Günlük Bülten (Yapı Kredi Bankası)

Son dönemin en kritik haftalarından birine başlıyoruz.
Makro veri tarafı kritik, merkez bankaları tarafı kritik. Veri tarafında ABD istihdamına dair açıklanacak olanlar öne çıkıyor. Merkez bankaları tarafında ise ABD merkez bankası FED'in başkanı Powell'ın yapacağı sunumlar öne çıkıyor.
ABD makro verileri güçlü sinyal vermeye başlayınca FED yetkilileri de şahin mesaj vermeye başladılar. Şubat ayı başından bu yana bu yapıya tanıklık ediyoruz. Daha yüksek faiz ve yüksek faizin daha uzun süre zirvede kalacağına dair sinyal en çok duyduğumuz FED sözleri. Bu kampanyaya en son Daly ve Barkin katıldı. Bu noktada bankanın başkanının ne diyeceği önemli. Powell Çarşamba ve Perşembe günleri Senato ve Temsilciler Meclisi'nde yarı yıl sunumu yapacak. Para politikası değerlendirilecek, soru-cevap kısmı olacak. Bu sunumlarda başkanın çizeceği tablo ve sorulara vereceği cevaplar önem arz ediyor.
İstihdam ABD ekonomisinin güçlü kası. Yapılan faiz artışlarına rağmen hala istihdam sektörü sıkı. O yüzden bu hafta açıklanacak ABD istihdam verileri herkes için kayda değer. Hem piyasa için hem FED için. Eğer veriler ekonominin canlı olduğuna işaret ederlerse bu durumda kimse keyif almayabilir. Piyasa ve FED ekstra kasılabilir. Risk iştahı üzerindeki baskı biraz daha artış kaydedebilir. Zayıf veri ise piyasada atmosferini yumuşatabilir. Çarşamba özel sektör, Cuma aylık istihdam veri seti (işe alınanların sayısı, işsizlik oranı, ortalama kazançlar) açıklanacak.
Cuma günü hava yumuşak oldu. Risk iştahı olumlu oldu. Hisse senetleri, tahviller, kıymetli madenler alındı. Para piyasalarında ise Usd biraz değer kaybetti. ABD borsaları yüzde 1-2 civarı primle kapandı. Avrupa endeksleri biraz daha zayıf kaldı; yatay ve yüzde 1,5 arasında bir bant oluştu.
Bu sabah globalde risk iştahı pozitif. Çin'in büyüme tahminini aşağı çekmesi Asya'yı biraz baskılıyor. ABD vadelileri yüzde 1-2 aralığında alıcılı. Asya'da seyir karışık. Japonya yüzde 1,5 alcılı, Hong Kong ve Çin hafif satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,94%, Dolar Endeksi 104,5, ons altın 1.855 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa 1% civarı düştü. TL Tahviller kısa taraf hafif gevşedi, uzun tarafta hafif yükseldi. Eurobond fiyatları sınırlı arttı. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL'nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Depremin etkilerini gidermek için çalışmalar, insani ve ekonomik boyutta devam ediyor.
İç siyasette yaşanan gelişmeler piyasalarda harekete yol açıyor. Piyasaların yönünü etkileme gücü olan gelişmeler yaşanıyor.
Şubat ayı enflasyonu 3,15% oldu. Artış piyasa beklentisinin altında geldi. Böylece yıllık oran 55,2% seviyesine gevşedi. ÜFE ise 76,6% seviyesine indi.
Hazine bugün 9 aylık bono ve 10 yıllık sabit kuponlu tahvil ihraç edecek. Yarın ise 5 yıllık tahvil ve 10 yıllık sukuk ihracı yapılacak.
Bu hafta reel efektif kur, nakit bütçe dengesi, sanayi üretimi açıklanacak.


Usd/TL:
Piyasalarda Cuma günü risk iştahı biraz arttı. Hisseler ve tahviller alıcılı seyrederken para piyasalarında Usd baskısı biraz azaldı.
Bostic'in Mart ayında 25 bp faiz artışı sinyali vermesi ile hava yumuşamaya başlamıştı. Son haftalarda FED'in daha yüksek faiz artışı yapacağına dair beklentiler piyasaları epey baskı altına almıştı. O yüzden 105 seviyesine kadar yükselen Dolar Endeksi, bir miktar gevşeme kaydetti.
Yeni haftada hem makro veri tarafı yoğun ve kritik hem de FED başkanının konuşması olacak. O yüzden verilere ve FED yönlendirmelerine bakarak hareket edilecek yeni bir haftaya daha başlıyoruz.
Lokalde deprem sonrası süreç devam ediyor. Gerek insani gerek ekonomik alanda adımlar atılıyor.
Seçim az bir süre kala iç siyaset hareketlendi. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor.
Şubat ayı enflasyonu 3,15% ile beklentilerin altında geldi. Yıllık oran 55,2% seviyesine gevşedi.
Kur bu sabah 18,90 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,85 ve 18,83; yukarıda 18,95 ve 18,98 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Şubat ayı enflasyon verisi beklentilerden iyi geldi. TÜFE 3,15% artış kaydetti. Piyasanın beklentisinden (3,50%) daha düşük gelince yıllık oran 55,2% seviyesine indi. ÜFE ise 76,6% seviyesine gevşedi.
İç siyaset hareketlendi. Haber akışı yakından takip ediliyor. Zira gelişmeler seçim sonuçlarını etkileme gücü taşıyor.
Hazine bugün 9 aylık bono ve 10 yıllık sabit kuponlu tahvil ihraç edecek.
Globalde Cuma günü nispeten rahat geçti. Tahvil faizleri bir miktar düşüş kaydetti. Ana resimde makro verilere ve merkez bankalarına bakarak fiyatlamaya yapma yaklaşımı devam ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 14 baz puan düşüşle %10,63 ve 17 baz puan artışla %10,56 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
5,350 hedef noktası baskı oluşturuyor... Endekste 5,000 desteğini koruma çabasının başarılı olmasıyla birlikte geçtiğimiz hafta oluşan yukarı hareketin, kısa vadeli hedef noktası olarak izlediğimiz 5,350 seviyesini test ettiğini gözlemliyoruz.
Haftalık periyotta % 3.04 oranında değer artışının gerçekleştiği Borsa İstanbul'da, hafta içerisinde 5,350 seviyesinden geçen trend direncini yakından izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin 3 Ocak tarihinden itibaren devam eden düşüş trendini tamamlaması ve yeni bir yükseliş hareketine başlayabilmesi için 5,350 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu durumda sırasıyla 5,568 ve 5,704 seviyelerini hedefleyecek yukarı hareket gündeme gelecektir.
Seans içi geri çekilmelerde ise 5,000 seviyesini ana destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Şu aşamada 5,000/5,350 bandındaki hareketin süreceği piyasada, kırılma yönünde kısa vadeli hareketin güç kazanacaktır.


Eur/Usd:
Cuma günü para piyasalarında hava biraz iyi oldu. Usd baskısı biraz olsun azaldı. Ancak ana konular hala aynı. O yüzden baskının azalmasının devamı bu haftaki gelişmelere bağlı.
Piyasalar merkez bankalarının şahin sözlerini dinlemeye devam ediyor. FED'den Daly, Barkin de ek sıkılaştırma kampanyasına katıldı. Daha yüksek faiz ve daha uzun sürecek bir döneme işaret ediyorlar. Bu hafta Powell'ın ne söyleyeceği önemli. Diğer yandan istihdam verileri açıklanacak. Bu haftayı son dönemin en kritik haftalarından biri olarak tanımlayabiliriz.
Avrupa tarafında da şahin sözler duyuluyor. ECB'inn haftaya 50 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Verilen mesajlar da bu yönde.
Bu sabah 1,065 seviyesindeki paritede 1,061 ve 1,059 seviyeleri gün içi destek; 1,067 ve 1,071 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Bu hafta ABD kaynaklı haber akışı yine gündemi oluşturacak diye düşünüyoruz. Powell'ın konuşmaları, istihdam verileri dikkat çekiyor.
FED üyeleri şahin sözlere devam ediyorlar. Son olarak Daly ve Barkin şahin konuştu. Bu noktada gözler başkan Powell'da. Bakalım başkan FED'in duruşu hakkında nasıl bir sinyal verecek.
ABD istihdam verileri haftanın diğer bir kritiği. İstihdam ABD ekonomisinin hala güçlü kası. İstihdamın seyri FED'in ve piyasaların öngörülerini etkileme gücü taşıyor.
Bu sabah 1,204 seviyesinde bulunan paritede 1,201 ve 1,197 seviyeleri gün içi destek; 1,207 ve 1,212 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
Usd'nin ve ABD tahvil faizlerinin aşağı geldiği bir resim kıymetli madenler için olumlu. Cuma günü piyasalarda kıymetli madenler lehine bir fiyatlama oluştu.
Ana resimde FED'in daha fazla faiz artışı yapması ve faizi zirvede daha uzun süre tutmasına yönelik sözlü müdahaleler devam ediyor. FED üyeleri birbiri ardına bu yönde sinyal vermeyi sürdürüyorlar. Bu noktada gözler FED başkanı Powell'da. Başkan bu hafta Çarşamba ve Perşembe günleri Kongre'de sunum yapacak. Ne diyeceği önemli.
Diğer yandan makro veri tarafında da kritik bir haftaya başlıyoruz. ABD istihdam verileri açıklanacak. Çarşamba özel sektör, Cuma aylık istihdam rakamları anons edilecek.
Verilere bağlı seyir bu hafta daha somut. Kritik verilere ve açıklamalara göre fiyatlama olacak.
Bu sabah 1.855 Usd seviyesindeki ons altında 1.848 ve 1.840 Usd seviyeleri gün içi destek 1.864 ve 1.872 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Gösterge ABD tahvil faizleri 4% seviyesinin üzerine oturmuştu. Cuma günü ise bir miktar rahatlama oluştu. Böylece 2 ve 5 yıllık hariç diğerleri 4% seviyesinin altına indi. Bu globalde tahvil faizlerinin biraz gevşemesini sağladı.
Gözler bu hafta açıklanacak verilerde ve Powell'ın sunumunda. Veri tarafında ABD istihdam verileri önde. ABD'de istihdam güçlü kalmaya devam ediyor. O yüzden açıklanacak verilerin güçü - zayıf gelmesi oldukça önemli. Diğer yandan FED başkanı Powell'ın yapacağı sunumlarda nasıl bir mesaj vereceği önemli.
Bu hafta hareketli olabilir. Yön konusu açısından önem arz eden gelişmelere gebe günlerdeyiz.
Lokal tarafta siyasi tarafta oldukça hareketli günler yaşanıyor. 5 yıllık CDS Cuma günü 555 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar Cuma sınırlı alıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-8 cent; orta vadelilerde 1-27 cent; uzunlarda 53-63 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,49%, 8,49 ve 9,00% oldu.



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.