ekonomim.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Kruvaziyer turizmi, 2015 yılından itibaren İstanbul’da yaşanan terör olayları ve Salı Pazarı olarak bilinen limanın inşaat süreciyle birlikte kan kaybı yaşamıştı. 5 yılın ardından kruvaziyer limanı Galataport adıyla yeniden hizmet vermeye başlayacağı sırada, 2020’nin başında tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisiyle planlar bozuldu.
2021 yılına kadar kruvaziyer sektörü adeta durma noktasına geldi. Pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte Galataport’a ilk gemi Ekim 2021’de yanaştı. Bu yılın 10 ayında İstanbul’a gelen gemi sayısı Salı Pazarı limanın kapanmasından önceki yıl olan 2016’ya göre yüzde 205,55 artarak 165’e yükseldi. Yolcu sayısı ise 225 bin 907 kişiye ulaştı. Bu süreçte bazı büyük kruvaziyer şirketleri, İstanbul’u ana liman olarak konumlamaya başlarken, hacmi 35 milyar dolar olan kruvaziyer turizminden her geçen gün daha fazla pay alınmaya başlandı.
1.5 milyon kruvaziyer yolcusu hedefi Galataport İstanbul Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, şimdiye kadar yaklaşık 150 gemi ve mürettebat dahil 350 bin yolcuyu ağırladıklarını kaydetti. 2023 yılının rezervasyonlarını çok önceden almaya başladıklarını ifade eden Ayan, “Şu anda önümüzdeki yıl için 194 kruvaziyer gemisi rezervasyonumuz var. Bu rakamı artırmak için çalışıyoruz. Hedefimiz 200 kruvaziyer ve 400 bin yolcu sayısına ulaşmak. 2023’den sonra ise tam kapasite çalışarak, yılda 1.5 milyon kruvaziyer yolcusunu ve mürettebatını ağırlayacağımızı öngörüyoruz” diye konuştu.
Ayan, “Sahamızda yer alan info noktalarına ve call center’ımıza kruvaziyer gemi seyahetlerine dair çok fazla soru geliyor, bu da sektör adına çok güzel bir gelişme” dedi. Galataport İstanbul’un bir ana liman olarak da Akdeniz çanağından Karadeniz’e kadar geniş bir coğrafyada kruvaziyer turizmine büyük bir hareketlilik getirdiğini belirterek, şunları anlattı: “Kruvaziyer turizmi özelinde ana limanların, şehirdeki konaklama, perakende başta olmak üzere birçok alana iş hacmi açısından büyük etkisi var. Gemilerden inen yolcular dönüşlerine kadar olan sürede konaklayacak otellere ihtiyaç duyarlar ve şehirde kaldıkları süre boyunca limanın olduğu semtten başlayarak şehrin tarihi yerlerini keşfe çıkarak, alışveriş yapıp gün boyu yerel ve dünya mutfaklarından lezzetler sunan restoranlarda yemeklerini yer. CLIA’nın 2018 yılı raporuna göre indi-bindi yapan bir yolcu ana liman şehrinde 376 dolar, günübirlik seyahat eden bir yolcu ise 101 dolar harcıyor. Turizm Bakanlığı’nın istatistik verilerine göre ise Türkiye’ye gelen bir turist günde ortalama 62 dolar harcıyor.”
https://www.ekonomim.com/ekonomi/istanbul-kruvaziyerde-15-milyon-turist-hedefledi-haberi-676273