2022’den 2023’e devreden ajanda yüksek enflasyon, şahin merkez bankaları, yavaşlama endişeleri, savaş başlıklarını içeriyor. Bunların dışında yeni gündem ise Çin ekonomisinin ısınacağına dair beklenti. Zira Çin yönetimi salgınla mücadelede kuralları gevşetme yolunda ilerliyor.
Doğuda canlanma, Batıda yavaşlama.. Dünya piyasaları 2023’e bu gelişmelere göre fiyatlama yaparak başlayabilir. Doğu batı arasındaki zıt dinamikler piyasaların ritmi, yönü açısından kritik olabilir diye değerlendiriyoruz.
Yılın sonu alışılmış şekilde düşük katılımlı, düşük hacimli seyirle tamamlandı. Son günlerde Japon merkez bankası BOJ’un faiz tavanı kararı, Çin yönetiminin salgın kural setini gevşetme kararı alındı. Bunlar majör kararlar. Tatil nedeniyle piyasada olmayan yatırımcılar-portföyler-pozisyonlar bu haftadan itibaren sahaya dönmeye başlayacaklar. O yüzden fiyatlar yeni denge noktalarına gidebilir.
Yılın ilk haftası ajanda çok yoğun değil. ABD tarafı öne çıkıyor. Çarşamba FED tutanakları, Cuma aylık istihdam veri seti kritik. Ayrıca imalat ve hizmet PMI takip edilecek (ABD, AB, Almanya, İngiltere). Merkez bankaları tarafında ise Cuma günü FED’den Barkin; ECB’Den Lane ve Centeno konuşacak.
Cuma günü ABD borsaları yüzde çeyrek civarında düştü. Avrupa borsaları daha satıcılı idi; yüzde 1 civarında kayıplar görüldü. Tahvil faizleri sınırlı yükseldi. Kıymetli madenler ise talep gördü.
Bugün ABD ve İngiltere piyasaları kapalı. Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay-karışık . Asya ise hafif alıcılı. Japonya hafif, Hong Kong yüzde çeyrek; Çin yüzde yarım civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,88%, Dolar Endeksi 103,5, ons altın 1.827 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 0,5 civarında yükseldi. TL Tahviller kısada yatay, uzunda alıcılı seyretti. Eurobondlar sınırlı düştü. TL ise günü yatay tamamladı.
Gündemde ise KGF, EYT, ücret zamları yer alıyor. EYT, KGF paketi ve asgari ücret zammı netleşmişti. Memur, emekli zamları için karar bekleniyor. Alınan kararların mali yükü çok fazla. O yüzden gerek kamuda gerekse özel sektörde kaynak ihtiyacı artabilir. EYT için ilkten 250 milyar TL kaynak ihtiyacı olabileceği belirtiliyor. KGF’nin 200 milyar TL olduğunu belirtelim.
Merkez Bankası TL karşılığı zorunlu karşılıkları yapısını değiştirdi. Amaç TL’nin talebini kalıcı olarak desteklemek. Faktöring şirketleri de menkul kıymet tesis edecekler.
Sanayide elektrik ve doğalgaz fiyatlarında indirim yapıldı.
Vergi, harçlar yeni yıla uyarlandı .
Yarın Ocak ayı enflasyonu açıklanacak. TÜFE’de yıllık oranın 66,70%’e inmesi bekleniyor (Bloomberg terminal).
Usd/TL: Cuma günü piyasa fiyatlamasına baktığımızda, yatırımcıların risk iştahından imtina ettiler ancak Usd talebinin artmadığını söyleyebiliriz. Bilakis azaldı.
Yıl sonu düşük katılım ve düşük işlem hacmi ile tamamlandı. Dolayısı ile yeni hafta ile beraber piyasaların normal fiyatlama reflekslerine geri dönmeye başlayacağını söyleyebiliriz.
Yeni haftada makro veri tarafında ABD istihdam veri seti en kritik veri olarak öne çıkıyor. Bunun dışında imalat PMI verileri dikkat çekebilir. Merkez bankaları tarafında ise konuşma sayısı oldukça sınırlı.
Geçtiğimiz tatil sezonunda piyasada olmayan yatırımcıların fiyatlamalara tesir etmesini ve denge noktalarının değişmesi ihtimal dahilinde. Piyasaya katılımın artmasını, dolayısıyla işlem hacminin artışa geçmesini bekliyoruz. Bugün ABD ve İngiltere piyasaları kapalı.
Lokal tarafta KGF kredisi, EYT, ücret zamları konuşulan kritik konular. EYT netleşti. Yaş sınırı uygulanmadı, 2,25 milyon kişiyi kapsayacak şekilde karar alındı. İlk etapta 250 milyar TL tutarında bir maliyet oluşturacağı belirtiliyor. 200 milyar TL tutarındaki KGF de göz önüne alındığında alınan kararların rakamsal hacmi oldukça yüksek. Asgari ücret 8.506 TL olarak açıklandı; gözler memur, emekli maaş artışlarında.
Ekonomik alandaki alınan-alınacak kararlar kamuda ve özel sektörde mali yük yaratma potansiyeline sahip. Kamu açısından bakarsak bütçe dengesi zorlanabilir. Bu ise TL üzerinde baskı yaratabilir.
Kur bu sabah 18,70 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,68 ve 18,65; yukarıda 18,72 ve 18,75 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: Hazine, 3 aylık iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre 1. çeyrekte 120 milyar TL itfaya karşılık 142 milyar TL finansman sağlanması öngörülüyor. Odak ayında 46 milyar TL itfaya karşılık 55 milyar TL yeniden fonlama sağlanması stratejide yer aldı. Ocak ayının itfaları ve ihaleleri ayın ikinci yarısında gerçekleşecek.
2022 yılını 2 ve 10 yıllık gösterge tahviller tek hanede tamamladılar. 2021 kapanışları ise sırasıyla 22,70% ve 24,32% idi. 2022’de yaklaşık 13-14 puan düşüş oldu.
Mevcut regülasyonlar sürmesi halinde yeni yılda tahvil faizleri düşük kalabilir. Yıla bunu mevcut alıcılı yapı güçlenerek başlıyor. TCMB’nin yeni kararına göre artık faktöring şirketleri de menkul kıymet tesis edecekler. Tahviller alıcılı piyasada işlem görmeye devam edecekler sözünü söyleyebiliriz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla yatay %9,97 ve 58 baz puan düşüşle %9,83 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Yılın ilk işlem haftasında 5,250 desteği önemini koruyor... Kısa vadeli yükseliş trendi içerindeki güçlü seyrini 5,550 seviyesine kadar sürdüren piyasada, 2022 yılının son günlerinde bu nokta altında yatay bir seyir oluştuğunu gözlemliyoruz.
2022 yılını % 196.6 oranında güçlü bir değer artışıyla tamamlayan piyasada, yılın ilk haftasındaki geri çekilmelerde 5,250 seviyesini önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 5,250 üzerindeki dengelenme çabasını sürdürecek piyasada, bu seviyenin alım eğiliminin devamı açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. 5,250 üzerinde tutunmayı başaracak hareketler, piyasada 5,550 direncinin aşılarak 5,750 ve 6,000 seviyelerinin test edilme potansiyelini koruyacaktır.
5,250 altındaki olası hareketlerin ise piyasada düzeltme sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda alt noktada 5,050 ve 4,750 seviyelerinin test edilebileceği piyasada, 5,250 desteğini yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz.
Eur/Usd: Parite geçen yılı yaklaşık 700 bp düşüşle 1,07 ile tamamladı. Dolar Endeksi ise 800 bp civarında yükselişle 103,5 civarında tamamladı. Eur’nun diğer majör para birimlerine göre biraz daha güçlü kaldığını söyleyebiliriz.
Yeni yıla katılımcıların ve dolayısı ile işlem hacimlerinin normalleşmesi ile başlanmasını bekliyoruz. Yıla ise geçen yıldan kalan (yüksek enflasyon, şahinleşen para politikaları, yavaşlama, savaş…) başlıklar ile giriyoruz.
Japon MB’nin tahvil faizi tavanını yukarı çekmesi, Çin’in salgınla mücadelede gevşeme kararı alması mevcut fiyat seviyelerini etkileyebilir. Bu hafta makro veri tarafında trafik yoğun değil ama kritik veriler var; ABD aylık istihdam veri seti. Çarşamba özel sektör, Cuma tarım dışı istihdam rakamları açıklanacak. İstihdam genel olarak güçlü seyrediyor. Geçen haftanın verisi beklentiye paralel gelmişti. Merkez bankaları tarafında ise trafik oldukça az; Çarşamba FED tutanakları, Cuma 3 konuşma takip edilecek.
Bu sabah 1,07 seviyesindeki paritede 1,067 ve 1,065 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,077 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. Bugün ABD ve İngiltere piyasaları kapalı.
Gbp/Usd: Parite geçen yıl 1500 bp civarında düşüş yaşadı. Dolar Endeksi’nin 800 düşüşünü göz önüne aldığımızda Gbp belirgin zayıflamış diyebiliriz. 2022 Gbp için pek iyi geçmedi. Özellikle siyasi taraf ilk akla gelen faktör olarak gösterilebilir.
Bu hafta PMI verileri dışında İngiltere tarafında kritik veri bulunmuyor. ABD tarafında ise aylık istihdam veri seti kritik. Merkez bankaları tarafında ise Çarşamba FED toplantı tutanakları, Cuma günü ise 3 konuşma öne çıkıyor.
Yeni yılın ilk günlerinde işlem hacminin ve piyasaya katılımın normale dönemsini bekliyoruz. Çin açılımı ve Japon MB’nin faiz tavanı kararı fiyatlamaya tesir edebilir.
Bu sabah 1,2075 seviyesinde bulunan paritede 1,205 ve 1,201 seviyeleri gün içi destek; 1,21 ve 1,214 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. Bugün ABD ve İngiltere piyasaları kapalı.
Altın: Kıymetli madenler geçen yıl geniş marjda işlem gördüler. Yılın tamamını ise yatay tamamladılar. Hem altın hem gümüş 2022 yılı bazında değişim göstermediler dersek yeridir. Yeni yılda ise piyasa kıymetli madenlerden umutlu.
Genel olarak yatırımcıların hem yavaşlamadan hem şahinleşmeden hem yüksek enflasyondan dolayı risk iştahı konusunda ne olamadıklarını söyleyebiliriz. O yüzden kıymetli madenler bir miktar öne çıkıyor diyebiliriz. Usd biraz değer kaybediyor, tahvil faizleri ise yukarıya ilerliyor. Hisseler ise zayıf seyrediyor. Yatırımcılar güvenli liman talebini canlı tutuyor.
Bu hafta ajanda yoğun değil. Öne çıkan ABD istihdam verileri ve FED tutanakları var. FED tutanakları Çarşamba günü açıklanacak. Cuma ise ABD aylık istihdam verisi öne çıkıyor.
Bu sabah 1.827 Usd seviyesindeki ons altında 1.820 ve 1.811 Usd seviyeleri gün içi destek 1.835 ve 1.843 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Bugün ABD ve İngiltere piyasaları kapalı.
Eurobond: Gelişmiş ülke tahvilleri son 2 3 haftadır yukarı yönde seyrediyor. Perşembe günü denge arayışı, Cuma ise tekrar yukarı yönde seyir oldu. Çin ekonomisinin canlanmaya başlayacağı beklentisi Batı dünyasının da ısınmasını beraberinde getirebilir. O yüzden tahvil yatırımcıları faizlerin yükseleceği yönünde bir algı içinde.
Yeni yıla enflasyonla mücadele ile devam ederek başlıyoruz. Ayrıca savaş da bağımsız değişken olarak masada duruyor. Enflasyonla mücadele, yavaşlama (belki resesyon) gündemi meşgul etmeyi sürdürebilir.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde globalden olumlu ayrışmaya devam ediyor. 5 yıllık CDS Cuma akşam 512 seviyesinde kapandı.
Cuma günü Eurobondlar karışık seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 5-6 cent düştü; orta vadelilerde 14-18 cent arttı; uzunlarda 0-6 cent düştü. Faizler ise sırasıyla 7,44%, 7,84% ve 8,95% oldu. Bugün ABD ve İngiltere piyasaları kapalı.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.