Günlük bülten (QNB Finansinvest)

TÜİK verilerine göre; içeride aylık enflasyon Mayıs ayında %3 olan beklentilerin üzerinde %3,37 oranında gerçekleşti. Buna göre yıllık enflasyon %69,80’den %75,45’e yönelimle Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Hatırlanacağı üzere; TCMB Başkanı Fatih Karahan Mayıs’ta 25 metreküp bedelsiz doğalgaz kullanımı düzenlemesinin sona ermesinin, aylık enflasyonu 0,7 puan yukarı yönlü etkileyeceğini ve olumsuz baz etkisiyle enflasyonun Mayıs’ta zirveye ulaşacağını açıklamıştı. Fatih Karahan enflasyonda Mayıs’taki zirveyi %75-76 olarak gördüklerini ifade etmesinin ardından yıllık enflasyon paralel şekilde TCMB’nin tahmin aralığına yükseldi. Yıllık çekirdek enflasyon Mayıs’ta %75,81’den %74,98’e geriledi. Böylelikle çekirdek enflasyon 14 ay sonra ilk kez manşet TÜFE’nin altında gerçekleşti. TCMB mevcut para politikası duruşunun, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini değerlendiriyor. Böylelikle, yılın geri kalanında enflasyonun istikrarlı olarak gerileyeceğini ve dezenflasyon dönemine girileceğini öngörüyor. TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini %38 seviyesinde bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yıllık enflasyonda en yüksek seviyenin bu ay görüldüğünü ve enflasyonda kalıcı düşüşün Haziran’da başlayacağını açıkladı. BIST 100 Endeksi gün içerisinde 10.300-10.600 bandında dalgalı bir seyir izledi. Endeks 10.300 desteğine doğru geri çekilmelerde destek ile karşılaşırken, 10.500 direncinin üzerine yükseldi. Endeks seans içi grafikte ters omuz-baş-omuz (TOBO) şeklinde oluşum gösterdi ve bu formasyonun boyun çizgisini aştı. Endeks 10.500 direncinin üzeri ile seans içi grafiğini güçlendirmiş oldu. Böylece endekste dip oluşumunun gerçekleştiğini ve kısa vadeli düzeltme hareketinin geride kaldığını düşünüyoruz. FATF’nin Türkiye’ye yönelik gri liste ile ilgili kararının 28 Haziran’da gelmesi bekleniyor. Karara yönelik beklentiler endekste daha ön plana çıkabilir. 10.500’ün üzerinde 10.700 ve 10.800 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 10.400 ilk planda, 10.300 ana destek konumunda. 10.300 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. 10.500’ün üzerinde ise ek alım yapılabilir düşüncesindeyiz. Bankacılık endeksinde 15.000-14.800 destek bölgesinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu tarafta kalmaya devam edecek. 15.700 ise hedef direnç seviyesidir. CDS’imizin son yılların en düşük seviyesine gerilemesi BIST’in performansı açısından pozitif. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Endeksin teknik olarak içerisinde bulunduğu görünüm önümüzdeki dönemde/aylarda ara ara düzeltmeler ile yukarı yönlü seyrine devam edeceğine işaret ediyor.


   BIST 100 Endeksi destek ve direnç seviyeleri arasında bir seyir izledi. BIST 100 Endeksi %1,5, bankacılık endeksi ise %1,6 oranında yükseldi. Endekste güne yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 10.300 desteğine doğru geri çekilmelerde yukarı tepki gösteren endeks 10.600 direncine doğru yükseldi. Endeks seans içi grafikte TOBO şeklinde formasyon oluşumunu yukarı tamamladı ve 10.500 direncini aştı. 10.500 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.400 ilk etapta destek konumunda iken, 10.300 ana destek ve kısa vadeli dip seviye olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve pozisyonlar korunabilir. Diğer yandan ABD borsaları dün karışık bir seyir izlerken, bu sabah ABD vadeli endeks kontratları yataya yakın seyir izliyor. Asya borsaları ise karışık bir görünüm sergiliyor.


   İçeride tahvil-bono faizleri dün geri çekildi. Gösterge tahvil faizi %41,61’den %41,46, 10 yıllık tahvil faizi %27,62’den %27,44 seviyesine geriledi. ABD tahvil faizleri ISM verisinin ardından düşüş gösterdi. Gösterge tahvil faizinde %41,00, 10 yıllık tahvilde %27,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün gerçekleştirdiği 2 tahvil ihalesiyle 56,7 milyar milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. İlk ihalede; 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracında İhalede bileşik faiz %41,94 oldu. Kamudan gelen 3 milyar TL’lik teklifin tamamının karşılandığı ihalede, piyasa yapıcılarından 46,7 milyar TL teklif alınırken, 20 milyar TL’lik satış yapıldı. 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracında ihalede, reel bileşik faiz %3,49 oldu. Piyasa yapıcılarından 5,1 milyar TL’lik teklif alınırken, 3 milyar TL’lik satış gerçekleşti. Son haftalarda yabancıların DİBS piyasasına giriş gerçekleştirdiğini belirtelim. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi son yılların en düşük seviyelerinde görünüm sergiliyor. Son durumda 255 seviyesine geriledi.


   EUR/USD paritesi, ABD’de yükseliş beklentilerinin aksine düşüş gösteren ISM imalat verisi ile 1,08-1,09 bandının hafif üzerine yükseldi. Böylece parite bayrak formasyonunun gereğini gerçekleştirerek bu oluşumu yukarı tamamladı. Formasyonun yukarı tamamlanması ile parite kısa vadeli yükselen trendde güçlü bir görünüm sergiliyor. Perşembe günü ECB’den faiz indirimi beklendiğinden yükselişler sınırlı kalabilir. Ancak faiz indirim adımının ardından beklentilerin gerçekleşmesine bağlı olarak sonrasında parite yukarı tepki gösterebilir. 1,09 seviyesinin üzeri yükselişin 1,10 direncine doğru devam için öne çıkıyor. 1,08 ana desteğinin üzerinde kısa vadeli yükselen trendde olumlu seyir korunuyor. Dolar kuru son haftalarda 32,20 civarında hareket sergilerken, bu seviyenin altında kalıcı olmakta zorlanıyor. 32,20’nin üzerinde yeniden yukarı tepki gösteriyor. Kurda 32,30 ve 32,40 direnç seviyeleridir. 32,00 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. 32,00 aynı zamanda psikolojik desteğe işaret ettiğinden bu seviyenin altına yönelim TL’de toparlanmanın ileri taşınması açısından öne çıkıyor.


   Petrol fiyatları aşağı yönlü trendde zayıf seyrine devam ediyor. Brent petrolde 76,50 dolar destek, 80,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadede destek bulma çabasına devam ediyor. 2325 dolar ilk planda destek olarak takip edilebilir. 2325 dolar desteğinin üzerinde altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2350 doların üzerinde güçlenen kısa vadeli görünüm ile birlikte 2370 ve 2385 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Gram altın, altın onsun desteği ile 2400 TL desteğinin üzerindeki hareketine devam ediyor. 2400 TL desteği kısa vadeli görünüm ve dip oluşumu için takip edilebilir. 2450 TL’nin üzerinde 2480 TL ise ilk planda hedef direnç seviyesidir.


   BIST 100 Endeksi’nde 10.300 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş