Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Mavi mi kırmızı mı

Harris mi Trump mı

Orta Doğu’da Ukrayna’da aynen devam mı yoksa Çin’e yoğunlaşma mı

Dünya ticaretinde aynen devam mı yoksa Çin’le 2. ticaret savaşı mı

Elon Musk Tesla’da mı kalacak yoksa siyasete mi girecek…

 

Çarşamba günü ABD Başkanlık seçim yarışı sonlanacak ve kimin kazanacağına bağlı olarak ABD’nin ekonomik, siyasi duruşu değişim gösterecek. Söz konusu değişim global dinamiğin de değişim göstereceği sonucuna bizi taşıyacak. Seçimin FED dahil farklı noktalara, eksenlere etkisi olacak. Hem ekonomik hem siyasi hem jeopolitik konular ABD seçimini bekliyor dersek yanılmış olmayız.

- En sıcak konu Orta Doğu, sürecin bundan sonraki seyri Trump-Harris ismine bağlı. İran’ın yeni saldırı (misilleme) söylemleri eşliğinde seçime giriliyor.

- Çin yönetimi ekonomiyi desteklemek için bir süredir destek paketleri açıklıyor. Şu ana kadar açıklananların çözüme katkı yapması bekleniyor. Peki, Trump kazanır ve 2. ticaret savaşını başlatırsa ne olur? Ticaret zemini tatsız hal alabilir. Çin yönetiminin iç piyasayı toparlaması için destek paketlerinin yenileri ve daha kapsamlı ve büyük olanları gerekli olabilir.

- Petrol fiyatları, ekonomik dinamikten olumsuz etkileniyor. Jeopolitik ise destek oluyor. Orta Doğu’da tansiyon düşerse petrol fiyatları aşağı eğilimine geri dönebilir. OPEC+’ın gönüllü üretim kesintisini Aralık sonuna uzattığını belirtelim.

- Trump kazanırsa Musk siyasi bir pozisyona geçebilir. Büyük resimde ABD halkı için, küçük resimde Tesla hissedarları için bir eşikteyiz.

-

Seçim anketleri net bir sonuç ortaya koyamadığı için piyasa Trump-Harris ikileminde kalıyor. Net bir fiyatlama yapamıyor. Zira anketler bıçak sırtı. Yarın akşamdan başlayarak sonuçlar netlik kazanabilir. Seçim sonucunun tartışmasız net olması bir ihtiyaç. Yani ya Trump ya Harris ismi net olarak kazandı denilebilmeli. Aksi halde tartışmalı bir sonuç tatsız bir süreci de beraberinde getirebilir. Trump gelirse şöyle olur, Harris gelirse böyle olur dinelebiliyor fiyatlama için ama gri bir sonucun fiyatlaması keyifli olmayabilir.

 

Perşembe akşam 22:00’de FED faiz kararını açıklayacak. Piyasa 25 baz puan indirim bekliyor (yüzde 96,4 ihtimalle). FED ise faiz indirimi yapmakla birlikte son dönemde enflasyondaki direnç ve ekonominin iyi kondisyonuna bakarak ayağını gazdan çekebilir mi? Piyasa Aralık’ta da indirim oluru fiyatlıyor. FED’in patika konusunda nasıl bir yönlendirme yapacağı önemli. Cuma günü açıklanan aylık istihdam verisi kasırga ve grevler nedeniyle çok çok zayıf geldi ve referans olamadı. İşsizlik oranı ve ortalama kazanç verileri ise yatay geldi. Bu hafta hizmet PMI, ISM imalat, ABD tahvil ihaleleri öne çıkan verileri. ABD Hazinesi, 125 milyar Usd tutarında 3 ihale düzenleyecek. Haftanın ajandasına bakıldığında ihale sonuçları farklı olabilir. Zira bugünün koşulları ile Çarşambanın koşulları aynı olmayabilir. 3. çeyrek bilançolarının açıklanmaya devam ettiğini de ekleyelim.

 

İngiltere’de merkez bankası BOE Perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Faiz indirimi bekleniyor. Ülkede enflasyon hedef seviyenin altına indi. O yüzden BOE’nin güvercin olması olağan karşılanıyor. Avrupa’da ise Lagarde’ın konuşması dışında hizmet PMI açıklanacak. Hizmet PMI Asya’nın da ajandasında yer alıyor. Ayrıca Çin’de ayrıca dış ticaret rakamları, Japonya’da BOJ toplantı tutanakları açıklanacak.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,0-0,4 bandında artı. Asya piyasalarında Çin %0,5 civarında, Hong Kong %0,1 civarında artı, Japonya %2,3 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,40, Dolar Endeksi 103,65, ons altın 2.742 Usd civarında işlem görüyor.

 

İç tarafta, S&P kredi notunu yükseltti ancak not görünümünü durağan yaptı. O yüzden kararın etkisi sınırlı olabilir.

 

Bugün Ekim TÜFE verisi açıklanacak. Beklenti 2,66% artış olacağı yönünde. Böylece yıllık oran yüzde 48,3 seviyesine inecek. Ancak bu iniş yeterli görülmüyor. TCMB faiz indirimi için daha ikna edici sonuçlar istiyor. Eğer Ekim verisi beklentiler dahilinde gelirse umutlar Kasım verisine ötelenebilir.

 

 

 

Usd/TL:

Dolar Endeksi iki haftadır, Eylül 2022’den gelen alçalan trend çizgisi ile 200 günlük ortalaması arasında işlem görüyordu. günlerde vakit geçirmeye devam ediyor. Bugün itibari ile söz konusu bandı aşağı yönde terk etme sinyali veriyor. Cuma günü açıklanan çok zayıf istihdam verisi gösterge olamadı. Yine de zayıflığa neden oldu.

Bu hafta, ABD Başkanlık seçimi ve sonucu, Perşembe akşamı ise FED kararı piyasaların ana konuları.

Teknik olarak 103 seviyesini taban yapmaya çalışan Dolar Endeksi’nin (DXY) mevcut fiyatlama dinamikleri ile 103 -105,5 bant aralığında kalmasını bekliyoruz.

İç tarafta, Ekim ayı enflasyonu bugün açıklanacak. Piyasada ‘TCMB’nin faiz indirimi yapabilmesi için en az 2 düşük enflasyon verisi olmalı’ kanaati var. O yüzden bugün açıklanacak veri ilk düşük veri olacak mı sorusunun cevabını alacağız. Aksi halde umutlar Aralık verisine ötelenecek.

Piyasa beklentisi aylıkta yüzde 2,66 artış olacağı yönünde. Yıllık oran yüzde 48,30 seviyesine iniyor. 2,66 civarı gelecek veri piyasanın iştahını azaltabilir.

Cuma günü açıklanan İTO enflasyonu beklentilerin üzerinde geldi. Her ne kadar referans olmasa da yine de TÜFE için olumsuz algı yarattı diyebiliriz.

S&P kredi notunu artırdı. Ama görünümü nötr-durağan tayin etti. Bu ise heyecan yaratmaktan uzak bir sonuç oldu.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,33 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Aylık artış yüzde 2,66, yıllık oran 48,30. Bugün açıklanacak veriye dair beklenti dahilinde bir sonuç gelirse enflasyonun düşüş hızı yavaş olmayı sürdürebilir. TCMB faiz indirimi için umutlar Kasım enflasyonuna ötelenebilir. Cuma günü açıklanan İTO enflasyon verisi beklentilerin üzerinde geldi ve bugünkü veriye dair iyimserliği sorgulattı.

Ötelenme ise tahvil faizlerinde beklenen düşüşün de ötelenmesi demek. Tahvil faizleri mevcut seviyelerinde bir süre daha kalabilir.

Hazine bu hafta 4 ihale ile Kasım ayı borçlanma takvimine başlayacak. Bugün 10 ay vadeli bono, 4 yıl vadeli TLREF tahvil ihraç edilecek.

Globalde, FED’in faiz gevşetme döngüsü hızını azaltabilir. Bu noktada ABD seçim sonuçları da bekleniyor. Bu hafta hareketli geçebilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 7 baz puan artışla ile %43,02 ve 18 baz puan artış ile %30,68 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Geçtiğimiz hafta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili nedeniyle kısa işlem haftasında oluşan yukarı atakların ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 9,050 seviyesini aşma denemelerinde zayıf kaldığını gözlemliyoruz. Haftalık periyotta -%0.26 oranında değer kaybının oluştuğu piyasada, gün içerisinde yaşanacak geri çekilmelerde 8,850 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 8,850 üzerinde dengelenmeye çalışacak olan piyasada, bu seviye altındaki hareketlerin ise 8,650 desteğine yönelik baskıyı sürdüreceğini düşünüyoruz. Talep tarafındaki zayıflık nedeniyle direnç noktalarını aşmakta başarısız kalan piyasada, yukarı atakların güç kazanması için ilk önemli direnç olarak izlediğimiz 9,050 seviyesinin aşılması gerekiyor. Geri çekilmelerde 8,650 desteğinin önemini koruyacağı piyasada, bu seviye altındaki olası hareketlerin ise 8,500 ve 8,250 risklerini gündeme getirebileceği unutulmamalıdır.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Yoğun bir hafta başlıyor. Salı ABD seçimi, Perşembe FED faiz kararı, hafta boyunca makro veriler ve ABD şirket bilançoları…

Piyasalar şu ana kadar ABD ekonomisi beklenen daha güçlü, enflasyon düşüş hızı yavaşladı sonucu ile Dolar talebini tekrar artırdı. Seçim yarışındaki adayların ekonomiyi canlandırma vaatleri de Dolar talebini destekleyen diğer bir faktör halini aldı.

Dolar Endeksi 2022’den gelen alçalan trend sınırına kadar erişti (104,5). Sonrasında söz konusu trend çizgisi ile 200 günlük ortalaması (103,8) arasında 10 gün vakit geçirdi. Karar haftasına geldik. Bu sabah bu aralığı aşağı yönde terk etme sinyali veriyor.

FED’in 25 baz puan faiz indirimi yapması bekleniyor (96,4%). Piyasa Aralık için de indirim beklentisi taşıyor (77,6%). İndirim kararı sürpriz olmaz ve fiyatları etkilemez. FED’in ne söyleyeceği, rehberliği daha mühim.

Cuma günü açıklanan aylık istihdam rakamı referans olamadı. Fırtına ve grev veriyi ölçüm aracı olmaktan çıkardı. İşsizlik oranı ve saatlik kazançlar ise yatay görünüm sergiledi. Bu hafta süper kritik veri bulunmuyor, orta derece veriler ajandada.

Dolar Endeksi Eylül 2022’den gelen alçalan trend çizgisi ile 200 günlük ortalaması arasında 10 günlük seyrini aşağı yönde kırma sinyali veriyor. Kısa vadede 103 seviyesi üstünde DXY’nin tutunma çabasının devamında 105,5 güçlü direnç seviyesi hedeflenebilir. 105,5 seviyesinin yukarı kırılması ise dolar talebinin hızlanmasına neden olabilir.

Bu sabah 1,09 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,079 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,102 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere’de bu hafta BOE faiz kararını açıklayacak. Piyasa faiz indirimi bekliyor. Ülkede enflasyon BOE’nin hedefinin altına indi. O yüzden indirimleri sürebilir. ABD’de ise FED’in faiz indirmesi bekleniyor. Sözlü yönlendirme kısmı ise daha önemli. Ayrıca başkanlık seçimi netleşecek. Kritik bir haftadayız.

Bu sabah 1,299 seviyesinde bulunan paritede 1,295 ve 1,292 seviyeleri gün içi destek; 1,302 ve 1,311 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

 

 

 

Altın:

2.720-2.750 Usd aralığı yeniden geçerli. Gözler ABD seçimlerinde. Kimin başkan olacağına bağlı olarak Orta Doğu’daki süreç şekillenebilir. Buna bir de Ukrayna’yı ekleyebiliriz.

Trump kazanırsa, ABD’nin politikasının değişeceği speküle ediliyor. Harris ile süreç aynı kalabilir.

Trump jeopolitikte tansiyonu düşürebilir ama global ticarette dalgalanma yaratabilir. Çin’le olan rekabette 2. ticaret savaşını başlatabilir.

Ekonomik tarafta Cuma günü ABD istihdam verisi ölçüm dışı geldi. Piyasa referans alamadı. Perşembe FED kararını açıklayacak. Faiz indirimi ‘cepte’ olarak algılanıyor, daha çok çizeceği patika önemli.

Teknik olarak ilk etapta 2.700 Usd seviyesi üstünde 2.900 Usd kuvvetli bir direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor.

Bu sabah 2.742 Usd seviyesindeki ons altında 2.730 ve 2.717 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.757 ve 2.788 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

Bu hafta ABD Hazinesi, 125 milyar Usd tutarında 3 ihale düzenleyecek. Haftanın ajandasına bakıldığında ihale sonuçları farklı olabilir. Zira bugünün koşulları ile çarşambanın koşulları aynı olmayabilir. Salı seçim, Perşembe FED kararı piyasaları hareketlendirebilir. ABD 10 yıllık tahvil faiz, son 50 gündür yükseliyor. Seçim haftasına da yükselişle başlıyor. Yeni başkan Trump olursa yükseliş sürebilir.

İç tarafta, Ekim ayı enflasyonu açıklanacak. Sonuç TCMB faiz indirimine referans olabilir. Düşük veri iyimser bir hava yaratabilir. Diğer türlü, faiz indirim beklentileri yeniden ötelenebilir. S&P kredi notumuzu artırdı ama görünümü nötr’de tuttu. O yüzden karar fiyatlamaya etki etmeyebilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 270 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -1 ile -4 cent; orta vadelilerde -4 ile -6 cent; uzunlarda -10 ile -11 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,88%, 6,88% ve 7,92% oldu.

 

 

 

 

 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.