Günlük bülten (A1 Capital)

Dün Amerika’da imalat faaliyetinin Şubat ayında art arda 4. kez daraldığını gördük. ISM imalat endeksi Şubatta bir önceki aya kıyasla 0,3 puan artarak 47,7'ye çıktı. Piyasa beklentilerinin altında kalan verinin bu dönemde 48 seviyesinde kalması bekleniyordu. Art arda 4'üncü ayda imalat sanayisindeki daralmaya işaret eden endeks, ocakta 47,4 ile Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyesini kaydetmişti. Haliyle açıklanan ISM imalat endeksiyle birlikte geçen ay ham madde fiyatlarının da yükselmesi enflasyonun inatçı olacağına dair beklentileri artırıyor. İmalat verileri, küresel risk iştahı için karışık bir mesaj veriyor; büyüme eğilimleri olumlu, ancak düşük çıktı fiyatları endişeleri artıyor.
Ardından Minneapolis Fed Başkanı Kashkari 25 veya 50 baz puanlık faiz artırımı yapılmasına açık olduğunu söyledi. Bu da faizlerin %5,4 seviyesinden daha yukarı gidebileceği anlamına geliyor. Kashkari’nin açıklamaları Fed’in şahinliğe doğru döndüğünü destekliyor.
Veriler ve açıklamalar sonrasında ABD hisse senedi piyasalarında negatif seyir etkili olurken, gelişmiş ülke tahvillerinde de genele yayılan satışlar etkili oldu ve getiriler yükseldi.
Euro bölgesi tarafında Fransa ve İspanya’nın ardından Almanya’dan da enflasyonun yükseldiği görüldü. Almanya'dan gelen enflasyon verileri , Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha önce düşünülenden daha yükseğe çekeceğine dair beklentileri destekledi; AB uyumlu TÜFE Şubat’ta aylık %1, yıllık %9,3 arttı. Beklentiler aylık %0,7 ve yıllık %9’ olacağı yönündeydi.
Asya tarafında ise ekonomik toparlanmanın sağlamlığına ve sürdürülebilirliğine dair kanıt aranırken, Pekin'in Aralık ayında katı COVID-19 kontrollerini kaldırmasının ardından yaşanan olumlu hava biraz puslandı. Finansal piyasalar, Çin'in yeniden açılmasının yardımıyla “yumuşak iniş” ihtimali ve şimdilik yapışkan olan enflasyonun faiz oranlarının uzun süre daha yüksek kalması arasında sıkışıyor.
MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi bir önceki seansta yaşadığı %2.1'lik kazancın bir kısmını bu sabah itibariyle geri vererek %0,3 değer kaybetti. Japonya'nın Nikkei endeksi ise %0,2 gevşedi.Hong Kong'un Hang Seng Endeksi ise Çin verilerinin olumlu gelmesinin ardından yakaladığı %4,2'lik yükselişi sabah saatleriyle kaybederek %1,0 geriledi
Brent petrol, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de güçlü bir ekonomik toparlanma belirtileri üzerine önceki iki seanstan elde ettiği yükselişi artırdı ve bu da ABD ham petrol stoklarındaki artışla ilgili endişeleri telafi etmeye yetti. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,13 artarak varil başına 84,43 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri varil başına %0.1 artarak 77,76 dolara yükseldi.
Ekonomi gündeminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Para Politikası Kurulu(PPK) özeti ve TCMB haftalık verileri takip edilecek.


 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş