ABD tarafında geçen Cuma günü FED favori göstergesi PCE açıklandı. Zayıf yönde gelen PCE göstergesi piyasalara moral olurken, dün açıklanan PMI verilerinin aksine zayıf Chicago PMI endeksi ekonomide soğuma beklentilerinin artmasına neden oldu. Bu hafta ABD tarafında veri akışı yoğun. ISM imalat, açık iş sayısı (JOLTS), özel sektör istihdam, tarım dışı istihdam veri seti önemli başlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Gelen veriler ABD ekonomisinin görünümü hakkında ışık tutacak. Dün gelen haftanın ilk verisi ABD ISM imalat endeksi, Mayıs ayında 49,2'den 48,7'ye geriledi. Bu, 3 ayın en düşük seviyesi olarak kayda geçti. Ekonomide güç kaybına işaret etti. Atlanta FED 2Ç büyüme tahmini %1,8’e çekti. Veri sonrası Dolar Endeksi (DXY) ve ABD 10 yıllık tahvil faizinde geri çekilmeler görüldü.
Son gelen ABD makro verileri ekonominin gücünü koruduğuna ve enflasyonda alınan sonuçların son düzlükte güç kaybı yaşadığını göstermişti. Son FOMC tutanaklarında ise FED üyelerinin enflasyon konusunda endişeli olduğuna ve faiz indirimi için yeterince güvenin sağlanamadığına işaret ettiği görüldü. Sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin öncü göstergelerde beklenenden fazla zayıflık göstermesi ise FED’in faiz indirimlerinde geç kalabileceği korkularını artırıyor. FED hassas bir çizgide ilerliyor. Piyasa FED’in sıkılaşmayı uzun tutmasını ve bunun resesyona neden olmasından korkuyor. Dün Altın ve Gümüş veri sonrası değer kazanırken ABD borsalarının resesyon endişeleri sebebi ile satış tarafında yer aldığı seans kapanışında ise toparlandığı görüldü. Bu hafta açıklanacak veriler ve sonuçlarının FED faiz indirim beklentileri üzerinde etki yaratabileceğini düşünüyoruz. Sürecin seyrini makro verilerin belirleyeceği bir haftadayız.
Avrupa tarafında, para politikasında gevşeme beklentileri odak noktasında yer alacak. 6 Haziran’da Avrupa Merkez Bankası’nın hali hazırda uyguladığı politika faizinin %4,50 seviyesinden %4,25 seviyesine indirmesi bekleniyor. Bundan sonraki süreç içinse ECB Başkanı Lagarde’ın basın toplantısı ve vereceği mesajların önemli olacağını düşünüyoruz. Son gelen Euro bölgesi enflasyonunun beklenti üstünde kalması Lagarde’ın faiz indirim sürecinin devamı için itidalli mesajlar vermesine neden olabilir.
Jeopolitik haber akışında yaşanan iyimserlik, Biden tarafından açıklanan üç aşamalı barış planı İsrail ve Hamas arasında anlaşma varılıp varılmayacağı önemli olacak. Brent petrol ise OPEC+'nın talep görünümüne ve grup dışından gelen güçlü arza ilişkin endişelere rağmen kesintileri 2025 yılında aşamalı olarak kaldırmaya başlama konusunda anlaşmaya varmasının ardından 80 doların altına geriledi.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı nötr-karışık. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı artı-eksi. Asya piyasalarındaki seyir de sakin. Hong Kong %0,2 civarında artı, Japonya %0,4 civarında, Çin %0,1 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,41, Dolar Endeksi 104,1, ons altın 2.345 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, dün Mayıs ayı enflasyonu açıklandı. Yıllık enflasyon yüzde 75,45 olarak gerçekleşti. Aylık bazda ise enflasyon yüzde 3,37 oldu. Enflasyon piyasa beklentisinin biraz üzerinde sonuçlandı. Bugün açıklanan veri ile beklendiği gibi yıllık zirve olmuş olabilir ve bundan sonra düşüş dönemi başlayabilir. Merkez, söz konusu düşüş döneminde enflasyonun katılığına bağlı olarak politikasını tayin edebilir.
Hazine, dün gerçekleştirdiği 2 tahvil ihalesiyle 56 milyar 656,1 milyon lira borçlanmaya gitti. 2 yıl (623 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 18,5 kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracında bileşik faiz yüzde 41,94 oldu. 5 yıl (1792 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 1,24 reel kupon ödemeli, TÜFE'ye endeksli devlet tahvili yeniden ihracında reel bileşik faiz yüzde 3,49 oldu. Hazine bugün 2 tahvil ihalesi, 1 sukuk doğrudan satışı ile borçlanma programına devam edecek.
Bugün reel efektif kur açıklanacak.
Usd/TL:
Dün gelen haftanın ilk verisi ABD ISM endeksi, Mayıs ayında 49,2'den 48,7'ye geriledi. Bu, 3 ayın en düşük seviyesi olarak kayda geçti. Öncü büyüme verilerinde beklentileri aşan zayıflık, mevcut sıkılaşmanın devamı halinde resesyon korkularının artmasına neden oluyor. Cuma günü açıklanacak istihdam veri setinin öneminin arttığını düşünüyoruz.
Yeni haftaya bu dinamik ile başladık. Veri sonrasında dolar talebi azaldı. Dolar Endeksi 104,2 seviyelerine çekildi.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.
Dün mayıs ayı enflasyonu açıklandı. Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 75,45 olarak gerçekleşti. Aylık bazda ise enflasyon yüzde 3,37 oldu. Enflasyon piyasa beklentisinin, biraz üzerinde sonuçlandı. Gelen veri sonrasında zirve noktanın işaretlendiğini ve enflasyonda artış hızının yavaşlayacağı döneme girdiğimizi düşünüyoruz.
Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,19 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine, dün gerçekleştirdiği 2 tahvil ihalesiyle 56,6 milyar lira borçlanmaya gitti. 2 yıl (623 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 18,5 kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracında, net satış 22 milyar 814 milyon lira olarak gerçekleşti. İhalede basit faiz yüzde 38,28, bileşik faiz yüzde 41,94 oldu. İkinci ihalede, 5 yıl (1792 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 1,24 reel kupon ödemeli, TÜFE'ye endeksli devlet tahvili yeniden ihracında net satış 4 milyar 842,1 milyon lira olarak gerçekleşti. İhalede reel basit faiz yüzde 3,46, reel bileşik faiz yüzde 3,49 oldu.
Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 75,5 olarak gerçekleşti. Aylık bazda ise enflasyon yüzde 3,4 oldu. Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.
Globalde, dün gelen haftanın ilk verisi ABD ISM endeksi, mayıs ayında 49,2'den 48,7'ye geriledi. Veri sonrasında ABD 10 yıllık tahvili 4,4% seviyelerine geri çekildi. Bu hafta ajanda nispeten dolu. Cuma istihdam veri seti öne öne çıkıyor. Veri bağımlı seyir devam ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 15 baz puan düşüş ile %41,46 ve 18 baz puan düşüş ile %27,44 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yukarı ataklarda 10,750 direnci önemini koruyor... 11,088 zirve seviyesinden başlayan düzeltme hareketinin devam ettiği piyasada, dün 10,400 desteğini koruma çabasının tepki yükselişi oluşturduğunu gözlemliyoruz. Haftanın ilk işlem gününü % 1.50 oranında değer artışıyla 10,556 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak 10,400 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz. Geri çekilmelerinde 10,400 destek bölgesini koruma çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu seviyenin kısa vadeli hareket kapsamında önemli olacağını düşünüyoruz. 10,400 desteğini aşağı geçecek hareketlerde ise bir alt noktada 10,000 seviyesi ana destek konumunda bulunuyor. 21 Mayıs tarihinde başladığı zayıflama eğiliminin devam ettiği piyasada, 10,750 seviyesi ise yukarı ataklarda direnç konumunu sürdürüyor. Endeksin düzeltme hareketinin ardından yeniden yukarı ataklarında güç kazanabilmesi için 10,750 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ise ilk etapta 11,000 olmak üzere yeniden 11,088 zirve seviyesini hedefleyecek bir potansiyel gündeme gelecektir.
Eur/Usd:
ABD ve Avrupa tarafında ajanda dolu. Bu hafta Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı faiz kararı belli olacak. Bankadan faiz indirim kararı bekleniyor. Gevşeme adımlarının devamı için verilecek mesajlar önemli olacak. Son gelen enflasyon verilerinin Avrupa tarafında beklenti üstü gelmesi gevşeme sürecinde, ECB’nin acele etmeden veri odaklı ilerlemesine neden olabilir. Veriler müsaade ettiği ölçüde gevşeme adımlarının devamı gelebilir.
Paritenin diğer yakasında ABD makro verileri etkili oluyor. Cuma günü ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi beklentiler dahilinde geldi. Kişisel gelir ve kişisel harcamalar ise aylık bazda belirgin düştü. Günün sonunda piyasa reaksiyonunu sınırlı olumlu olarak gösterdi. Dün gelen haftanın ilk verisi ABD ISM İmalat endeksi, Mayıs ayında 49,2'den 48,7'ye geriledi. ABD büyüme öncü göstergelerinde belirgin yavaşlama sinyalleri gelmeye devam ediyor. Sinyallerin artması sıkılaşmanın süresinin öne çekilmesine neden olabilir. Paritenin yukarı isteği artabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksinde 200 günlük ortalama 104,2 seviyesini önemli buluyoruz. 104,2 seviyesi altı kapanışlarda dolar talebi azalmaya devam edebilir.
Bu sabah 1,09 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,079 seviyeleri gün içi destek; 1,091 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Dün imalat PMI verileri beklentilere yakın geldi. Çarşamba hizmet PMI verileri bekleniyor. ABD tarafında ekonomik öncü göstergelerin beklentileri karşılayamaması paritenin diğer yakasında zayıflık sinyali üretiyor. Dolar talebi azalıyor. ABD ajandası daha yoğun ve muhtemelen bu haftaki fiyatlamayı belirleyebilir.
Dolar Endeksi’nde 104,2 seviyesini yakın destek noktası olarak takip ediyoruz. Tepkide zayıflık yukarı yönü öne çıkarabilir. Endeks 104,2 civarında güne başlıyor.
Bu sabah 1,28 seviyesinde bulunan paritede 1,269 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,289 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın:
Jeopolitik tansiyonda azalma söz konusu. Orta Doğu’da ateşkes sağlanabilir. Diğer taraftan ABD tarafında açıklanan öncü makro veriler beklenenden fazla zayıflık sinyali üretiyor. Büyümenin beklenenden fazla yavaşlaması FED’in sürdürdüğü sıkı para politikasının süresini öne çekebilir. Bu beklenti ABD 10 yıllık faizinin gerilemesine Altın’ın ise yükselmesine neden oluyor.
Altında kısa vadede yön kararsız kalabiliyor (makro veriler sapma göstermezlerse). 2.275-2.440 Usd bandı sürebilir. Perşembe günü açıklanacak ABD ISM Hizmet Endeksi ve Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı İstihdam veri seti fiyatlama davranışlarında etkili olabilir.
Gümüş tarafında ise 30 Usd seviyesini güçlü destek seviyesi olarak takip ediyoruz. Teknik olarak gümüşte İlk hedef 34,6 olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 2.345 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.275 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.350 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Cuma günü açıklanan ABD makro verileri piyasa fiyatlamasında belirgin bir değişiklik yaratmadı. Dün açıklanan ABD ISM endeksi, mayıs ayında 49,2'den 48,7'ye geriledi. Öncü gösterge beklenenden fazla zayıflık gösterdi. Veri sonrasında ABD 10 yıllık faizi %4,40 seviyesine geriledi. Perşembe günü ISM hizmet ve Cuma günü istihdam verisini karşılayacağız. Veri yoğun haftada hareketlilik artabilir. Bu hafta ABD verileri takip edilecek. Haftaya FED faiz kararı açıklanacak.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Ayrıca global tahvil faizleri de etki ediyor. Dün Mayıs TÜFE verisi açıklandı. Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 75,45 olarak gerçekleşti. Aylık bazda ise enflasyon yüzde 3,37 oldu. Enflasyon piyasa beklentisinin biraz üzerinde sonuçlandı.
Türkiye 5 yıllık CDS 259 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 39-47 cent; uzunlarda 47-52 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,27%, 7,22% ve 7,92% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.