MAKROEKONOMİK VERİLER YÖN VERECEK
Hisse senetleri Kasım ayının son haftasına hafif değer kayıpları ile başlarken ayın başından bu yana bakıldığında ise küresel ölçekte %5'i aşan kazanımlar görüyoruz. Bu güçlü kazanımı yaratan temel faktörlerden birinin enflasyon rakamlarındaki geri çekilme ve bunun da önde gelen merkez bankalarını beklemeye iteceğine dair görüş olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yeni haftada hem ABD hem de Euro Bölgesi'nde enflasyon göstergelerinin açıklanacak olması ise bu beklentilerin ne derece gerçekçi olduğu konusunda piyasalara daha net bir fikir verecektir. Bu noktada Perşembe günü açıklanacak verilerde ABD'de çekirdek PCE endeksinin Fed'in yıl sonu tahmini olan %3,7'nin de altına inerek %3,5'e gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi'nde ise TÜFE rakamının %4,2'den %3,9'a doğru geri çekileceği öngörülüyor.
Son dönemde ABD tahvil faizlerinde gözlemlediğimiz ılımlı seyri de risk iştahını destekleyen nedenler arasında görüyoruz. Bu noktada ABD'de hafta boyunca büyük ölçekli ihaleler düzenlenecek olması gözleri bir yandan da tahvil faizlerine çevirecektir. Öte yandan petrol fiyatları yön tayin etmekte zorlanırken farklı görüşlere sahip oldukları belirtilen OPEC+ üyelerinin bu haftaki toplantısında nasıl bir yol haritası çizecekleri de yakından takip edilecek konu başlıkları arasında yer alıyor.
TL: TCMB geçen hafta politika faizini %40'a çıkarırken faiz artışlarının kısa sürede tamamlanacağı mesajını vermişti. Merkez Bankası'nın politika faizini beklentilerin üzerinde artırması TL'ye günlük bazda çok sınırlı değer kazanımı olarak yansısa da haftalık bazda bakıldığında kurda uzun süredir devam eden sınırlı değer kaybının sürdüğünü gördük. Dolayısıyla yeni haftaya girerken kurda görünüm anlamlı şekilde değişmiş değil. Bu hafta açıklanacak PPK özetlerinde ise piyasa beklentisini aşan faiz artırımına dair daha fazla detay arayacağız. Yurt içinde haftanın en önemli verisini ise Perşembe günü açıklanacak olan üçüncü çeyrek GSYH rakamı oluşturuyor. Önceki çeyrekte %3,8 olan büyümenin bu kez %5'i aşması bekleniyor. Ancak TCMB'nin güçlü faiz artırımları önümüzdeki çeyreklerde bu ölçekte kuvvetli rakamlar görmemizi zorlaştırabilir.
Borsa İstanbul: Borsa İstanbul geride bıraktığımız haftaya iyimser bir zeminde başlayıp sonrasında momentum kazanmakta başarılı olamasa da haftayı artı bölgede noktalamakta çok fazla zorlanmadı. BIST-100 endeksinde takip ettiğimiz başlıca noktayı ise bültenlerimizde de sık sık dile getirdiğimiz 8000 puan oluşturuyor. Endeks söz konusu noktanın üzerini test etmeye başlamış olsa da henüz bu seviyenin üzerinde arka arkaya kapanışlar görebilmiş değiliz. Dolayısıyla yeni haftada odaklanacağımız ana konu başlığını teknik açıdan önemini yüksek bulduğumuz 8000 puanın üzerinde kalıcı olunup olunamayacağı oluşturuyor. Söz konusu noktanın üzerinde arka arkaya kapanışlar yapılması halinde bunun kısa vadeli performans açısından oldukça iyimser bir sinyal vereceğini düşünüyoruz.
BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 8775 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8714, 8644, 8582 ve 8512 destek olarak izlenebilir. 8837, 8907, 8969 ve 9039 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 28.935 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 28.7325, 28.501, 28.2985 ve 28.067 destek olarak izlenebilir. 29.1375, 29.369, 29.5715 ve 29.803 ise direnç noktalarını oluşturuyor
ÜNLÜ Menkul
unlumenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.