Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD’de bütçe limiti sorununun aşılması için hazırlanan tasarı ilk durağını geçti. Temsilciler Meclisi’nin ardından sonraki durak Senato. Burada oylamaya sunulacak. Senato’da Demokratların çoğunlukta olduğunu belirtelim. Ardından Başkanın imzası gerekiyor.
Hazine bakanı Yellen, 5 Haziran’ı son tarih olarak vermişti. Tasarı bu hızla gider, takılma yaşamaz ise Yellen’ın söylediği tarihe yetişebilir. Ancak piyasada yetişmeyebilir diyenler de var. Nihayetinde negatif etkisi pozitif etkisine göre çok büyük olan bir tasarı söz konusu. Piyasa geçer gözü ile bakıyor ama yine de aksi ihtimal hala var diye düşünmeden de edemiyor.
Makro veri tarafında dün açıklanan ABD açık iş sayısı beklenenden güçlü geldi. Önceki ayın verisi ise yukarı revize edildi. Yani çalışan arayışı sürüyor, arayış zayıflama yerine canlılık gösteriyor. Bu açıdan bugün açıklanacak özel sektör istihdam verisine ve yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisine baktığımızda zayıf gelme ihtimalleri düşük diyebiliriz. Dünün diğer bir başlığı ise FED Bej Kitap idi. Kitaba göre ABD ekonomisinde çok az bir yavaşlama var, istihdamın artış hızı azalıyor.
FED yetkilileri ayrı mesajlar vermeyi sürdürüyor. Dün biraz farklı oldu. Zira Harker, faiz Haziran ayında sabit kalabilir dedi. Jefferson da sabit bırakılmasından yana durdu. Jefferson başkan Powell’a yakın görüşte olduğu için piyasa Jefferson’dan fazla etkilendi. Hava biraz yumuşadı.
Piyasanın, sınırlı iyimser fiyatlama yapmasını bekliyoruz. ABD limit sorunu aşılır diye bakılıyor. ABD istihdam verilerinin ilki bugün gelecek. Verinin beklentinin neresine düştüğüne bağlı olarak fiyatlamaya etki yapmasını öngörüyoruz. Zayıf veri risk iştahının artmasını sağlayabilir. Aksi ise tersine yol açabilir.
ABD hisse senetleri dün yüzde yarım civarında düştü. Avrupa’da ise yüzde 1,5’e varan eksiler oldu. Tahvil faizleri biraz gevşedi. Kıymetli madenler biraz talep gördü. Usd yatay seyretti.
Çin özel sektör imalat PMI verisi beklenenden iyi geldi. Daha önemlisi daralma bölgesinde çıktı. Asya piyasaları sabah gelen bu veriyi baz alarak alıcılı seyrediyor.
Bu sabah globalde risk iştahı çoğunlukla pozitif. ABD vadelileri yatay hafif artı-eksi. Asya borsaları alıcılı. Japonya yüzde 1’e yakın, Çin yüzde yarım, Hong Kong yüzde 1 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,66%, Dolar Endeksi 104,3, ons altın 1.964 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa yüzde 1,3 düştü. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta biraz arttı; uzun tarafta yatay kapandı. Eurobond fiyatları alıcılı idi. TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Yeni Bakanlar Kurulu’nda bazı isimlerin netleştiği speküle ediliyor. Kurul üyelerinin Cuma veya Cumartesi açıklanması bekleniyor. Piyasalar ise ekonomi yönetimine odaklanmış durumda. Direksiyona geçecek isim ve ekibi önemli. Speküle edilen isimler piyasa fiyatlamasını etkiliyor.
Hazine 3 aylık borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre 311 milyar TL itfaya karşılık 215 milyar TL finansman sağlanması hedefleniyor.
Büyüme verisi yüzde 4 ile beklentilerden iyi geldi.
Bugün S&P imalat PMI verisi açıklanacak.


Usd/TL:
ABD’de bütçe limitinin artırılması oylamaya sunuldu ve Temsilciler Meclisi’nden geçti. Tasarının bir sonraki durağı Senato. Yasalaşma sürecinin uzayacağı ve temerrüde kalan zamana yetişmeyeceği de speküle ediliyor.
Sorunun aşılmasının etkisi asimetrik olacağını bir süredir ifade ediyoruz. Tasarının olumlu ilerlemesi sınırlı pozitif etki yapabilir. O yüzden diğer haberler gündemde öne çıkabilir. Dün ABD makro verileri güçlü geldi. Diğer yandan FED’den güvercin sözler duyduk.
Dolar Endeksi dün sabahın biraz altında. 104,2 seviyesinde işlem görüyor. Bugün ve yarın açıklanacak istihdam verileri önemli, hareket yaratabilirler.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası gözler yasal takvimin (kesin sonuçların açıklanması, yemin etme, bakanların açıklanması, mazbata teslimi…) işlemesi ve seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı konusunun netlik kazanmasında. Yeni kabinenin Cuma veya Cumartesi açıklanması bekleniyor.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 20,75 civarında işlem görüyor. Aşağıda 20,70 ve 20,60; yukarıda 21,00 ve 21,40 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine 3 aylık borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre 311 milyar TL itfaya karşılık 215 milyar TL borçlanma hedefleniyor. İtfa rakamının oldukça altında bir borçlanma hedefi söz konusu.
Tahviller açısından majör konu, yeni ekonomi yönetiminin izleyeceği yol. Ekibin Cuma veya Cumartesi günü açıklanması bekleniyor. Sonrasında ise politika planının açıklanması merakla bekleniyor.
Globalde ABD bütçe tavanının aşmak için yasama süreci başladı. Tasarının kabulü bekleniyor. Diğer yandan istihdam verileri önemli. Güçlü veri, şahin FED anlamına gelebilir. Bu ise tahvil faizlerini yukarı yöne itebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 36 baz puan artışla %11,64 ve yatay %9,09 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Seans içi ilk önemli destek noktası olarak 4,800 seviyesini izliyoruz...
Kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı seyrin önemli destek noktası olarak izlediğimiz 4,400 seviyesini korumayı başardığı piyasada, Cuma günü başlayan yükseliş devam ediyor.
Çarşamba gününü 5,000 ara direnç noktasının oluşturduğu aşağı baskıyla birlikte -%1.20 oranında değer kaybıyla 4,886 puandan tamamlayan piyasada, seans içerisinde 4,800 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Son üç işlem gününde oluşan yükselişin ardından 5,000 direncinin oluşturduğu geri çekilmeler, ilk etapta 4,800 üzerinde dengelenme çalışacaktır. Bu durumda 5,000 direncini aşma eğiliminde olacak yükseliş hareketinin 5,250 seviyesini test edebileceğini düşünüyoruz.
Dolayısıyla şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelinin korunduğunu düşündüğümüz piyasada, bir alt noktada bulunan 4,700 üzerinde yön yukarı olma devam edecektir.


Eur/Usd:
Ajanda yoğun. Bir yanda ABD bütçe limitinin yasama süreci takip ediliyor. Diğer yanda makro veriler ve son olarak FED’den gelen açıklamalar.
Limit sorununu aşmak için hazırlanan tasarı yasama sürecine başladı. Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi. Ardından diğer aşamalara geçilecek. Yasama sürecinin temerrütten önce tamamlanamayacağını düşünenler de var. Ancak şimdilik yasalaşma sürecinin yetişeceği bekleniyor.
Makro verilerde ABD açık iş sayısı arttı. Artması canlılık işareti, istihdamın hala güçlü olduğunun işareti. Bugün ve yarın açıklanacak istihdam verileri daha kritik. Sapma hareket yaratabilir. Dün açıklanan Bej Kitap, genel ekonomik görünümün çok az zayıflama gösterdiğini işaret etti.
FED’den gelen açıklamaların bazıları şahin bazıları güvercin oluyor. Üyeler arasındaki ayrışma gözle görülüyor. Ancak toplantı sırasında uzlaşı olabilir. Nihayetinde kararın ne olacağında makro veriler belirleyici olacak.
Dolar Endeksi 104,2 seviyesinde güne başlıyor. Usd bir süre daha fiyatlama avantajını elinde tutabilir. Usd’yi ne zayıflatabilir diye baktığımızda, zayıf istihdam verisi bunu tetikleyebilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,069 seviyesindeki paritede 1,066 ve 1,062 seviyeleri gün içi destek; 1,074 ve 1,078 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün gün başında yatay seyir bekliyoruz. ABD bütçe limiti oylamasına dair haberler ve ABD istihdam verileri gün içinde hareket yaratabilir.


Gbp/Usd:
Bütçe limitinin artırılması yasal sürece girdi. Tasarının yasalaşması azalan zaman içinde biter mi sorusunu soranlar da var. Süreçteki takılma piyasanın havasını bozabilir.
Dün açıklanan açık iş sayısı ABD ekonomisinin canlılığı ortaya koydu. İstihdam talebi pek zayıf değil. Gözler bugün ve yarın açıklanacak diğer istihdam verilerinde. Güçlü veri piyasaları biraz baskılayabilir. Usd ise değer kazanabilir.
Dolar Endeksi 104,2 civarında işlem görüyor. Haber akışı Usd lehine fiyatlama sağlamayı sürdürüyor.
Bu sabah 1,244 seviyesinde bulunan paritede 1,24 ve 1,237 seviyeleri gün içi destek; 1,247 ve 1,25 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün gün başında yatay seyir bekliyoruz. ABD bütçe limiti oylamasına dair haberler ve ABD istihdam verileri gün içinde hareket yaratabilir.


Altın:
Güven ihtiyacı biraz artıyor. Zira ABD’de bütçe limiti sorunu aşılabilecek mi sorunu cevap bekliyor. Aşılamaz ise etkisi belirgin negatif olur diye düşünülüyor. Yatırımcılardaki tedirginlik buradan kaynaklanıyor. Yasalaşma süreci sürüyor, piyasa takip ediyor. Süreçte bir tıkanma olması altın, gümüş talebini artırabilir.
Diğer tarafta ise ABD istihdam verilerine bakıyoruz. Dün açıklanan açık iş sayısı beklenen üzeri geldi. Bugün özel sektör, yarın tarım dışı istihdamları açıklanacak. Güçlü gelmeleri FED’i şahinliğe itebilir. Bu ise kıymetli madenleri biraz baskılayabilir.
Makro verinin yaratacağı etki gücü ile, bütçe limitinde sorun olmasının etkisi arasında ciddi fark olduğu düşüncesindeyiz. Limit sorunu dramatik negatif sonuçlar doğurabilir; altın ve gümüşü öne çıkabilir.
Bu sabah 1.964 Usd seviyesindeki ons altında 1.950 ve 1.935 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.975 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün gün başında yatay seyir bekliyoruz. ABD bütçe limiti oylamasına dair haberler ve ABD istihdam verileri gün içinde hareket yaratabilir.


Eurobond:
Piyasalar ABD bütçe tavanın sorununun geride bırakılacağından çok emin değil. Ancak geçmesine dair beklentiler az da olsa önde. Diğer yanda ise güçlü gelen makro veriler söz konusu. Yani bir yanda temerrüt riski bir yanda beklenti üstü istihdam rakamları fiyatlanıyor. Tahvil faizleri kararsız seyir izliyor. Tavan meselesi çözülürse gündem makro verilere odaklanabilir. Tabii bir de FED’e.
Eğer limit sorunu aşılır ve ABD istihdam verileri zayıf gelirse tahvil faizleri gevşeyebilir. Limit sorunu çözülür, veriler güçlü gelirse tahvil faizleri yukarı meyilli olmayı sürdürebilir. Bir de limit sorunu çözülemez ise faizler aşağıya gelebilir.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanı seçimi ardından ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağının ve yaklaşımının ne olacağının netleşmesi bekleniyor. Türkiye eurobondları bu sürece odaklanmış halde. 5 yıllık CDS 599 puan seviyesinde. Bakanlar Kurulu’na dair spekülasyonlar yapılıyor. Lokal varlıklar bunlar üzerinden olumlu fiyatlanıyor.
Eurobondlar dün alıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 47-51 cent; orta vadelilerde 81-91 cent; uzunlarda 25-30 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 9,35%, 9,15% ve 9,33% oldu.




Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Nato Genel Sekreteri: Ukrayna'ya NATO üyeliğine yaklaşma hareketinde yardım ediyoruz
Nato Genel Sekreteri: İsveç'in NATO üyeliği konusuunda ileleme sağlamak gerek
Nato Genel Sekreteri: İsveç'in yakın gelecekte NATO'ya katılımı konusunda Ankara ile konuşacağız
Nato Genel Sekreteri: Bütün NATO müttefikleri Ukrayna'nın bir NATO üysi olması konusunda hem fikir
Nato Genel Sekreteri: Bütün NATO müttefikleri Rusya'nın NATO'nun genişlemesinde veto hakkı olmasıdığı konusunda hem fikir
Facebookta Paylaş