Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

- Ekonomik faaliyetteki büyüme genel olarak küçük olsa da, büyüme beklentileri çoğu coğrafya ve sektörde orta düzeyde arttı. İş bağlantıları, önümüzdeki aylarda talebin artacağı konusunda iyimserliklerini dile getirdi. Tüketici harcamaları genel olarak istikrarlı olduğunu,

- Enflasyonun yalnızca ılımlı bir şekilde arttığını ve tüketicilerin fiyatlandırma konusunda daha seçici hale gelmesiyle birlikte şirketlerin daha yüksek maliyetleri yansıtmada daha fazla sorun yaşadığını,

- İşe alımlar düşük devir oranıyla durgun olarak görülürken, işten çıkarmalar da sınırlıydı. İş bağlantıları, istihdamda istikrarlı ila ılımlı bir büyüme beklediklerini,

işaret eden FED Bej Kitap biraz daha zayıf ekonomik resim çizdi, yatay büyüme, yavaşlayan işe alımlar, enflasyonda (fiyatlarda) küçük artışlar gösterdi. Geleceğe dair ise umut ortaya konuldu.

 

Bu hafta açıklanan ABD verileri coşkulu sonuçlar ortaya koymuyor. Önceki gün açık iş sayısı verisi beklentiden iyi gelse de dün ADP özel sektör istihdamı beklenti altı kaldı. ISM hizmet 56’dan 52,1’e düştü. Fabrika siparişleri beklendiği gibi eksi bölgeden çıktı. Dayanıklı mal siparişleri ise hafif arttı.

 

Bu haftanın verileri, FED’in temkinli olmasını gerektirecek sinyali üretmiyor. Ancak FED temkinli tarafa kayıyor. Dün Daly ‘faiz indirimi için acelemiz yok’ diyerek FED’in yavaşlayabileceğini sinyalleyenler korusuna katıldı. Dün ayrıca Powell’ın Trump ile uyumlu çalışmayı umduğunu ifade ettiğini ekleyelim.

 

‘Yüksek gümrük vergilerinin enflasyon üzerindeki etkisi hiç de az değil’ ifadesi dün İngiltere MB başkanı Bailey’den geldi. Bu ifade, FED yetkililerinin ekonomik görünüm çok değişiklik yokken neden 5 Kasım sonrası rehberlik tonunu değiştirdiklerinin de cevabı aynı zamanda.

 

Bugün piyasalar makro veri odağında Trump odağına kayıyor. Yarın Trump, fiyatlamada biricik-majör faktör olabilir. 47. başkanın icraatları için 20 Ocak’a kadar sabretmemiz gerek. Öncesinde vereceği mesajları fiyatlayacağız.

 

Avrupa’nın 2 büyük ekonomisi büyük bir siyasi kaos içinde. Haziran ayında Macron’un çıkışı ile ani seçime gidildi. İstediği sonucu alamadı. Sağcı Le Pen en büyük parti oldu. Ancak Macron, hükümeti Barnier’e kurdurdu. Gelinen noktada muhalefet hükümeti düşürdü. Yeni hükümet mi kurulur, yeni bir seçim mi olur… süreç nasıl ilerle, aşırı sağ tehdidi azalır mı yoksa korkulan mı olur... sorular çok, cevapları henüz net değil. Şu an için Fransız tahvilleri aşırı satıcılı. Kritik olan diğer bir soru 2025 bütçesi nasıl onaylanacak sorusu. Almanya’dan sonra Fransa’nın siyaseti hareketli, belirsiz. Trump’ın göreve hazırlandığı, Ukrayna’da tansiyonun yüksek olduğu, Avrupa ekonomisinin zayıfladığı, majör iş kollarında Çin baskısının hissedildiği bir resimde söz konusu gelişmeler oluyor. Resme Eur açısından baktığımızda lehte bir sonuç oluşmuyor. Resmin ECB üzerinde de etkileri (muhtemelen güvercin) olması mümkün.

 

Haftayı ABD aylık istihdam veri seti ile tamamlayacağız. Açık iş sayısı beklentilerden iyi, ADP beklentilerden zayıf geldi. Ekim ayı istihdam verisi hava olayları ve grevler nedeniyle ölçüm aracı olamadı (100 bin beklenirken 12 bin geldi). Yarın için beklenti 254 bin. Eylül verisi 223 bin olduğunu göz önüne aldığımızda yatay bir görünüm oluşabilir. İşsizlik oranının da %4,1 ile yatay kalması bekleniyor.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı nötr. ABD vadelileri %0,1 civarında eksi. Asya piyasalarında Çin %0,1, Japonya %0,3 civarında artı, Hong Kong %1,1 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,19, Dolar Endeksi 106,2, ons altın 2.647 Usd civarında işlem görüyor.

 

 

İç tarafta, TÜFE verisi tam olarak isteneni-bekleneni vermese de piyasa Aralık faiz indirim umutlarını koruyor ve buna göre fiyatlama yapıyor.

 

Haftaya Hazine, Aralık ayı borçlanma takvimine başlayacak. Bono, TLREF ve sabit kuponlu tahvil ile fonlama sağlanacak.

 

 

 

 

Usd/TL:

Ekonomik faktörlerin yanında siyasi açıdan da ABD güçlü görünüm sergiliyor. Dolar Endeksi yüksek seviyelerde tutunmaya devam ediyor.

Dün açıklanan veriler karışık sinyal verdi. Hizmet PMI iyi, ADP biraz zayıf, ISM hizmet belirgin zayıf, fabrika siparişleri yatay, dayanıklı tüketim hafif iyi geldi.

FED üyelerinden ise temkinli olmaya yönelik mesajlar gelmeye devam ediyor.

Yarın açıklanacak aylık istihdam veri seti haftanın kapanışı ve kısa vade için kritik. Piyasa diğer yandan Trump faktörünü göz önünde tutmayı sürdürüyor.

Teknik olarak Dolar Endeksi (DXY) 105,5 seviyesi üstünde kalıcılık sağladı. 105,5 üstünde dolar talebi güçlü duruşuna devam edebilir.

İç tarafta, TÜFE verisi tam olarak isteneni-bekleneni vermese de piyasa Aralık faiz indirim umutlarını koruyor ve buna göre fiyatlama yapıyor.

Genel çerçevede TL faizinin cazip oluşu, TL’ye avantaj sağlamaya devam ediyor. Ancak faiz indirim döngüsünün yaklaşmakta olması TL’nin gücünü biraz zayıflatıyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,75 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,50 ve 34,00; yukarıda 35,00 ve 35,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Son enflasyon verisi sonrası faiz indirim beklentisine dair soru işaretleri oluşsa da beklenti korunmaya devam ediyor. Sabit getirili araçlar potansiyelini açığa çıkarmak için enflasyon ve faiz indirimi ikilisinden sinyal bekliyor.

Başlaması beklenen faiz indirim sürecinde verim eğrisinin kısa tarafının daha fazla reaksiyon vermesini bekliyoruz.

Haftaya Hazine, Aralık ayı borçlanma takvimine başlayacak. Bono, TLREF ve sabit kuponlu tahvil ile fonlama sağlanacak.

Globalde, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,20 seviyelerinde. Yarın FED’in faiz indirim hızını ayarlamak için öncelik verdiği, ABD tarım dışı istihdam veri seti sonuçlarını alacağız. Bundan sonraki seyir Trump ve ekibine ve ikincil sırada makro verilere bağlı.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla hafif satıcılı seyirle %41,19 ve %29,64 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Yükselişin ilk önemli desteği 9,750 seviyesinde... Çarşamba günü yükseliş yönünde bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %0.6'lık değer artışıyla 9,886 puandan yaptığını görüyoruz.

Genel olarak baktığımızda ise son dönemde 9,570 desteği üzerinde yaşanan yatay seyrin ardından, 9,750 direncinin aşılmasıyla alım eğiliminin yeniden güç kazanması dikkat çekiyor. Bu kapsamda seans içerisinde 9,750 seviyesini geri çekilmelerde artık ilk önemli destek noktası olarak alıyoruz. 9,750 desteği korunabildiği sürece ise piyasada yukarı yöndeki kısa vadeli momentumun devam edeceğini düşünüyoruz.

İlk önemli direnç bölgesi olarak, 10,000 seviyesini izlediğimiz piyasada, bu direncin aşılabilmesi halinde ise 10,200-10,250 bölgesinin test edilebileceğini öngörüyoruz.

Aşağı yönde ise kısa vadeli hareketin kritik destek ve stop loss noktası olarak 9,570 seviyesini alıyoruz.

 

 

 

 

Eur/Usd:

ABD’de dün açıklanan veriler karışık sinyal verdi. Hizmet PMI iyi, ADP biraz zayıf, ISM hizmet belirgin zayıf, fabrika siparişleri yatay, dayanıklı tüketim hafif iyi geldi.

Hizmet PMI verilerinde ise AB 50 eşik seviyesinin hemen altında, ABD 56 civarında ilerliyor. Görünüm ABD lehine.

Diğer yandan ABD açık iş sayısı verisi piyasa beklentisinin üzerinde geldi ama dün açıklanan ADP beklentileri karşılayamadı. Yarın açıklanacak aylık istihdam veri seti kısa vade için önemli.

Trump’ın etkileri görülmeye devam ediyor. ABD ekonomik verilerinde son 1 ayda belirgin değişim olmasa da FED temkinli tarafa geçiş yapıyor. FED yetkilisi Daly, faiz indirimi için aceleleri olmadığını ifade etti.

Dün açıklanan FED Bej Kitap, makro verilere nazaran biraz daha kasvetli bir ekonomik tablo ortaya koydu. Trump bu tabloyu değiştirebilir. ABD ekonomisini hızlandırabilir. FED bu sebeple rehberlik tonunu değiştiriyor.

Avrupa’da siyasi belirsizlik dikkat çekiyor. ABD bu yönden karşılaştırıldığında da Avrupa’dan daha iyi noktada. Fransa’da siyasi ortam, daha kötü koşulların eşiğinde dolanıyor.

Teknik açıdan 1,045 seviyesinin altında paritede 1 civarı seviyelerin yeniden konuşulmaya başlanmasına neden olabilir. Yakın vade 1,05 üzerinde dengelenme, tepki çalışması görülebilir. Teknik olarak DXY (Dolar Endeksi) 105.5-107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.

Bu sabah 1,052 seviyesindeki paritede 1,045 ve 1,039 seviyeleri gün içi destek; 1,056 ve 1,06 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün parite yatay seyir izleyebilir.

 

 

 

Gbp/Usd:

Hizmet PMI verilerinde İngiltere, ABD’den belirgin zayıf ama Avrupa‘dan biraz iyi konumda. BOE başkanı Bailey, gümrük vergisi konusunun enflasyon için tehdit olduğunu ifade etti. Yarın ABD TDI verilerini karşılayacağız. Veri sonuçları FED’in faiz indirim temposunu şekillendirebilir ve piyasa fiyatlamasını.

Dolar Endeksinde teknik olarak 105.5 -107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.

Bu sabah 1,271 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,26 seviyeleri gün içi destek; 1,268 ve 1,272 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün parite yatay seyir izleyebilir.

 

 

 

Altın:

Jeopolitik, Trump’ın sulh sağlayacağı yönündeki açıklaması ile momentum kaybetti. Şu an bir ara dönem gibi. Trump’ın sözlerini duyduk, göreve geldikten sonra gerçekleşmeleri satın alacağız. Bu arada Biden yönetimi boş durmuyor. Orta Doğu’da ateşkes sağladı. Ama ateşkesin kırılgan olduğunu belirtelim. Diğer yandan Suriye’ye hareketlilik mevcut hali ile risk olarak okunmuyor. Ancak böyle bir potansiyeli olduğu ve mevcut halin farklı yapıya evrilmesi mümkün.

Ekonomik konularda ise genel ekonomik görünüm çok değişmedi. Burada da Trump faktörü fiyatlanıyor. FED temkinli tarafa geçiş yapıyor. Makro veriler ekonomilerin yavaşladığı sinyalini vermeye devam ediyor. Yarın açıklanacak ABD istihdam veri seti yakın vadenin fiyatlaması için, FED için önemli.

Genel olarak zirve seviyesinden sonra dengelenme halinde olan altın için kısa vadede mevcut hal sürebilir. Orta vade ise daha iyimser beklentilere açık.

Kısa vadede 2.615-2.660 Usd fiyat aralığında bir süre yatay seyir görebiliriz. Teknik olarak, 2.615 Usd altında fiyatlamalar satış baskısının kısa vade de devam etmesine neden olabilir.

Bu sabah 2.647 Usd seviyesindeki ons altında 2.615 ve 2.600 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.660 ve 2.680 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Eurobond:

İlk Trump fiyatlaması sonrası tahvil faizleri aşağı süzülüyor. Bundan sonrası başta Trump olmak üzere makro verilere bağlı. Trump bir yandan ekonomiyi canlandıracak (dolayısı ile enflasyon riski yaratabilecek) vaatleri ortaya attı. Bir yandan da ekibinde bütçeyi toparlamak için kadro oluşturuyor. Ayrıca global ticaret üzerine sert söylemlerde bulunuyor. Tahvil faizleri Trump’a bağlı seyir izleyebilir. Yarın açıklanacak ABD istihdam veri seti önemli.

İç tarafta, son enflasyon verisi biraz soru işareti yaratsa da faiz indirim beklentisi korunuyor. Aralık ayında indirim olup olmayacağı hala net değil. Olsa bile sınırlı indirim olabilir. Nette ise faiz indirim sürecine yakın olduğumuzu düşünüyoruz.

Türkiye 5 yıllık CDS 254 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -1 ile +4 cent; orta vadelilerde +7 ile +8 cent; uzunlarda +8 ile +16 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,23%, 6,71% ve 7,84% oldu.

 

 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Türk Traktör: Söz konusu tesisin devreye girmesiyle birlikte, traktör kabin iskeletlerinin Erenler Fabrikası'nda üretilmesi ve böylece Şirketimizin üretim süreçlerine ilk kez kaynak operasyonunun dâhil edilmesi planlanmaktadır
Türk Traktör: 2025 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadar yaklaşık 29 milyon Euro yatırımla 8.000 m²'lik yeni bir kaynak, kataforez ve boyahane tesisinin kurulmasına karar verilmiştir
Facebookta Paylaş