Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

- Çin imalat PMI ve imalat dışı PMI beklentilerden oldukça iyi geldi.
- Almanya enflasyonu beklentinin üzerinde geldi. Piyasa düşüş olmasını bekliyordu.
- ABD'de ISM imalat manşette zayıf geldi. Beklentinin altında kaldı. Ancak geçen ayın hafif üzerinde sonuçlandı.
- ISM'in alt başlıklarda ise fiyat endeksi belirgin yükseldi. Yeni siparişler aynı şekilde. Her ikisi de biraz endişe yarattı.
- ABD, AB, Alman, İngiliz imalat PMI verileri ise beklentilere yakın geldiler.
Dün açıklanan makro veriler karışık sinyaller verdi. Yatırımcıların risk iştahı hem dalgalandı hem finansal araçlara olan talep farklılaştı.
Makro veriler yönü tayin etmeyi sürdürüyor. İçinde bulunduğumuz hafta majör veri bulunmuyor. O yüzden fiyatlamayı majör etkileyecek potansiyelleri olmuyor. Ancak beklentilerden saptıkları ölçüde hareket yaratabiliyorlar.
Ana resimde ekonomik yavaşlama aleyhine veri geldiğinde hem piyasalar hem merkez bankaları kasılıyor. Son 1 aydır bu atmosfer geçerli. Yakın gelecekte de yön yine verilere bağlı olmayı sürdürecek diye düşünüyoruz.
Piyasanın olumlu fiyatlama yapabilmesi için ekonomilerin yavaşladığı ve enflasyon endişelerinin azaldığı bir dinamik gerekli. Bunu makro veriler sinyalleyecek. O yüzden yakından takip ediliyorlar.
Dün ABD borsaları karışık kapandı. Nasdaq ve S&P yüzde 0,5 civarında düştü; Dow ise hafif artıda kalmayı başardı. Avrupa endeksleri de benzer karışıklık içinde idi. Alman ve Fransız borsaları yüzde yarım eksi, İngiliz borsası yüzde yarım artı kapandı. Tahviller yükseliş eğilimini korudu. Kıymetli madenler tarafında altın hafif yükseldi, gümüş yatay kaldı.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri artı-eksi yüzde yarım bandında işlem görüyor. Asya'da da hava benzer. Japonya hafif, Hong Kong yüzde yarım eksi; Çin hafif artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,02%, Dolar Endeksi 104,6, ons altın 1.834 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa 1,6% civarı yükseldi. TL Tahviller kısa tarafta hafif düşüş, uzun tarafta hafif yükseliş kaydetti. Eurobond fiyatları biraz arttı. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL'nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Depremin etkilerini gidermek için çalışmalar, insani ve ekonomik boyutta devam ediyor.
EYT yasalaştı. Resmi Gazete yayımlanması bekleniyor. Yasa, işgücünde hareketlilik ve maliyet açısından dikkat çekiyor.
Yarın Şubat ayı enflasyon verisi açıklanacak. Enflasyonun aylık bazda 3,5% artması, yıllık oranın ise 55,7% seviyesine gevşemesi bekleniyor (Bloomberg).




Usd/TL: Dün ABD'de açıklanan veriler karışık sonuçlara işaret etti. Yavaşlama ve canlılık içeren sonuçlar finansal varlıkların dalalı seyir izlemesine yol açtı. Veriler para piyasalarında Usd'ye sınırlı değer kaybettirdi.
ISM imalat manşette beklentiden düşük ama geçen aydan yüksek geldi. Alt başlıklarda ise fiyat endeksi belirgin yükseldi, yeni siparişler belirgin yükseldi. Konut kredisi başvuruları önceki veriye göre daha iyi geldi.
Verilerin yönü piyasaların yönünü tayin ediyor. Dün olduğu gibi bugün, yarın açıklanacak veriler için de aynı durum geçerli. Dolayısı ile hafta verilere göre seyir izliyor. Beklentilerden sapan veri hareket yaratabiliyor. Usd'de de buna göre yön belirliyor. Dolar Endeksi bu sabah 104,5 civarında seyrediyor.
Lokalde deprem sonrası süreç devam ediyor. Gerek insani gerek ekonomik alanda adımlar atılıyor.
EYT düzenlemesi yasalaştı. İşgücünde hareketlilik oluşabilir. Yasanın ekonomik maliyeti de göz ardı edilmemeli.
Yarın Şubat ayı enflasyonu açıklanacak. Bloomberg'deki beklentiye göre aylık 3,5% artış bekleniyor. Yıllık oran böylece 55,7% seviyesine inmiş olacak.
Kur bu sabah 18,89 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,85 ve 18,83; yukarıda 18,92 ve 18,95 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Globalde tahvil faizleri yükseliş eğilimini koruyor. 10 yıllık tahvil faizleri son dönemlerin zirve seviyelerine çıkmış durumda. ABD 10 yıllık tahvil faizi Kasım ayı seviyelerinde bulunuyor. Genel olarak enflasyon endişelerine paralel merkez bankalarının daha da şahin olmaları söz konusu. Bu da tahvillere olan ilgiyi azaltıyor. Yatırımcılar ve merkez bankaları makro verilere göre reaksiyon vermeyi sürdürüyorlar.
Lokalde Şubat ayı enflasyonu yarın açıklanacak. Veri önemli. Piyasa yıllık bazda hafif düşüş bekliyor. Düşüş baz etkisinden kaynaklanacak.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 17 baz puan düşüşle %10,49 ve 46 baz puan artışla %10,62 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Yukarı hareket 5,350 hedefini test ediyor… Geri çekilmelerde 5,000 desteğini koruma çabasının başarılı olmasıyla birlikte haftaya güçlü bir seyirle başlayan Borsa İstanbul'da, yukarı hareketin dün de etkisini sürdürdüğünü gözlemliyoruz.
Çarşamba gününü %1.63 oranında değer artışıyla tamamlamayı başaran piyasada, yukarı hareket kapsamında hedef direnç noktası olarak izlediğimiz 5,350 seviyesi test ediliyor. Yeni bir yükseliş trendinin onaylanabilmesi için 5,350 direncini aşması gereken piyasada, bu seviye üzerindeki seyrin ise sırasıyla 5,568 ve 5,704 seviyelerini hedefleyebileceğini düşünüyoruz.
Seans içi geri çekilmelerde ise 5,150 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 5,150 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketler ise piyasada kısa vadeli yükseliş trendinin devamını getirecektir


Eur/Usd: ABD ISM imalat manşette piyasa beklentisinin biraz altında geldi. Zayıf veri iyi veri ama piyasa verilerin tümüne baktığında çok keyif almadı. Zira ISM manşeti beklentilerden zayıf gelse de geçen ayın üzerinde idi. ISM'in alt başlıklarında fiyat endeksi ve yeni siparişlerin belirgin arttığı görüldü. Ayrıca konut kredi başvuruları geçen aya göre iyi geldi, imalat PMI beklentileri karşılayamadı ve geçen aya göre hafif düştü.
Avrupa tarafında ise Almanya TÜFE yükseliş kaydetti. Piyasa düşüş bekliyordu (8,5%) ama veri geçen ayla aynı kaldı (8,7%).
yukarıdaki veriler farklı sinyaller içeriyor. O yüzden yatırımcılar fiyatlamada ayrıştı. Para piyasalarında ise dalgalı seyir görüldü. Usd günün ilk kısmında zayıfladı, günün devamında ise biraz toparlandı. Günün sonunu ise sınırlı kayıpla tamamladı.
Dolar Endeksi 104,6 seviyesinde işlem görüyor. Yoğun makro veri trafiği takip ediliyor (hem veri trafiği hem merkez bankası açıklamaları). Güçlü veriler risk iştahı anlamında haftanın tatsız yaşanmasına yol açabilir. Merkez bankası yetkililerinin konuşmalarında şahin sözler duymak sürpriz olmayacak kanaatindeyiz.
Bugün AB TÜFE ve işsizlik oranı açıklanacak.
Bu sabah 1,065 seviyesindeki paritede 1,062 ve 1,058 seviyeleri gün içi destek; 1,069 ve 1,075 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: İngiltere merkez bankası BOE'nin başkanı Bailey, dünkü konuşmasında şahin sözler söylemedi. Başkan ihtiyatlı olmayı tercih etti. Para politikasının tek başına yeterli olmadığını, iş gücü piyasasının sıkı olduğu belirtti.
ABD tarafında ise makro veriler takip edildi. Veriler farklı sonuçlara işaret etti. Piyasa dalgalı seyir ve fiyatlamanın yönü konusunda ayrışma oluştu.
Para piyasalarında ABD verileri, Bailey'nin açıklamaları Alman enflasyonu konuşuldu. Usd güne zayıf başladı, günün sonunda kayıplarını kısmen azaltabildi. Ancak Gbp, Bailey'nin sözlerinden ötürü zayıf kaldı.
Makro verilere odaklı seyir devam ediyor. Piyasa ve merkez bankaları verilere göre pozisyon alıyorlar. Bugün AB TÜFE ve işsizlik oranı açıklanacak. Sapma olur ise hareket oluşabilir.
Bu sabah 1,20 seviyesinde bulunan paritede 1,197 ve 1,194 seviyeleri gün içi destek; 1,204 ve 1,208 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın: Dün dalgalı seyirde günü avantajla kapatan altın oldu. Gümüş ise yatay kaldı. Piyasa haber akışında farklı sinyaller aldı. Fiyatlama hem dalgalı oldu hem de varlıklara olan iştah ayrıştı. Örneğin hisseler ve tahviller baskılandı, Usd de baskı altında kaldı.
Piyasalar yön konusunda verilere göre hareket etmeyi sürdürüyorlar. Kıymetli madenler son bir iki gündür olumlu seyrediyor. İştahın devamı için açıklanacak yeni verilerin ekonomide yavaşlama olduğuna işaret etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu durumda kıymetli madenler de lehte fiyatlama güçlenebilir.
Bu hafta gerek veri trafiği gerek merkezlerden gelecek açıklamalar fazla. O yüzden verilere bakarak piyasa iştahının belirleneceğini düşünüyoruz.
Bu sabah 1.833 Usd seviyesindeki ons altında 1.825 ve 1.811 Usd seviyeleri gün içi destek 1.839 ve 1.847 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond: Tahvil faizleri yükseliş eğilimini koruyorlar. Ocak ayı FED baskısının azalması fiyatlama yönünü tayin ederken, Şubat ayı başında ise yön terse döndü. Bunun sebebi ise makro verilerin (özellikle ABD verilerinin) yüksek gelmesi. Makro veriler piyasalara yön vermeye devam ediyor. Bu hafta açıklanan veriler karışık sinyaller veriyorlar. O yüzden tahvillere olan iştah zayıf seyrediyor. Bugün, yarın veri trafiğini ve merkez bankalarında gelen açıklamaları fiyatlayarak sürebilir.
Lokal tarafta depremin açtığı yaralar kapatılmaya çalışılıyor. EYT yasalaştı. Son dönemde alınan kararlar ve deprem kamunun üzerindeki mali yükü artırdı. 5 yıllık CDS günü 549 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar dün sınırlı alıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 17-22 cent; orta vadelilerde 42-58 cent; uzunlarda 55-64 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,42%, 8,42 ve 9,03% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.