Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD makro verileri küresel piyasaların baskılanmasına yol açtı. Güçlü gelen veriler enflasyonun düşüş yolunda ilerlemesine dair soru işaretleri yarattı. FED’in temposunun azalmasına dair soru işaretleri oluştu. Zira istihdam hala güçlü kalmaya devam ediyor.
Aylık istihdam veri seti şu ana kadar yapılan parasal sıkılaşmanın yeterli olmadığı endişesini yarattı. İşsizlik oranı son 50 yılı aşan dönemin en düşük seviyelerine indi. İstihdam sayısı son 6-7 ayın en yükseğine erişti.
ISM hizmet verisi de Cuma günü öne çıktı. 50,5 seviyesindeki beklentiye karşılık sonuç 55,2 oldu.
Risk iştahı ABD verileri önceliğinde zayıfladı. Riskli varlıklar satıcılı seyretti. Güvenli liman araçları da aynı seyir gördü.
Bir iki veri ile piyasaların/FED’in yönü-mevcut yaklaşımları değişme göstermeyebilir. Ancak bir sarsıntı yarattıkları açık. Veriler ise moraller biraz bozuldu. Tatsız fiyatlamanın devamı benzer etki yapacak veriler ile mümkün olabilir. Diğer türlü hava tekrar olumlu tarafa meyil edebilir.
Bu açıdan yeni haftaya baktığımızda çok kalabalık veri akışı olmadığını görüyoruz. Bir başka husus ise majör veri olmaması. Merkez bankalarından açıklamalar yapılacak. FED, ECB, BOE yetkilileri konuşacak.
Cuma günü ABD hisseleri 0,5-1,5 aralığında düşüş yaşadı. Avrupa endeksleri olumlu kapandı. Fransız ve İngiliz endeksleri yüzde 1 civarı primlendi. Alman DAX ise hafif düşerek ayrıştı. Global çapta kazanın Usd oldu.
Bu sabah globalde risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde yarım civarı satıcılı. Asya’da hava karışık. Çin yüzde 1, Hong Kong yüzde 2,5 civarı satıcılı. Japonya yüzde 1’e yakın alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,55%, Dolar Endeksi 103,0, ons altın 1.877 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta günü Borsa yüzde 5 yükseldi. TL Tahviller yatay kaldı. Eurobond fiyatları belirgin düştü. TL ise günü yatay tamamladı.
Ocak ayı enflasyonu yıllık bazda 7 puan civarında düştü. Yıllık oran 57,68% seviyesine indi.
Hazine bu hafta 3 ihale düzenleyecek. İlki bugün, 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihraç edilecek.
Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli şiddetli depremler oldu.




Usd/TL: Cuma günü açıklanan ABD istihdam ve ISM hizmet verileri piyasalarda risk iştahını baskıladı. Beklentilerden güçlü gelen veriler şu ana kadar yapılan parasal sıkılaşmaya rağmen istihdamın güçlü kalmayı sürdürdüğünü ortaya koydu. İstihdamın canlılığı enflasyonun düşüşüne yönelik umutları zayıflatıcı etki yapıyor.
Dolar Endeksi 103 seviyesine erişti. Verilere bağlı seyir sürüyor. Bu hafta veri trafiği çok yoğun değil. FED, ECB yetkilileri konuşacak. Hafta risk iştahı zayıf başlıyor.

Lokalde Cuma günü Ocak enflasyonu 6,65% açıklandı. Buna göre yıllık oran 57,68% seviyesine indi. Yıllık oranda böylece 7 puana yakın düşüş gerçekleşti.
Mali açıdan yük yaratacak kararlar öne çıkıyor. Bunlar lokalin ajandasındaki en önemli konular.
Kur bu sabah 18,83 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,79 ve 18,77; yukarıda 18,85 ve 18,87 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Hazine bu hafta 3 ihale düzenleyecek. Şubat ayının borçlanması başlayacak. Bugün 2 yıl vadeli 6 ayda sabit kupon ödemesi yapan kıymet ihale edilecek.
Globalde tahvil faizleri yükseldi. ABD istihdam verileri piyasanın risk iştahını azalttı. Güçlü gelen veri enflasyonun düşüşüne ilişkin iyimserliği baskıladı.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 3 baz puan düşüşle %10,49 ve 9 baz puan artışla %10,84 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Geçen haftaki sert gerilemenin ardından piyasada tepki çabaları öne çıkıyor... Cuma günü alıcılı bir seyrin etkili olduğu hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %5,16'lık yükselişle 4,997 seviyesinden tamamladığını görüyoruz...
Genel olarak baktığımızda ise, TL bazındaki zirve 5,700 bölgesinden başlayan düzeltme eğiliminin yüksek bir volatilite eşliğinde devam ettiğini söyleyebiliriz. Hafta içinde 4,500'lere doğru gerileyen piyasanın, Cuma gününü ikinci yarısından itibaren yerini sert bir toparlamaya bıraktığını görüyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, 5,000 bölgesini kritik bir direnç olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Bu bölge üzerine yaşanabilecek kalıcı bir hareket, son dönemde yaşanan sert gerilemenin ardından yukarı yöndeki toparlanma çabalarının güçlenerek devam etmesini sağlayabilir. Bu paralelde de, öncelikle 5,150 olmak üzere 5,250/300 bölgesi olası dirençler olarak gündeme girebilir.
Diğer taraftan aşağı yönde baktığımızda ise, ilk önemli desteği, 5,560 bölgesinden beri geçerli olan ve Cuma günü yukarı yönde aşılan alçalan trendin eski direnci/yeni desteği konumundaki 4,850/900 bölgesini izliyoruz. Son dönemki düşüş esnasında kapanış bazında oldukça başarılı bir destek olarak çalışan 4,700 bölgesini ise, uzun pozisyonlar için stratejik bir stop-loss seviyesi olarak takip etmeyi öneriyoruz.


Eur/Usd: Tarım dışı istihdam veri seti beklentilerden belirgin iyi geldi. 188 bin artış beklentisine karşılık 517 bin artış oldu. İşsizlik oranı ise 3,4% seviyesine indi. Diğer yandan ISM hizmet beklentinin 5 puan üzerinde 55,2 ile sonuçlandı.
Güçlü veriler enflasyona, işlerin yolunda gittiğine dair iyimserliği azalttı. İstihdamın canlı oluşu enflasyonun aşağı gelişine ilişkin umutları zayıflatıcı etki yaptı. Bunun sonucu ise FED iyimserliğinin zayıflaması anlamına geliyor.
Dolar Endeksi Perşembe ve Cuma günü yüzde 2 civarında primlendi. Endeks bu sabah 103 seviyesine erişmiş durumda. Endeks Perşembe günü ECB ve BOE sonrası tepki vermeye başlamıştı.
Bu hafta veri trafiği çok yoğun değil. FED, ECB, BOE konuşmaları takip edilecek.
Bu sabah 1,08 seviyesindeki paritede 1,077 ve 1,074 seviyeleri gün içi destek; 1,084 ve 1,086 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının kararları sonrası güç kazanmaya başlayan Dolar, Cuma günü açıklanan ABD makro verileri ile yönünü korudu. Dolar Endeksi iki gün içinde 101 seviyesinden 103 seviyesine erişti.
İstihdamdaki canlılık ABD ekonomisinin yavaşlama yolunda ilerlediğine dair iyimserliği zayıflattı. ISM hizmet verisi de canlı aktivite işareti verdi.
Bu sabah 1,206 seviyesinde bulunan paritede 1,203 ve 1,20 seviyeleri gün içi destek; 1,209 ve 1,212 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın: Perşembe günü ECB ve BOE kararları sonrası piyasada kıymetli madenlere (altın, gümüş) olan talep azaldı. Cuma ise ABD makro verileri ile talepteki azalış sürdü. Altın yüzde 3 civarında, gümüş ise yüzde 5 civarında değer kaybı yaşadı. Perşembe, Cuma günü toplamında ise altın yüzde 5, gümüş yüzde 10 civarı düşüş gördü.
İstihdam verisindeki güçlü sonuçlar talep tarafının canlı olabileceği sinyali verdi. ISM hizmetin de güçlü gelmesi canlılık endişelerini artırdı. Endişe diyoruz çünkü bugünlerde güçlü veri arzu edilmiyor. Veriler ile küresel çapta risk iştahı baskılandı.
Bu sabah 1.877 Usd seviyesindeki ons altında 1.870 ve 1.858 Usd seviyeleri gün içi destek 1.885 ve 1.893 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond: Perşembe günü hava gayet iyi idi. Tahvil faizleri aşağı gelmişti. Cuma ise yön terse döndü. ABD makro verileri arka planı oluşturdu.
Tahvil faizleri yükseldi. ABD tahvilleri öncülük etti. ABD 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 15 baz puan artışla 3,55% seviyesine erişti.
İstihdamdaki güçlü duruşun sürmesi FED’in şu ana kadar yaptıklarının dışında yeni sıkılaşma adımları gerekebileceği endişesi yarattı. ISM verisinin beklentilerin üstü gelmesi de endişeleri pekiştirdi.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerdeki olumlu seyrin ardında globaldeki yükselişe eşlik etti. 5 yıllık CDS günü 524 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar belirgin negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 41-52 cent; orta vadelilerde 138-143 cent; uzunlarda 146-153 cent azaldı. Faizler ise sırasıyla 7,66%, 8,01% ve 8,91% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş