TCMB’nin faiz artırımını şimdilik sonlandırdığına yönelik mesaj vermesi sonrasında BIST yukarı yönlü eğilim gösteriyor. Endeks Ekim’den bu yana oluşan sıkışma formasyonunu yukarı tamamlaması sonrasında orta vadeli güçlü seyrine devam ediyor. Endeks bu formasyonun gereği olarak yükselen trendde hareket ediyor. Endeks 8600’ün üzerine yükseliş denemeleri sonrasında 8682 seviyesine yönelerek tarihi zirve seviyesini ileri taşıdı. Endeks rekor tazeleme eğiliminin ardından günü 8646 seviyesinde %1,8 yükselişle tamamladı. 8600 seviyesi ilk planda destek olarak izlenebilir. 8682 seviyesi artık direnç haline geldi. Bu seviyenin aşılması ile endeks 8700 ve 8800 hedef dirençlerine doğru yönelim gösterebilir. Olası geri çekilmelerde, düzeltme hareketlerinde 8400 ikincil destek konumunda. Bu seviyenin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 8400 desteğinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 9400 desteğinin üzerinde kalınması öne çıkıyor. 9738 ise direnç olarak korunuyor. Bu direncin aşılması XBANK’ta yükselişin ileri taşınması için takip edilebilir. TCMB’nin verilerine göre; yurtdışında yerleşik kişiler, geçen hafta net 62,5 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 51,2 milyon dolarlık DİBS sattı. Yurtdışı gelişmelere bakacak olursak; Fed Çarşamba akşamı beklentilere paralel politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde geçen dört toplantıda olduğu gibi %5,25-%5,50’de sabit bırakmıştı. Fed Başkan Powell karar sonrası düzenlenen basın toplantısında; daha fazla faiz artırımı öngörmediklerini, politika faizinin muhtemelen zirvede olduğunu, ekonominin de beklendiği gibi seyretmesi durumunda, bu yıl faiz indirimlerine başlamanın uygun olacağına inandıklarını belirtti. Powell; Mart’ta faiz indirimi beklemediklerini, Fed’in Mart’a kadar faiz indirimi konusunda yeterli güvene sahip olamayacağının mesajını verdi. Para politikası kurulunun bu yıl faiz indiriminin uygun olacağını düşündüğünü ama enflasyonun sürdürülebilir biçimde %2’lik hedefe ulaşmadan faiz indirimine başlamak istemediğini görüyoruz. Dolayısıyla da Fed’in faiz artırımlarının sonunda olduğunu ancak faiz indirimine hazır olmadığını, verilere bağlı olarak bekle-gör moduna geçtiğini anlıyoruz. Fed’in toplantısının ardından kâr satışları ile düzeltme gösteren ABD borsaları yeniden yukarı tepki sergiledi. ABD’de PMI imalat endeksi Ocak’ta 47,1’den 49,1’e yükselirken, Ekim 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Bugün açıklanacak olan Ocak ayı istihdam verileri küresel piyasaların radarında olacak. Tarım dışı istihdamın aylık bazda 180 bin kişi artması, işsizlik oranının %3,7’den %3,8’e yükselmesi, aylık ücret artışlarının ise %0,3 gerçekleşmesi bekleniyor. Fed istihdam kazanımlarının geçen yılın başından bu yana yavaşlamasına rağmen güçlü kaldığını değerlendiriyor. İstihdam rakamları Fed’in faiz kararının hemen ardından açıklanacağından verilerin piyasa etkisi sınırlı kalabilir. Ancak verilerin seyri önümüzdeki dönemde Fed’in kararına yardımcı olacaktır.
BIST 100 Endeksi 8577 olan önceki zirve seviyenin üzerine yükseldi. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 8682’ye yönelim ile tarihi zirve seviyesini ileri taşıyan endekste orta vadeli görünüm güçlü. 8682 direnç haline geldi; bu seviyenin aşılması yükselişin 8700 ve 8800 dirençlerine devamı için takip edilebilir. 8600 ilk planda destek konumunda. 8400 olan ikincil destek seviyesinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 8400’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz.
İçeride tahvil-bono faizleri düşüş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %43,27’den %43,21’e, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,70’ten %27,44 seviyesine geriledi. Gösterge tahvil faizinde %44, 10 yıllık tahvilde %28 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Şubat-Nisan döneminde 575,5 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 541,1 milyar liralık iç borçlanmaya gidecek. 3 aylık döneme ilişkin iç borçlanma stratejisinde, Şubat’ta 200 milyarlık iç borç servisine karşılık 250,2 milyar liralık, Mart’ta 95,9 milyar liralık iç borç servisine karşılık 131,8 milyar liralık ve Nisan’da 279,6 milyarlık iç borç servisine karşılık 159,1 milyar liralık iç borçlanma yapılması öngörülüyor. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 333 seviyesine yükseldi.
EUR/USD paritesi Fed’in toplantı kararı sonrasında dolar lehine hareketle 1,08 desteğine geri çekildi. Fed’in faizlerin zirvede olduğunu belirtmesi paritede geri çekilmeyi sınırlıyor. Buna paralel parite 1,08 desteğinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. 1,09 seviyesi direnç olarak geçerli. 1,09 tepki hareketlerinin devamı ve 1,09-1,10 bandına yönelim için öne çıkıyor. 1,09’un aşılması halinde paritede kısa vadeli görünümün olumlu hale geldiğini görebiliriz. 1,08 ilk planda destek seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviyenin altına olası geri çekilmelerde ise bir sonraki destek 1,0760 seviyesinde bulunuyor. Bugünkü ABD istihdam verileri etkili olacaktır. Verilerin beklentilerin üzerinde açıklanması doların küresel çapta güçlenmesini sağlayabilir. Dolar kurunda ise kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. TL bu sabah gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde performans gösteriyor. 30,40’ın üzerine yönelen dolar kurunda 30,50 ve 30,60 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 30,40 ve 30,30 destek seviyeleridir.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, petrol üretimini azaltma politikasını 3 Nisan’a kadar sürdüreceği belirtildi. Petrol fiyatları yaşanan yükseliş sonrasında kâr satışları ile geri çekilme eğilimi gösteriyor. Brent petrolde 78,3 dolar destek, 81,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons Fed’in toplantı kararı sonrasında hafif dolar lehine hareket olsa da altın ons dirençli ve güçlü bir seyir izliyor. Buna paralel 2030 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yükselerek görünümünü güçlendirdi. 2050 doların üzerinde 2060 ve 2070 dolar dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 2030 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Gram altın, altın onstaki yukarı yönlü hareketle ve dolar kurundaki yükselişle tarihi zirvesini ileri taşıdı. 2015 TL ve 2033 TL dirençler olarak izlenebilir. Gram altın, altın onstaki yükselişin de desteği ile yeni rekor denemelerinde bulunabilir. 1950 TL ise desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor.
BIST 100 Endeksi’nde 8400 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.