ile birlikte toplam 35,9 milyar TL satış yapılmış oldu.
TCMB enflasyon değerlendirmesinde Kasım ayında gıda fiyatlarının enflasyonu artırıcı, enerji fiyatlarının ise enflasyonu düşürücü rol oynadığını belirtti.
Global tarafta risk iştahı dalgalı bir seyrini sürdürüyor. Makro veriler yön tayinini etkiliyor-zorlaştırıyor. Tahvil faizleri son bir iki ayın düşüklerinde bulunuyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 2 baz puan düşüşle %10,83 ve 14 baz puan artışla %10,81 ile tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 4,900 trend desteğini yakından izlemeyi sürdürüyoruz... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini geçtiğimiz hafta 5,091 zirvesine kadar sürdüren BIST 100 Endeksi, bu seviyeden oluşturduğu gerilemesini 4,900 seviyesinden geçen trend desteği üzerinde karşılamaya çalışıyor.
Salı gününü % 0.86 oranında değer artışıyla tamamlamayı başaran piyasada, seans içi geri çekilmelerde 4,900 seviyesini kısa vadeli trend desteği olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin mevcut yükselişini sürdürebilmesi için 4,900 üzerinde dengelenmesi gerekiyor. Bu durumda piyasada ilk etapta 5,091 zirve seviyesi olmak üzere 5,200 ve 5,250 seviyelerini hedefleyecek yükseliş trendi devam edecektir.
4,900 altındaki olası hareketlerin ise piyasada düzeltme sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişme ise piyasada 4,750 ve 4,500 desteklerine yönelik baskı oluşturabileceği unutulmamalıdır. Bu kapsamda 4,900 desteğinin yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss noktası olarak alınmasını öneriyoruz.

Eur/Usd: ABD tarım dışı istihdam veri seti, ISM hizmet son günlerin başlıkları. Verilerdeki canlılık piyasaların iştahının azalmasına yol açtı. Dün ise makro veri tarafında majör olmayan ama sapma gösteren bir veri vardı. ABD dış ticaret dengesi geçen aya göre biraz daha bozuldu; dış açık arttı. Piyasalar buradan rahatsız oldu. Ama esasen şirketler tarafından yapılan açıklamalar moral bozdu dersek daha doğru gibi. Birkaç banka-yatırım bankası yöneticisinden yavaşlama - resesyon sinyali olan sözler duyuldu. İstihdam azaltımı olacağına dair sözler dikkat çekti.
Birkaç gündür kırılgan olan, zayıf olan risk iştahı zayıf bir gün daha yaşadı. Dolar talebi biraz arttı. Dolar Endeksi 105,6 civarına yükseldi.
Hafta FED faiz kararı var. Piyasa 50 bp faiz artışı bekliyor. FED yönlendirmesi de bu yönde idi. Güçlü verilerin FED’e ne düşündüreceği önemli. Haftaya bunu görme şansımız olabilir.
Majör veri olmayan bir haftadayız. Yalnızca beklentilerden sapma olur ise hareket yaratabilirler diye düşünüyoruz. Genel olarak FED yavaşlayacak iyimserliği söz konusu. Veriler sürpriz yapmazsa fiyatlama bu yöne meyilli diye düşünüyoruz. Bu meylin para piyasalarına yansıması ise Usd aleyhine olabilir diye değerlendiriyoruz.
Bu sabah 1,046 seviyesindeki paritede 1,044 ve 1,04 seviyeleri gün içi destek; 1,048 ve 1,051 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere S&P inşaat harcamaları verisi geçen ayın ve beklentilerin altında kaldı. Kritik 50 sınırına yaklaştı. Yavaşlama sinyali oldu.
Dün makro veri olarak kritik bir veri yoktu. Ancak ABD’li bazı şirketlerden gelen açıklamalar dikkat çekti. Açıklamalarda resesyon - yavaşlama sinyali olan istihdam azaltımı olacağına dair sözler sarf edildi. Piyasalar riskli varlıklardan yine uzaklaştı. Dolar Endeksi 105,6 seviyesine yükseldi.
Dün önemli bir veri olmadığı için piyasa biraz iyimser fiyatlama yapabilir diye öngörüde bulunmuştuk. Ancak haber akışı negatif olunca buna imkan olmadı. Bugün mevcut veri seti ile baktığımızda olumlu tarafa yönelme görebiliriz diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,213 seviyesinde bulunan paritede 1,21 ve 1,207 seviyeleri gün içi destek; 1,216 ve 1,219 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

Altın: Önceki gün yaşanan kayıpların ardından dün yara sarma günü olabilirdi. Ancak haber akışı buna çok fırsat tanımadı. Denemeler cılız kaldı.
ABD merkezli haber akışı risk iştahının baskılanmasına yol açtı. Dış ticaret açığının artması sınırlı etki yaptı. Esas konu ise bazı şirket yöneticilerinin istihdamda azalmaya gidecekleri sinyalini vermeleri oldu. Piyasanın morali bozulunca risk iştahı azaldı. Kıymetli madenler de bu kapsamda baskılandı.
Bugün kritik makro veri bulunmuyor. O sebeple piyasalar FED iyimserliği moduna geri dönebilirler. Hafta boyunca açıklanacak makro veriler beklentiler dahilinde gelirlerse piyasa iyimser modunu sürdürebilir diye değerlendiriyoruz.
Bu sabah 1.772 Usd seviyesindeki ons altında 1.765 ve 1.757 Usd seviyeleri gün içi destek 1.780 ve 1.791 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Eurobond: Dünkü seyirde resesyon endişelerinin öne çıkması ile tahvil faizleri aşağı geldi. Tabi bu gelişmiş ülke tahvillerinde oldu. Gelişmekte olan ülke tahvillerinde ise faizler biraz arttı. Örneğin ABD, İngiltere, Almanya tahvil faizleri düşerken Türkiye tahvil faizleri arttı.
ABD 10 yıllık tahvil faizi dün 3,55% seviyesine gevşedi. Son günlerdeki dalgalı seyir de sürmüş oldu.
Lokal tarafta TCMB Kasım ayında enflasyonda gıda fiyatlarının yükseltici, enerji fiyatlarının ise yükseltici etki yaptığı etki yaptığını ifade etti
Türkiye CDS yaklaşık 400 puanlık düşüş sonrası 500 civarına geldi. Son bir iki gündür ise buradan tepki yükselişi yaşanıyor. Biraz daha yükseliş görülebilir.
Türkiye 5 yıllık CDS dün günü 533 ile günü tamamladı. Eurobondlar dün satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 15-21 cent; orta vadelilerde 49-57 cent; uzunlarda 115-116 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,14%, 7,80% ve 8,83% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.