Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Önceki gün FED piyasalara enflasyonda sürdürülebilir düşüş görülene kadar faiz indirimi beklenmemesi mesajını verdi. Başkan Powell eğer iş gücü piyasasında beklenmedik bir zayıflama görürlerse bunun kesinlikle daha erken faiz indirimi yapılması gereken bir durum olabileceği açıklamasında bulundu. Bu noktayı önemli görüyoruz. Bundan sonra gelecek makro verilerde enflasyon dışında istihdam rakamları da piyasa risk iştahı açısından biraz daha önemli hale geldiğini düşünüyoruz. Bugün açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam veri setini (istihdam sayısı, işsizlik oranı, ortalama kazançlar) bu açıdan önemli görüyoruz. ABD Tarım Dışı İstihdam beklentisi 185.000, önceki 216.000. Veri setinin açıklama saat 16:30.
Çarşamba günü açıklanan ADP istihdam verisinin (özel sektör istihdam verisi) ve istihdam maliyeti endeksi beklenti altında kalmıştı. Detaylara baktığımız zaman işine devam edenlerin ve iş değiştirenlerin aldığı zam oranı da düşüş gösterdi. Enflasyon için önemli. Bugün açıklanacak TDI verisinde de benzer yapı görülmesi durumunda risk iştahı olumlu yönde etkilenebilir. Tabii aksi yönde gelecek yani beklentilerden yüksek gelecek bir veri seti faiz indirim sürecinin gecikeceği beklentisi yaratabilir. Dün açıklanan haftalık işsizlik maaş başvurularının beklentilerden biraz zayıf geldiğini not edelim.
Piyasa dinamiklerine baktığımız zaman ABD 10 yıllık tahvil faizinde, TDI verisi öncesinde beklenti altı gelen ADP verisinin etkisiyle yüzde 4 seviyelerinin altında fiyatlamalar gerçekleşiyor. Enflasyonun kalıcı şekilde aşağı inmesi yönünde belirtilen FED toplantısındaki sözlü yönlendirmenin burada etkili olduğunu düşünüyoruz. Dün ABD’de ISM imalat sanayi verisi beklenti üstü gelerek 49,1 açıklandı.
Avrupa tarafında, 2024’ün ilk ayında enflasyonda gerileme hem manşet hem çekirdek tarafında gerileme oldu. Beklentilere paralel sonuçlara rağmen gerileme sınırlı kaldı. Euro Bölgesi'nde işsizlik değişiklik göstermeyerek yüzde 6,4 oldu. FED’in faiz indirimlerinde Mart ayı beklentilerine yakınsamaması paritede baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
Asya tarafında, deflasyon ve büyüme sorunu ile mücadele eden Çin’de yetkililer, bu yıl başta bazı yatırımlara destek olmak üzere bütçeden ‘gerekli yoğunlukta’ harcama yapılacağını belirtti. Son zamanlarda Çin tarafında teşvik adımları hızlanmaya devam ediyor bu durum görece ucuzlamış olan Çin mali piyasalarına katalizör etkisi yapabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,04-0,9% aralığında artı. Asya piyasaları karışık. Hong Kong 0,6% civarı, Japonya 2,15% civarı artı. Çin 0,7% civarı negatif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,89, Dolar Endeksi 103, ons altın 2.053 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, hem siyasi tarafta atılan olumlu adımlar hem mali piyasalarda uygulanan doğru adımlar olumlu sonuçlar vermeye devam ediyor. Borsa zirve seviyesini yeniledi.
Hazine 3 aylık borçlanma programı, kümüle 576 milyar TL itfa karşılığı 541 milyar TL fonlama şeklinde oluştu. Fonlama ihtiyacı Şubat ve Mart aylarında itfa tutarının üzerinde olması ihale faizlerini artırıcı etki yapabilir. Bu nokta yatırımcıya tahvil yatırımı için fırsat sunabilir.
Aralık ayında 47,4 olan manşet PMI, Ocak'ta 49,2 ile son dört ayın en yüksek değerine ulaşarak faaliyet koşullarındaki bozulmanın hafiflediğine işaret etti.




Usd/TL:
Piyasalar FED etkisini geride bırakma çabası içinde. FED’in şahin duruşunu değiştirmemesi Dolar’ın güçlü kalmasını sağlamıştı. Yatırımcılar dün Usd taleplerini azaltma eğilimi gösterdiler. ABD şirket bilançoları ve ABD istihdam verileri kritik konumda. Şirket bilançoları moral verici şekilde sonuçlandı. Gözler bugün açıklanacak aylık istihdam verilerinde.
Son gelen ABD makro verileri ekonominin istenilenden daha canlı bir konumda olduğunu gösteriyor. Bu noktada FED piyasaların aksine enflasyon ile mücadelede dizginleri erken bırakmak istemiyor. Bugün açıklanacak ABD TDI veri seti FED toplantısı sonrasında önemini artırdı.
Dolar Endeksi 103 civarında seyrediyor. Bundan sonraki seyrinde makro veriler yön gösterici olmaya devam edebilir.
Lokal tarafta, veri trafiği sakin. Veri trafiği az ve kritik veriler bulunmuyor bu hafta.
Merkez Bankası kademeli sıkılaştırma sürecin de zirve seviyeyi geçen hafta tayin etti. Mevcut sıkılaşmanın yeterliliği bundan sonra takip edilecek. Pazartesi günü Ocak ayı enflasyon verisi açıklanacak . Beklenti üstü gelebilecek enflasyon verileri TCMB mali politikaları devreye sokmasını hızlandırabilir.
Bloomberg’deki tahmin enflasyonun Ocak ayında 6,3% artacağı şeklinde. Yıllık oran 64,2% seviyesinde oluşuyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,45 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,00 ve 29,50; yukarıda 30,50 ve 31,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Hazine 3 aylık borçlanma stratejisini açıkladı. Şubat’ta 200 milyar TL itfaya karşılık 250 milyar TL borçlanma planlanıyor. Takip eden 2 ay için ise 96 ve 280 milyar TL itfa karşılığı sırasıyla 132 ve 159 milyar TL fonlama öngörülüyor.
Fonlama ihtiyacı Şubat ve Mart aylarında itfa tutarının üzerinde, ihalelerin yükü faiz oranları üzerinde baskı kurabilir. Bu nokta yabancı yatırımcı için tahvil yatırımı için fırsat sunabilir
Pazartesi ocak ayı enflasyon verisi açıklanacak. Aylık artışın 6,3% olması bekleniyor (Bloomberg). Böylece yıllık oran 64,2% seviyesinde oluşacak.
Globalde, FED enflasyonla mücadelede katı tutumunu sürdürdü. ADP (özel sektör istihdam verisinin) ve ABD hazinesinin borçlanma ihtiyacının beklenenden az gelmesi de süreci destekler görüntüde. Piyasa fiyatlaması tahvil talebinde artış olduğunu işaret ediyor. Bugün açıklanacak ABD TDİ veri seti fiyatlamalarda hareketlilik yaratabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 6 baz puan azalarak %43,21 ve 33 baz puan azalarak 27,44% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
İlk önemli direnç noktası 8,750 seviyesinde... Endekste 26 Aralık tarihinde başlayan ve kritik direnç bölgesi olarak izlediğimiz 8,100/8,150 bandının aşılmasıyla güç kazanan kısa vadeli yükseliş trendi etkisini sürdürüyor. Perşembe gününü %1.76 oranında değer artışıyla 8,646 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 8,682 ile TL bazında tüm zamanların en yüksek seviyesi yenilenmiş oldu ve aynı zamanda kapanış rekoru da kırıldı. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,500 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 8,500 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğilimi ise sırasıyla 8,750 ve 9,000 hedef noktalarını test edebileceğini düşünüyoruz. Geri çekilmelerde 8,500 altındaki olası hareketleri ise yükseliş trendinin ilk zayıflama sinyali olarak değerlendireceğiz. Bu durumda bir alt noktada ana destek olarak 8,250 seviyesini izliyoruz. 8,250 üzerinde devam yönünde izleyeceğimiz yukarı hareketin, bu seviye altına olası geri çekilmelerde ise düzeltme işareti oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.




Eur/Usd:
FED toplantısı sonucunda enflasyonun inişinin olumlu görüldüğü ancak tam olarak emin olmadıkları vurgusu yapıldı. İstihdamın da kritik olduğu ifade edildi. 2024 yılında faiz indirimi sürecinde ve alınacak kararlarda istihdam piyasasında yaşanabilecek gelişmelerin önemli olacağını düşünüyoruz. Bugün açıklanacak Tarım Dışı İstihdam veri setinin (İstihdam, ortalama saatlik kazanç, işsizlik oranı) FED toplantısı sonrasında öneminin artığını düşünüyoruz. ABD Tarım Dışı İstihdam beklentisi 185.000, önceki 216.000. Veri setinin açıklama saat 16:30.
Yakın tarafta piyasa fiyatlamaları ilk faiz indirimi ne zaman olacağı üzerine yoğunlaşıyor. FED temkinli ilerlemek isterken piyasa beklentileri azalsa da yüzde 37 ihtimal vererek Mart ayında indirim olasılığının hala masada olduğunu düşünüyor. Mart olasılığının azalması Dolar talebini artırıcı, tersi (ihtimalin artması) ise Dolar talebini azaltıcı rol oynuyor.
Dün ABD 10 yıllık tahvilinin yüzde 3,85 seviyesine çekilmesi dolar talebini düşürürken paritenin 1,0880 seviyelerine yükselmesini sağladı.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz.
Bu sabah 1,087 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,075 seviyeleri gün içi destek; 1,088 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 16:30’da açıklanacak ABD TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
İngiltere Merkez Bankası politika faizini beklentiler doğrultusunda 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25’te sabit tuttu. FED’e paralel bir şekilde ‘faizler enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi için yeterince uzun süre kısıtlayıcı kalacak’ ifadesi metinde yer aldı.
Ekonomiler müsaade ettiği ölçüde diğer merkez bankaları ilk indirim için FED’in adım atmasını bekliyor görüntüsünde.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,274 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,259 seviyeleri gün içi destek; 1,277 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 16:30’da açıklanacak TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
FED toplantısı sonucunda Mart ayı faiz indirim beklentisi azalırken Dolar Endeksi (DXY) arttı. Dolar endeksinde artış ve faiz beklentilerinde azalışa rağmen altın 2.010 Usd seviyesi üzerinde duruşuna devam ediyor. Bu nokta bize alıcıların kuvvetli olduğu resmini çiziyor.
Teknik olarak kuvvetli direnç noktası 2.070 Usd seviyesinden uzaklaşmak istemeyen fiyatlar güç toplama ve dinlenme döneminde olduğu izlenimi veriyor. Tabii bu noktada jeopolitik risklerin hala sıcaklığını koruduğunu da unutmamak lazım. Bugün açıklanacak ABD TDI veri seti hareketlilik yaratabilir. Makro verilerin müsaade etmesi halinde yukarı istek artabilir. Beklentilerden yüksek gelebilecek veri ise altında baskı yaratabilir.
Dün ABD 10 yıllık faizin belirtiğimiz yüzde 3,90 seviyesi altı fiyatlamaya geçmesi altın fiyat hareketleri için katalizör etkisi yaptı. Değerli metal kritik destek 2.070 Usd seviyesine yaklaştı.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi içinde olduğunu düşünüyoruz. ABD 10 yıllık faizinde 4,15%, Dolar Endeksi’nde 103,8 seviyelerini önemli görüyoruz. Bunların üzerine çıkılması altında baskıyı artırabilir.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için olumlu senaryo oluşturabilir.
Bu sabah 2.053 Usd seviyesindeki ons altında 2.050 ve 2.035 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.060 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 16:30’da açıklanacak TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz




Eurobond:
ABD’de enflasyon korkularının azalması ABD tahvil talebini artırırken faizlerin düşmesine neden oluyor. Hareketin devamı açısından bugün açıklanacak ABD TDI verisi seti önemli olacaktır.
Lokal tarafta, YP sabit getiriler global ile biraz negatif ayrışıyor. Son günlerde ABD tahvil faizlerindeki gevşemeye eşlik edilemedi. Ana resimde Türkiye eurobondları için temkinli-iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz
Türkiye 5 yıllık CDS 334 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-9 cent; orta vadelilerde 32-55 cent; uzunlarda 68-74 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,19%, 7,72% ve 8,29% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.