Ağustos ayına başladık. Bu ay genelde ABD piyasalarında tatil havasını etkili olduğu, işlem hacimlerinin nispeten düştüğü bir ay olarak tanımlanabilir. Tabii bu yıl veri odaklı hareket edilen güncel koşulları da dikkate aldığımızda piyasada oynaklık olması beklenilebilir. Kaldı ki güçlü-zayıf veri geldiğinde piyasa birbirine zıt hareketler içinde olabiliyor. Yalnız ana resimde yönün merkez bankalarının yavaşlamasına doğru olduğunu düşünmeyi sürdürüyoruz.
Dün FED’den Goolsbee ve Bostic konuştu. Goolsbee Eylül ayında faiz artışı kapısını açık bıraktı. Bostic ise aşırı artış riskinden kaçınılması gerektiğine dikkat çekti. Goolsbee ‘altın yol’ olarak tanımladığı durgunluğa neden olmadan enflasyonu aşağı çekme yolda ilerlemenin önemli olduğunu belirtti. Biz de daha önceki bültenlerimizde enflasyonu aşağı çekerken ağır yan etkiler yaratmadan işi çözmenin kritik olduğunu bir zanaatkarlık istediğini ifade etmiştik. Bu anlamda FED şu ana kadar Goolsbee’nin deyimiyle ‘altın yol’da adım adım ilerliyor.
Geçen hafta FED açıklamalarından sonra ABD piyasalarında artan risk iştahı ile yükselişler görülmüştü. Son bir iki günkü fiyatlama ise ortalamalardan uzaklaşan fiyatların bir düzeltme hareketi olabilir. Ana senaryoda ABD tarafında faiz politikasının sonuna yaklaşılması, enflasyondaki katılığın yumuşaması, resesyon riskinin FED tarafında beklenmemesi ve şirket bilançolarının iyi gelmesi resmin bütününde sağlamlık gösteriyor. Gerçekleşebilecek satışların kar satısı olarak kalmasını ve genele yayılmasını beklemiyoruz.
Avrupa tarafında veri noktasında sakin bir hafta yaşıyoruz. İngiltere'de konut fiyatları Temmuz'da yüzde 3,8 azalarak 14 yılın en sert düşüşünü kaydetti. Uygulanan sıkı faiz politikası ev sahibi olmak isteyen İngiltere vatandaşlarının konut talebini azaltıyor. Yarın faiz BOE toplantısı yapılacak. Piyasalar, İngiltere Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 5 seviyesinden yüzde 5,25'e çıkararak son 15 yılın en yüksek seviyesine yükseltmesini öngörüyor.
Bu hafta Cuma günü FED ’in son toplantıda işaret ettiği istihdam veri seti açıklanacak (Tarım Dışı İstihdam - İşsizlik Oranı - Ortalama Saatlik Kazanç). Piyasalar bilanço dönemini yakından takip ediyor. Brent petrolde 1 ay içinde yaşanan %15’lik yükseliş, ABD enflasyon üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu noktada bazı EFD üyelerinin Ağustos-Eylül enflasyonlarından endişe ettiklerini belirtelim. Dün açıklanan ABD ISM imalat sektörü veri beklenti altı 46.4 geldi (beklenti 46.8). Gelen verilerde hem soğuma gözüküyor hem resesyon tehlikesi yok ama piyasada kar satışı tarafı daha ağır basıyor diyebiliriz.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "AAA"dan "AA+"ya düşürürken görünümü negatif izlemeden durağana çevirdi. Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,5 civarı eksi seyrediyor. Asya borsaları da negatif. Japonya yüzde 2, Çin yüzde 0,8civarı, Hong Kong yüzde 2’ye yakın satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,03%, Dolar Endeksi 102,2, ons altın 1.945 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, sıkı maliye politikası çerçevesinde adımlar atılmaya devam ediyor. BDDK tarafından yapılan açıklamada "Kredi kartlarında uygulanan taksitlendirme sürelerinin? havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda uygulanmamasına ve söz konusu harcamalarda taksitlendirme yapılmamasına karar verilmiştir." ifadeleri yer aldı. Talebi düşürücü önlemler alınmaya devam ediyor.
Yarın açıklanacak enflasyon verisi önemli. TCMB’nin enflasyon toplantısında enflasyon hedefi %58 olarak revize edildi. Temmuz ayı enflasyonu çift hane gelebilir. Bloomberg terminalindeki beklenti 8,4%, BloombergHT’deki anket 9,1% artışa işaret ediyor. İTO Temmuz İstanbul enflasyonunu 9,84% olarak açıkladı.
Usd/TL:
Global piyasalarda dengelenme süreci devam ediyor. Dolar Endeksi kayıplarını silerken riskli varlıklar üzerindeki baskısı devam ediyor. FED’in son toplantıda dikkat çektiği kuvvetli istihdam ve saatlik kazançlar ile ilgili Cuma günü açıklanacak veri seti son derece önemli olacak. Beklentilerden düşük gelecek veri Dolar Endeksi’ndeki hareketin tepki hareketi olarak kalmasını sağlayabilir.
Lokal tarafta, yarın Temmuz ayı enflasyon verisi açıklanacak. Baz etkisinin sonlandığı Temmuz ayında BloombergHT'nin anketine göre Temmuz ayı enflasyonunun aylık yüzde 9,1'e, yıllık enflasyonun ise %47,2'ye yükselmesi bekleniyor. Merkez Bankası enflasyon hedefini geçen hafta %58 olarak açıklamıştı. Sıkılaşma politikası ile talebi azaltıcı etki görülmek isteniliyor. Bu sabah kur bir ara 27 seviyelerini kırarak yeni zirve noktası arayışına yöneldi.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,8 ve 25,80; yukarıda 27,50 ve 27,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Temmuz ayı enflasyon verisi yarın açıklanacak. Piyasa beklentisi 9,1% olması yönünde. Perşembe günü çift haneli enflasyon verisi görebiliriz. Beklentilerin artması kademeli faiz artışlarının hızını etkileyebilir. Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönlü yeni denge noktaları arayışı içinde olacağını bekliyoruz.
Globalde, merkez bankalarının kararları sonrasında dengelenme devam ediyor. ABD 10 yıllık faizlerinde teknik olarak 3,90% seviyesini önemsediğimizi belirtmiştik. Geçen cuma günü aşılan teknik seviye sonrası faizler dün %4,04 seviyesine çıktı. 3,90% seviyesi üstünde ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükseliş isteğini koruyacağını düşünüyoruz. Cuma günü açıklanacak ABD istihdam veri seti (Tarım Dışı İstihdam-İşsizlik Oranı-Ortalama Saatlik Kazanç) sonucunda haftalık kapanışın önemli olacağını düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 5 baz puan yükselişle %15,64 ve yatay %18,76 ile günü tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Realizasyon eğiliminin ilk önemli desteği olarak 7,100 seviyesini izliyoruz... Endekste geçtiğimiz hafta 6,800 direncinin aşılmasıyla güç kazanan kısa vadeli yükseliş trendinin, dün 7,296 seviyesinden seans içi realizasyon oluşturduğunu gözlemliyoruz.
Salı gününü -%0.67 oranında değer kaybıyla 7,168 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 7,100 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 7,100 desteği üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise ilk etapta 7,290 olmak üzere 7,425 seviyesini hedeflemeye devam edeceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,100 altındaki olası seyrin ise yükseliş hareketinin ilk zayıflama sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda 6,800 seviyesine yönelik baskı oluşturabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla 7,100 seviyesi bu kapsamda seans içi stop loss noktası olarak alınmalıdır.
Eur/Usd:
Piyasalarda FED ve ECB toplantıları sonrasında dengelenme devam ediyor. Fiyatlama açısından makro veriler önemli. Zira verilerini sonuçlarına göre piyasa tepki veriyor. Kaldı ki merkez bankaları da (FED, ECB) veri odaklı politika üreteceklerini açıklamış durumdalar. Veriler bir trend oluşturamayınca piyasa dalgalı - kararsız seyir izliyor.
ABD resesyon tehlikesinin azalması ve ekonomide işlerin beklenenden iyi gitmesi FED’in faiz artırımlarında frene basmayacağı korkusu yaratıyor. Piyasa veri odaklı yaklaşım ilk sınavını Cuma günü açıklanacak istihdam veri setinde (Tarım Dışı İstihdam-İşsizlik Oranı-Ortalama Saatlik Kazanç) verebilir.
Veri odaklı piyasada destek ve direnç noktalarının takibi ile süreci yönetmek bir seçenek olabilir. Dolar Endeksi’nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine, 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumluyoruz.
Bu sabah 1,099 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,09 seviyeleri gün içi destek; 1,11 ve 1,1150 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
3 Ağustos’ta İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı açıklanacak. Piyasada genel kanı 25 baz puan faiz artırımı olması yönünde (Bloomberg terminalindeki anket bu yönde). BOE enflasyonla mücadelede başarılı adımlar ile ilerlese de %2 olan enflasyon hedefine hala çok uzak bir mesafede olduğunu düşünüyoruz. BOE‘nin toplantı sonrası vereceği mesajlar parite için önemli olacağını düşünüyoruz.
BOE faiz kararı haricinde İngiltere veri trafiği çok cılız. O yüzden parite daha çok ABD haberlerine odaklı seyir izleyebilir.
Bu sabah 1,277 seviyesinde bulunan paritede 1,275 ve 1,27 seviyeleri gün içi destek; 1,285 ve 1,29 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın:
Altın tarafında yön arayışı devam ediyor. Cuma günü açıklanacak ABD istihdam veri setine kadar altın tarafında 1.935 Usd ve 1.985 Usd arasında dalgalanma bekliyoruz. Dolar Endeksi’nin 103 seviyelerine yaklaşması altın tarafında satış baskısına neden oluyor.
Dolar Endeksi’nin 13 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlamadan geri dönmesi durumunda, altında oluşan satış baskısı son bulabilir.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.985 Usd. Üzeri kapanışlar 2.000’li seviyelerin kapısını açabilir. Kısa vade kuvvetli destek 1935. 1.935 Usd ile 1.985 Usd arası bant aralığı olarak okunabilir. Fiyat hareketleri ile kırıldığı nokta doğrultusunda hareketin devamı gelebilir.
Bu sabah 1.945 Usd seviyesindeki ons altında 1.935 ve 1.930 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.960 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD Cuma günü açıklanacak istihdam veri setinden önce ABD 10 yıllık tahvil faizleri kritik gördüğümüz 3,90% seviyesi üstüne yerleşti. Dün günü %4,04 civarı kapanış ile tamamladı. ABD tarafında resesyon tehlikesinin azalması ve kuvvetli gelen istihdam verileri FED sıkılaşmaya devam edecek fiyatlamasını peşinden sürüklüyor. Cuma günü açıklanacak ABD istihdam veri seti (Tarım Dışı İstihdam - İşsizlik Oranı - Ortalama Saatlik Kazanç) veri odaklı piyasa için bir sınav niteliğinde olabilir. Veri sonrası haftalık kapanış 3,90% seviyelerinin üstünde gerçekleşmesi ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş isteğinin devamını getirebilir.
Lokal tarafta, uygulanan politikaların bir bütün olarak görüldüğü ve enflasyon ile mücadelede kararlılıkla devam edileceği söylemleri ile birlikte yabancı yatırımcının bakış açısının olumluya dönme eğiliminde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. CDS risk primindeki düşüş bunu bir anlamda doğruluyor. Bu noktada risk primindeki bu kazançların korunabilirliğini takip etmenin önemli olduğunu düşünüyoruz.
ABD tahvil faizindeki yükseliş CDS’in ve Eurobond faizlerini dünkü yükselişinde etkili oldu. Eurobondlar dün negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 37-42 cent; orta vadelilerde 132-159 cent; uzunlarda 184-198 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,17%, 8,14% ve 8,52% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.