Günlük bülten (QNB Finansinvest)

BIST 100 Endeksi önceki iki işlem gününde %5,2 oranında belirgin yükselişin ardından dün kâr satışları ile karşılaştı. Buna paralel endeks 7200’ün üzerinde kalıcı olamazken, günü %0,7 oranında düşüşle tamamladı. Endekste son durumda yaşanan geri çekilme düzeltme niteliğinde görünüyor. 7300 direncine yönelimde endeksin kâr satışları ile karşılaşması bu aşamada normal görünüyor. Endeksin son dönemdeki yukarı yönlü performansında düşen ülke risk primi, yabancı yatırımcıların ilgisi, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşmanın olumlu yansımaları etkili oluyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisinde bir artış görmekten memnuniyet duyduklarını açıklamıştı. BIST 100’de ise 7000 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 7100’ün üzerinde ise 7200 ve 7300 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. XBANK’ta 6120 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kalınması öne çıkıyor. Önümüzdeki dönemde enflasyona alternatif getiri arayışı ön planda kalmaya devam edebilir. Geçen aylarda hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda artışın gerçekleşmesi bekliyoruz. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi devam edebilir. Ancak ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını da göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Endeksin zaman zaman düzeltme hareketi ile karşılaşması normal olarak karşılanabilir. Türkiye’de doğalgaz merkezi kurulmasının gündemde olduğunu aktaran Rusya Devlet Başkanı Putin, projenin büyük miktarda doğal gazın depolanmasını değil, elektronik bir ticaret platformunun oluşturulmasını içerdiğini belirtti. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin’in beklenen telefon görüşmesine dair haber akışı takip edilecek. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de ISM imalat endeksi Temmuz’da 46’dan 46,4 seviyesine yükseldi. Fed ve ECB önümüzdeki dönemde açıklanacak olan ekonomik verileri yakından etmeye devam edecek. Her iki majör merkez bankasının Eylül ayı ve yılın geri kalan toplantılarında adımlarını verilerin seyrine göre atmayı planladığını belirtebiliriz. Bu kapsamda; ABD’de açıklanacak olan Temmuz ayı istihdam verileri öne çıkıyor.


   BIST 100 Endeksi gün içerisinde dalgalı bir seyir izledi. Endeksin güne yataya yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 7200’ün üzerinde ise 7300 direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması yükselişin devamı adına önemli. 7000 ikincil destek olup, bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. İçeride devam eden 2Ç23 bilanço sezonu kapsamında açıklanacak olan bilançolara göre hisse bazlık hareketlilik yaşanabilir.


   İçeride tahvil-bono faizleri dün hafif yükseliş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %15,59’dan %15,64 seviyesine yükseldi. ABD tahvil faizleri zaman zaman yukarı tepki gösteriyor. Gösterge tahvil faizinde %16,30, 10 yıllık tahvilde %19,10 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 400 seviyesinin altındaki seyrine devam ediyor. Son durumda 389 seviyesinde bulunuyor.


   ECB’nin faiz artırım kararı EUR/USD’nin 1,1150 direncine yönelmesini sağlasa da, ABD büyüme verisinin beklentileri aşması paritenin yeniden geri çekilmesine neden olmuştu. Parite son durumda kısa vadeli dip oluşum çabası gösteriyor. 1,1090 direncinin aşılması 1,1150 direncine tepki açısından takip edilebilir. 1,10’un altında ise 1,09 seviyesi destek olarak izlenebilir. Bu hafta ABD’de açıklanacak olan istihdam verileri hareketlilik yaratacaktır. TCMB’nin faiz artırım kararının ardından TL tarafında belirgin bir değişim olmadığını belirtelim. Dolar kuru 27,00 seviyesi civarında hareket ediyor. Ancak faiz artırım kararı yukarı yönlü hareketlerin daha sınırlı olmasını sağladı. 27,00’nin üzerinde 27,26 direnç olarak izlenebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise 26,60 seviyesi destek olarak takip edilebilir.

   Kısa vadeli yükselen trendde hareket eden petrol fiyatlarında güçlü görünüm korunuyor. Brent petrolde 81,50 dolar destek, 87,20 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD tahvil faizlerindeki yükselişin etkisiyle 1985 dolar direncine doğru güç kaybetmişti. 1960 dolar ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin üzerinde yeniden 1985 dolar direncine yükselişin devamını görebiliriz. 1940 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. 1940 doların altına olası geri çekilmede 1925 dolar sonraki destek olarak izlenebilir. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1700 TL’nin üzerinde 1718 TL hedef direnç seviyesidir. 1652 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.


   BIST 100 Endeksi’nde 7000 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.