Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalar ABD Başkanlık seçiminin ilk sinyallerini fiyatlıyor. Bugün akşama doğru ABD Başkanlık seçim yarışı resmi olmayan sonuçlar sonlanacak ve kimin kazanacağına bağlı olarak ABD’nin ekonomik, siyasi duruşu değişim gösterecek. Georgia, Kuzey Carolina, Pensilvanya, Michigan, Arizona, Wisconsin ve Nevada gibi kararsız eyaletlerinden gelecek oy sonuçları seçim sürecinde etkili olacak. Nihai sonuçların ise bir hafta sonra açıklanması bekleniliyor. Arada oluşacak oy farkının az olması ise adayların itiraz sürecini devreye alabilir. Bu durumda nihai sonuçların açıklanması ötelenebilir.

 

İki başkan arasında yaşanan politik tercihlerin, ekonomi üzerinde etkileri önemli konu olmaya devam ediyor. seçim vaatleri net bir şekilde belli olsa da, bu vaatlerin ne kadar yerine getirilebileceği ise esas önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. sonuçları kabul etmeme ve itiraz sürecinin yaşanma olasılığı ise piyasalarda oluşabilecek bir risk faktörü. Belirsizliğin artması haliyle risk iştahının baskılanmasına ve oynaklığın artmasına neden olabilir.

 

ABD başkanlık seçimi ve tartışmaların gölgesinde FED FOMC toplantısı bugün başladı. Yarın toplantı sonucunu alacağız. İstihdam piyasasının gidişatını gösteren ABD son iki TDI verisinin biri çok güçlü diğeri ise grev ve kasırga etkisiyle birlikte çok zayıf geldi. Son iki ayda istihdam verisinde 112K aşağı revizyon gerçekleşti. FED son iki TDI verisini değerlendirdiğinde detaylarda istihdam piyasasının yavaşladığı resimde bu toplantı için 25 baz puan faiz indirim kararının gelmesini bekliyoruz. Sonrasında ise sonuçlanacak başkanlık seçimleri, uygulanacak makro politikaların ve gelecek olan ABD makro veriler faiz indirim patikası hızı ve derecesini belirleyeceğini düşünüyoruz.

 

Makro veri tarafında dün, ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ekim'de aylık bazda 1,1 puan artışla 56'ya çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Hizmetler tarafında güçlü duruş devam ediyor.

 

Raporu hazırladığımız son durumda Başkanlık yarışı için Trump diğer aday Harris’e göre bir adım önde görünüyor. ABD seçimlerinde ilk sonuçlar Donald Trump'ın yarışı önde götürdüğünü gösterse de Kamala Harris'in de delege sayısı fazla eyaletlerde konumunu koruduğuna işaret etti

 

Asya tarafında, dün Çin tarafından açıklanan Caixin/S&P küresel hizmet satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Ekim ayında bir önceki ayın 50,3'ünden 52,0'a yükseldi. Hatırlanacağı üzere, Çin politika yapıcılar eylül ayında parasal teşvik ve emlak sektörü destek önlemlerini uygulamaya koydu. Politika yapıcılar büyümeyi tekrar rayına oturtmak için "gerekli harcamaları" yapma konusunda desteklerini açıkladılar. Atılan adımlarla birlikte Çin ekonomisinde toparlanma sinyalleri gelmeye devam ediyor. ABD Başkanlık seçim sonucu ve olası yaptırımlarsa bir risk unsuru olmaya devam ediyor.

 

Bugünün veri trafiğinde; ABD hizmet PMI, ISM imalat açıklanacak. Avrupa’da ise bugün Lagarde’ın konuşması takip edilecek. Yarın hizmet PMI açıklanacak.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla pozitif. ABD vadelileri yüzde 1,10-1,30 bandında artı. Asya piyasalarında Çin %0,2 civarında, Japonya %2,5 civarında artı, Hong Kong %2,6 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,43, Dolar Endeksi 104,9, ons altın 2.737 Usd civarında işlem görüyor.

 

İç tarafta, yıllık enflasyon yüzde 48,58 ile enflasyonun düşmekte direnç gösterdiğini gösterdi ve TCMB beklenen faiz indirimlerinin de ötelenmesine neden oldu. Piyasalarda 2024 yılında faiz indirimi olasılığı düşerken ve gevşemenin kademeli adımlarla 2025 yılında başlanacağı beklentisi artıyor. Cuma günü TCMB Enflasyon Raporu ve verilecek mesajlar önemli olacak. Dün, TÜİK mevsimsellikten arındırılmış tüketici fiyat endeksinde aylık artışın Ekim'de yüzde 2,51 olduğunu duyurdu.

 

TCMB tarafından yayınlanan geçici verilere göre, 2003=100 bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında geçen ay bir önceki aya kıyasla 1,96 puan artışla 64,82 oldu.

 

Hazine, dün 3 yıl ve 10 yıl vadeli tahvil ihalelerinde toplam 25 milyar TL fonlama sağladı. İhale faizleri sırasıyla 5,30% ve 31,16% oldu.

 

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Piyasa hareketlerinde Trump ve uygulayacağı ekonomik program ‘güçlü dolar’ temasını destekliyor. ABD seçim sonuçlarının netleşmesi Dolar Endeksin de hareketin yönünü netleştirebilir. Gevşemeci politikalar FED’in faiz indirim alanının azalmasına neden olabilir. Dolar talebi güçlenebilir. Harris in uygulayacağı politikalar FED faiz indirim sürecinin devamının makro verilere odaklı olmasını sağlayabilir. İlk fiyatlamalarda dolar talebi azalabilir. Devamında ise ABD makro veriler yönü tayin edecektir.

Yarın, FED kararı ve verilecek mesajlarsa diğer bir önemli konu. Fiyatlamalarda oynaklık artabilir.

Teknik olarak 103 seviyesini taban yapmaya çalışan Dolar Endeksi’nin (DXY) mevcut fiyatlama dinamikleri ile 103 -105,5 bant aralığında kalmasını bekliyoruz.

İç tarafta, ekim ayında aylık enflasyon yüzde 2,88 olarak beklentilerin bir miktar üstünde gerçekleşirken yıllık enflasyon da yüzde 48,58 olarak kaydedildi. Hizmet enflasyonunda fiyat artış hızında yaşanan yavaşlamaysa olumlu. Dirençli olan enflasyon ise TCMB beklenen faiz indirimlerinin de ötelenmesine neden oluyor. Piyasalarda 2024 yılında faiz indirimi olasılığı düşerken ve gevşemenin kademeli adımlarla 2025 yılında başlanacağı beklentisi artıyor. Cuma günü gerçekleşecek olan TCMB enflasyon raporu ve verilecek mesajlar önemli olacak

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,35 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Ekim ayında aylık enflasyon beklentilerin bir miktar üstünde yüzde 2,88 olarak gerçekleşti. Beklentilerden yüksek gelen enflasyon verisi ile TCMB faiz indirim beklentileri 2025 yılına ötelenmesi tahvil faizlerinde yükselişe neden oluyor. Cuma günü yılın son enflasyon raporu TCMB tarafından açıklanacak. Tahminlerdeki revizeler ve sıkılaşmanın süresi hakkında verilecek mesajlar önemli olacak.

Hazine, dün 3 yıl ve 10 yıl vadeli tahvil ihalelerinde toplam 25 milyar TL fonlama sağladı. İhale faizleri sırasıyla 5,30% ve 31,16% oldu.

Dün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mevsimsellikten arındırılmış tüketici fiyat endeksinde aylık artışın Ekim'de yüzde 2,51 olduğunu duyurdu. Yıllık enflasyon Haziran 2023 tarihinden sonra ilk defa yüzde %40 seviyesinin altına gelinmiş oldu

Globalde, FED’in faiz gevşetme döngüsü hızını azaltabilir. Bu noktada ABD seçim sonuçları da bekleniyor. Oynaklığın arttığı bir dönem görebiliriz.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 6 baz puan artışla ile %43,47 ve 20 baz puan artış ile %31,23, seviyesinde tamamladı.

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Kısa vadeli düşüş trendi devam ediyor... Endekste kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareket etkisini sürdürüyor. Salı günü devam eden satış baskıyla birlikte seans içerisinde 8,566 seviyesine kadar gerileyen BIST 100 Endeksi, günü -% 0.52 oranında değer kaybıyla 8,618 puandan tamamladı. Dün test edilen en düşük nokta olan 8,566 seviyesini, gün içerisinde ilk önemli destek olarak izliyoruz. 8,566 altına gerileyecek hareketlerin ise piyasada sırasıyla 8,500, 8,250 ve 8,000 desteklerine yönelik baskıyı sürdüreceği göz önünde bulunduruyoruz. Talep tarafındaki zayıflık nedeniyle direnç noktalarını aşmakta başarısız kalan piyasada, şu aşamada kısa vadeli taban oluşumuna yönelik bir sinyal bulunmuyor. Devam eden aşağı hareket içerisinde yukarı yönlü bir atak oluşabilmesi için direnç konumuna dönüşen 8,850 seviyesinin aşılması gerekiyor. Ancak yukarı yönlü güçlü bir hareket 9,000 üzerinde gündeme gelecektir.

 

 

 

Eur/Usd:

Piyasada gözler ABD Başkanlık seçim sonuçlarında. İki başkan arasında yaşanan politik tercihlerin, ekonomi üzerinde etkileri önemli konu olmaya devam ediyor. Başkan adaylarından Trump’ın genişlemeci politikalar ve gümrük vergileri üzerinde yukarı yönlü ayarlamalara gitme planı, enflasyon endişelerini de beraberinde getirebilir. Böyle bir durumda FED faiz indirim hızı ve büyüklüğü sorgulanabilir, dolar talebi artabilir. Harris başkanlığında ise mevcut politikalarda önemli bir değişiklik beklemiyoruz. Bu durumda dolar talebinde bir miktar azalma görebilir, ana rotayı ise makro verilerin çizeceğini düşünüyoruz.

Oynaklığın artığı günlerdeyiz. Yarın sonlanacak FED FOMC toplantısında FED’in 25 baz puan faiz indirimi yapması bekleniyor (98%). Piyasa Aralık için de indirim beklentisi taşıyor (82%). Başkan adayının netleşmesi ve uygulanacak ekonomik program aralık ayı beklentilerinin değişmesine neden olabilir.

Dolar Endeksi Eylül 2022’den gelen alçalan trend çizgisi ile 200 günlük ortalaması arasında 10 günlük seyrini aşağı yönde kırma sinyali veriyor. Kısa vadede 103 seviyesi üstünde DXY’nin tutunma çabasının devamında 105,5 güçlü direnç seviyesi hedeflenebilir. 105,5 seviyesinin yukarı kırılması ise dolar talebinin hızlanmasına neden olabilir.

Bu sabah 1,076 seviyesindeki paritede 1,071 ve 1,065 seviyeleri gün içi destek; 1,081 ve 1,087 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yön ABD seçim sonucuna bağlı olarak hareket edebilir (sabah itibari ile, şu ana kadar Trump lehine fiyatlama yapılıyor).

 

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere’de merkez bankası BOE yarın faiz kararını açıklayacak. Enflasyonun hedef seviyeye inmesi BOE üzerinde faiz indirim baskısının da artmasına neden oluyor.

Bu sabah 1,295 seviyesinde bulunan paritede 1,295 ve 1,292 seviyeleri gün içi destek; 1,302 ve 1,311 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yön ABD seçim sonucuna bağlı olarak hareket edebilir (sabah itibari ile, şu ana kadar Trump lehine fiyatlama yapılıyor).

 

 

 

Altın:

ABD Başkanlık seçimleri bugün sonlanacak. İki başkan arasında yaşanan politik tercihlerin, ekonomi üzerinde etkileri önemli konu olmaya devam edecek. Trump politikaları; mali genişleme, gümrük vergilerinin artırılması, gelir vergisinin düşürülmesi gibi enflasyonist etkilere sebebiyet verebilir.

Güçlü gelen ABD makro verileri ve sonrasında uygulanması planlanan genişlemeci politikalara ise FED faiz indirim sürecinin sorgulanmasını artırabilir. Demokratların adayı Harris’in seçimleri kazanması ise mevcut politikaların devamına işaret edebilir. FED’in faiz indirim döngüsünde elini rahatlatabilir.

Geçen hafta içi 2.790 Usd seviyesini gören altın, haftalık kapanışı 2.730 Usd seviyesinden gerçekleştirdi. Teknik olarak hafta kapanışına baktığımız zaman satıcıların alıcılara baskın geldiğini görüyoruz. Bu haftada aynı görüntünün devam etmesi durumunda altın fiyatlarında bir miktar düzeltme görebiliriz. Altın fiyatlarında ilk kısa vadeli destek noktası 2.600 Usd olarak karşımıza çıkıyor.

Yarın FED kararını açıklayacak. Faiz indirimi ‘cepte’ olarak algılanıyor, daha çok ABD seçimlerinin netleşmesiyle birlikte çizeceği patika önemli.

Teknik olarak ilk etapta 2.700 Usd seviyesi üstünde 2.900 Usd kuvvetli bir direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor.

Bu sabah 2.737 Usd seviyesindeki ons altında 2.730 ve 2.717 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.757 ve 2.788 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

ABD başkanlık seçimleri sonuçları ve adayların politikaları ABD 10 yıllık tahvil faizi hareketinin yönü için belirleyici olacak. Trump’ın ipi göğüslemesi ve uygulamak istediği enflasyonist etkilere yol açacak politika faizlerin yukarı harekete devam etmesine neden olabilir. Teknik olarak %4,50 seviyesi üzeri fiyatlamalar yukarı isteğin devamını getirebilir.

İç tarafta, Ekim ayı enflasyonu beklentilerin bir miktar üstünde açıklandı. Sonuç, piyasalarda TCMB, faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine neden oldu. S&P kredi notumuzu artırdı ama görünümü nötr’de tuttu. O yüzden karar fiyatlamaya etki etmeyebilir. İç tarafta haber akışı sakin, dış iklime paralel bir seyir görebiliriz.

Türkiye 5 yıllık CDS 269 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -1 ile 0 cent; orta vadelilerde -20 ile -25 cent; uzunlarda -44 ile -45 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,90%, 6,89% ve 7,95% oldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

 

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.