Üretim tarafı zayıf seyretse de, hizmet sektörleri büyümeyi destekliyor
GSYH son çeyrekte medyan beklentilerin hafif üzerinde %4,0 büyüdü. TÜİK 2023 yılının ilk çeyreğinde GSYH büyümesinin %4,0 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı. Medyan beklenti Bloomberg HT’nin anketinde %3,2, Foreks’in anketinde ise %3,9 seviyesindeydi. Bununla beraber, gerçekleşme bizim %5,5’lik iyimser beklentimizin altında kalmış oldu. TÜİK takvim etkisi ve mevsimsellikten arındırılmış GSYH’nin ise çeyreklik bazda yavaşlayan bir ivmeyle %0,3 oranında büyüdüğünü açıkladı.
GSYH büyümesini güçlü iç talebe bağlı olarak hizmet sektörleri sürüklemeye devam ediyor. GSYH büyümesinin bileşenlerine bakıldığında, sanayi üretiminde geçen yılın ikinci yarısında başlayan zayıflama eğiliminin devam ettiği, büyümeyi büyük ölçüde hizmet sektörlerinin sürüklediği söylenebilir. Bunlar dışında, tarım sektörünün %3,8 küçüldüğü, 2018’in ortalarından itibaren çok zayıf bir performans sergileyen inşaat sektörünün ise uzun bir aranın ardından %5,1 oranında büyüdüğü görülüyor. Sanayi üretiminde süregelen zayıflama temelde ihracattaki ivme kaybına dayanırken, bu çeyrekte ek olarak yaşanan depremlerin de önemli bir etkisinin olduğundan bahsedilebilir. Öte yandan, hizmet sektörlerinin güçlü katkısı da, seçimler öncesi tüketici kredilerindeki ivmelenme ve tüketim malı ithalatındaki hızlanmadan da takip edildiği üzere, iç talebin canlılığını korumasına dayanıyor. İç talebin güçlü seyretmesinde, fiyatların yükseleceği beklentisiyle talebin sürekli olarak öne çekilmesinin etkisi de yadsınamaz, ki enflasyonun tırmanmaya başladığı 2022’nin başlarından itibaren perakende hacim endeksinde yaşanan keskin yükseliş de talebi öne çekme eğilimini net bir şekilde yansıtmakta. GSYH harcama tarafından incelendiğinde de, aşağıdaki 1 nolu grafikten de izleneceği üzere, güçlü iç talebin 2021’in başından itibaren büyümenin ana sürükleyicisi olduğu net bir şekilde görülüyor. Şöyle ki, özel tüketim harcamaları bu yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreklere benzer bir şekilde %16,2’lik büyüme kaydederek, yıllık GSYH büyümesine %10,9’luk bir katkı sağlamış. Öte yandan, hem ihracattaki yavaşlama, hem de ithalattaki hızlanmaya bağlı olarak, net dış talebin büyümeyi son iki çeyrekte aşağı çektiği, bu etkinin bu çeyrekte -%2,8 olduğu görülüyor. Yatırım harcamaları %4,9 oranında büyüyerek GSYH büyümesine %1,2’lik bir katkı sağlarken, kamunun seçimler ve depreme bağlı nihai tüketim harcamalarındaki %5,3’lük artış da büyümeye %0,7’lik bir katkı sağlamış. Son olarak, stok değişimi büyümeyi %6,0 puan aşağı çekerken, arka arkaya 8. çeyrek negatif katkı vermiş olduğunu görüyoruz.
Serkan Gönençler
Baş Ekonomist
https://stcdngedik.blob.core.windows.net/media/media/shmlqnke/gedik_yatirim_buyume_1c23_31052023.pdf
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.