Mercedes-Benz Türk/Sülün: Fabrikalarımız elektrikli kamyon ve otobüse hazır -ekonomim.

ekonomim. internet sitesinde yayınlanan habere göre; Türkiye’de kamyon ve otobüs ihracatının liderlerinden Mercedes Benz Türk, elektrikli ağır ticari üretimi için talebin ve altyapının gelişmesini bekliyor. EKONOMİ gazetesine konuşan Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Fabrikalarımız elektrikli araç dönüşümüne hazır. Talebi bekliyoruz. Pazar ne zaman talep ederse biz hemen burada elektrikli kamyon ve otobüs üretimine başlarız” dedi.

Mercedes Benz Türk, 1967 yılından bu yana ağır ticari araç endüstrisinin en önemli temsilcilerinden biri olarak Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Şirket, Aksaray’daki fabrikasında kamyon, Hoşdere fabrikasında ise otobüs üretiyor. Türkiye’den ihraç edilen her 10 kamyondan 6’sı ve her 2 otobüsten 1’i Mercedes-Benz imzası taşıyor. Mercedes Benz, Avrupa’da elektrikli otobüs ve kamyon üretimine başladı. Bu otobüslerin önemli testleri Türkiye’de yapılıyor. Ancak Türkiye’deki fabrikalarda henüz elektrikli otobüs ve kamyon üretimi için net bir takvim yok. Bunun birkaç farklı nedeni var.

Ağır ticaride şarj altyapısı yok

Türkiye’de elektrikli kamyon ve otobüs talebi henüz olgunlaşmış değil. Diğer yandan, şarj altyapısı da bu dönüşüme hazır değil. Çünkü ağır vasıtalar çok daha yüksek kapasiteli bataryalar kullanıyor. Süer Sülün, otomobilde 90-100 kWh arası batarya kullanılırken bu oranın kamyonda 450 kWh’ye kadar çıktığına dikkat çekti. Bu araçları şarj etmek için çok daha yüksek kapasiteli cihaz gerekiyor. Yüksek kapasiteli şarj cihazını kurmak için de yüksek kapasiteli bir trafoya ihtiyaç var. r. Dolaysıyla ağır ticariyi şarj ettme maliyeti katlanarak artıyor. r. Süer Sülün, bu yüksek maliyete te Almanya üzerinden bir örnek k vererek, “Biz en son Hamburg g Belediyesi’nin bir elektrikli gaarajını ziyaret ettik. Sadece 100 elektrikli araç için 2019 yılında 90 milyon trafo yatırımı yapıllmış” dedi.

Mercedes Benz Türk’ün Akksaray’daki fabrikasında 2 adet et 350 kWh’lik şarj cihazları buulunuyor. Çünkü Mercedes marrkalı bütün elektrikli kamyonlar ar Aksaray’da test ediliyor. Türkii ye’deki global test merkezinden n onay alınmadan hiçbir kamyon n yola çıkmıyor.

Elektrikli, kısa mesafeye uygun

Süer Sülün, uluslararası yük taşımacılığı ve şehirlerarası otobüs yolculuğu için elektrikli araçların çok uygun olmadığını dile getirerek, “Uluslararası nakliyede bir kamyon yılda yaklaşık 120 bin km yapıyor. Yurt içinde ise kamyonlar 200 - 250 bin km’ye kadar çıkıyor. Otobüs ise Türkiye’de şehirlerrası yolculukta 350 km yol yapıyor. Yani günde bin km. Otobüsün hiç durmaması lazım. Buradan kalkıp Van’a bir elektrikli araçla gitmeniz için kaç defa şarj etmeniz ve kaç defa durmanız gerektiğini hesaplamanız lazım” açıklamasını yaptı. Sülün bu nedenle elektrikli araç dönüşümünün en erken belediye araçlarında olmasını beklediklerini ifade etti. Hem belediye otobüsleri hem de şehir içi dağıtım yapan kamyonların daha hızlı elektrikliye dönüşebileceğine işaret etti.



Facebookta Paylaş