Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda gözler bugün açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam verisi setinde olacak. Hafta boyunca gelen iş gücü piyasası öncü verilerine baktığımızda hem JOLTS açık iş pozisyonları hem ADP özel sektör istihdam verisi beklentilerin üstünde gelerek TDI verisi öncesinde güçlü sinyaller üretti. Güçlü istihdam verileri, piyasalarda FED'in bir sonraki faiz indiriminin de büyük ölçekli olabileceği yönündeki beklentileri azalttı.

Son gelen veriler piyasalarda dengelenmeye neden olurken, diğer taraftan jeopolitik risklerde yaşanan yükseliş de risk iştahının baskılanmasına neden oldu. Makro tarafta resesyon endişelerinin bir göstergesi olan iş gücü piyasası için bugün açıklanacak TDI verisi son sözü söyleyecek. ABD aylık istihdam veri setine (işe girenlerin sayısı, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar) sonuçları risk iştahında etkili olabilir. Eğer, güçlü sonuç gelirse FED’in faiz indirim temposu azalabilir. Dolar biraz daha primlenebilir. Bugün veri öncesinde faiz indirimi fiyatlamaları; swap piyasalarında FED'in Kasım toplantısında 33 baz puanlık bir politika gevşemesini gösteriyor. Bu rakam geçtiğimiz hafta 44 baz puan seviyesindeydi. Beklentilere yakın hatta hafif altında gelebilecek bir veri ise en iyi senaryo olabilir.

Dün gelen ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 28 Eylül ile biten haftada 225 bine yükselerek 221 bin olan piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Avrupa tarafında, Euro Bölgesi'nde üretici fiyat endeksi (ÜFE), ağustosta aylık bazda yüzde 0,6 arttı. Piyasa beklentisi Euro Bölgesi'nde ÜFE'nin aylık yüzde 0,4 artacağı yönündeydi. İngiltere'de ise hizmet sektöründe büyüme hızı Eylül'de yavaşladı. Ülkede hizmet sektörü PMI Eylül'de 52,4 oldu. Hizmet sektörü aktivitesi eylülde önceki aya göre ivme kaybetmesine rağmen büyüme bölgesi olan 50 seviyesinin üzerinde kaldı. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, enflasyon haberlerinin iyi gelmeye devam etmesi halinde bankanın faiz oranlarını düşürme konusunda “biraz daha agresif” olabileceğini belirtti. Açıklama sonrasında USDGBP paritesinde faiz indirim beklentisinin artması sebebi ile %1 aşan düşüş görüldü.

Avrupa’da enflasyon ECB’nin hedefinin altına indi. ECB için yeni faiz indirimi kapısı sonuna kadar açık. Deflasyondan çıkmaya çalışan Japonya sıkı para politikasına geçiş hızı endişesi ile Yen yüzde 3’e yakın zayıfladı.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,01-0,1 aralığında artı. Asya piyasalarında Çin tatil, Japonya %0,3 civarında, Hong Kong %1,5 pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,85, Dolar Endeksi 101,9, ons altın 2.662 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Eylül'de tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49,38 arttı. Eylül ayında aylık enflasyon ise yüzde 2,97 oldu. Enflasyon piyasa beklentisinin biraz üzerinde sonuçlandı (Bloomberg beklentisi: 48,30%). Aylık bazda eğitim, alkollü içecek-tütün, konut grupları aylık enflasyonu belirgin yukarı çeken tarafta olurken dezenflasyon sürecini yavaşlattığı görüldü. Haberleşme, sağlık, ev eşyası grupları aylık enflasyon düşürücü etki yapan tarafta yer aldı.

TCMB'nin net uluslararası döviz rezervleri 54,12 milyar dolar seviyesine ulaşarak, bir önceki 51,78 milyar dolarlık seviyeden artış kaydetti. Rezervlerde kuvvetlenme devam ediyor.




Usd/TL:
Bu hafta ABD’den gelen iş gücü öncü verilerinde toparlanma sinyalleri gelmesi dolar talebini arttı. Güçlü veriler FED faiz temposunun yavaşlayacağı beklentilerinin artmasına neden oldu. Bugün açıklanacak ABD TDI verisi ise genel resmi ortaya koyabilir. Güçlü veri seti dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Diğer yandan jeopolitik riskteki artış piyasada nakit ve özelde ise Dolar talebini destek oluyor. Bugün aylık istihdam veri seti açıklanacak. Sonuç, dolar talebini etkileyebilir, değiştirebilir.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin tekrar üstüne çıktı. Toparlanma çabası devam ediyor.
İç tarafta, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Eylül'de tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49,38 arttı. Eylül ayında aylık enflasyon ise yüzde 2,97 oldu. Enflasyon piyasa beklentisinin biraz üzerinde sonuçlandı. Enflasyonda beklenen iyileşme yeterli-ikna edici görülmezse faiz indirimini ötelemek durumunda kalabilir. TCMB somut kazanımlar elde edene kadar sıkı duruşu devam ettirme çabasında olacağını düşünüyoruz.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,24 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Enflasyon piyasa beklentisinin biraz üzerinde sonuçlandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Eylül'de tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49,38 arttı . Ana resimde dezenflasyon sürecinde ilerliyoruz. Ancak tempo istenen hızda olmadığı görüldü.
Veri sonrasında Tahvil faizlerinde yükseliş görüldü. Ekim ayında enflasyonda düşüş temposunun hızlanması TCMB faiz indirimleri için alan yaratabilir. Bugün açıklanan veri, TL varlıklar lehine oluşması beklenen coşkuyu bir süre ertelemiş gözüküyor.
Eylül ayı ortasında tahvil alımı hızlanan yurt dışı yerleşikler 27 Eylül haftasında 444 milyon dolarlık tahvil sattı. Tahvilde iki hafta sonra satışa dönen yabancı aynı hafta 206 milyon dolarlık hisse aldı.
Diğer yandan jeopolitik tansiyon tahvillere olan iştahı azaltabilir. Süreç TL varlıklara olan talebi azaltıyor.
Globalde, tahvil faizleri soluklanarak aşağı inişlerini sürdürüyor. Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verisi önemli.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 61 baz puan artış ile %40,59 ve 46 baz puan yükseliş ile %29,49 seviyesinde tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Satış baskısı etkili olmaya devam ediyor... Perşembe günü satıcılı seyrin devam ettiği hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %1.27'lik gerilemeyle 8,898 puandan yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, jeopolitik endişelerin ön plana çıktığı içinde bulunduğumuz süreçte, hisse senedi piyasasındaki satış baskısının ivmesini sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Yaşanan aşağı harekette, XBANK Endeksinin -%2.86'lık gerilemeyle öne çıktığı ve sektör endeksinin USD bazındaki günlük grafiğinde 200 günlük üssel ortalamasının altına gelmesini, teknik resimdeki bozulmanın devam ettiğine işaret eden bir gösterge olarak yorumluyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, yukarı yöndeki olası tepki çabalarında, ilk önemli direnç olarak 9,000 bölgesini, ana direnç olarak da artık 200 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 9,450 bölgesini izliyoruz.
Aşağı yönde ise, 8,700 ve 8.500 seviyelerini önemli destekler olmak üzere takip etmeye devam ediyoruz.



Eur/Usd:
Para piyasaları merkez bankalarının faiz indirim hızından etkileniyor. Son gelen makro veriler faiz indirim temposunda FED’in yavaşlayacağı beklentisini artırırken, Avrupa’da enflasyon ECB’nin hedefinin altına inmesi. ECB için yeni faiz indirimi alanı açtı.
Beklentilerde yaşanan değişim dolar talebinin artmasına neden oldu. FED’in faiz indirimine dair tahminler 50 baz puandan 25 baz puana kaydı. Gözler bugün açıklanacak ABD aylık istihdam veri setinde. Sonuçlar paritenin denge noktasını ve FED tahminlerini değiştirebilir. Güçlü veri DXY 200 günlük ortalama seviyesini 103’ü gündeme taşıyabilir.
Dolar Endeksi’nde kritik teknik destek 101 seviyesinin üstü fiyatlamaya devam ediyor ve 102 seviyesine yaklaşıyor. 101 seviyesinin üstüne çıkılması Dolar talebinin artmasına neden oluyor. Kısa vadede 102 seviyelerini potaya sokabilir. DXY 101 altında fiyatlamalarda ise dolar talebi azalabilir.
Bu sabah 1,102 seviyesindeki paritede 1,10 ve 1,096 seviyeleri gün içi destek; 1,108 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, enflasyon haberlerinin iyi gelmeye devam etmesi halinde bankanın faiz oranlarını düşürme konusunda “biraz daha agresif” olabileceğini belirtti. Açıklama sonrasında USDGBP paritesinde faiz indirim beklentisinin artması sebebi ile %1 aşan düşüş görüldü. Dolar güç kazanıyor. Bunun merkez bankaları kanadı var, makro veri kanadı var ve jeopolitik risk kanadı var. Haber akışı Doları destekliyor.
Dolar Endeksi’nde kritik teknik destek 101 seviyesinin üstü fiyatlamaya devam ediyor ve 102 seviyesine yaklaşıyor. 101 seviyesinin üstüne çıkılması Dolar talebinin artmasına neden oluyor. Kısa vadede 102 seviyelerini potaya sokabilir. DXY 101 altında fiyatlamalarda ise dolar talebi azalabilir.
Bu sabah 1,312 seviyesinde bulunan paritede 1,305 ve 1,295 seviyeleri gün içi destek; 1,32 ve 1,336 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
Orta Doğu’daki gerginliği en çok fiyatlayan araç altın oldu. Süregelen gerginlik haberleri ile altın zirvesine yakın olmaya devam ediyor. Son ABD makro verilerinin kuvvetli gelmesi ise dolar talebini artırıyor. Jeopolitik haber akışı altının kuvvetli olmasını sağladı.
Gözler bugün açıklanacak ABD aylık istihdam veri setinde. Sonuç güçlü olursa FED’in temposu daha yavaş olabilir görüşü iyice güç kazanabilir. Zayıf olur ise FED iyimserliği artabilir. Altın fiyatlarında jeopolitik haber akışının yavaşlaması etkisiyle veriye duyarlılık görülebilir.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.700 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.662 Usd seviyesindeki ons altında 2.635 ve 2.625 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.675 ve 2.690 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz



Eurobond:
ABD işgücü piyasası öncü göstergeler eşliğinde canlı olması ve petrol fiyatları enflasyonist baskı yapabilir endişesi ile ABD tahvil faizleri hafifçe yukarı geliyor. Biz bunu tepki olarak tanımlıyoruz ve aşa yönlü ana trendin içinde olduğumuzu düşünmeye devam ediyoruz. Bugün açıklanacak ABD aylık istihdam verisi tepki fiyatlamasını etkileyebilir.
İç tarafta, Eylül ayı enflasyonu ve S&P gözden geçirmesi kritik 2 başlık. Ayrıca global tarafta gevşeme adımlarının hızlanması, lokal taraf için olumlu etkenlerken, Orta Doğu’daki olumsuz gelişmeler lokal tarafta kısa dönem risk iştahının bir miktar baskılanmasına neden olabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 279 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -8 ile -11 cent; orta vadelilerde -34 ile -40 cent; uzunlarda -65 ile -66 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,42%, 6,54% ve 7,62% oldu.



Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.