Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Barbie filminin güçlü hasılatı,
Taylor Swift’in milyar dolarlık turnesi.
Richmond FED başkanı Barkin, ABD ekonomisinin yumuşak iniş olasılığının arttığını ifade etti. Barkin, ekonomideki canlılığı ve tüketicilerin harcama gücünü belirtmek için yukarıdakileri iki örnek gösterdi. Haziran enflasyonundaki düşüş Barkin’i cesaretlendirmişe benziyor. Tabii burada Haziran’ı takip eden enflasyonların da düşüş hattında ilerlemesi önemli. Piyasada Ağustos-Eylül’de enflasyonun yukarı dönebileceği endişeleri de yer buluyor. FED de temkinli tavır içerisinde. Tek veriye bakarak değil de trende bakarak karar alma eğiliminde. Ez cümle Barkin’in son dönemde piyasada oluşan yumuşak iniş senaryosuna yakın olması risk iştahı için sınırlı destek sağlayıcı nitelikte bizce.
İngiltere merkez bankası BOE, 25 baz puan faiz artışı yaptı. Karar sürpriz olmadı. 9 üyeli komitede 1 üye faizin sabit kalmasından, 2 üye 50 baz puan artış yapılmasından yana oy kullandı. 25 baz puanlık karar 6 üye tarafından alındı. Başkan Bailey, enflasyondaki düşeceğinden daha emin ancak zafer ilanı için çok erken olduğunu, faizin gelecek yıl kısıtlayıcı kalacağı mesajını verdi. Faiz artışı kapısını açık bıraktı. BOE ve ECB de FED ile aynı yoldalar, benzer yaklaşım içindeler. İçinde bulundukları koşullar farklı, enflasyonla mücadelede alınan mesafeler farklı. Zafere en yakın FED, o bile şahinliğini koruyor. Piyasaların rehavete kapılmasını istemiyor.
Son FED toplantısında 25 baz puan faiz artışı yapılmıştı. Toplantı sonrası Powell faiz oranlarının yeterli sıkılaşma düzeyinde olduğunu söylemiş bundan sonraki dönemde veri odaklı ilerleyeceklerini belirtmişti. Veri odaklı ilerlemede özellikle kuvvetli istihdam verilerinde kırılmayı görmek istediklerinden bahsetmişti. Bugün açıklanacak İstihdam veri seti (Tarım Dışı İstihdam-İşsizlik Oranı-Ortalama Saatlik Kazanç) bu yaklaşımda piyasa ve FED için ilk sınav olarak karşımıza çıkacak. Beklenti altında gelecek veriler FED’in elini rahatlatabilir. Son yapılan merkez bankaları toplantıları sonrasında piyasalar yeni denge noktalarına geldi-geliyor.
Global piyasalar Fitch kararını sindirmeye devam ediyor. Dün satış baskısı azaldı. Dünkü bültenimizde karara ilişkin görüşlerimizi paylaşmıştık. Günün koşulları Fitch’in etkisini sınırlayabilir. Apple bilançosu heyecan yarattığı eksi günlerinden uzak kaldı. Ürün satışları düşerken hizmet gelirleri arttı. Amazon’un sonuçları iyi idi, hisse fiyatı yüzde 8 yükseldi. ABD borsaları hafif, Avrupa borsaları yüzde yarımın üzerinde düşüşlerle kapandı. Kıymetli madenler yatay kaldı. Usd talebi de günü kararsız tamamladı.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,4 civarı artı seyrediyor. Asya borsaları da alıcılı. Japonya hafif, Çin yüzde yarım civarında, Hong Kong yüzde 1’e yakın artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,17%, Dolar Endeksi 102,4 ons altın 1.935 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Temmuz enflasyon verisi açıklandı. Tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 9,49 arttı. Sonuç beklentilere yakın oldu. Yıllık enflasyon yüzde 47,83 olarak kaydedildi. Çekirdek enflasyon ise 56,1% seviyesine yükseldi. Enflasyonda risk yukarı yönü işaret ediyor.
Mehmet Şimşek, dezenflasyon ile fiyat istikrarının hedeflendiği bir geçiş sürecinde olduğumu bu süreci mali disiplinle destekleyeceklerini belirtti. Mali adımlar ve kademeli faiz artışı ile sürece devam edileceğini düşünüyoruz. Mücadelenin iç tarafta zorlu bir yolu olsa da dış pencereden bakıldığında olumlu göründüğünün altını çiziyoruz.
Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan JP Morgan’ın İstanbul'daki yatırımcı toplantısına katılacak.



Usd/TL:
Global piyasalarda dengelenme süreci devam ediyor. ABD tarafından gelen not indirimi kararı sonrası güvenli liman olarak Usd talebi arttı. FED’in son toplantıda işaret ettiği ve önemli gördüğü istihdam veri seti bugün açıklanacak (Tarım Dışı İstihdam-İşsizlik Oranı-Ortalama Saatlik Kazanç). Verinin güçlü gelmesi FED endişelerini artırabilir, Usd biraz daha güç kazanabilir. Zayıf sonuçlar ise piyasada risk iştahının artmasını, Usd’nin zayıflamasını sağlayabilir.
Lokal tarafta, dün Temmuz ayı enflasyon verisi açıklandı. Temmuz ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 9,49 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 47,83% seviyesine yükseldi. Çekirdek enflasyon ise 56,09% seviyesine erişerek yönünü yukarı çevirdi. Maaş artışları, vergi artışları, kur artışları enflasyonda riskleri yukarı yöne çevirmiş durumda. TCMB yıl sonu enflasyon tahminini ciddi şekilde revize etti.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 26,96 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,70 ve 26,50; yukarıda 27,50 ve 27,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Temmuz ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 9,49 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 47,83% olarak kaydedildi. Mehmet Şimşek sıkı mali politikalar ile kademeli faiz artışlarının enflasyon ile sonuç alınıncaya kadar devam edeceğini belirtti.
Hazine haftaya Ağustos ayı borçlanma takvimine başlayacak. 4 kıymet üzerinden finansman sağlanacak.
Ana resimde tahvil ve bono piyasası faizlerinin yukarı yönlü yeni denge noktaları arayışı içinde olacağını bekliyoruz.
Globalde, ABD not indirimi sonrasında yaşanan şok sindirilmeye çalışılırken bugün açıklanacak istihdam verisi önemini artırdı. ABD tahvil faizleri yükselişine devam etti. Yüzde 4,17 kadar yükselen tahviller piyasaya baskı unsuru oluşturuyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 13 baz puan düşüşle %15,51 ve yatay %18,59 ile günü tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini seans içerisinde 7,365 seviyesine kadar sürdüren piyasada, kapanışa doğru kar satışlarının ön plana çıktığını gözlemliyoruz.
Perşembe gününü -%0.51 oranında değer kaybıyla 7,221 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 7,100 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,100 desteği üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin ise ilk etapta 7,365 olmak üzere 7,425 ve 7,500 seviyelerini hedeflemeye devam edeceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,100 altındaki olası seyrin ise yükseliş hareketinin ilk zayıflama sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda piyasada 6,800 seviyesine yönelik baskı oluşturabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla 7,100 seviyesinin aynı zamanda seans içi stop loss noktası olarak alınmasını öneriyoruz.



Eur/Usd:
Veri odaklı piyasa yapısı devam ediyor. Fitch’in ABD’nin kredi notunu beklenmedik bir anda notu kırması Usd talebini artırdı, Dolar Endeksi(DXY) kritik dirence yaklaştı. Bugün açıklanacak Tarım Dışı İstihdam veri seti hareketin devamı için önemli olacak. Beklentilerden düşük gelebilecek veri Dolar Endeksi’nin yönünü aşağı çevirebilir.
FED’den Barkin, Haziran ayındaki düşüşün ekonomide yumuşak iniş ihtimalini artırdığını ifade etti. Haftalık istihdam verisi beklentilere paralel geldi. Önceki gün ADP verisi güçlü sonuçlanmıştı. Bu anlamda gözler bugün aylık tarım dışı verisinde.
Dolar Endeksi’nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumluyoruz.
Bu sabah 1,094 seviyesindeki paritede 1,092 ve 1,09 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,105 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD istihdam verisine kadar yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası, veriye bağlı olarak piyasa yön-hareket tayin edebilir.



Gbp/Usd:
Dün İngiltere Merkez Bankası faizleri 25 baz puan artırarak politika faizini %5,25’e çekti. Toplantı sonunda BOE Başkanı Bailey, enflasyonun kontrol altına alındığını ve faizlerin olduğu yerde kalacağını söylemek için çok erken olduğunu belirtti. Bu açıklamadan sonra paritede düşüş zayıfladı. Bailey’nin piyasanın güvercin BOE beklentilerini kırmaya çalıştığını düşünüyoruz. Enflasyonun hedefe ulaşması için zamana ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz. Tabii enflasyon için sadece BOE’nin yapacakları yeterli olmayabilir, bu konuda mali politikalar da destek sağlamalı. Başbakan Sunak taahhütlerini yerine getirme çabası içinde.
Bugün ABD tarafında açıklanacak İstihdam veri seti (Tarım Dışı İstihdam-İşsizlik Oranı-Ortalama Saatlik Kazanç) parite hareketi için yön gösterici olabilir.
Bu sabah 1,273 seviyesinde bulunan paritede 1,2710 ve 1,27 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,2850 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD istihdam verisine kadar yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Veri sonrası, veriye bağlı olarak piyasa yön-hareket tayin edebilir.



Altın:
ABD’nin Fitch Rating tarafından notunun indirilmesi, ABD Hazine Bakanlığı 3,10 ve 30 yıl vadeli 103 Milyar Dolarlık tahvil satışı yapılacağını duyurusu ile yukarı hareketlenen ABD 10 yıllıklarının faizi değerli metaller üstünde baskı oluşturuyor. Bugün ABD tarafında açıklanacak İstihdam veri seti (Tarım Dışı İstihdam-İşsizlik Oranı-Ortalama Saatlik Kazanç) hem piyasalar için hem FED için yön gösterici olabilir. Bu noktada kıymetli madenler de verinin güçlü-zayıf gelmesine göre hareketlenebilir.
Dolar endeksinin 103 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlamadan geri dönmesi durumunda, kıymetli madenlerdeki baskı son bulabilir.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.985 Usd. Üzeri kapanışlar 2.000’li seviyelerin kapısını açabilir. Kısa vade 1.930 ile 1.985 Usd bant aralığı olarak okunabilir. Fiyat hareketi, kırıldığı nokta doğrultusunda hareketin devam edebilir.
Bu sabah 1.935 Usd seviyesindeki ons altında 1.935 ve 1.930 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.960 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD istihdam verisine kadar yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Veri sonrası, veriye bağlı olarak piyasa yön-hareket tayin edebilir.



Eurobond:
ABD’nin notunun inmesi, ABD Hazine Bakanlığı’nın yüklü tahvil satışı yapılacağı duyurusu, BOJ’un tahvil faiz tavanın gevşetmesi globalde tahvil faizlerinin yukarı çıkmasını destekleyen faktörler. Bugün ABD’de açıklanacak istihdam veri seti (Tarım Dışı İstihdam-İşsizlik Oranı-Ortalama Saatlik Kazanç) piyasa için yön gösterici olabilir.
Lokal tarafta, enflasyon verisi açıklandı. Temmuz ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 9,49 arttı. Mehmet Şimşek enflasyon ile mücadelede mali disiplinden vazgeçmeyeceklerini fiyat istikrarı için bir geçiş döneminde olduklarını belirtti.
ABD tahvil faizindeki yükseliş, CDS’in ve Eurobond faizlerindeki yükselişte etkili oluyor. Eurobondlar dün sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 10-12 cent; orta vadelilerde 16-17 cent; uzunlarda 3-9 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,22%, 8,27% ve 8,67% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.