Lojistik sektöründe taşıma maliyeti, iki ayda iki katına yükseldi - NBE

Nasıl Bir Ekonomi (NBE) gazetesinde yayınlanan habere göre; Akaryakıt başta olmak üzere, ücret zamları ile sigorta ve bakım-onarım giderlerindeki yüksek oranlı artışlar, taşıma maliyetlerinde sert yükselişe neden oldu. Yurtiçi nakliyede taşıma bedelleri, (navlun) son iki ayda yüzde 100 oranında arttı. Lojistik maliyetindeki yüksek artışlar, gıdadan otomotive, hazır giyimden sanayi ürünlerine kadar tüm sektörlerde fiyatları da yukarı çekiyor. Taşınan malın rafa geliş maliyetinde lojistiğin ortalama payı yüzde 20’ye dayandı. Fiyatı göreli olarak düşük olan ürünlerde lojistik maliyetinin payı hissedilir oranda yükselirken, bazı ürünlerde ise taşıma maliyeti ürünün yerinde alım fiyatının üzerine çıktı.

Akaryakıta üst üste gelen zamların yanı sıra artan işçilik, sigorta ve bakım-onarım gibi işletme giderleri, yurt içi nakliyede taşıma bedellerinin (navlun) son iki ayda yüzde 100 artmasına neden oldu. İki ay önce Mersin’den İstanbul’a bir kamyon dolusu yükü 15 bin TL’ye taşıyan nakliyeci şimdi aynı yük için 30 bin TL’den fazla istiyor. Taşıma maliyetindeki artış, gıdadan otomotiv ve hazır giyime kadar tüm sektörlerde fiyatları yukarı çekiyor. Taşınan malın rafa geliş maliyetinde lojistiğin payı ortalama yüzde 20’ye dayandı. Bazı ürünlerde ise taşıma maliyeti ürünün fiyatını geride bıraktı. Lojistik kaynaklı fiyat artışlarının artarak devam edeceği öngörülürken, bu durum birçok üründe yeni zamlara işaret ediyor. Navlundaki artışa karşın alım gücünün yavaşlamasına paralel iş hacmi azalan lojistikçiler, tüm tedarik zincirinde fiyatların yukarı çıkmasına sebep olan en büyük gider kalemi akaryakıtta, sektöre özel ÖTV istisnası istiyor.

“Fiyat artışını yazdan sonra daha çok hissedeceğiz”

Türkiye’nin önde gelen dijital lojistik şirketi TIRPORT’un verilerine göre, karayolu taşımacılığında akaryakıtın navlun içindeki payı yüzde 50’ye yaklaşıyor. Kalan yüzde 50’lik kısmın 28 puanını sürücü maliyeti, kalan kısmı da bakım-onarım ve diğer giderler oluşturuyor. Dolayısıyla akaryakıta üst üste gelen zamlar navlunda önemli artışlara neden oluyor. EKONOMİ gazetesine konuşan Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, akaryakıt zamlarının ardından taşıma giderindeki artışa dikkat çekerek, “Türkiye’de üretim bölgesi ile ve tüketim bölgesi arasında ciddi mesafe var. Yaz ayları geçtikten sonra navlundaki artışın fiyatlara yansımasını daha belirgin göreceğiz. Mesela 1 kilo sebzede lojiss tik maliyeti 2 TL’ye yaklaştı. Ucuz uz ürünlerde lojistiğin toplam maliiyetteki payı da yükseliyor. 10 TL’lik ik üründe neredeyse yüzde 20’yi bu- luyor. Bu oran geçen yılın iki katından fazla” açıklamasını yaptı. Tavşan, akaryakıt maliyetlerindeki artışın sadece navlunu değil, traktör ve sulama araçları nedeniyle çiftçinin tarladaki maliyetlerini önemli oranda artırdıığını, bu durumun da ürünün malii- yetine yansıdığını hatırlattı.



Facebookta Paylaş