ABD Temsilciler Meclisi hükümetin kapanmasının önüne geçecek 45 günlük geçici bütçe tasarısını kabul etti. Öngörünün zor olduğu piyasalarda, en azından geçici bir süre hükümet kapanma riskinin ertelenmesi, sorunlar halının altına süpürülerek ara çözüm üretilmiş oldu.
ABD PCE enflasyon endeksi aylıkta yüzde 0,2 beklenen çekirdek enflasyon yüzde 0,1 geldi. Manşet PCE aylıkta yüzde 0,4 gelerek beklentilerin altında gerçekleşti. Hem çekirdek enflasyon verisinin hem de manşet enflasyon verisinin beklenti altında gelmesi, piyasalara ilk aşamada olumlu bir harekete neden olsa da Cuma gün sonunda kazançlar baskılandı.
Son FED toplantısında piyasaların beklemediği durum 2024 ve 2025 medyan faiz tahminlerinin enflasyon düşme eğiliminde olmasına rağmen yukarı yönlü revize edilmesiydi. FED ekonomiyi eskisine göre daha güçlü görüyor ve bu hareketlilik talep enflasyonu riski yaratıyor. Diğer taraftan petrol fiyatlarında görülen yükselişte maliyet enflasyonu yaratma riskine sahip. FED projeksiyonlarında açıkladığı gibi piyasanın beklediğinden daha az ve daha geç faiz indirimi yapacak. Yakın gelecek için Fed 'daha uzun süre daha yüksek faiz' beklentisini oluşturdu. Fiyatlanmaya devam eden bu beklenti, iyi gelen PCE verilerini gölgede bırakıyor. FED işler yolunda giderken ipleri sıkı tutmayı, erken bırakmamayı tercih ediyor. Artan faizlerin ve sıkı para politikasının borçlanma maliyetlerini artırması zor ve hassas bir denge de gitmeyi gerektiriyor. Bundan sonraki süreçte sözlü yönlendirmelerin önemli olacağını düşünüyoruz.
ABD piyasaları için genel görüşümüz ana resimde olumlu olmaya devam ediyor. Yaşanılan bu sürecin inişli-çıkışlı bir yolda olması gereken düzeltme süreci olarak görmeye devam ediyoruz.
ABD bütçe sorununun çözülmesi, piyasanın yeni haftaya ılımlı başlamasını sağlıyor. Risk iştahı sınırlı olumlu. Bugün FED başkanı Powell konuşacak (TSİ 18:00). Başkanının sözleri hareket yaratabilir. Haftanın esas konusu ise Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verisi. Beklenti civarı veya beklentinin biraz altında sonuç alınırsa piyasa ılımlı fiyatlamasını sürdürebilir.
Avrupa bölgesinde, global faiz hadlerinin sert bir şekilde yükselmesi küresel risk iştahını olumsuz etkilemeye devam ederken, yüksek petrol fiyatları da maliyet enflasyonu tarafında tehdit oluşturuyor. Diğer taraftan enerji bağımlılığını azaltmak için devam eden Yeşil enerji dönüşümü için yapılan harcamalarda enflasyon üzerinde baskı yaratıyor. Enflasyon baskısı ile birlikte ekonomik göstergelerde daralma bölgesinde olan Avrupa tarafı zorlu bir süreçten geçmeye devam ediyor.
Asya tarafında, dünyanın batısı enflasyon ile mücadele ederken doğusu deflasyonla mücadele ediyor. Çin'de açıklanan PMI verisi toparlanmaya işaret ederken Çin'in imalat faaliyetleri altı ay sonra ilk kez pozitife dönerek, ekonominin bazı bölümlerinin yeniden canlandığına dair olumlu sinyaller verdi. Diğer taraftan Japonya Merkez Bankası enflasyon hedefine kalıcı bir şekilde yaklaşmaya hazırlanırken, piyasalar politika değişikliğine hazırlanmaya başlıyor. Politika değişikliği beklentisi Japon 10 yıllık tahvillerinin yeni denge noktalarına yükselmesini sağlayabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,5 civarı artı seyrediyor Asya'da Çin bu hafta boyunca, Hong Kong sadece bugün kapalı. Japonya yüzde 0,5 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,61%, Dolar Endeksi 106,2, ons altın 1.844 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Cuma günü S&P'nin Türkiye'nin kredi not görünümünü negatiften durağana yükseltti. Not artırımları için yeni ekonomi ekibinin ortaya koyduğu çabaların sonuçlara yansımaya başladığını düşünüyoruz. Ana resimdeki değişimi, çabayı dikkate alarak lokal varlılara olan ilginin süreceğini öngörüyoruz.
Yarın Eylül ayı TÜFE verisi açıklanacak. Piyasa beklentisi aylıkta 4,78% artış ile yıllık oranın 61,60% seviyesine yükselmesi yönünde.
Ticari işletmelerin doğalgaz fiyatlarına 20% fiyat artışı yapıldı. Öncesinde ticari tarafta elektriğe de aynı oranda artış yapılmıştı.
Usd/TL:
Global piyasalarda ABD ekonomisinde yaşanan canlılık talep enflasyonu endişelerine neden olurken petrol fiyatlarında kalıcı yükseliş ise maliyet enflasyonu yaratma tehlikesi yol açıyor. Bu temel iki denen FED'in daha sıkı duruş sergilemesine neden olarak Dolar Endeksini güçlü tutuyor. Tabii bir de FED'in faiz zirvesini belirsizleştirmesi ve faizin uzun süre yüksek kalacağını söylemesi Usd'ye destek olan diğer faktör. ABD siyasilerinin hükümetini kapanması öncesi anlaşmaları piyasaların bu haftaya ılımlı başlamasını sağlıyor. Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam veri seti kritik parametre.
Lokal tarafta, yeni ekonomi ekibinin uyguladığı program sonrasında olumlu haberler gelmeye devam ediyor. Cuma günü kredi değerlendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin kredi not görünümünü negatiften durağana yükseltti.
Yarın Eylül ayı enflasyonu açıklanacak. Piyasa, aylık 4,78% artış ile yıllık oranın 61,60% seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,47 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,30 ve 27,00; yukarıda 27,50 ve 28,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Cuma günü kredi değerlendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin kredi not görünümünü negatiften durağana yükseltti.
Hazine 3 aylık iç borçlanma stratejisini açıkladı. Ekim'de 66,5, Kasım'da 78, Aralık'ta 38,7 milyar TL itfaya karşılık sırasıyla 68, 78 ve 40 milyar TL borçlanma sağlanması planlanıyor. Ekim ayı takvimi ayın son 2 haftası gerçekleşecek.
Enflasyonla mücadelede kademeli sıkılaştırma adımları devam ediyor, yabancı bakış açsısını görmemizi sağlayan değerlendirme kuruluşu raporları pozitif algıyı destekliyor. Faiz artışları ile birlikte tahvil faizleri yukarı yönlü yeni denge arayışına devam ediyor.
Orta Vadeli Program'da 2024 senesi enflasyon tahmininin yüzde 33 olduğunu düşünürsek kademeli faiz artışlarıyla politika faizi yüzde 35-40 seviyesinde sonlanmasını bekleyebiliriz. Tahvil faizlerinin dengelendiği noktada, TL tahvillerin iç ve dış yatırımcı için bir fırsat penceresi oluşturabileceğini düşünüyoruz.
Enflasyonist ortamda mevduat faizleri gibi piyasa faizleri de yukarı, yeni denge noktalarına ilerlemeye devam ediyor.
Globalde, ABD'de yaşanan makro riskler geçici olarak atlatılsada enflasyon çapalamasında bozulma riski yatırımcıların yüksek enflasyon beklentilerini artırıyor. Beklentilerin artması ABD tahvillerinin satışına neden olarak güvenli liman dolara talebi artırıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma gününü sırasıyla 58 baz puan artarak ve 42 baz puan azalarak %29,74 ve %27,15 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Haftaya başlarken 8,400 zirve bölgesini aşma denemelerinin devamını bekliyoruz... Ara düzeltme trendini 7,650 desteği üzerinde karşılamayı başararak yukarı hareketini sürdüren BIST 100 Endeksi'nde, geçtiğimiz hafta 8,400 zirve bölgesini aşma denemelerinin ön plana çıktığını gözlemliyoruz.
Haftalık periyotta %3.68 oranında değer artışının oluştuğu piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,300 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 8,300 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise ilk etapta 8,400 zirve seviyesini aşma denemelerini sürdüreceğini düşünüyoruz. 8,400 zirve bölgesinin aşılması ise sırasıyla 8,500 ve 8,750 hedeflerini gündeme getirecektir.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüren piyasada, bir alt noktada bulunan 8,150 desteği üzerindeki hareketlerde alım eğilimin devam edeceğini düşünüyoruz. 8,150 altındaki olası seyrin ise düzeltme sinyalini oluşturacağını göz önünde bulunduruyoruz.
Eur/Usd:
Son FED toplantısında faiz artışı yaşanmasa bile FED'in piyasalara bakış açısındaki değişimi ortaya koyan oldukça net doneler vardı. FED eskisine göre ekonominin oldukça kuvvetli patika izleyeceğini öngörüyor. Bunun talep enflasyonu yaratma ihtimalinden tedirgin. 2024-2025 büyüme tahminleri yukarı revize edilirken, piyasanın beklediğinden daha az ve daha geç faiz indirimi yapacak. Bu denklem enflasyon beklentilerini artırırken güvenli liman Dolar talebini artırıyor. Dolar Endeksi (DXY) de buna paralel güçlü durarak kazanımlarını koruyor.
FED üyelerinin şahin-güvercin ayrışması yapılan açıklamalarda görülüyor. Williams faiz artışlarının bitmiş olabileceğini ifade etti. Şahin kanat ise bir faiz artışı daha olmalı demeyi sürdürüyor. Tabii günün sonunda hangi kanadın haklı çıkacağını makro veriler ortaya koyacak diye düşünüyoruz. Bu anlamda Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam veri seti önemli role sahip. Öncesinde piyasa ABD bütçe sorununun çözülmesi nedeniyle haftaya ılımlı başlayabilir. Cuma günü ise veri setinin sonucu yönü tayin edebilir.
Dolar Endeksi'nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5'i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105.5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz.
Bu sabah 1,057 seviyesindeki paritede 1,055 ve 1,05 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,065 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif bekliyoruz. Bu akşam TSİ 18:00'de FED başkanı Powell konuşacak. Hareket oluşabilir.
Gbp/Usd:
İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) verilerine göre, birinci çeyrekteki ekonomik büyüme oranı daha önce tahmin edilen yüzde 0,1'den 0,3'e revize edildi. İngiltere'nin 30 yıllık tahvil faizi %4.84 ile 22 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı, Büyüme ve enflasyon beklentilerinde ki bozulma tahvil faizlerini tırmandırmaya devam edebilir. Ülke ekonomisi daha karışık ve daha zayıf görünüm sergiliyor. Bu sebeple merkez bankası son toplantıda faiz artışı yapmamıştı.
Dolara Endeksi'nde teknik olarak 105,5 seviyeleri üzerinde fiyatlamaya başlanması parite üstünde baskı unsuru olmaya devam edebilir.
Bu sabah 1,218 seviyesinde bulunan paritede 1,215 ve 1,21 seviyeleri gün içi destek; 1,225 ve 1,23 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı nagatif seyir bekliyoruz. Bu akşam TSİ 18:00'de FED başkanı Powell konuşacak. Hareket oluşabilir.
Altın:
Altında baskılı seyir devam ediyor. ABD'de yaşanan beklenti üstü büyüme ve yumuşak iniş, talep enflasyonu tedirginliği yaratıyor. Petrol fiyatlarında görülen yükselişin kalıcılık yaratması maliyet enflasyonu endişesi yarattığını belirtelim. İleriye dönük enflasyon beklentileri yukarı yöneldikçe ABD 10 yıllık tahvil faizi ve güvenli liman Usd talebi artmaya devam ediyor. Doğası gereği reel getiri arayışında olan piyasalar, reel getirisi bulunmayan ve daha uzun süre daha yüksek faiz ile beklentisi azalan değerli metalde baskılı süreç devam ediyor.
Bu hafta ABD aylık istihdam veri seti piyasalar ve FED için kritik. Beklentiler dahilinde veya biraz aşağıda sonuç gelirse piyasa risk iştahı artabilir. Kıymetli madenler için olumlu etki yapabilir.
Ara ara tepkiler olsa bile haftalık kapanışlar 1.911 Usd üzerinde olmadıkça değerli metalde teknik olarak satış baskısı devam edebilir.
Bu sabah 1.844 Usd seviyesindeki ons altında 1.830 ve 1.810 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.858 ve 1.890 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz. Bu akşam TSİ 18:00'de FED başkanı Powell konuşacak. Hareket oluşabilir.
Eurobond:
Global piyasalarda, Cuma günü ABD Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (PCE) açıklandı. Manşet ve çekirdek beklenti altı gelmesi ilk etapta piyasa tarafından olumlu fiyatlanmasına rağmen kazanımlar Cuma kapanışta korunamadı. Piyasa enflasyonun artan petrol fiyatları ve güçlü ekonomi nedeniyle dinamiklerinde yukarı doğru yönelmesinden korkuyor. Dinamiklerdeki değişim tahvil faizlerini yukarı çekerken Usd talebini artırıyor.
Yurtiçi piyasada, kredi derecelendirme kuruluşu S&P ülkemizin kredi not görünümünü 'negatif'ten 'pozitif'e yükseltti. Revize CDS risk primi üzerinde sınırlı olumlu yansımasını bekliyoruz. Türkiye eurobondlarında, ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan yükseliş trendi baskısı eurobond fiyatlarının yükselmesinde frenleyici etki gösteriyor.
CDS 398 ile günü tamamladı. Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 18-26 cent; orta vadelilerde 45-50 cent; uzunlarda 57-58 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,44%, 8,63% ve 9,09% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.